Webcafe

Нормално ли е да не ме интересува съдбата на "царските имоти"?

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
05.12.2017, 18:39 (обновена 07.12.2017, 18:46)
симеон сакскобургготски

Снимка: © Getty Images

Почти съм решил да отида на психоаналитик, да легна на кушетката и с горестен глас да изповядам:

- Докторе, има ми нещо! Всички говорят само за царските имоти, заемат героични пози, пенят се, дрънчат с доспехи под знамената на справедливостта. Сякаш само мен тези имоти не ме интересуват. Нормално ли е това?

И наистина, какво ме засягат имотите на този или онзи човек? Че аз даже не знам кои са тези царски имоти, от които са се възпалили социалните мрежи. Какви са? Дворци? Гори?

Ако са дворци, аз със сигурност няма да ги обитавам, тъй че не ме е грижа дали ще ги обитава царят, дали ще ги приватизира някоя мутра или ще останат държавни за лична наслада на партийните номенклатури. Разбира се, някой може да каже, че в тези три различни случая дворците няма да се стопанисват по един и същи начин.

Да, вероятно царят няма да промени нищо, от друга страна вероятно мутрата ще си сложи златен клозет или друга подобна инсигния.

А пък ако се реши да бъдат държавни, то ще се натовари някое учреждение с грижата за тях и с него ще злоупотребява всяко следващо ръководство и всеки следващ чиновник.

Но дори и да има разлика в потенциалното стопанисване на дворците, мен продължава да не ме интересува - нито ще стана по-богат от това, нито по-беден.

Ако са гори, то тези гори се използват главно за сеч и за лов. Тези две дейности са надлежно регламентирани и ако правилата се спазват, няма никакво значение чия собственост са горите, особено когато няма шанс да са моя. Е, винаги има опасност от бракониери и незаконна сеч. Тогава остава да се прецени кога тя е най-голяма: когато горите са царски, когато са мутренски или когато са държавни (респективно общински).

Но това са празни и суетни мъдрувания. Нали не спираме да се бием в гърдите, че искаме законност, нали затова се борим за ефективна съдебна система? Има си съд, нека съдът реши.

Ако царят има право на имотите - да му ги дадат. Ако няма - да не му ги дават. Добрият гражданин трябва с разбиране да приеме всяко от двете решения.

Някой може да възрази, че съдът е корумпиран, защото в България държава няма и доколкото има, тя е мафиотска, поради което „сме ударили дъното и никога няма да се оправим".

Възможно е, но това не означава, че споровете трябва да се решават по незаконен начин. Пък и ако е корумпирана една съдебна инстанция, спорът отива на следващата. Ако са корумпирани всички инстанции, спорът се отнася към международните съдилища. Това е пътят. Това е смисълът да си част от цивилизования свят.

И ако всички са съгласни с това, защо са тези нерви? Защо е този интерес към паничката на другия?

Отказвам да приема, че всичко е заради „вековната злоба на роба" (Гео Милев), заради омразата към богатия и желанието той да бъде стъпкан в калта.

Дворците са си дворци и от гледна точка на омразата към живущите в тях е все едно дали това е царят, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Иван Стамболов, Лили Иванова или който там щете. Очевидно причината не е само тази.

Според мен причината е преди всичко народопсихологическа. Ние имаме една много важна черта - предразположението към възмущение. При нас възмущението е типично национално състояние.

Нас вечно някой ни е ограбил, вечно сме онеправдани, жертва сме на перманентна несправедливост, която ни пречи да се разгърнем като такива, за каквито сме родени (тоест, високоплатени гении, пред които се прекланя целият свят). За всяко нещо трябва да се намери виновен, да си понесе отговорността и да бъде наказан, било това нещо земетресение, снеговалеж или просто падане на вечерен мрак, който ни причинява допълнителни неудобства при придвижването по кошмарните улици.

А влечението към възмущение се подхранва от два основни нравствени дефицита.

Първо, това е изборът на критерий за сравнение.

Има два подхода, чрез които хората се сравняват помежду си: търсейки това, по което си приличат, и търсейки онова, по което се различават. Безспорно, налице са и прилики, и разлики. Но когато търсиш онова, по което се различаваш, по-лесно се конфронтираш, по-лесно презираш и по-лесно мразиш другия.

Тогава търсиш не просто по какво се различаваш от него, а с какво го превъзхождаш. И когато не го превъзхождаш по обективни показатели като красота, талант, богатство и т.н. (все неща, които са особено важни за нас), остава да приемеш, че го превъзхождаш нравствено: и аз можех да съм като теб, ако бях направил твоите компромиси, ако бях лъгал, крал и се подмазвал, но аз не го направих, защото съм по-добър от теб! И по тази причина те презирам!

Обратно: ако поставиш отношенията си с другия човек на основата на това, по което си приличате, което е общо между вас, на основата на вашия общ произход и общо естество - тогава ще се почувстваш по-великодушен и готов да прощаваш. А много често великодушието от едната страна поражда великодушие и от другата.

Тези два подхода са факт и въпросът не е да се прави някакъв тежък избор между тях. Има го и едното, и другото, хората са и различни, и еднакви помежду си. Въпросът е на каква основа ще сложат отношенията си. Не може да живеем в общество, в което всички са простаци, селяндури и престъпници - с изключение на нас, които сияем отгоре с непомрачимата си чистота.

Вторият морален дефицит е свързан с локализирането на вината. Ние никога не търсим вината у себе си, а трябва да я търсим първо там.

Този и този политик бил мошеник? Да, той е виновен за това, че е такъв. Но съм виновен преди всичко аз, задето съм го допуснал. Все някъде съм сбъркал и тази моя грешка е допринесла да възтържествува несправедливостта. Бил съм небрежен, бил съм мързелив, бил съм егоистичен, съблазнил съм се от лична изгода... Ако разсъждаваме така, нещата ще са много по-различни.

Има ли всичко това нещо общо с „царските имоти"? Почти не. Но нали все отнякъде трябва да се започне. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: врана  иван стамболов  кричим  симеон сакскобургготски  ситняково  сула  цар симеон  царска бистрица  царски дворци в българия  царските имоти  царя 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.02.2016, 10:45

28 bserafimov | 06.01.201801:10

Симеон Кобургготски НИКОГА юридически НЕ е бил "Цар на България"- такъв, според Търновската Конституция, се става САМО след полагане от Престолонаследника на Клетва пред Велико Народно Събрание!!!
А и Симеон Кобургготски НЕ е бил НИКОГА и ЗАКОНЕН действащ Престолонаследник, тъй като Регентите, които са управлявали от Негово име НЕ са били избрани от Велико Народно Събрание- както изисква Търновската Конституция!!!
......................................... ...
Глава VI
ЗА ПЪЛНОЛЕТИЕТО НА КНЯЗЯ, РЕГЕНСТВОТО И ЗА НАСТОЙНИЧЕСТВОТО

25. Царствующий Князь и Наследникътъ на престола се считатъ пълновръстни на 18-та си година.
26. Ако Князьтъ встъпи на престола преди да е достигналъ тоя възрасть, то до пълнолетието му се отрежда Регенство и настойничество.
27. Регентството състои отъ троица Регенти, които се избиратъ отъ Великото Народно Събрание.
28. Царствующий Князь може още при живе да назначи тримата Регенти, ако Наследникът на престола е непълновръстенъ, но за това се иска съгласието и утвърждението на Великото Народно Събрание.
29. Членовете на Регентството могътъ да бъдътъ министри, председательтъ и членовете на Върховното съдилище, или пакъ лица, които съ занемале безукорно тия длъжности.
30. Членовете на Регентството, при встъпваньето си въ тая длъжностъ, даватъ въ Великото Народно Събрание клетва, че ще бъдътъ верни на Князя и на Конституцията. Следъ това чрезъ прокламация къмъ народа, те обявяватъ, че наченватъ да управляватъ Княжеството въ пределите на Княжеската власть и отъ името на Князя.
31.Князьтъ, откакъ достигне пълнолетие и даде клетва, встъпя въ управлението на Княжеството, и за това известява на народа чрезъ прокламация.
....................
СПРАВКА за: Велики Народни Събрания в Княжество/Царство/ и Република/вкл. Народна/ България са избирани и действали 39 обикновени народни събрания и 7 Велики народни
събрания (1879, 1881, 1886 - 1887, 1893, 1911, 1946 - 1949, 1990 - 1991 г.). ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.04.2014, 10:15

27 nikoko | 07.12.201710:50

А помните ли Ваше Величество, какво говорихте когато дойдохте в България да ни " оправите" . Аз помня бях там малко по назад, не на първи ред, но ме има някои снимки от частни архиви. Казахте ясно две неща: - че не сте дошъл да си дирите имотите и , че ще ни оправите за 800 дни. Е "оправихте" ни според вас. А за имотите амнезия.
Бивш Ваш фен.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

26 dedo adji | 07.12.201702:04

Доксе, луд умора няма, но аз се уморих. Оставям те да се захласваш по авторитетите си Христов и Вацев и си лягам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

25 Dox | 07.12.201701:27

Ами като не те интересуват баща ми и дядовците ми защо тогава се позоваваш на тях? И не ти е за първи път. Колкото до партията майка и бесните болшевики, това са твои мисли и думи. Аз нито съм ги мислил, нито съм ги казвал /писал/, за това, ако обичаш, не ми ги приписвай. Най-малкото не е джентълменско. Нарочно не казвам "не е честно", защото ти би трябвало вече да си го знаеш.

В 1990 г. изведнъж се пръкна плеяда от "журналисти", вадещи от някъде какви ли не "факти" и "истини". В началото ми беше интересно и ги приемах сериозно. По-късно 99.9 на сто от всичко това се оказа блъф или тенденционни интерпретации. Още по-късно стана ясно и защо - ами било е част от технология, подготвяща и манипулираща подходящо съзнанието на масите за предстоящата "промяна", "преход" и "реформи". А пропо, Антон Страшимиров и той ли е дело на партиздат или ... ?

Колкото до новата буржоазия, тя въобще не е нова. Същата е като предишната и като по-предишната, защото се състои не от комунисти, както сигурно си мислиш, а от българяни /повече за българяните - вж. В.Вацев/. Същото важи и за партийната номенклатура. Аз никога няма да падна толкова ниско, че да съм част от подобна пасмина. Виж, за теб това може би винаги е било заветната цел, а нищо чудно и вече да си я осъществил, което означава, че си щастлив. Ако е така - радвам се за теб.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

24 dedo adji | 06.12.201719:02

Доксе,
не знам и не се интересувам кои са били баща ти и дядовците ти. По твоите думи, ти смяташ Партията за майка, следователно всички бесни болшевици са ти духовни бащи.
Това с 60-те хиляди си го извадил от някоя брошура на партиздат от 56г. И на мен са ми чели подобни материали по пионерски сборове и комсомолски събрания. И до 14г възраст вярвах. През 90-та г. един журналист си направил труда да събере всички ПАРТИЙНИ документи, с които партията възхваляваше своите герои и мъченици. И публикува, че от 23 до 44г са убити 4800 и нещо, точната цифра не я помня. В които се включват и загиналите в сталинските лагери и загиналите в редовете на червената армия. Само за една година духовните ти бащи са избили 2730 с присъда и неизвестен брой без. И както ти казах, новата буржоазия е наследник на партийната номенклатура. Не съм аз крив, че не са включили и тебе.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

23 pixie | 06.12.201718:49

Въпросът не беше царят цар ли е в действителност, а дали трябва да ни интересува съдбата на имотите. И други въпроси - защо сега, как, дали и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

22 Dox | 06.12.201718:39

Деденце,
Я ти по-леко с бащите МИ, след като не знаеш нищо нито за баща ми, нито за дядовците ми, ясно ли ти е?! А за разлика от теб, аз няма да се бия в гърдите и да оревавам орталъците какви мъченици сме. Бащите МИ нито са избили, нито разгромили прескъпата ти буржоазия. За разлика от бащите ТИ, които от 1923 г. за 21 години са избили без съд близо 60 хиляди души, в това число и деца. И за които е известна фразата, че са клали народа си така, както и турчин не го е клал.
Народният съд е издал 2730 смъртни присъди. Останалите са затвори, лагери, изселване и пр. Ами такава е съдбата на всеки елит, който яко се е осрал. И не само се е осрал, ами е оплескал и всичко наоколо. Чърчил е настоявал целият български елит, виновен за вкарването на България във войната да бъде изтребен до крак, без въобще да му се обяснява защо. Този, който е настоявал за съдебен процес е бил Сталин. Има протоколи по въпроса.

Намирам за дълбоко цинична всяка препирня за това кой кога колко избил, но я предизвикваш именно ти, с фашистко-реваншистките си мераци. И продължаваш да не се усещаш до какво може да доведе това. Изглежда не си особено умен. Че не си честен, го разбрах още през лятото, а след като не си честен е ясно, че няма как да бъдеш комунист.

Колкото до статията - въобще не ми дреме за царските имоти. Интересува ме повече в какви ръце е в момента собствеността върху милиони декари обработваема земя.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 06.12.201718:22

>Паве, ти кога беше в кръговете на европейските монархически фамилии, та си толкова добре запознат?

След което казваш как нещата всъщност стоят, защото TheRock явно не може да е запзнат, но ти определено си?
/facepalm

По темата съм напълно съгласен със статията. Не ми дреме за съдбата на царските имоти, стига да се спази закона. Ако са негови, мисля че е абсолютно наложително да му ги върнат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

20 Бобо | 06.12.201716:33

Извинете вие да не сте ЧЕКИСТИ? Смее се Смее се Смее се
Търновската Конституция е в СИЛА до прилагането на ОКУПАТОРСКАТА димитрофска конституция- декември 1947 година. След УБИЙСТВОТО НА РЕГЕНТИТЕ - 1945 година от ЧУЖДИ НА БЪЛГАРИЯ ПОДЛОГИ до "референдума" за премахването на монархията - юни 1946 година , България според Търновската конституция е Царство с законен цар Симеон. Идея
Тука ще отбележа че втория регентски съвет е избран не от НС а от ОФ-ХА- ХА -ХА!Демек е НЕЗАКОНЕН.

Колкото до царските имоти тези от тях които са построени на закупена от царското семейство земя и построени с техни средства са ТЕХНИ ЧАСТНИ ИМОТИ и трябва да бъдат реституирани. Защо не са? Защото у нас е принципа на ПОДМЕНЕНАТА(в лабораториите на КГБ) псевдодемокрация - тип ГОРБАЧОВ или ПУТКИН. Т.е другарите МАНДРАДЖИИ от ДС към КГБ реституират само част от собствеността на правоимащите и само тази част която те ПОЖЕЛАЯТ. ТОВА СЕ ОТНАСЯ НЕ САМО ЗА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО А ЗА ВСЕКИ субект на законовата реституция! Демек полу -реституция, полу -демокрация, полу -комунизъм, полу- държава. Чуди се Въпрос Удивителна Идея

И ПЪЛНО НЕЩАСТИЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. МАНДРАДЖИЙСКА ПОДМЯНА! ЩЕ БЪДАТ ЛИ ОСЪДЕНИ ЗА ТОВА ПОДМЕНЧИЦИТЕ НА ЗАКОНИТЕ У НАС? ПУБЛИЧНО И БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ ЗА ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ДА или ДА! ДОПРОСОТ Е КОГА? пуша Пляскане ДА!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

19 TheRock | 06.12.201713:38

dedo adji | 06.12.201713:05
Дълга е да ти я разправям.
Виж кой точно "почете" Симеон Борисов на рожденният му ден, който беше неотдавна.
Мисля че присъстваше само жената на абдикиралият крал на Испания и то защото беше род на жената на Смион.
Във Великобритания изобщо не го канят, в Дания, в Люксембург също.
   

оценка

+0 -0