Webcafe

Кой пази пазача на банките

Николай Киров
13.07.2014, 23:53 (обновена 17.07.2014, 09:08)
бнб

Реално, ако банковият надзор си беше свършил работата, нямаше да има проблеми в КТБ.

Шокиращи разкрития, които накараха случая с Корпоративна търговска банка да изглежда като някоя от финансовите афери, разтърсили света в разгара на кризата, направи БНБ в петък. Но казаното, вместо да даде отговори, повдигна повече въпроси.

На 19 юни, ден преди ръководството на КТБ да потърси помощ от централната банка, е извършено неправомерно теглене от трезора на необичайно големи суми. Става въпрос за 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара. Общата левова равностойност на взетите пари в брой е 205 887 223 лв, отчете БНБ. Според оповестената информация те са били изтеглени чрез трето лице и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на търговската банка.

Прокуратурата пък оповести, че има доказателства, че  председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ - Орлин Русев, лично е разпоредил изваждането на парите от трезора на банката и предоставянето им на трети лица.

Очевидно не става въпрос за закриване на депозитна сметка. А сумата е достатъчно голяма, за да затрудни, поне в краткосрочен план, осъществяването на оперативната дейност на банката.

Така стигаме до първия съществен въпрос. Какво е станало с тези близо 206 млн. лв?

Впоследствие Софийската градска прокуратура изненадващо промени текста на обвинението и само ден след оповестяването на информацията за изнасяне на пари с чували, посочи пред съда, че изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са уличени в присвояване на средства в периода 2011 г. - 19 юни 2014 г. Главната счетоводителка Мария Димова и нейната заместничка Борислава Тренева-Кючукова пък са обвинени, че са заличавали следите им.

Сумата остава същата, но периодът на присвояването се удължава до 3 години. Това също повдигна въпроси. Колко пари са били изтеглени неправомерно от банката на 19 юни? Имало ли е въобще такова теглене? Защо оповестените от БНБ данни се разминават с тези в обвинителния акт?

В изявлението на Управителния съвет на БНБ по случая пише, че липсват, а по-вероятно е да са унищожени, съществени части от кредитни досиета за 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер Цветан Василев.

Към края на първото тримесечие на тази година КТБ отчита дял на квалифицираните кредити в портфейла си от 1.27%. При средно ниво на лошите и преструктурирани кредити в банковата система от над 22%, показателят изглежда нереалистично нисък. В управление Банков надзор изглежда не са обърнали внимание на този парадокс.

Стигаме до въпроса, защо?

Данни за прекомерни експозиции на КТБ към компании, свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев, в медиите има от повече от година. Но те остават извън полезрението на БНБ до резултатите от последния одит.

Съгласно действащия от 1997 г. Закон за Българската народна банка, правата и отговорностите за функцията банков надзор са дадени на подуправителя, ръководител на управление Банков надзор.

Така БНБ упражнява надзор върху дейността на банките. Тя има право да изисква от тях да й предоставят всички необходими счетоводни и други документи, както и информация за дейността им, и да извършва проверки на място.

При упражняване на надзорните си правомощия подуправителят на БНБ, ръководещ управление Банков надзор, прилага самостоятелно и независимо предвидените законови мерки за въздействие и санкции.

На 18 юни тази година Цветан Гунев, подуправителят на БНБ и ръководител на управление Банков надзор, беше привлечен от прокуратурата като обвиняем за длъжностно престъпление.

Самият Гунев обаче беше избран за поста от Народното събрание на 12 юни 2013 г. с гласовете на БСП и ДПС. А проблемите в КТБ датират от преди това.

Въпреки обявената липса на част от кредитните досиета, длъжниците не могат да се скрият. Заемите, взети от тях, са вписани в Кредитния регистър, който се води от БНБ.

Но в оповестените данни за одита на КТБ се посочва, че в резултат на липсата на достатъчно информация не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си.

Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв.

С други думи няма яснота какви са реалните активи и пасиви на търговската банка. Така стигаме до още един въпрос. Неплатежоспособна ли е КТБ?

Въпреки липсата на ясна оценка по въпроса, БНБ заявява, че лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност.

Всички "добри" активи и пасивите на КТБ ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол - България, която ще бъде одържавена под ново име. Средствата на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми и лица обаче няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ.

Тук се сблъскваме с проблема за върховенството на закона. Той трябва да е еднакъв за всички. Според действащите в момента регулации са гарантирани депозитите на стойност до 100 хил. евро.

БНБ обаче решава да гарантира всички депозити в КТБ, освен тези на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми и лица. Подобно изключение би било прецедент в българското право. С други думи централната банка ще решава кои депозити са гарантирани и кои не - за всеки частен случай. Това едва ли ще засили доверието в банковата система.

Плановете на БНБ за оздравяване на Креди Агрикол ще станат възможни след приемането на специален закон, който вече е изготвен. Той ще даде на централната банка и в частност на нейния управител още по-големи правомощия.

Проблемът е, че и досега БНБ имаше огромни възможности да действа. Реално, ако банковият надзор си беше свършил работата, нямаше да има проблеми в КТБ. А управление Банков надзор е част от централната банка, не някаква външна структура. Така стигаме и до последния, но може би най-важен въпрос. Кой ще пази пазача на българската банкова система?

Oще: банка  банков надзор  бнб  иван искров  ктб  цветан василев  цветан гунев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.07.2014, 17:59

6 Dobrinka Mancheva | 16.07.201401:30

дзяо дзъ мин
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

5 Диян Янков | 14.07.201416:16

глупости на търкалета
всеки , който малко от малко разбира от финанси ..
ще ти каже, че такава дупка е невъзможно да има ..
само страх и паника се налива на хората ..
такива глупости натвориха тия хора .. че не е истина ..
сами се омотаха у собствената си глупост .. като пиле у калчища ..
ами като не знаят и не разбират .. да питат поне някой който разбира ..

това е скандал, който компрометира целия управленчески елит ..
лошото е , че няма кой на тях да им потърси отговорност за щуротиите които правят ..
потресаващо е това което се случва ..
не знам и европа как ще оцени случващото се в бг ..
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 14.07.201414:42

Най-нормалното нещо е народа да го отнесе. И си го заслужава.

Цяла година една шепа луди свиркаха по площада против КТБ и мафията около нея, а "народа" люпеше семки и викаше - абе кви са тия соросоиди, що вдигат шум, сигурно някой им плаща Лош или много луд

Сега като гръмна КТБ и има едни 3,5 млрд за плащане, кой да ги плаща? Ми народа ше ги плаща разбира се.....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

3 Диян Янков | 14.07.201413:40

не било компютри , а компоти ..
http://www.bulgaria-news.bg/category/scandal/investigation/article/post82826.html

и да видим сега кой е върховния закон в българия и има ли такъв ..

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4190406

въобще се говорят глупости на килограм и ми се струва че тоя път някой ще го отнесе .. и тоя някой ще е народа Смее се

в какво време живеем само ... по зле е от война .. на война човек поне знае от кого да се пази ..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.12.2012, 15:19

2 Blaber | 14.07.201412:30

Аз мога да отговоря на някои от тези ? Усмивка Дебелакът има пари от мама. Креди Агрикол е на загуба и си я прехвърлят като горещ картоф, нищо че била много добре управлявана. Ореха подава оставка тази седмица... или следващата. Цветан Василев вече лети насам, но с прекачване през Шереметиево, а там се чака. Сокола никой не може да го задържи, той не само гледа отвисоко, но и владее перфектно изкуството на самозащитата. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 14.07.201410:08

Труман, Другари, е казал: "ако не можеш да ги убедиш -объркай ги".
Вече нищо не се разбира!!! Искров лъже ли или е прост масон? Колко пари ги няма и къде са и въобще крадени ли са или ги няма по документи? В какви чували са изнасяни- платнени или найлонови...и изнасяни ли са или превеждани?
С кораб, самолет или влак са прекарвани?
И Креди Агрикол , дето ще я одържавяват не е ли на дъщерята на Цв. В.?
И кога Ореха ще подаде оставка?
И кога се прибира Цв. В ?
И къде е Бисеров?
И КОЙ държи Сокола в сараите?
И откъде един дебелак има толкова пари, че да бутне цяла банка?
Лесни въпроси с трудни отговори.
Стрелка
   

оценка

+5 -0