Webcafe

Не им мирише на море

Цветана Георгиева
29.04.2014, 15:21 (обновена 07.05.2014, 18:49)
черно море

Снимка: © В.Е.

Предложението бе внесено чрез депутата Светлин Танчев, който напусна ГЕРБ, стана независим, а след това се обяви като представител на „България без цензура“

С две отлагания, между две ваканции и без одобрението на комисиите в Народното събрание, депутатите пропуснаха поредната възможност да се превърнат в спасители на остатъците от т.нар. природно богатство на България.

73 народни избраници отхвърлиха предложението на зелени организации за забрана на строителството в 20-тина защитени зони в мрежата на НАТУРА 2000 по крайбрежието на Черно море.

И, което е още по-красноречиво - дори не сметнаха за нужно да го обсъждат, докато гласуваха на второ четене поправките в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Иначе с тях въведоха 20-годишни концесии за плажовете и улесниха поставянето на преместваеми търговски и увеселителни обекти в първите 100 метра от брега.

Природозащитниците казват, че поправката би спасила малкото останали диви плажове, но и този път не стана. Дори с внимание не я удостоиха, а „за" гласуваха едва двама от присъстващите в залата.

Не че беше толкова неочаквано - такива предложения няма за първи път и не за първи не се приемат, независимо от управленската конфигурация.

И БСП, и ГЕРБ само обещаваха. Въпреки че социалистите прегърнаха идеята за създаване на парк „Българско Черноморие", с който веднъж завинаги да се сложи край на нечистите интереси там. Въпреки че ГЕРБ искаше да приеме планове за управление на всички защитени територии над 3000 хектара.

В последна една година партиите достатъчно се изложиха покрай дюните край Несебър, застрояването на Кара дере и клонинга на Слънчев бряг в Странджа - все проекти, планове и инвестиционни намерения, побутвани с последователност от няколко, уж различни правителства.

Ден по-рано зелените организации дадоха пресконференция, с която обясниха, че предложението им е крайно, но така се надяват да предизвикат липсващия разговор за опазване на Черноморските брегове от бетон и качеството на туризва, който страната ни предлага. Не стана.

Политиците сега предпочетоха да мълчат. Това е най-необяснимото от всичко. Най-малкото защото зелените каузи в последните месеци доказаха, че протестният дух е жив.

Oще: концесии  народно събрание  парламент  плажове  строителство  черно море 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 30.04.201409:25

За продажните тъпаци в парламента няма какво да говорим. Там дори да нямаш преки интереси, пак е по-добре да гласуваш със стадото, за да не те анатемосат.
Затова не трябва да се оставят да дишат, както стана преди време с идеята за шистовия газ - трябват протести до дупка!
   

оценка

+1 -0