Webcafe

За водката на един професор

Webcafe.bg
29.11.2013, 12:53 (обновена 02.12.2013, 10:33)
качулка без лице

Къснопиещите професори срещу ранобудните студенти. Този филм, ако все още някой не го е гледал, е доста жалък

Нито един пиян човек не е приятна гледка. Бил той професор от Софийския университет, историк и отявлен противник на студентската окупация. По-жалко е, когато го заснемат студенти, претендиращи да са носители на новия морал. И го изложат за публично осмиване в социалните мрежи - като джудже от средновековен панаир.

Да, Костадин Рабаджиев и Драгомир Драганов нямат право да се наливат с водка в Алма Матер, каквито и професорски титли да празнуват със свои колеги в малките часове на деня. Да, трудно е да си представим такъв запой да се случи в западен университет. И да, по нашите географски ширини май е по-скоро обичай, отколкото скандално изключение.

И да, проф. Драганов беше заловен да кара с 1.6 промила алкохол в кръвта през април м.г.

За да "удавят" професора в чаша водка обаче, студентите-окупатори предизвикаха партизанска гонитба с пияни професори. "Ранобудните" се преквалифицираха в продуценти с активното мероприятие "Морал на градус". Доста са се старали - монтирали са кадрите от преследването, подбрали са реплики и музикален фон.

Не усетиха ли, че преследвайки преподавателите на градус се превърнаха в жълта медия. Забравиха ли за "личното пространство"...

Би означавало знак за равенство между тях и всички онези парцали, които си измисляха истории за дрога, непълнолетни момиченца, безразборен секс, тъмни кукловоди, соросоиди и подобни. Тези похвати са гнусни по принцип - и в случая няма значение дали си тяхна жертва, или си прибегнал до свински средства.

Нов морал - това поискаха студентите. Но ето че падат на нивото на тези, срещу които се борят. Атакуват не идеите, а личността. Сочат с пръст, говорят назидателно. Изобличането на неправди не означава, че може да използваш методи за компрометиране, достойни за бившата Държавна сигурност. На фона на призивите, че точно това искаме да бъде изкоренено.

Същата грешка повтори и протестът #ДАНСwithme, когато се появи списъкът с "Комисарите на подмяната" - хората, пишещи "опорните точки" на контрапротеста. Още по-грозно стана, когато ни натрапваха възрастни жени с амнезия, роми със скъсани обувки и трудоваците от Перник като лицата на подкрепата за кабинета "Орешарски".

Списъци, намеци, компромати, пуснати в придворни медии - нима не беше и това сред причините да се отвратим от консуматорите на власт в България...

Студентите падат в този капан. Показаха ни единствените двама пиещи професори в България. Защото са морална полиция ли?

Този филм е доста жалък. Както е казал не кой да е, а великият възхвалител на водката Ерофеев: "Не всяка простота е свята. И не всяка комедия - божествена...".

Oще: алкохол  водка  драгомир драганов  морал на градус  окупация  протест  ранобудни студенти  студенти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

91 Govedo13 | 04.12.201313:37

оффтопик за дракона с кисело зеле и рекламите>
http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm
и
https://adblockplus.org/

Тези двете решават всякакви такива проблеми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

90 deowin | 03.12.201317:52

Чий вой?
Някак си не си представям Оня или Мануела да вият от негодувание ако някой обърка моето име с твоето, особено пък където това е абсолютно несъществено.
Виеш ти.
Виеш неадекватно, несвързано, и от позицията на неасоциирана, неспомената трета страна.
Съответно, защо точно виеш знаем всички.
Дори ти.
Виж, защо си го причиняваш - това винаги ще остане мистерия за мен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

89 паяка | 03.12.201317:23

Дали!?
Я си представи някой да си позволи небрежността да обърка теб с мен, примерно. Колко ли ще е силен воя!?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

88 deowin | 03.12.201316:54

s/Родриго/Rowan/g
Грешката в името няма никакво отношение към същността на това, което казвах. Явно не същността е същностна за теб, обаче.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

87 паяка | 03.12.201313:28

80 deowin | 02.12.201321:01
Имам чувството, че повечето от коментиращите тук, ...
Например, дълбоко се съмнявам, че Родриго мисли ...и т.н.


А Родриго вероятно няма и хабер за тая статия, камо ли пък да ти е делегирал права да го представяш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 15:04

86 Abigail | 03.12.201311:35

"Нямала била приятел за деня на влюбените... а за деня на писмеността и културата като ги нямаш и двете не се оплакваше...."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

85 Levitt Hostel | 03.12.201309:21

Има някои хронологични данни и несъответствия, които смущават повествованието на ранобудните. На първо място, видеото е заснето в 3 часа през нощта. На следващия ден професорът се явява на работа и води по думите на интервюираните свои студенти ,,успешно лекциите си". По думите на неговите студенти той е ,,любимият им професор" .
Не става ясно каква е причината в 3 през нощта ранобудните да извършват ,,граждански патрули", като при това окупация е наложена само в една от аудиториите в сградата на Ректората; гонката между пияни професори и ранобудни продължава чак до ранните часове; във видеото се твърди, че последните пияни професори напускат университета часове преди започването на първите лекции. Възниква въпросът дали самите те не са се занимавали със същото с каквото са се занимавали и пияните професори. Обяснението, което дават ранобудните е, че са заседавали до 3 през нощта, като впоследствие отишли да вечерят, като по този начин се ,,натъкнали " на пияните професори. Няма да доказвам с факти и статистика от барове и ресторанти какви индивиди вечерят в 3 през нощта, като всеки е свободен да направи обиколка през нощта и сам да се увери какви индивиди вечерят в ранните часове. От друга страна, както професорите , така и ранобудните изглеждат, на видеото, изненадващо свежи за толкова късен час, което по скоро допуска, че са се освежавали с еднородни елексири.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

84 Дракон с кисело зеле | 02.12.201322:48

Първо, ще ми се малоумната управа на Уебкафе да разбере, че когато някаква реклама на нещо си, дето изобщо не го и погледнах какво е, се появява всеки път, когато отворя линк към сайта, и ефективно ми пречи да прочета съдържанието на съответната статия или коментарите, или ми пречи да се логна, за да напиша нещо, може да ме загубят като посетител. И едва ли само аз съм така.

Както и да е. Гледах клипчето на професора и не знам много какво да кажа. Истината е, че човек, чиято работа е свързана с пряко общуване с хора, на работното си място право на лично пространство има само в тоалетната. Един университетски преподавател няма право да се напива до състояние, в което да му е трудно да ходи - не и когато е на работа. И съм напълно съгласен, че това трябваше да стане публично достояние - може би дори по подобен начин, ако няма друг. Но не сега. Това нещо не трябваше да бъде свързано с протестите - защото омаловажава и тях, и свинщината на пияния. С други думи, напълно съм съгласен с думите на Деовин и Зелен бетон.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

83 Зелен Бетон | 02.12.201322:25

Най-сериозният проблем е в едно-единствено нещо: не биваше да се пуска ТАКЪВ клип по ТАКЪВ начин. Длъжни бяха да предвидят последствията.

Когато си се захванал да променяш морала в държавата, не можеш да рискуваш авторитета си заради всеки мръхльо, който те подразни. Изсипвайки компромат, даваш основание да се оспорва точно моралността ти. Тръгвайки да раздаваш площадно правосъдие, караш хората да се съмняват дали наистина искаш правова държава. Затова даваш мръхльото на съответните органи (в случая Ректорския съвет) и изискваш от тях да си свършат работата. С достатъчна публичност, за да се гарантира обществен натиск, но без самодейности. Това трябваше да се случи.

Всички останали проблеми и аспекти на случая са второстепенни. Не че не са важни – но не са по-важни от този. Протестът (като цяло, и в частност студентският) има твърде голям залог, за да си позволи да си вкарва подобни лесни автоголове.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

82 Frida | 02.12.201322:17

аз пък, честно да ви кажа, ме е страх за живота на професора. без майтап.
едно негово самоубийство ще е много удобно - за партията му, за правителството му, за университета му, за ректора му - ще им спести много от проблемите им и ще даде коз в ръчичките и устичките на комисарите от оня списък да унищожат буквално студентите. мда. мисля, че трябва да му се осигури денонощно наблюдение. съвсем сериозно.
   

оценка

+1 -0