Webcafe

Следва асфалтиране на плажа

Апостол Янев
09.12.2013, 15:10 (обновена 10.12.2013, 15:17)
Море

Снимка: © Cross.bg

Следващата стъпка: асфалтиране на плажа

Превръщането на българското Черноморие в кочина е една от малкото области, в която наблюдаваме абсолютна приемственост между различните правителства - леви, десни, сини, червени... На мястото на горите се появяват хотелски комплекси за чудо и приказ, а плажната ивица обилно се населва с капанчета и платени чадъри.

Някой наскоро се бъзикаше, че ще сложат асфалт върху пясъка, за да могат и изисканите дами да стоят на 12-сантиметровите си токове току до морето.

Важна стъпка в тази посока съвсем скоро ще направи и настоящата власт в лицето на депутатите Димчо Михалевски, Атанас Зафиров, Христо Монов и Страхил Ангелов. Тези строители на съвременна България са предложили промени в Закона за черноморското крайбрежие, след които ще ви е по-добре да плажувате на язовир "Суходол".

Бараките на пясъка вече ще могат да заемат до 2% от цялата му площ. За сметка на това, зоната за свободно разполагане на чадъри потенциално ще се свие почти наполовина - всичко ще зависи от наредба, в която са отчетени „специфичните особености на отделните плажове". Иначе казано - който колкото си плати.

То и в момента режимът само изглежда строг - преместваемите обекти могат да заемат максимум 1% от територията на големите плажове, а поне половината от пясъка трябва да е за свободно ползване от летуващите.

Всички знаем какви битпазари възникват на метри от вълните, а и сме усещали на гърба си какво е да правиш 50-метров спринт по врелия пясък от чадъра до морето. Сега просто официализират това, за което компетентните органи вземаха рушвети.

Лошото е, че и тази либерализация може да се окаже недостатъчна за концесионерите, които я прокарват. Всъщност, нищо не им пречи на Михалевски, Зафиров, Монов и Ангелов догодина да поискат (примерно) полагане на временна асфлатова настилка в района на (примерно) Слънчев бряг.

Все пак те най-вероятно не ваканцуват* на нашето море.

*По безсмъртните слова на Хюсеин Хафъзов от ДПС.

Oще: атанас зафиров  бсп  димчо михалевски  концесионери  море  почивка  природа  страхил ангелов  христо монов  черноморие 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

3 AlahAkbar | 10.12.201312:08

От глупостта няма отърване...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

2 post deluvian | 10.12.201309:00

На приказки много харесваме дивата природа, особено ако е на картинка. А иначе като отидем на почивка, искаме всичко да е пет звезди, и ако случайно няма 25 различни ястия на блок масата за обяд, правим луди скандали и пишем гневни антиреклами на въпросния хотел по форумите.
Прочетете форумите с отзиви за почивки и ще видите от какво се оплакват хората - никой не се оплаква, че нямало пустош, камънак и буренак.
Всеки се оплаква, че не му е било достатъчно луксозно, басейнът не бил отоплен, плазменият телевизор не е бил достатъчно голям, асансьорът бил далече от стаята и бил бавен, камериерката не му е оставяла безплатна минерална вода до леглото всяка вечер, и тям подобни.
Ами няма как да стане - хем да е дива пустош, без асфалт и без автомобили, хем почивката да е супер лукс. Все от нещо трябва да се откажем.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 09.12.201318:13

Малкото области в които виждаме приемственост ли? Та те са абсолютно последователни в превръщането на цяла България в кочина - било поради лични интереси, било поради проста неспособност, а главно поради съчетание на двете в големи количества. Де да беше само Черноморието...
   

оценка

+6 -0