Webcafe

Тенекиените барабани

Емилия Милчева
03.02.2011, 15:13 (обновена 03.02.2011, 16:46)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

Най-противно ми е, когато някой от управляващите/политиците/говорещите глави почне да думка по тенекиени барабани. Много шум за нищо.

В случая - "социалният" министър Тотю Младенов, чиято биография е белязана от две кариерни развития, като синдикалист на КТ "Подкрепа" и като шеф на Главната инспекция по труда, която е оглавявал пет години (от 2002 до 2007-а.)

Младенов започна една акция, обречена от самото начало на нулева ефективност. Даде 11 фирми, които дължат по 12-15 заплати на работниците си, на прокуратурата. 

Неплащането на заплати, нито на осигуровки е криминализирано в България. Въпреки че същият г-н Младенов, като шеф на Главна инспекция по труда, беше предложил неплащането на осигуровки да влезе в Наказателния кодекс. Въпреки че бизнесът дължи над половин милиард за неплатени осигуровки (които се начисляват, естествено, върху ниски заплати...). За неплатени заплати никой не се е осмелил да сметне. Дори по едно време миналата година премиерът Бойко Борисов беше дал някакво съгласие с половин уста, обаче... 

Няма нужда да припомняме, че при обсъждане на антикризисните мерки синдикати и работодатели си отвориха устите за всичко друго, само не и за правата на "наемниците".

Вместо да разтакава едни хартиени папки от ГИТ до прокуратурата и оттам да ги връщат с напомняне да се прочетат законите, т.е. - че нарушаването на трудовото законодателство не е престъпление от общ характер, а административно нарушение, Тотю Младенов да вземе да наложи промени в законодателството.

Какво "административно нарушение" е да не ти плащат заплата месеци наред? Това си е равносилно на геноцид, престъпление против личността и умишлено убийство. Както искат да го квалифицират юристите.

"Социалният" ни министър обаче не казва, АКО подопечната му дирекция е наложила глобички на работодателите-убийци, колко е успяла да събере. Самите санкции, по закон, са мизерни - между 1500 и 15 000 за всеки отделен работник. При повторно нарушение глобата е между 20 000 лева и 30 000 лева.

Нито пък споделя опит как е действал при подобни скатаващи се фирми като шеф на ГИТ. Още помня едни времена, когато "Кремиковци" още пушеше, Младенов оглавяваше въпросната инспекция, а работниците на "Кремиковци" не си получаваха заплатите и от банките ги бяха подлудили заради заемите им...  

Никоя от парламентарно представените политически сили не е поискала каквито и да било промени в полза на правата на тези стотици хиляди хора, от чиито гласове безскрупулно се възползват на избори.

Има реална заплаха за живота на тези хора и сме длъжни да реагираме, изпъшка Тотю Младенов по повод изпращането на сигнала за 11-те фирми на прокуратурата, (която го върна обратно). Ами реагирайте. Само не по този начин, от който могат да се направят следните изводи, и всичките до един неприятни за министъра и ведомството му: некомпетентност, кьорфишек, твърде гол и бос пиар...

Заприличва на смешноватите спорадични разходки на Емилия Масларова по строежите с каска на глава - за проверка на условията за работа и труд... Тогава, когато г-жа Масларова се появи два-три пъти, работници спяха по строежите, за да пестят от общежития, падаха от скелета - и умираха, без семействата им да получат лев, защото нямаха нито договори, нито застраховки. Вместо това Масларова и сие обявиха, че се вдигат глоби в Кодекса на труда - примерно двойно за кофражист без каска. Можем да разиграем залагания колко такива глоби е наложила ГИТ - едва ли ще се съберат десетина за година предполагам...

Ако имат свободно време, инспекторите на ГИТ и Тотю Младенов - през подарения си преди ден iPAD, може да прочете във форумите в Мрежата колко хора са написали за фирми, които им дължат заплати от месеци наред. Както и че е в провинциален град, оплачеш ли се в инспекцията по труда, после ще си намериш работа на куково лято. Не си "лоялен" към работодателя. За шибаната "корпоративна" отговорност никой и не пита...

Иначе жестоката истина е, че дори и човек да осъди фирмата, която му дължи N на брой заплати, няма как да си ги прибере. Делата се печелят. И са безплатни. Но ако фирма като "Кремиковци", обявена в несъстоятелност, ви дължи пари, забравете ги. И съдия-изпълнител не може да помогне. А бившите й собственици си напазаруваха още компании.

Може би това е редно да се промени - работодател, който дължи заплати на работниците си, да няма право да открива нова фирма. Стане ли, Младенов ще се къпе в народна любов.

Сега най-добре да зареже тенекиените барабани. 

*А който не си получи заплатата месец-два, просто да се маха. И в никакъв, ама в никакъв случай да не разчита на държавните институции да му бранят правата. Просто защото ги няма никакви - нито правата, нито държавата.

Oще: забавяне  заплати  кт  прокуратура  работодатели 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.10.2010, 18:24

5 Alben Pastarmadjiiski | 04.02.201116:28

Това чудо трудов инспектор , държавно чучело или хрантутник през моя 35 год. трудов стаж нито съм виждал , нито срещал , най-малко - чувал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2011, 11:15

4 българин-все още | 04.02.201111:28

Още един ФАКТ за лицето ТОТЮ МЛАДЕНОВ:

ДО
ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ГР. СОФИЯМОЛБА


от Полина Павлова Йонова, 5800 гр. Плевен, жк. „Сторгозия” бл.№ 60, вх.В, ап.15, тел:0878/685688Относно: Установяване конфликт на интереси при назначаване на Данчо Василев Кънев за ИД на ОД „ Инспекция по труда” гр. Плевен. Установяване конфликт на интереси при освобождаването на Данчо Василев Кънев от длъжност ИД на ОД „ Инспекция по труда” гр. Плевен по взаимно съгласие от изпълнителния директор тогава на Изпълнителна Агенция „Главна Инспекция по труда”, МТСП - София Тотю Младенов след установен конфликт на интереси от контролния орган Инспектората към МТСП. Установяване конфликт на интереси при извършването на годишната атестация за мен Полина Йонова Павлова от Данчо Василев Кънев в качеството му на Оценяващ и Директор на ОД „ Инспекция по труда” гр. Плевен приключила с поставянето на най-ниската възможна оценка „5 неприемливо изпълнение”, като акт на саморазправа за подадения от мен сигнал до контролния орган Инспектората към МТСП за наличиетона конфликт на интереси при назначаването му и за назидание на другите колеги да знаят какво следва, ако не си мълчат. Установяването на конфликт на интереси при освобождаването ми със заповед № Заповед № 1668/11.12.04г., издадена от изпълнителния директор тогава на Изпълнителна Агенция „Главна Инспекция по труда”, МТСП - София Тотю Младенов, действие извършено при злоупотреба със служебна положение с цел наказание и отмъщение за подадения от мен сигнал за конфликт на интереси от мен, който факт ме ме квалифицира, като преследвано лице по смисъла на чл.32 ЗПРКИ.


УВАЖАЕМИ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИ,

В медии, в. „Дневник”, в.”Капитал” и в. „ВГ Север” 12-15.11.2004 г. се публикува инфо относно участието на Директор на Д „Инспекция по труда”- Плевен, лицето Данчо Кънев, първи братовчед на Венци Върбанов в 17 борда и откровени ЕТ, рег., съгл. ТЗ. Предвид статута му на държавен служител, установеното от журналистите документира конфликт на интереси и несъвместимост със заеманата контролна длъжност. По това време работех старши инспектор в оглавяваната от Данчо Кънев Дирекция „Инспекция по труда” Плевен. Нямах ни най-малка представа за това по какъв начин се бе появила тази информация в пресата, но въпреки това получих присъда без съд при явна саморазправа, която се състои в прекратяването на служебното ми провотношение на 13.12.2004г. От всички колежки се оказах единствена без „гръб” и лоби.
След подадения от мен сигнал за наличието на конфликт на интереси при назначаването на Данчо Кънев-Оценяващ орган по АФ-04., последва прекратяване на служебното ми правоотношение със Заповед № 1668/11.12.04г.. Същото е направено след датата на неговото прекратяване /т.е, порочният АА на Оценяващия Данчо Кънев- Осъдено лице с установен Конфликт на интереси, поражда правни последици- издаване на заповед за прекратяване на моето служебно правоотношение, като Акт на Саморазправа при Злоупотреба със Служебно положение от Тотю Младенов! Извършеното ме определя, като преследвано лице по смисъла на чл. 32 от ЗПРКИ, постигнато с преднамерено издадената незаконосъобразна Заповед №1668/11.12.04г. на изпълнителния директор на Изпълнителна Агенция „Главна инспекция по труда”- лицето отю Младенов!, с която бе прекратено моето служебно правоотношение. Вместо защита получих прекратяване на служебното ми правоотношение, за назидание на другите инспектори навярно, да имат предвид какво следва ако говорят неудобни за овластените им началници истини!
Въпреки, че от страна на ИНСПЕКТОРАТ при МТСП – КОНТРОЛЕН ОРГАН на ОРГАНА ми ПО НАЗНАЧАВАНЕТО бяха КОНСТАТИРАНИ НАРУШЕНИЯТА при НАЗНАЧАВАНЕТО и на двамата атестиращи: Оценяващ и Контролиращ, то след тяхното освобождаване на горното основание, моята Молба за преглед по Административен ред и да бъда възстановена на работа беше оставена без последствие от Тотю Младенов.
След като ведомствените контролни органи бездействаха, аз продължих започнатото и депозирах жалба в Прокуратурата за произнасяне по установения за Данчо Кънев конфликт на интереси. Въпреки многобройните му провинения и, че лицето Данчо Кънев е признат за виновен по НОХД №1024/2009г. за извършено престъпление по чл.313 от НК, всичко приключи с освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78-А от НК, минимална глоба 500лв за 17-ет нарушения?!
Връзката/зависимостта с друго лице/с други лица трябва да е такава, че да поражда основателни съмнения в безпристрасността и обективността на лицето, заемащо публична длъжност. Безпристрасността и обективността са сред принципите и критериите, въз основа на които лицето, заемащо публична длъжност, изпълнява правомощията или осъществява задълженията си по служба, но, не и Тотю Младенов, Данчо Кънев и Георги Евгениев!
Конфликтът на интереси като легално понятие и явление, регулирано със ЗПРКИ има някои общи характеристики със злоупотреба с публична власт, или със служебно положение по смисъла на наказателното право (чл. чл. 282–285, 387–388, НК). Злоупотребата по НК, превишаването на правомощие, или на служебно задължение от лице, заемащо публична длъжност е длъжностно престъпление, състоящо се в користно използване на служебните възможности и правомощия, както и превишаване на властта за получаване на противозаконна облага (която не му се следва). Злоупотребата, превишаването с власт може да е причиняване другиму на вреда, при и по повод изпълнение служебно задължение, или користно използване на служебни правомощия и възможности. На наказание подлежи и този, който допусне подчинено нему лице да извърши такова престъпление!
В нарушение на чл.7, ал.2 от ЗПРКИ Изпълнителния директор тогава на ИА „ГИТ”, МТСП - София Тотю Младенов използува служебното си положение, като съвсем осъзнато, умишлено и целенасочено /в условията на въведено служебно начало, го пренебрегва/ и, назначава Данчо Кънев за директор на ОД „ИТ” – Плевен, предвид факта, че
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

3 Калоянчо | 03.02.201121:58

Просто един подкрепаджия толкова си може. Тоя е един от най-смешните министри за последните 20 години.

Едва ли е прочел и един закон през живота си...

Не му давайте метла, че и с нея не може да борави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 13:35

2 Vladimir Germanov | 03.02.201117:45

А какво да кажем, когато милата държава не връща ДДС-то на много от тези фирми? Или че държавните фирми най-често не плащат заплати? Трябва да има закон против робския труд, както в Америка, след Гражданската война. Ако използваш нечий труд и не го заплатиш според договореното -- затвор. 20 години. Ако си държавен кретен -- 100 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 03.02.201116:38

Тенекиена статия...
   

оценка

+0 -0