Webcafe

Снимай изборите зад кадър

Петър Николов
11.10.2011, 11:37 (обновена 14.10.2011, 08:47)
Избори

Снимка: © Sofia photo agency

Сърцебиене и сеир - това виждаме от магазина на илюзии, отворен до 23 октомври

Визуализирани дадзибао*. На това приличат сбирките, предавани директно от една или друга телевизия, от провинциален площад рано сутрин. Зад всеки кандидат-кмет - агитка със знамена и плакати. Почне ли да говори някой от противниковата страна - дюдюкания и освирквания заглушават думите му. Всеки има секунди да каже или отговори, защото броят на участниците обикновено е твърде голям, а все пак е платено...

А можеше да е много по-смислено. Стига предварително медията да похарчи малко пари, за да поръча на социолози да направят проучвания чрез фокус-групи кои са първите три, четири, пет най-болезнени проблема за съответната община. После тези теми се обявяват за теми на диспута между кандидат-кметовете - без да им ги казват предварително.

В Сливен може да е разкопаният град и замразените европейски средства по инфраструктурни проекти, във Видин - два пъти по-голямата от средната за страната безработица и свръхзадлъжнялостта, която поставя общината на първо място по дългове, в Бургас - какъв процент обществени поръчки печелят фирмите на управлявалия три мандата кмет Йоан Костадинов и това добре или зле е за бургазлии... И защо има палми във Варна и Бургас?!

Не е необходимо сбирката да е на площад. Тази "алюзия", която би трябвало да внуши бог знае какво - демокрация, мнозинство, атинската агора, където, казват, се родила идеята за демокрацията, не работи в предаване на живо. Още повече, че на агората гражданите говорели, спорели, дебатирали.

А тук проблемът е и за водещия - да надвика и да сърфира между всички, за участниците - да надвикат и да се вклинят поне с две-три обещания от предизборната програма, ако успеят - да цакнат и с някое тъмно дело на противника, до което са се добрали, за агитките - да зададат нагласените предварително въпроси и да разгърнат белите си дробове, за което им е платена по някоя десетачка.

Какво разбират избирателите от целия този сеир? Нищо смислено. А кандидатите най-много да получат сърцебиене.

Така или иначе

Така или иначе магазинът за илюзии е отворен до 23 октомври. Конвенционалните медии продължават да отразяват предизборните кампании през гледната точка на говорещите глави, не и през очите и проблемите на българите. Сякаш "говорещите глави" ще гласуват сами за себе си, а не ние за тях.

Как иначе? Не е трудно. Работата на един кандидат-кмет, който се кандидатира за пореден мандат например - втори, трети, четвърти дори, може да се види през живота на един човек или семейство. Лесно може да се проследи свършеното от него през състоянието на улицата, автобусната спирка, парка наблизо, пълните или празни контейнери за боклук, качеството на административните услуги - едно и също ли е през всичките тези 4-годишни мандати, по-добро или по-лошо. Така, както ги вижда един жител на общината.

Иначе няма как да разберем "смелостта" на кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който иска пак мандат. На първо време дължи обяснения защо обещанията от предишния останаха в програмата му с кодово име "Промяна". За Четвъртък пазара, увеселителният парк, дето го няма, Общинската болница, която я няма, и заводът за боклук, който не работи.

Не чуваме, не четем и не виждаме такива новини. Но чуваме, четем и виждаме как всички тези хора обещават нова порция мезета - с нашите данъци.

Това, разбира се, показва само количеството излети в медиите пари. Докато единствено тази максима е в сила, ще продължаваме да чуваме или четем какво е казал, обещал, промоцирал, остракирал еди-кой-си-кандида, но не и какво мислят хората, решили да посветят някой и друг час от времето си, за да го изслушат на дадена предизборна среща. Или живеещи и при предишните му мандати.

Да се пита човек откъде се появяват толкова пари за избори във време на криза е като да се пита как, след повече от 20 години войни, изникват със 7% повече макови плантации за производство на опиум в Афганистан. При това в провинции, обявени за безмакови.

В държава като България, където инвестициите са се свили с повече от една трета, държавата (местна и изпълнителна власт) се явява най-големият инвеститор - през обществените поръчки и възстановяването на ДДС-то. Другият е контрабандата.

Но този трансцедентален начин на експониране на пред-изборите и състоянията на участниците в тях само от едната страна прави останалите консуматори и зрители, не съ-участващи. Значи, гледаме шоу.

Няма лошо в забавленията. Обаче за това си плащаме - 35 милиона за изборите 2 в едно, отделно текат милиони през останалите канали (виж ги по-горе). Така че нека ги накараме да се поизпотят - като е шоу, поне да си заслужат парите, които им плащаме.

Можем да дадем отпор през Интернет, като покажем задкулисието. Онова, което никоя медия не ни показва. Изборите зад кадър. Извън пиарите, монтажа, скроените новини, платените репортажи.

Webcafe.bg ще публикува вашите клипове. Във века на Интернет и новите технологии всеки може да бъде репортер от "гореща точка". А горещите картофи са най-вкусни.

*Дадзибао - стенен афиш, стенвестник. За незапознатите с пропагандата в Китай от времената на културната революция, с тези печатни издания управляващата ККП е...

Oще: избори  интернет  кандидати  клипове  кметове  мандати 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 13.10.201116:38

Леле Мале няма как да кажа бъзик на 100% истина, дори и да е бъзик... Ако ме разбираш..
А иначе напълно се съгласявам с Чичифон, защото докато ние си бърбориме по форумите ония чернилки раждат дете след дете и просто няма как да ги настигнем...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 13.10.201114:19

ееееех Теа, Теа, Не знам и ти откъде го докопа това... Смее се Ама се оказа, че е бъзик на бъзикилийкс или нещо такова... Казвам, за да го знаеш, а иначе и на мен ми допадат думите в това "изказване" Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 13.10.201113:39

Драга Thea,ако Земята не претърпи фатален катаклизъм,човек ще оцелее.Но не всички!Ще оцелеят китайци,индийци/циганите/и народи,които се множат.
Ние се стапяме.Най-бързо се множат онези народи,които живеят най-близо до природата.Което е тъкмо обратно на цивилизованите,на работещите общества.Това означава,че работещите общества са обречени,но циганите не!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 12.10.201122:04

Френски президент Никола Саркози: Българите са превърнати в овце, можещи единствено да блеят и да бъдат шибани

Скандалните изявления на френския президент Никола Саркози по адрес на България и българите, направени наскоро по време на тв дебат продължават да бъдат коментирани. Ето какво казва той:
„Само Хитлер може да интегрира ромите. Няма начин да интегрираш хора, които все още живеят в родово-общинния строй и отказват да полагат каквито и да е усилия да водят цивилизован живот.
Как да интегрираш хора, които доброволно се отдават на просия, проституция и кражби, хора които искат наготово да ползват придобивките на съвременната социална държава, без да са положили и мъничко труд в изграждането й. Защо българите се гордеят толкова много, че по време на холокоста са спасили “българските” евреи, а за циганите нищо не споменават, явно още тогава са искали да се отърват от тях.
Нека тези, които са ги научили да живеят по този начин, нека те поемат отговорност за интеграцията им. Аз имам данни, че политиците особено що се отнася до България и Румъния, умишлено държат ромите в нищета, за да могат да си осигурят лесни за купуване гласове по време на избори. Знам, че един техен политик, за когото забележете самите Българи говорят, че бил най-умният от всички, та този политик каза, че: „Купуването на гласове било европейско явление.“ И този политик е лидер на партия, която уж също се бори за права и свободи на определен етнос. Какво може да очаквате от такъв народ, на когото дори и лидерите не са още интегрирани в европейските ценности. Франция е държава, която държи както на правата на гражданите си, така и та техните задължения.
Забележително е обаче, че циганите отлично познават правата си, но отказват да спазват задълженията си. Те просто така са научени и това не става за година две. Не, българите така са ги научили, те са проявявали криво-разбрана толерантност и щом са могли да ги търпят толкова време, ще си ги търпят и занапред. Аз не мога да си обясня, как и самите българи претендират да са европейска нация, когато самите тях ги тъпчат по всевъзможни начини през целият им съзнателен живот. Прочетете книгата на приятелят ми Юрген Рот и ще се убедите в това. Българите са превърнати в овце, можещи единствено да блеят и да бъдат шибани, както се изрази наскоро друг техен забележете професор и министър в настоящето правителство. И те вместо да го изгонят с камъни си обръщат задниците за още. Затова да си вземат ромите обратно и да си ги търпят, като са си ги търпели досега, ние сме цивилизован народ и не можем да търпиме всякаква измет.
Вярно, че Франция е родила девиза „Свобода, равенство, братство.“ но явно някой го бъркат със „Слободия, права, помощи.“, само че грешно са си направили сметката. Аз лично съм против, каквото и да е отпускане на средства за интегриране на когото и да било в цивилизованото общество, защото интеграцията не става с пари, а чрез осъзнаване и приемане на европейските ценности. Публична тайна е, че и България, и Румъния бяха приети в съюза по гео-политически съобръжения, без да са достигнали необходимото ниво на мислене и разбиране на ценностите за които говоря. Те гледат на нас, като на социален дом, които е длъжен да се грижи за тях, но ние не сме приют за бедни и отказваме да изпълняваме тази функция. Може би не е зле да се помисли, ако не за излизане от съюза на тези две страни, то поне за ограничаване свободата им на заселване в старите членки на съюза, докато не израстнат в мисленето си. На нас не ни трябват нито роби, нито просяци, а точно такъв тип е мисленето на българите, а ромите явно се възползват от този начин на мислене и са свикнали никой да не им дири сметка. Тука обаче е Франция и при нас неплатени сметки няма. За мен, народ който търпи такива хора в обществото, и политици които извличат дивиденти от положението на тези цигани – такива хора нямат място в Европейският съюз.“

(Изявлението е направено в телевизионен дебат)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 12.10.201118:10

Изборите са,може би,най-противната манипулация на т.н. демокрация.Карат ни да се държим като кръгли идиоти-да гласуваме за партии без идеология или поне идея,вместо за суетни и ексцентрични медийни звезди.Но пълната им безмислица личи от факта,че както и да завършат изборите,крадливците
стават все по богати,а честните все по бедни.Защото в същност избор няма!
   

оценка

+0 -0