Webcafe

ГЕРБ ще събират подписи с искане за оставката на Валери Жаблянов

Webcafe
16.02.2018, 10:00 (обновена 16.02.2018, 10:16)
валери жаблянов

Снимка: © Webcafe.bg

Като основание се посочва "системно нарушаване" на правилника на НС

ГЕРБ започват да събират подписи за оставката на Валери Жаблянов от БСП като зам.-председател на Народното събрание. Като основание за искането на неговата оставка се посочва "системно нарушаване на Правилника на Народното събрание".

Това обясни депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков, цитиран от Фокус. Той допълни, че основанията ще бъдат формулирани и юридически.

„Очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение, да ви помогнем да формирате адекватна позиция по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие и политическия консенсус по теми, които за нас не бива да бъдат преразглеждани“, обърна се Тома Биков към БСП.

Писменото предложение от най-малко 1/3 от всички депутати (т.е. 80+ народни представители) е един от начините председател или зам.-председател на НС да бъде освободен предсрочно, посочва се в Правилника на институцията.

От ГЕРБ още вчера поискаха оставката на Жаблянов, заради предполагаемото авторство на твърдението за "Народният съд като необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". От БСП обаче застанаха зад Жаблянов, като припомниха, че партията още през 1991-а е излязла с декларация по темата за Народния съд.

Самият той заяви вчера в парламента: "За какво да подавам оставка? С какви мотиви, не виждам мотиви. Личното ми мнение съм го споделял многократно по партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България."


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.