Webcafe

Смарт са, значи идват избори

Цветана Георгиева
24.02.2014, 18:59 (обновена 27.02.2014, 18:09)
Анелия Клисарова

Няма програма на политическа партия, в която образованието да не е "приоритет". А резултатите на българските ученици се сриват надолу

По идеите ще ги познаете - станат ли смарт, идват избори. Пенсия от 500 лева, стряскане на провинциалните бандити и връщане на военната служба може да са атрактивни приложения за трупане на рейтинг, но политическите обещания вече отиват в хай-тека.

И както винаги, образованието е любима мишена на невероятните политически промоции, сравними с продуктовия каталог на мнима азиатска силиконова компания. Разговорът е за светлото бъдеще, а не за септември, когато учебният процес ще започне отново без разтърсващи реформи.

Просветният министър Анелия Клисарова има нюх към тези работи, макар и този септември да няма нови учебни планове и нови учебници. Една година във властта и едно социологическо проучване й бяха съвсем достатъчни, за да осъзнае, че няма да стане само с връщане на дисциплината в училище. Не пъдари трябват, а нещо от XXI век, по така "милениумно". По-умно от Harlem Shake и по-забавно от житието на Софроний Врачански.

Е-, ама М-

И ето че Клисарова предлага всички деца да бъдат зарадвани с таблет, лаптоп или смартфон в класните стаи. Ако не знаете, така го правят европейците, даже и правителството на Турция започна да раздава 675 000 преносими устройства.

Идеята на МОН е с тази хай-тек екстра учениците да си подготвят уроците и да си предават домашните, без значение какво са написали там. Не електронно, а мобилно образование, както се изрази министърът. Пътуваш си в тролея или автобуса и пишеш за житейския избор на лирическия герой на Ботев.

Че те, днешните ученици, са предостатъчно мобилни. Някои толкова много, че даже не се вясват при учителите, за да им наливат методично знания в главите. За повече екзактност - между 250 000 и 300 000 българчета до 17-годишна възраст са зарязали образователната система за последните 10 години. Надали биха размислили заради един таблет, даже и свързан с Мрежата.

В министерството обаче са смарт и чертаят стратегия в аритметична прогресия, защото крайната цел (2020 г.) e да има национална образователна интернет платформа с база данни и "виртуални класни стаи", така че физическото присъствие в училище да не бъде ничий проблем. (Ами оковите на делегираните бюджети и "парите следват ученика"?)

Клисарова пророкува, че тогава таблетите сигурно ще са отживелица, но какво значение има, нали образованието е приоритет. Както беше несбъднатото електронното правителство и електронното правосъдие, а за електронното гласуване изобщо да не говорим.

Хай-текът е толкова драг на проектополитика Николай Бареков, който обвини правителството в плагиатство, защото първи издигнал лозунга "на всяко дете - таблет" - и дори предложи преносимите устройства да бъдат платени с партийните субсидии. "България без цензура" още не получава такива, защото не се е явила на парламентарни избори, кара на спестяванията на Бареков и волни пожертвования.

Но обявилият се за следващ министър-председател започна с хай тека отрано, още от миналото лято, когато обеща чисто нов таблет на всеки, който гласува за него. От подобно продуктово позициониране таблетът вероятно би се изчервил, стига да можеше. Не и Бареков, който постави условие кандидатът за таблет да удостовери, че е убедил още 10 човека да дадат гласовете си за него. И това още в първия мандат.

Представете си във втория с какво ще ни оборудва? Google очила например - и избирателите на Бареков ще се познават отдалеч по хай-тек аутфита.

Визионери? Да бе...

България не спира да се срива в класациите по грамотност на подрастващите и качество на образованието. Последното проучване на PISA установи, че в България 44 на сто - в сравнение с 41 на сто през 2009 г., от деветокласниците нямат ключови когнитивни умения, предопределящи включването им в пазара на труда и пълноценното им участие като граждани.

Така сладкопойно обяснявайки за таблетите и m-ученето в интервюто в "Труд", настоящата просветна министърка се запъва и отбягва конкретния отговор на въпроса кога най-сетне ще бъде внесен в МС, а оттам и в парламента новият закон за предучилищното и училищно образование, който се прави още от тройната коалиция.

Защото именно от него зависи промяната на учебните планове и на съдържанието на учебниците. Без качествено ново съдържание е все едно дали ще пишеш домашните на тетрадка или ще ги пращаш онлайн.

Нито дума за преподавателите - как ще се оценяват, как ще бъдат стимулирани младите учители. Предвид факта, че преобладаващата част от учителите у нас са по-близо до пенсионната възраст, е странно как тези хора ще бъдат обучени да се справят с новите технологии.

Но колко биха стрували таблетите? Това ще е голяма обществена поръчка - освен ако държавага не избере фирма доставчик, без да обявява конкурс - законът й дава това право. За учебната 2013/2014 г. общият брой на учениците в България е 755 674, а преподавателите - 127 125, или близо 900 000. При някаква цена от 200 лева за устройство, предвид голямата поръчка, това прави 180 милиона лева. 180 МИЛИОНА ЛЕВА!

За сравнение, в бюджет 2014 парите за образование бяха увеличени със 143 милиона лева спрямо 2013 г. При това от тях сто милиона лева остават на разпореждане на Министерството на финансите - "за целево финансиране", разбирайте го за каквото реши властта.

Дори и половината от тези 180 милиона лева са непосилни за натегнатия докрай бюджет, какъвто ще бъде и след година-две.

Но... да не разваляме имиджа на светлото бъдеще.

Oще: анелия клисарова  атака  българия без цензура  изборни  обещания  образование  смарт  таблети 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 25.02.201409:27

Какво да прави другарката Клисарова? Естествено, най-лесното - да хвърли прах в очите на хората с изказване и стратегия просто колкото да каже нещо. Номерът трябва да мине, я колко новаторско звучи това с технологиите!
Иначе образователната система е толкова консервативна и там трудно се променят нещата - това е застраховката на всички министри на образованието след промените.
Като се замисли човек, обаче, нито един министър не се е задържал повече от 4 години в това кресло, пък с пълното съзнание, че е там точно за толкова, какво да се напъва. Малко козметика и толкова. Че тая система е такова блато, я си опитал да навлезеш, за да я проучиш и прочистиш, я си затънал и няма измъкване.
За да има промени, реформите трябва да бъдат толкова много и толкова сериозни и драстични, че цялата държава ще се разклати. Кой ще рискува? Някакъв временен министър? Че кой пък ще му го позволи? Я, какво ни е хубаво така. Много важно на какво място сме в някакви си класации, тъй или иначе, все сме на последните места за важните неща и да първите за лошите и неправилните. Една класация повече или по-малко, много важно. Кучетата си лаят, керванът си върви. До следващото правителство, със следващия министър, поредните увъртания и липса на реформи. Бесен
   

оценка

+0 -0