Webcafe

Шоу за Шенген

Петър Николов
13.02.2011, 12:30 (обновена 14.02.2011, 17:02)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Как министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отчита борбата с корупцията и контрабандата предвид настъплението за Шенген...

За да убедят Европейската комисия, че са готови за Шенген, румънците направиха мащабна акция по границите си, в която арестуваха близо 80 митничари и полицаи за контрабанда на цигари и уволниха висши митнически шефове.

За да убедим Европейската комисия, че сме готови за Шенген и границите ни са непропускливи като холандска дига, в България преметохме Капитан Андреево. Митничар или представител на Гранична полиция тук не е разкрит в контрабандна схема. Контрабандата на цигари расте - и не старее... На дрога също.

Расте, видно от данните, и употребата на специални разузнавателни средства, главно подслушвания. Шефът на българските митници се оказва подслушван първо, по елементарен донос, второ - над разрешеното по закон време от 6 месеца през 2010 г.

От подслушването на Ваньо Танов не се процеди нищо, освен пенлива бира. При продължаващите слабости, констатирани от ЕК, в несправянето на България с корупцията, контрабандата и организираната престъпност, може да се извадят няколко заключения, следвайки логиката:

Първо, щом Танов е бил слушан, а контрабандата - а значи и корупцията, растяща, шефът на митниците е извън контрабандните схеми.

Второ, щом Танов е бил слушан, а контрабандата - а значи и корупцията, растяща, шефът на митниците е в контрабандните схеми.

Трето, щом Танов е бил слушан, а контрабандата - а значи и корупцията, растяща, шефът на митниците е в нечии контрабандни схеми, но не е в други.

Кое от тези логични съждения е вярното е значително по-важна тема - в контекста на водещата се "борба" за влизане в Шенгенското пространство, от това на какво основание е бил подслушван. Което също изисква обаче своя отговор. Основанието, както разбираме, е обикновен донос. Но за това - по-нататък.

Има и още три други въпроса, които също логично следват от слушането на Танов, произведено, да речем, заради искреното - и вярваме, съвсем безкористно желание на вътрешния министър Цветан Цветанов да се справи с корупцията и контрабандата. Все пак митниците нямат разследващи функции, т.е. справянето с тези вредители е в ресора на силовия вицепремиер.

Първо, щом министърът на вътрешните работи е слушал Танов и сие повече от половин година, а контрабандата е растяла, значи не е слушал правилните хора?

Второ, щом министърът на вътрешните работи е слушал Танов и сие повече от половин година, а контрабандата е растяла, значи, че е ползвал информацията за нещо друго?

Трето, щом министърът на вътрешните работи и слушал шефа на митниците повече от половин година, а контрабандата е растяла, какъв министър на вътрешните работи е той?

В контекста на "битката" за влизане в Шенген е също важно да се изясни кое от тези три логически съждения е вярното.

Паралелно с изясняване на верността на едно или друго, пак покрай тази битка за Шенген, може да се изясни как в ДАНС се фабрикуват анонимни доноси, по които да се слуша някой. Подобно мероприятие, което - като в случая с Танов, трае повече от 6 месеца, но дори и шест да е, изисква ангажиране на хора, средства - от порядъка на десетки хиляди. При това за какво - за донос, с най-ниска степен на достоверност, както е отбелязал оперативният работник.

От това вече следват изводи, и всички те неблагоприятни - явно ДАНС няма професионалисти, които да си създадат собствена агентурна мрежа - в митниците или където и да е, за да разчитат на проверена информация, не на доноси, писани като в шесташките времена. Явно ДАНС се специализира в тази област и може би е времето да се извика за изслушване в парламента Цветлин Йовчев - нека каже как така те закачат на прослушване по донос... Как така ги получават, плащат ли пари за такива "агентурни донесения"?!

Имаше един момент м.г., когато от ГЕРБ бяха предложили комисията Кушлев да може да започва досъдебно производство и по анонимен сигнал. Дори бяха написали предложението за промяна на НПК. Дори председателят на комисията, известна с фамилното му име, беше казал, че в комисията редовно постъпват такива анонимки, но ги препращат към МВР и ДАНС, които могат да ги проверят, защото "разполагат с оперативни възможности". Може и да не ги проверяват. Само да ги пренаписват.

Иначе за Шенген може да се похвалим с един напредък. Как бързо и качествено работят ромите. Справка - разкостената за нула време мандра в Казанлък. За колко ли биха се справили с един "Кремиковци" - и без друго никой не го иска... За начало нека им дадат недоразумението, известно като паметник, пред НДК - и без друго никой не иска да го поправя...

Oще: брюксел  данс  донос  кремиковци  мвр  митници  роми  срс  цветан цветанов  шенген 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 14.02.201121:05

Абе отклонявам темата, но тоя паметник пред НДК-то как му беше партизанското име? Нещи като Y-глав X-..уйник беше ама колко са X и Y? Вече прекалено се е разкапал, за да могат да се преброят, а бройката май отговаряше на фигурите... Някой помни ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

3 Mariana Antova | 14.02.201117:04

Усмивка
Вярно,... особено към края много добре казано Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 13.02.201123:02

Много добре казано! Време е ние като общество, а не орган, който може или не може да си намери извинение за действие или бездействие да попитаме - тия разминавания в логиката какво значат? В крайна сметка ние не питаме, за да вкараме някой в затвора, а за да разберем дали са за затвора тия, чиято работа е да вкарват в затвора - просто за сведение, не за шантаж.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

1 pueblo | 13.02.201120:00

Намига
   

оценка

+0 -0