Webcafe

Партоскопи

Борис Христов
21.08.2013, 16:30 (обновена 22.08.2013, 16:00)
Михаил Миков

Снимка: © sofia photo agency

Парламентарният шеф Михаил Миков удобно изчисти НЦИОМ от терена и така остави европарите само за частните социолози

Реваншисткото действие с уволнението на шефката на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова, извършено от председателя на парламента Михаил Миков ще остане в историята на парламентаризма.

Жалко за Миков. Свестен (юрист) беше, когато пристъпи прага на НС през 1997 г. Вече е само верен на партията - или може би на Сергей Станишев - оловен войник.

В кръга на социолозите е известно, че изследванията на НЦИОМ бяха използвани от всички частни агенции и всяка ги надграждаше по своему - добавяше и изваждаше, в угода на аритметиката, която са им спуснали като оферта.

Сега, като няма откъде да преписват, социолозите ще правят това, в което всички ги обвиняват - ще си измислят. В полза на партията, поръчала данните.

Когато през май 2008-а НЦИОМ постанови, че Ахмед Доган печели допълнително одобрение от 5%, а проблемите на властта не променят оценките за премиера Станишев, никой не говореше за закриване на центъра.

Сега, когато социолозите измериха, че любовта към властта е нагазила в плиткото, нещата взеха да се променят.

Дали премахването на НЦИОМ от полето на социологията е случайно? Едва ли.

Към банковите им сметки - не на всички - ще потекат хиляди заради десетте нови европрограми, които ще се прилагат в България от 2014 до 2020 г.

Причината е, че за всяка от програмите ще се правят най-малко две социологически проучвания - в началото и в края на всяка календарна година.

Отсега можем да се обзаложим кои ще бъдат печелившите. Ако НЦИОМ съществуваше, те имат разработена методика и апарат, с които биха могли да правят проучванията. Сега ще има тлъстички поръчки за "наши". А нашите ще им го мерят толкова дълъг и голям, колкото им се е присънил.

И тогава някой лидер може да бъде обичан и от 100.1% от народа си.

 

Oще: европрограми  лидия йорданова  михаил миков  нциом  поръчки  социолози 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.01.2012, 09:47

1 Nikolas Ivanov Naydenov | 21.08.201321:42

ТОЗИ ОЛИГОФРЕН , НАЗНАЧИ БАЛДЪЗАТА СИ ЗА ШЕФ НА ДУНАВ МОСТ 2 ... И ЕДИН НЕГОВ АВЕР С 10 ТОМА КРИМИНАЛНО ДОСИЕ , ЗА ШЕФ НА ОХРАНАТА НА МОСТА ... ЧЕСТИТО ... Палав
   

оценка

+1 -0