Webcafe

Държавата мутра

Емилия Милчева
17.07.2013, 14:33 (обновена 04.04.2014, 14:57)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Един деветдесетарски виц разказва за мутренския мерцедес, в който бригада дебеловрати момчета държали две папки. На едната пишело: "Имам да земам", на другата "Имат да ми дават".

"Разлиствайки" през PowerPoint-презентацията на прокуратурата записките на Филип Златанов, прилежно напечатани от нечия секретарка в прокуратурата, за да бъдат ясни и четливи, виждаме, че е падало голямо "земане".

Помнете този ред: "ИФ > ЦЦ > ББ"

Инструментът прокуратура

Но няма как да се отървем от гадното усещане, че, създавайки поредния скандал в подходящия момент, прокуратурата се опитва да налага нов дневен ред на държавата, като засенчи или измести не по-малките: изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Емил Иванов - за областен управител на София област, рециклирането на компрометирани кадри от компрометираната тройна коалиция и връщането им по местата. Възстановявайки по този начин корупционните схеми, заради които на 5 юли 2009-а гласувахме БСП и ДПС да паднат от власт, а НДСВ пратихме в небитието.

Скандалът с тефтера се появява и в момент, в който офшорна компания с основен инвеститор мастит руски предприемач, се кани да купи пенсионния фонд "Доверие" с над 2 милиарда лева активи.

Така че несъмнено държавното обвинение също става инструмент - за въздействие и обработка на обществото. Подобно на инструмента, в който е била превърната за двегодишната си работа Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), оглавена през 2011-а от 33-годишния тогава Златанов.

Помнете този ред: "ИФ > ЦЦ > ББ"

Пешките на ГЕРБ

Сега записките на обвинения в длъжностно престъпление шеф на КПУКИ потвърждават това, което знаехме и без тях - как държавата се е превърнала в мутра, а институциите - бухалки в ръцете на управляващите и производните им човечета като Златанов.

Нали затова лидерът на БСП Сергей Станишев искаше да постави срещу тях Делян Пеевски като шеф на ДАНС? С бухалки като техните по техните глави.

Нека си припомним колко бизнеси затри, а други разсипа - вероятно с цел да придобие, управлението на ГЕРБ. В колко безсмислени акции беше вкарана прокуратурата, с мълчаливото съгласие на Борис Велчев, в колко пиарски кръстени арести полицаите изпълняваха едноличната воля на Цветан Цветанов и Началника му...

Спомнете си халваджийското тефтерче, за което говореше Татяна Дончева, с имена на съдии, за които Цветанов и Бойко Борисов разполагат с компромати и правят невъзможното, за да може точно тия съдии да гледат мерките за неотклонение.

Помнете този ред: "ИФ > ЦЦ > ББ"

Критерии на подбор: некомпетентен, не особено умен, амбициозен

Колко ли трябва да си безмозъчен, за да напишеш: "Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата". Няма да ни е за първи път да констатираме, че с кадрите си ГЕРБ остъргаха дъното. Дори Красьо Черничкия, момчето за свръзка в съдебната система, нямаше такъв тефтер - явно е умеел да помни указанията, които са му давани.

Златанов е едно от (не)знайните човечета, послушни, изпълнителни и амбициозни, които не блестят с големи интелектуални способности, скроени в по-малък мащаб от Цветан Цветанов и Искра Фидосова, на които са кратни. Те нито за момент не се замислят над заповедите, които им спускат, тия, които са ги спуснали.

Филип Златанов потвърждава, че бележникът е негов, но не и че е изпълнявал политически поръчки, казва, че това са негови мисли и не вижда нищо скандално в тях. На делото вероятно ще каже, че са наброски за книга - роман най-вероятно, с възможно заглавие "Чистачът".

И защо прокуратурата вдига шум за тоя тефтер с "нахвърляни" мисли и инициали, а не се трогна от записания в дома на Борисов, когато още беше премиер, разговор между него, прокурора Кокинов и земеделския министър Найденов, където ставаше въпрос за още по-скандални неща - натиск и кадруване в съдебната система, опит да се повлияе на неприключени дела и прикриване на злоупотреби на Найденов.

"Приятна изненада"

Помнете този ред: "ИФ > ЦЦ > ББ"

"Това беше приятна изненада!" Така зам.-главния прокурор Божидар Сарафов отговори вчера на въпрос дали прокурорите са знаели за тефтера, когато са започвали обиска в дома на Златанов.
Едва ли биха споделили, че са имали предварителна информация.

Поредният скандал, който петни ГЕРБ и ръководството му. От самото начало тази власт стъпи накриво с  кадрите - с фалстарта с Румяна Желева за еврокомисар. Очевидно инженерите й бяха решили, че харизмата на Борисов ще износи всякакъв мат'рял. Проблемът явно не е, че Граждани за европейско развитие на България не могат да привлекат хора, които помнят, без да си записват (и ако записват, поне да е на компютър).

Проблемът е, че и те, както и предишните от тройната коалиция не смятат за неморално да използват институциите като частно-партийна собственост, а службите и придобитата чрез тях информация - като инструмент за политически рекет и натиск.

Помнете този ред: "ИФ > ЦЦ > ББ"

Партийно-синекурните

Сега, казват, че на мястото на Златанов се канела да сложи Сабрие Сапунджиева (виж вдясно), член на същата тая 5-членна комисия, чийто решения се вземат с мнозинство. Сапунджиева, чиято дъщеря Ана беше консул във Финландия по време на тройната коалиция, макар и да не знаеше чужд език. Първо опитали да я назначат за секретарка в мисията, не станало. Но станала консул - и Външно си я отзова, тъй като няма "необходимата езикова подготовка".

Но Сапунджиева, наред с много други, минали през политиката, е част от една оформила се през прехода политическа "прослойка", за която винаги трябва да има някакъв държавен пост, при това не на низш чиновник - добра синекура, а също и за децата. Впрочем, част от тая прослойка е и Иво Атанасов, избран вчера за член на СЕМ. Не е важно колко е компетентен за поста, има кой да мисли вместо тях.

Стига толкоз. Нагледахме се. Имаше "Абсолютен престъпник, на колене!", а после и тримата - Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров напълно оправдани по делото за подкуп, имаше куп провалени дела заради некомпетентни прокурори, имаше куп акции - сякаш Филчевите шпицкоманди не са си отишли.

Филип Златанов ще си замине. Той е приключен. Но навън се разхожда - чист и неосъден - кадър на тройната коалиция. Батко от аферата "Батко и Братко", когото безуспешно се опитват да съдят от времето на тройната коалиция. Дали няма някой свободен пост за него?Той със сигурност не си записва мислите, нито за кого да има "удар" или "оправяне".

В държавата-мутра всичко е възможно. С биячи магистрати, чистачи като КПУКИ, поръчители като ИФ, ЦЦ, ББ, СС, ГП, АД, РП...

Oще: бойко борисов  искра фидосова  тефтер  филип златанов  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2013, 10:32

28 Владимир Робинзонов | 13.09.201310:37

"Въпросът е има ли кой да ни покаже или сами ще се сетим. Или както досега при изчерпване на първите три варианта и липса на някой "който да ни покаже" ще почнем просто да крещим навъзбог, да се удряме в бариерите да ги удряме, обиждаме и мразим, без да виждаме изхода и без да се напънем малко поне умствено, та дано да го видим..." Сегашното състояние на нещата в България ще продължи вечно поради ниското интелектуално равнище на народа и поради това, че комунистите са просто престъпници и терористи, които мислят единствено за себе си и никога за народа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

27 Елисавета Домовчийска | 20.07.201314:25

А на мястото на автора вместо предпоследния абзац да гласи:

Филип Златанов ще си замине. Той е приключен. Но навън се разхожда - чист и неосъден - кадър на тройната коалиция. Батко от аферата "Батко и Братко", когото безуспешно се опитват да съдят от времето на тройната коалиция. Дали няма някой свободен пост за него?Той със сигурност не си записва мислите, нито за кого да има "удар" или "оправяне".

Бих написала:
Искра Фидосова ще си замине. Тя е приключена. Но навън се разхожда - чист и носъден - кадър на Бойко Борисов. Дясната му ръка от най-некадърното управление, човекът с голямото ухо, символа на мракобесието и милиционерщината - Ц.Ц. А над този предпазен бушон е само един - Буда. А кога съдебната власт ще стигне и до него? Ще го "ударят" ли или ще го "оправят".
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

26 Елисавета Домовчийска | 20.07.201313:34

За мен никак не е случано, че след това "тефтерче" протестите изведнъж намаляха наполовина. Даже за сутрешното "кафе" съобщиха, че вече нямало безплатно кафе, а пък протестиращите към 10,30 били останали 10 човека на кръст. Не съм ги броила, не претендирам за точност, но такъв е израза. Фактът идва да покаже, че половината протестиращи са били отчаяно заблудени от ГЕРБ лица, все още вярващи в харизмата на ББ. Тоест не умните, а отчайващо тъпите. Тия дни се замисилих дали да не напиша въздългичко, тоест разширено издание на едни мисли във връзка с растежа на малката ми дъщеря и аналогията със социума. Но ще го промотирам сега, пък за по-широко изразяване ще видим. Дъщеричката ми проходи преди няколко месеца, сега я водя по разни детски площадки и преди няколко дни я вкарах в една катерушка, която представлява ограден от метални тръби кръг. Първата и реакция бе да се опита да излезе отгоре, от там от където я вкарах, безуспешно, поради височината. Втората и реакция бе да се опита насилствено да издърпа и отстрани металните тръби, също безуспешно, третата беше да ми се замоли плачейки да я извадя от там. Няма да споделям как и трите бяха съпроводени с кански плач. Накрая я насочих да клекне на четири крака и да се промуши отдолу. Към втория третия път сенаучи и вече когато и да я сложа там, моментално изпълзява и даже доволно изтръсква ръце и казва "айдееее", тоест в смисъл "справих се". Та макар и нелепо да звучи за някои виждам голяма аналогия с прохождащата демокрация в БГ. Първо през 1990 искахме де полетим на крилете на романтиката, моментално да се вдигнем, да стигнем някакви идеали, уви не успяхме. После почнахме да чупим, да рушим, партиен дом, парламент, институции, икономика. Уви, с печални последици. После почнахме да търсим кой ще ни извади - първо Костов, после Царя, накрая Бойко. И какво постигнахме?! НИЩО! Май е дошло времето на четвъртия етап, като при моята дъщеричка - да се научим чрез умно съобразяване и перспективно мислене да излезем сами от кочинката. САМИ. Обаче с ум. Въпросът е има ли кой да ни покаже или сами ще се сетим. Или както досега при изчерпване на първите три варианта и липса на някой "който да ни покаже" ще почнем просто да крещим навъзбог, да се удряме в бариерите да ги удряме, обиждаме и мразим, без да виждаме изхода и без да се напънем малко поне умствено, та дано да го видим... Много щастлив
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.07.2013, 18:47

25 minko | 19.07.201317:11

да се маха фиданка!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

24 Iratais | 19.07.201315:23

Ма наете ли Фиданката кво мънинко кученце си има? Беха писАли една статия за неги и нейното обичано животинче. Кво му дава да папка, къ го облича...Демек зад тиа пластове мас се крие добра и обичлива душа. Само на моменти ги обладава Гявола ма да не е па само тя?! Къ се изранва такава гледана жена? Ми не мое с една депутатска заплата само! Онаа само за кюфтетата нема стигне. Ка й жално думаше Танов - "Ма ти разбираш ли, че нищо не става от това момче!"... ИФ: "Е нали ти ми каза, че ставало! Айде да напраим нещо...". За некви митници ставаше въпрос.
И те така. Сладкишчета мамини.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

23 MacAllister | 19.07.201313:53

Абе не знам дали всяко, но почти всяко зло е резултат на чалгаджийството в широкия смисълна думата. Самата концпеция за "уреждане", за удари по някакъв подобен на комарджийски начин превръща поколения българи във физически и интелектуално неспособни да живеят нормално индивиди. После защо мутренските клонове си предавали щафетата, както казва Дора, ами заради такива като Дора, не желаят да обърнат внимание, че мутрите са следствие на НАШАТА склонност да търсим елементарни и направо бунашки решения, на нашата склонност да считаме, че вината никога не е в нас, че нещата могат да се оправят с промяна ДРУГАДЕ (във властта, в "мафията" и "олигархията") и най-вече на нашата склонност да считаме, че тоано ние заслужаваме добър живот без да работим много - щото сигурно сме много готини. Сори безидейо за България, но именно такива като вас с хиляди и милиони са причината да стигнем до тук - обещания инахъсване за оправяне отвън, за оправяне чрез магически думички в Конституция, която никой не чете и омайни приказки за планове и програми, които разбира се не съществуват - само самочувствието на хора с идея съществува. Просто деца играещи на възрастни - няма леви, десни, няма мафия - всичко е детинска жестокост.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 09.07.2013, 18:47

22 minko | 19.07.201312:51

syglsen sym s mnenieto za chalgiiite!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

21 Mile Manolov | 19.07.201305:59

важното е да за метадон да ги дават тия кинти... за децата muhihihihi
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

20 peta_wawa | 19.07.201303:14

И бг рапа Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

19 pueblo | 19.07.201301:49

Бесен чАЛГАТА ,УБИВА ТАЗИ ДЪРЖАВА,ХОРА! ЗАПОМНЕТЕ ГО!!!!!!
ДОКАТО ИМА чАКГАДЖИЙСКИ ЕЛЕКТОРАТ-НИщО ДОБРО НЯМА ДА СЕ СЛУчИ.....
ВСЯКО ЕДНО ЗЛО В БГ,Е РЕЗУЛТАТ ОТ чАЛГАПОКЛОННИчЕСТВОТО
   

оценка

+0 -0