Webcafe

Q&A за съдебната реформа

Екип на Webcafe.bg
10.12.2015, 19:47 (обновена 12.12.2015, 08:32)
заседание на висшия съдебен съвет

Снимка: © webcafe.bg

Законът за съдебната власт също ще бъде сериозна битка

Какво всъщност се случи в сряда с конституционните поправки?

Отговорът, който даде председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, звучи така - удобен продукт, който да представим на Европейската комисия. Подалият оставка правосъден министър Христо Иванов говори за „прокурорска република", но 204-те депутати, гласували "за", се хвалят с "историческо мнозинство".

Инициираните от него промени постепенно отпаднаха в процеса на политическите преговори и обратите в пленарната зала, което Съюзът на съдиите определи като „подмяна" на реформата.

Поправките

ВСС се разделя на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите, които ще вземат кадровите решения. Това има смисъл, а също така е препоръка на Венецианската комисия - прокурорите избират прокурори, съдиите избират съдии, тоест двете общности решават автономно кои ще са хората на ръководни позиции, без други да имат възможност да кадруват.

За повече прозрачност и контрол в квотите влизат парламентарни представители, избрани с квалифицирано мнозинство от Народното събрание.

Дотук добре, но това е идеален случай.

Т.нар. прокурорска колегия на практика ще запази монопола на главния прокурор при вземането на решения. Там ще бъдат 11 души - първият обвинител, петима професионални представители и петима, излъчени от Народното събрание. Прокуратурата обаче е централизирана и йерархична система, в която, както е казал Иван Татарчев, над главния прокурор е само Господ.

Неосъществената идея на Христо Иванов беше да има паритет в тази колегия, тоест главният прокурор да няма осигурена „служебна победа", затова разпределението беше 6 на 6, тоест 12 души.

Съдийската квота ще има 14 души - шестима от съдийската гилдия, шестима от парламента, както и председателите на ВКС и ВАС. Те обаче се избират със санкция на президента и от целия състав на ВСС, където прокурорските и парламентарните представители също могат да кадруват. Това поставя под въпрос съдийската независимост.

Общите за цялата съдебна власт решенията, както и проектът й за годишен бюджет, се вземат от Висшия съдебен съвет в пленарен състав - т.нар. Пленум от 25 кадровици. Там ще се взема решение и за предсрочно прекратяване на мандат на член на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3, тоест с минимум 17 гласа.

Друга поправка е за засилване на ролята на Инспектората, който ще прави проверки за конфликт на интереси, морален интегритет и независимост на съдии, прокурори и следователи.

Прокара се и възможност за сезиране на Конституционния съд от Висшия адвокатски съвет, ако със законови промени се застрашават правата и свободите на гражданите. Това е възможност за непряка конституционна жалба от граждани, а тя е именно непряка, защото основният мотив е КС да се предпази от парализа на дейността с множество безсмислени сигнали.

Какво не се прие

Възможност за отзоваване на главния прокурор

Фигурата на главния прокурор е изключително овластена. Няма процедура, при която той да бъде предсрочно освободен, освен ако сам не пожелае. Така направи, макар и няколко месеца преди края на мандата му, предишният първи обвинител Борис Велчев, за да бъде избран за конституционен съдия.

Предложението е предсрочното отзоваване да става с решение на ВСС (поне 17 гласа), при допуснати сериозни нарушения от страна на главния прокурор и неизпълняване на задълженията.

Намаляване на мандата на членовете на ВСС на 4 години, место досегашните 5 години.

Тук аргументът, че те не трябва да се откъсват от активното упражняване на своята професия.

Народното събрание да изисква от главния прокурор доклади и изслушвания по теми от висок обществен интерес, заплахи за правовия ред и противодействие на корупцията.

Какво предстои - предложенията в Закона за съдебната власт

- Да се реши тайно или явно ще е гласуването във ВСС. Явното гласуване е инструмент за прозрачност, но аргументите в полза на статуквото са, че без таен вот кадровиците ще бъдат уязвими и с нарушени права.

- Преки предавания на заседанията на кадровия орган.

- Ограничаване до два мандата за длъжностите председател на съд, ръководител на прокуратура и директор на Националната следствена служба, както и на техните заместници, включително в различни органи на съдебната власт. Целта е да няма „пожизнени" ръководители в системата.

- Нова процедура привличане като обвиняем на съдия, прокурор и следовател - с решение на ВВС по искане на главния прокурор, както и засилване на дисциплинарната отговорност на магистратите.

- Повече самостоятелност на прокурорите - само прокурор от по-горестояща прокуратура да може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, като така той ще поема цялата отговорност.

Отпадане на устните разпореждания в прокуратурата, а също и на предварителните проверки - при подаден сигнал ще се образува директно досъдебно производство.

- Нови правила за командироване, стимули за кариерно развитие и социално подпомагане на магистратите, за да се гарантира независимостта им

- Въвеждане на единен стандарт за оценка на магистратите, като това е непрекъснат процес. - Целта е атестирането да става от комисии на съдии и на прокурори и следователи към съответните колегии на ВСС.

- Електронно правосъдие - възможността на гражданите бързо да изготвят нужните справки и да получават документи по електронен път. Органите ще извършват всички други предвидени в закона процесуални действия в електронна форма.

- Магистратите да не могат да членуват в ложи, тайни общества, да бъдат подложени на строг контрол, както и да декларират всяка ценност над 10 000 лева.

Това накратко представлява „реформата на реформите". Накъде ще тръгне, ще видим в следващия мач.

*Q&A - от англ. въпроси и отговори

 

Oще: всс  главен прокурор  доверие в съдебната система  кадруване в съдебната система  народно събрание  прокуратура  промяна в конституцията  сотир цацаров  съд  съдебна реформа  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 10.12.201522:56

Докъде стигна... Ами докъдето беше предвидено - до кривата круша. Дали 5 или 6 съдии ще се избират от парламента в който некорумпираните са колкото и между магистратите, дали ще бъде прокурорска или съдийска или мъдийска република, все тая. Магистратите си остават недосегаема каста, която контролира сама себе си. И понеже се говори, че било козметично заради Брюксел, изглежда, че и там са доволни от това положение. Ще повярвам, че се е случила съдебна реформа, когато видя висш магистрат зад решетки, с отнети имоти.
   

оценка

+0 -0