Webcafe

Трансгранично

Eмилия Милчева
17.12.2012, 16:26 (обновена 18.12.2012, 18:30)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Отдавна сме пили една студена вода за подарените на Гърция води на река Места

Голяма радост пада от новината, че през март 2013 г. ще бъде открит ГКПП Маказа. Съобщи го гръцкият премиер Андонис Самарас, който се срещна с българския министър-председател Бойко Борисов.

Преди 14 месеца един друг гръцки премиер - Георгиос Папандреу, обеща най-сетне да приключи асфалтирането на 1.3 км (да, точно така е - километър и триста метра) от тяхна страна. Заради което Борисов сметна, че пунктът може да се открие през ноември. За 2011-а говорим. Грешни му излязоха сметките.

Въпросният пункт, заедно с още няколко, беше договорен в доста далечната 1995 г. и фиксиран в спогодба, подписана през 1996-а, когато управляваше социалистическото правителство на Жан Виденов.

България плати за обещанието на Гърция с 30% от оттока на река Места. Плаща оттогава - плаща и до ден днешен, защото спогодбата е за 30 години. Това означава, че до 2026 г. ще даваме на гърците води от Места.

Първото от обещаните ГКПП-та беше открито през 2005 г. - десетилетие след споразумението - Драма-Гоце Делчев. Що вода от Места е изтекла през това време, само гърците си знаят - изградили са 3 язовира по долното течение на реката.

Впрочем не само. Водите, които България трябва да осигурява на Гърция, са близо 30 на сто от годишния отток, изчислен обаче на база 1975 г., когато е бил 1.5 млрд. куб.м. Но вече не е, спаднал е от поне десетилетие под един милиард кубика.

Само че това не отменя задължението да даваме минимум 450 милиона куб.м на съседите. Просто освен процент, гърците се подсигуриха и с фиксиран минимален обем. А вече няколко правителства проспиват възможността да коригират тази изгодна за Гърция опция...

Междувременно ние си даваме, а Гърция ни бавеше с пунктовете. През 2010-а, пет години след първия ГКПП, бяха открити и пунктовете при Златоград, който е само за леки автомобили, както и Ивайловград-Кипринос. Засега Горна Арда-Паранести, както и Рудозем-Ксанти (макар и обявено като инфраструктурна цел) си остават само на книга. След още 5-10 години може и да се отворят. Така (ни) работят гърците.

Наред с това успяха да ни вкарат и в техните обувки - блокиране на членството на Македония в ЕС. "Премиерът на Гърция Андонис Самарас изрази удовлетворение от пълното единодушие в позициите на България и Гърция по отношение на разширяването на Западните Балкани", гласи протоколно изречение от днешната среща.

Някой от българска страна ще се осмели ли да каже, че сме неудовлетворени? Защото все още не сме наясно какво печели София от пълното си единодушие с Атина.

Oще: андонис самарас  бойко борисов  води  гкпп  граница  гърция  жан виденов  места  отток  спогодба 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.04.2011, 20:47

6 Kalin Palin | 30.12.201212:31

България защитава собствените си интереси.Когато ти крадат историята, личностите,поетите не може да останем безучастни.Това, че в момента нашето вето съвпада с гръцкото нищо не значи.Македония ще влезе в ЕС тогава, когато признае българските си корени,когато Самуил,Гоце Делчев, Даме Груев, братя Миладинови,Никола Вапцаров и т.н. бъдат признати за българи...Това са много по големи проблеми между България и Македония, отколкото дребния проблем с името между Македония и Гърция...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2010, 15:15

5 Paulina Ivanova Deyanova | 27.12.201217:36

Моят коментар е, че си права. Винаги ми е харесвала разумната ти реалистичност, Проблемът ми е, че не мога да се свържа с теб, и това за мен, може да звучи кощунствено, е много по-голям проблем! Поздравявам те с Коледа, която ми е все още вълшебна и желая да си здрава, здрава и здрава! 0899 179717 е номерът ми. Целувки и ще чакам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

4 niemen | 18.12.201210:09

Транстрагично!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 18.12.201208:44

Еднаинтересна историческа справка ще направя относно ролята на гърците в историята на съвременна България. Целта е да изобразя начина на мислене на юнжите ни съседи и тяхното отношение към нас. Примери можем да намерим по време на Съединението и Сръбско-Българската война през 1885г.
Симеон Радев разказва следното, за реакцията на гърците, непосредствено след обявяване на Съединение на 6-ти Септември:

"В Гърция пловдивската революция предизвика голямо негодувание. Гърците считаха Румелия преди Берлинския конгрес като своя област; досега още те си въобразяваха, че са в нея един многочислен елемент. Съединението им се представи поради това като едно поробване на елинизма и масата в Атина, във Воло и в други градове се предаде на буйни антибългарски манифестации. Понеже България бе много далече, за да я нападнат, гърците почнаха да искат от правителството да нахлуе в Македония. Под натиска на общественото мнение, силно възбудено от силогосите и от атинската преса, Делиянис биде принуден да вземе някои мерки за военни приготовления.. "Еднаж агитирано във военни приготовления, правителството, влечено от своите противници, много мъчно ще може да се спре" - пишеше френският представител в Атина до своя министър.13 "Общото мнение тук - бележеше той по-късно - е, че на гръцката раса се поставя един въпрос за живот или смърт." Засилени наистина от успеха на Съединението, българите щяха да заплашват вече големите позиции на елинизма в Македония. Преди това да бъде възможно, Гърция искаше да обезпечи своя дял. В гръцката грандомания никога не са липсвали ни патриотизъм, ни дързост, макар и в мимолетна форма: ето защо Европа гледаше с безпокойство на брожението на елинизма."

По време на Сръбско-Българската война 2-16 Ноември 1885г, в Цариград тече т.к. наречената Цариградска конференция, която има за цел да разреши неуредиците от обявяването на Съединението, което се приема като преврат насочен срещу султана. Цариградската конференция не взема под внимание войната между българи и сърби, а търси решение на основата на Берлинският договор. На конференцията се взима решение да се изпрати в Пловдив като столица на Източна Румелия (от гледна точка на цариградската администрация на Източна Румелия се е гледало като на вилает със широко вътрешно самоуправление и неговото присъединяване към Княжество България се е приемало като откъсване на територия) свои пратеници. Това са двама високи сановници, Лебиб ефенди и Гадбан, придружени от Проданова, берберин на султана, българин, родом от Габрово, които тръгват към Пловдив на 18 ноември. Т.е. два дни след приключване на бойните действия на западната българска граница.
И ето какви сцени се разиграват, по време на бурните събития и заплахите, че 70-хилядна турска войска може да навлезе във околията:

"Другите народности в Пловдив се държаха коректно, с изключение на гърците, които не криеха своята радост пред перспективата, че може да навлязат турски войски. Рано още те отидоха на гарата да посрещнат султановите пратеници. Всички гърци, даже елинските поданици, бяха си турили фесове по тоя случай. Бе изявил желание да отиде на гарата и гръцкият владика, но Димитров постави пред вратата му двама стражари със заповед да не го пускат да излезе."
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 18.12.201208:38

Какво да се прави? Господин премиерът умен досущ като носорога-мутант Рокстеди, толкова си може.
И какво гледам с каква еуфория беше посрещнато блокирането на ФИРОМ по пътя към ЕС от страна на бългаското население, е чудно че нещата са такива, а не по-зле. Критерият към политиците ни е толкова нисък, че е достатъчно да могат да сочат кой е виновен, и обществото им гласува пълното си доверие.
Докато да се разправяш с гърци си е майсторска работа. Трябва да си грамотен, находчив, далновиден, да познаваш добре себе си и противникът си, и да си знаеш интересите. Кое от тези качества е присъщо на пожарникаря от Банкя?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 17.12.201223:16

"ТРАНСГРАНИЧНО ЗА АНАДОЛА" или как по-времето на Бойко Борисов,българската дипломация се изпокараха с съседните ни страни,а правителството на Бати Бойко защитава изцяло турски икономически интереси със Серено американски войски в пет (5) военни бази в страната ни.
   

оценка

+1 -0