Webcafe

Спасете живота на 103 деца

Росица Букова
05.10.2010, 12:06 (обновена 05.10.2010, 12:17)
емилия масларова

Чрез това писмо настояваме за разследване на виновниците, довели до пълен крах в системата за закрила на децата и социалните дейности, свързани с тях.

Здравейте, решихме да се възползваме от рубриката "Писма до премиера" и да споделим с вашите читатели писмо, изпратено официално до премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов, до министъра на правосъдието Маргарита Попова и до главния прокурор Борис Велчев. Досега  реакция няма...  

Уважаеми г-н министър-председател,

Във връзка с изнесения преди няколко дни доклад от Български хелзинкски комитет, желаем да бъдат предприети спешни мерки за изясняване на положението в домовете за деца с увреждания.

Настояваме управляваните от вас държавни институции да задействат всички лостове и механизми, за преодоляване на продължаващото неглижиране на българските деца, настанени в институции.

В доклада на експертите е посочено, че 103 деца са на ръба на оцеляването. Молим за вземането на спешни мерки, за извеждането на тези деца от рисковата фаза, в която са поставени и спасяването на техния живот.

Чрез това писмо настояваме за разследване на виновниците, довели до пълен крах в системата за закрила на децата и социалните дейности, свързани с тях.

Настояваме и за разследвания от най-високо ниво и с всички възможни средства на хората, управлявали ДАЗД, АСП и МТСП през последните 10 години.

Като неправителствена организация, ангажирана с децата, настанени в институции, неведнъж през последните години сме сигнализирали отговорните държавни органи за проблемите с децата, както и с тяхното отглеждане и възпитание.

През 2007 г. станахме свидетели на престъпленията над децата в с. Могилино и въпреки това не бяха предприети никакви мерки за наказване на виновниците. Освен преките отговорни лица, основна вина носят кметовете, председателят на ДАЗД и МТСП.

За този период това са г-жа Ширин Местан и г-жа Емилия Масларова.

С мълчанието си и с липсата на адекватни мерки за закрила, децата, настанени за отглеждане в институции, с години са били подлагани на лоши грижи, лишения и мизерия.

Настояваме за професионални разследвания по всички случаи на смърт в домовете, причинени по невнимение, липса на закрила, умишлено скриване на реалното състояние в тези институции.
Тези дами трябваше отдавна  да бъдат осъдени за престъпно нехайство при изпълнение на служебните си задължения и причиняване на тежки емоционални и телесни травми и смърт. Както за децата от Могилино, така и за всички останали домове за деца и семейства.

Вместо това, в момента сме свидетели на поредния абсурд в държавата. Г-жа Местан се изявява като танцьорка в шоуто "Байландо", събирайки средства за болни хора, а г-жа Масларова преподава "Социални дейности" в Тракийския университет в Стара Загора.

Г-н Министър председател, бихме желали да знаем и на какъв етап е процеса срещу г-жа Масларова, образуван срещу нея за присвояване на държарвни средства.

Ние вярваме безусловно в съдебната система, вярваме в справедливия процес и в това, че виновните ще получат своите наказания, както и че в България няма да има повече деца, чиито животи са застрашени.

Умоляваме всички вас за бързо решаване на проточилите се с години проблеми.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.