Webcafe

Армията на границата - да си отработи бонусите

Апостол Янев
04.11.2013, 14:35 (обновена 06.11.2013, 22:36)
найденов

Снимка: © sofia photo agency

Армията ни е голяма, гола и боса, но пък си раздава бонуси

Докато се чуди откъде да намери пари, за да се разплати с болниците, властта поръси военните и чиновниците на МО под пагон с 13.6 млн. лева бонуси. Заради постигнати "високи успехи", както пише в заповедта си министър Ангел Найденов.

Да видим какви толкова са ги свършили. Още с идването си на власт, министърът на практика спря съкращенията във въоръжените сили - въпреки предупреждението на държавния глава, че запазването на сегашния личен състав ще намали средствата за инвестиции и превъоръжаване.

Ето ги "високите успехи" черно ня бяло: Втори сме в ЕС по брой на войниците спрямо населението (45 военни на всеки 10 000 души у нас), но пък за всеки от тези многобройни солдати се отделят по едва около 5000 евро на година. Шивачките от "Интендантско обслужване" ЕАД (част от системата на МО) три месеца мизерстваха без заплати, наложи се да си ги поискат с протест. И пак не ги получиха на сто процента.

Инвентарът на армията ни е потресаваща смесица от малки количества прескъпо западно оборудване, договорено още при тройната коалиция, и съветски антики от времената на Варшавския договор. Бог да ни пази, ако се наложи с такава техника и инфраструктура българският войник да постига "високи успехи" в реален конфликт.

Може въоръжените сили да имат по една ескадрила годни за полети самолети и вертолети, но пък Министерство на отбраната има 3000 празни щата, които се ползват като машини за пари от икономии във фонд "Работна заплата". Машини за бонуси и легално шмекеруване с бюджета.

Не е само в армията. В МВР още по времето на Симеон Дянков се заговори за премахване на "кухите" щатове. 5000 бяха премахнати, но със сигурност има какво още да се изреже от затлъстялото от чантаджии и фиктивни бройки тяло на най-богатото и многолюдно ведомство в държавата.

Впрочем, БСП много я обичаха тази тема, докато бяха в опозиция. Вече не.

Ако имахме истински експерти, а не популисти на власт, кухите щатове щяха да бъдат орязани, за да спре порочната практика на "икономии" от тях.

За практиката на празните щатове разбрахме. Само не разбрахме какви са "високите успехи" на армията. Дотук е ясно, че разни пенсионери от резерва ще се уреждат с някой лев, преподавайки в часовете по военно обучение в училище. Войници от гвардейската рота може да охраняват и паметника на Левски. Но това са планове в бъдеще и изобщо не са високи успехи.

Може би трябва да наредят военните по българо-турската граница - вместо телена мрежа. Все ще има някаква полза от тях. Стига са набивали крак за тоя, дето духа. От армията, която имаме, не повече от 1/100 е на мисии в чужбина, другите? Според плана на вицепремиера Цветлин Йовчев, на граничната бразда ще пазят полицаи, командировани от други градове. Така само ще оголят "фронта" за криминалните престъпници - и накрая обикновените хора ще са пак най-пострадали.

Затова да пращат военните. И ако може - "чантаджиите" и "ръководителите на административни структури" с най-високи бонуси да са най-отпред.

Oще: ангел найденов  армия  бонуси  въоръжени сили  злоупотреби 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 08.11.201323:04

Спести ми витиеватите разсъждения, усуквания и морални салта.
В края на краищата - смяташ ли, както според мен явно изрази, че военната служба е повод за гордост и че това, че някой не е бил войник, го прави по-нисш, недостоен и го лишава от правото да има мнение за тази служба? Смяташ ли, че сланините са повод за гордост?
Ако съдим по предишните ти коментари, твоят отговор и на двете е "да".
Ако не е така, обясни откъде идват наблюдаемите несъвместимости между думите и убежденията ти.

Или продължи да ми говориш как имам психологически проблем, измислям си филм и се насирам.
И това е ок.
Скатаването е винаги най-лесната опция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

13 Bichkiiata | 08.11.201322:24

прасе с батуши зелени вкарваш ме в нек'ви филми дето не съм ги гледал, военните и ченгетата никога не съм можел да ги дишам. Докато издрапам военното училище съм имал стотици проблеми поради тази причина. Сега започвам да си мисля, че явно се таи някакъв дълбок психологически проблем в теб на тази тема, който не ми се анализира. Да му мислят там майка ти и жена ти за накърненото ти мъжество, няма нужда да ти го казва, ама ми се струва, че.... пак се насра
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 08.11.201317:24

Bichkiiata , погледни си пак елитарния тон, и после ми говори кой се бил насрал:

>ти па кога си служил, че да даваш акъли

Естествено, че няма как да ти хареса, когато тотално стъпча този тъй важен за теб повод за гордост - военната служба.
Твоето наранено его и обидено потропване с краче, обаче, не прави по-малко верен факта, че службата не е и не може да бъде повод за гордост.
И, честно, самият факт, че нещо толкова банално и отвратително като военната служба ти е толкова важен източник на самочувствие, е доста показателен за това що за човек си. Ерго, съвсем не ми е ясно защо трябва да го изкарваш наяве толкова показно.

Все едно да се насереш в гащите си и, вместо да отидеш вкъщи да се изкъпеш и преоблечеш, да излезеш на площада и гордо да се тупаш в гърдите колко зловонно смърдиш и как могъществено си успял да се омажеш.
Ми не, не е точно повод за гордост.
Независимо колко усилено се хвалиш или колко други около теб те подкрепят, защото и те са се посрали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

11 Rowan | 08.11.201306:58

Това го написах по друг повод, но идеално си пасва на тази статия:

"Много се радвам на традиционното разделение на народа ни. То не бяха „сини“ – „червени“, граждани – селяни, столичани – провинционалисти… Изобщо оставам с впечатлението, че за нашего брата не е важно да избере нещо и да го следва, а да се раздели. И да няма по кой признак да го направи, ще си измисли. Важното е да имаш враг сред себеподобните си.

Делихме се на „сини“ и „червени“ през 90-те. „Кой не скача е червен“ стана най-популярния рефрен в началото на прехода. Малии, до бой се стигаше, ако някой дядо с артрит не можеше да скочи. После се оказа, че те ония сините били пребоядисани червени, но за българина това няма значение. Щото си има достатъчно други поводи да се раздели. Щом един повод се обезсмисли, ще си измислим друг.

В затишието между изборите придобиват актуалност тезите „Кой е столичанина в повече“, мъжете или жените са по-умни, кокошката или яйцето се е пръкнало първо… На фона на тези дълбоко философски дилеми, неминуемо присъства вечната битка „Левски“ – „ЦСКА“, то в последно време отборите хич ги няма, но агитките им продължават да се множат, а противоборството да се изостря.

Тук-там се промъква, умело пробутана от властимащите в момент на управленско безсилие, така за отклоняване на вниманието, и не толкова изострената борба „държавни служители – частен сектор“. Не че и двете фракции не са на символични заплати и под непрекъснатата заплаха от уволнение, ама нали трябва да разделяш за да владееш, за да не ти надничат в канчето.

Сега е модно разделението „гербери – комунисти“, макар за всички да е повече от очевидно, че и двете фракции изповядват една религия – „Искам властта, само властта и то цялата власт, а за какво я искам, вас не ви интересува“.

Не че и двете фракции за двата поредни мандата не показаха кадрови недоимък, управленска импотентност и политическа арогантност, но за нас е по-важно да ги смачкаме ония другите, инакомислещите. Не че не осъзнаваме, че „ония другите“ не са същите тези двете заедно, ама щото са недостижими във високата си позиция и не можем лесно да ги стигнем, къде по-лесно е да оплюем равния нам обикновен гражданин… просто вярващ в друга илюзия, не в нашата такава. Важното е, че нашата илюзия е единствено и безспорно правилната, а неговата е абсолютно и безсъмнено погрешната. Ъхъ, кой не скача е червен!!!

Важното е, не да намерим прегрешилите от високите етажи, не да ги накажем, а да обвиним някой на нашето ниво, за да си тънем в блажената илюзия, че ние сме правите… щом сме намерили сгрешилия. Което пък е толкова удобно за властимащите, че даже ако забравим за момент да се делим по между си, те с бащинска загриженост ни пускат нови теми за разделение. И ние като кучета хукваме подир пръчката, пък те спокойно си гризкат кокала."

А раздадените бонуси на 30к фуражки, са реални пари дето се завъртат в икономиката през кварталните бакалии. Някъде към 1,3 милиона. Доган опъна 1,5 за консултация дето не я е правил пари дето надали ще се завъртят в страната. Него го забравихме май. Милиарди изтичат през обществените поръчки, сивата икономика и митниците, ама ние кокошкарски ще гоним някакви жалки 300-400 левчета на човек, щото само до там ни стиска.

Не е въпроса що тези са взели бонуси, даже не е въпроса и защо няма за другите, а къде са милиардите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

10 Bichkiiata | 08.11.201306:34

прасе с батуши зелени
аз само казах, че не си служил , ти взе, че се насра....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 05.11.201317:36

Bichkiiata, наистина ли не усещаш колко е смешна тая елитарност с "ти кога па си служил"?
Какво - това, че не съм бил изложен на отвратителната реалност на българските казарми, по някакъв начин означава, че не мога да имам мнение за него ли? Дори не говорим за това - ставаше въпрос единствено за ужасяващата граматика и, като цяло, наблюдаемо по-ниското интелектуално ниво на военните.
Ако това, че не съм служил, изобщо има някакво отношение към мнението ми, то единствено го прави по-вероятно да е обмислено, рационално и логически свързано, защото докато хора като теб са изтребвали мозъчните си клетки в казармата, унищожавали са способността си да мислят критично и рационално, и са били уеднаквявани, подчинявани и насилвани да приемат авторитета на старшинката, аз съм бил в университета.

Та, съветвам те да помислиш сериозни как се отнася към очакваната стойност на твоя интелект (защото от странична гледна точка, а би трябвало и от твоя, това е случайна величина) фактът, че си служил, и да преосмислиш до колко елитарността ти е смислена.
Защото няма много смисъл да си горд със сланините си, намаления си умствен капацитет, неумението си да мислиш критично и подтиснатата си индивидуалност. Това, обективно погледнато, са недостатъци, а не положителни качества. И затова мисля, че казармата и войската са едно гигантско зло за цялото човечество.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

8 Georgi Tashev | 05.11.201316:37

Милене, ти като толкова защитаваш армията, кажи ми какви военни успехи са постигнали в последно време? За бедствията си има Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, като поема функциите на закритата Главна дирекция „Гражданска защита“.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 05.11.201316:11

както армията така и снимката не са на фокус,

прасе с батуши зелени, ти па кога си служил, че да даваш акъли, ...сланината е полезна за боцът в студени метеорологични условия, тъй като въшкарника не допринася много-много за тинсулейшън-а на боди-то.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.06.2013, 10:44

6 vesko | 05.11.201311:10

Високите постижения са че неможаха да си прихванат целите с модерните Белгийски курвети, и се изложиха пред президента и и всичките му гости. Да ги бяха дали тези пари да си купят нови радари а не за заплати.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

5 dedogo6 | 04.11.201323:56

милен димитров

Ей, ждрольо, казарма кога си видял бе?!По скоро си вазирал от държавата ,когато ти е било ред да служиш.. .Това първо.
Второ , дори аз като служех, нямаше толкова неграмотни хора ,които да не пишат името на град с главна буква...
И трето - ти си просто поредния новорегистриран трол, при това тотално неграмотен.
   

оценка

+2 -0