Webcafe

Никога срещу Турция, винаги против Македония

Емилия Милчева
28.11.2012, 15:36 (обновена 03.12.2012, 09:40)
Абдуллах Гюл и Плевнелиев

Безусловна подкрепа

Ако следваме думите и действията на властта, то външната ни политика на Балканите, без някой да е обявил "стратегия", "пътна карта" или какъвто и да било основополагащ документ, се движи по вектора: "Никога срещу Турция, винаги против Македония".

От зимата на 2010 г., когато премиерът Бойко Борисов посети Турция за първи път и декларира подкрепа под известни условия за евроинтеграцията й минаха повече от 2 години. До днес, когато българският президент Росен Плевнелиев съобщи за безусловната ни подкрепа.

(Дни след като София постави ултиматум на Македония и даде да се разбере, че влиза в обувките на Гърция по отношение на европейското членство на Скопие - искаме да докаже добросъседски отношения, иначе няма подкрепа. Рядко твърда позиция от държава, известна със своята удобна сговорчивост във външната политика. Днес вече поставихме и 3 условия (стъпки) на Скопие за помощта ни за ЕС.)

България подкрепя Турция за европейската й интеграция и ще сподели своя опит. Това заяви Плевнелиев на съвместната пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл, което за първи път прави толкова категорично и безапелационно български държавник. На нея стана ясно, че първият президент, поздравил го за изборната победа, е именно Гюл - и Плевнелиев няма да забрави това.

Напук на нерешените въпроси

Всичко това се случва преди още министърът на външните работи Николай Младенов да е благоволил да очертае публично "тънките червени линии" в отношенията със съседните страни, за които говореше. Преди да са решени спорните въпроси, някои от които поставени при първата официална визита на Борисов през 2010-а, притоплени при втората през март 2012-а и така и нерешени.

Като този кога най-сетне Анкара ще започне реални действия по изграждане на интерконекторната газова връзка между двете държави, която ще ни помогне да намалим газовата си зависимост от Русия. Различни от декларациите за добри намерения, с които ни залъгват съседите. Защото от тях чакаме срок.

Проектът се мотае години наред, срок от турска страна не беше назован и сега, а Брюксел ни оказва натиск да забързаме. Ако вярваме на Борисов до май месец министрите на икономиката и енергетиката на България и Турция трябваше да договорят как ще се строи газовата връзка. Дали?

Така че изключения от последователната турска политика в посока на "газовия байпас" нямаше и при посещението на Плевнелиев, което не попречи в типичния си приповдигнат дух на пастир да заяви: "Интерконекторът България - Турция е истинска диверсификация за България, затова сътрудничеството в енергийната сфера е изключително важно... Когато през 2008 г. българският народ беше оставен на студено, защото зависи само от една тръба за доставка на газ, ние си научихме урока. Интерконекторът е от стратегическо значение и ние се надяваме, че много скоро ще стартира". От турска страна никой не каза кога - и дали - ще стартира.

Относно другия щекотлив въпрос - намеренията на Анкара да строи мощна ТЕЦ - 1200 мегавата, и/или АЕЦ край Инеада, (на 3 км от Резово), срещу което протестират еколози от двете страни на границата, "се очаква повече информация и се търси решение", каза българският президент. Каквото и да означава това.

А Гюл обяви, че като енергийно зависима страна те обсъждат проекти от ядрената и газовата област, но е сигурно, че ще бъдат "съобразени с екологичните изисквания и доклади". Тоест, каквото решим, ще го има. Въпреки последните информации, че засега Турция стопира намеренията заради провалено обществено обсъждане на ОВОС в Инеада. Не значи, че се е отказала.

Вместо да изиска повече конкретика по проект, който пряко ни касае, тъй като е в близост до район, където развиваме туризъм, а Турция не, Плевнелиев сиропира изявленията си, структурирайки изречения като: "Да запретнем ръкави и да работим... Зарадвахме се изключително много на индикациите и идеите на големи турски компании да продължават да инвестират в България, например в телекомуникационния сектор (предвид офертата на "Тюрксел" към "Глобул" - бел.р.)". И от сорта.

По-късно пред български журналисти е обяснил, че е изразил притеснение от изграждането на ТЕЦ край Резово. Но не и на съвместния брифинг.

Къде в картинката са предстоящите избори

Безусловната подкрепа за членството в ЕС на Турция, доста предстоящо във времето (Ердоган даде срок до 2023 г., когато се чества 100-годишнината на Турция като република), срещу което не иска нищо в замяна, меко казано буди недоумение.

Къде тук е българският национален интерес, не трябваше ли да протакаме позицията си и главното - какви са ни ползите от декларираната подкрепа? Отговорите липсват поради което е ясно, че икономизацията на българската външна политика се отлага за пореден век.

Да допуснем, че изразената от Плевнелиев позиция е продиктувана от предизборната кампания, която ГЕРБ смята да води сред българските изселници с отварянето на офиси на партията в Турция и опитите за политическа активизация на изселниците извън ДПС, наченати още с отцепването на Касим Дал от партията на Доган. Не би било изненада. Но носи и на други прилагателни.

Конституцията оправомощава президента да представлява държавата в международните отношения. Сега очакваме от министъра на външните работи Николай Младенов да препотвърди публично позицията на Плевнелиев, за да се убедим, че това не е приумица на държавния глава, а действителна подкрепа.

"... Турция много усилено се готви, реформира, европейската интеграция се поставя на всички нива - президент, премиер, вселенски патриарх. Ние сме за това - тази европейска интеграция да продължи. От нас се очаква, можем да помагаме, но в същото време много ясно изразих нашите претенции - чухте го и вчера при премиера Ердоган", заяви Бойко Борисов през 2010 г.

Какво излиза сега? Кръст на претенциите и крепим Анкара. За едната чест да бяхме поискали "общ прочит" на историята относно Османската империя и Балканската война.

Важното е, че "Турция няма да остане безучастна, ако България има нужда от енергийни източници", каза Гюл. Как ли го е разбрал Плевнелиев? Защото на мен ми звучи, че ако го закъсаме, ще ни продадат колкото ни трябва. А президентът иска да работим "за мир и за развитие".

Oще: абдулах гюл  анкара  бойко борисов  визита  външна политика  енергетика  интерконекторна връзка  македония  президент  резово  росен плевнелиев  тец  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.12.2012, 21:14

19 любомир попалексов | 28.04.201318:49

Добре вънаградената гръцка хетера - Доктор хонорис кауза на Солунския университет!?, Почетен гражданин на Солун?!, най-високия гръцки орден - ордена на Спасителя?!, продължава да заработва и последното, което го интересува е националните интереси на Република България. Поредният български политик национален предател и първият в качеството си на български президент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.12.2012, 10:00

18 Валентин Вълчев | 12.12.201210:04

Е защо чакетата да са с предимство пред турците ! Щото се правят на интересни постоянно...ли???
Пък какво правела Турция и какви намерения имала???? Ами голяма държава с много по-висок потенциал, нормално е да се разпростира където може.
И с политика това не може да се спре. Нали пазарната икономика и частната собственост са неоспорими ???
Ами по техните правила след 2014 година България просто ще бъде изкупена и като територия от който свари да натовари и това е...
После турците им били виновни на българите дето се продават един друг от хиляди години...
На кривия макарон космосът му пречи...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

17 pepe | 30.11.201221:35

Ах, Плевнелиев би ли пропуснал възможност да се нагъзи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2012, 21:17

16 twoflower | 29.11.201222:14

Allice:

"властта ни дължи обяснение" - кога която и да е власт в БГ е давала обяснение?! Защо си мислиш, че ГЕРБ са по-различни от другите? Всичките са с манталитета на комунистите (не на партизаните - те поне са имали кауза).

В България няма политика - има група мафиоти в Парламента.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

15 Alice | 29.11.201220:54

властта ни дължи обяснение защо е това разграничение между две съседни на България страни, и каква е тънката червена линия към Турция, ако има такава ,Младенов беше казал, че линиите са за всички съсдеди
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

14 Божидар Гюлмезов | 29.11.201219:46

Нормално, мишките начело на държавата никога не биха се осмелили да се опънат на "голяма сила", била тя и само регионална. Но пък за сметка на това са големи пред смешните държавички като Македония...


Но пък от друга страна - тез поне са по-добре от предните, че поне на макетата се озъбиха, СърГей дори на тягх не смееше да каже и 1 дума накриво...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

13 don Pozo | 29.11.201218:56

Добрер че няма да съм жив да гледам резила да ви обрязват в джамиите
драги ми БУЛГАРИСТАНЦИ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

12 vanko1 | 29.11.201217:52

дотук резулаттите от визитата на плевнелиев са зеро, очаквам да каже и той за язовира на тунджа, дето Бате им обеща на турците преди време - да не им наводнява посевите, че иначе откъсе ще внасят евтинджос зарзават у нас Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

11 Гризли | 29.11.201216:12

Хм, интересна работа...
Пак първи се напъваме и се навеждаме!
Едно време първи признахме т.нар. мЪкедония, даже танкове й подарихме, от които тя само направи далавера... За разлика от нас..
И след толкова години вече не я харесваме, щото ни крадат историята. И не само...
Сега пак първи се гъзим на Турция, първи ще ги искаме в ЕС. И след години ще съжаляваме още по-зле, отколкото от сегашното положение с мЪкедония!
Защото Турция гони (не) само икономически интереси от нас, и си ги получава - досега бавно и постепенно, а сега, след навеждането на ГРОБ - директно!
Турските фирми са вече навсякъде в България, като на места като Шише Джам в Търговище даже е задължително да се говори турски...
Досега изнасяхме ток за Турция, а скоро не само ще спрат да купуват, ами и ще ни продават! За сметка на замърсената природа покрай Резово.
Турците пренаписват историята и съвсем открито говорят за възраждане на Отоманската империя, а ние, като най-пострадали, вместо открито да се опълчим, директно започваме да си купуваме вазелин и да подготвяме еничарите.

Жалко, колко жалко, че все избираме такива смотаняци за политици!
Бесен

А и каква Турция в ЕС бе, господа?! Не сте ли виждали картата на тази държава?! Ами че то дори столицата Анкара се намира мно-о-ого далече от Европа, какво европейско членство?! Заради едно малко парче земя, намиращо се на стария континент, съвсем официално ще пуснем лисицата в кокошарника! То и сега Европа е залята от турци, какво ще стане после?!

Ако може само ГЕРБавите да ни кажат кой език да учим по-напред - цигански или турски... Че вече съвсем се обърках!
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

10 YOLE | 29.11.201215:15

Щом макаронът е крив значи дупката му е права. Айде,бактън.
   

оценка

+0 -0