Webcafe

Полицаи "Куча марка"

Петър Николов
20.04.2012, 16:45 (обновена 23.04.2012, 12:20)
Кучета

Снимка: © Sofia photo agency

Ако ветеринарите бяха и кучкари

Политика "куча марка". Такава я вършат нашите политици с бездомните кучета. Нещо чули, гледали, видели по разни филмчета, някой им казал, а накрая - като първия китайски чугун, дето ставал само за чупене на фъстъци. Важното е да отшуми говоренето по проблема. Дано междувременно песовете не оглозват друг човек.

Зоополицията е новият хит. Какво пречи да се върши работа по намаляване на популацията и без такава? Нищо. Но когато премиерът възлага на министъра на земеделието и храненето да се прави зоополиция, значи премиерът мисли по проблема, загрижен и за това.

Ако ще се прави ново звено на бюджетна издръжка, трябва да отпадне някое друго звено, Борисов да каже откъде да се реже. Дали от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в която прерасна Националната ветеринарно-медицинска служба, дали от столичната общинска фирма "Екоравновесие", дали от МВР...

Може да е при Агенцията по храните

Караме наред. Най-редно е да се отреже от бюджета на БАХБ. Преди 3 години агенцията, пардон - тогава ветеринарите, усвоиха 9 (девет) милиона лева, за да направят регистър на домашните кучета. Такъв няма до ден днешен. Няма ги и парите. За наказание - сега да довършат регистъра, и да отворят звеното към себе си.

Бездруго към БАХБ са някогашните ХЕИ-та, така че санитарните инспектори и зоополицаите ще си работят в супертандем. Песовете разнасят и куп зарази.

Но наличието на регистър е първа стъпка преди зоополицията. Как зоополицаите ще следят кой изоставя домашния си любимец, ако не знаят кой притежава такъв?

Игрите с оставката на зам.-кмета на София Мария Бояджийска, която "самоотвержено" я подаде, а кметът Фандъкова - очаквано - не я прие, не вършат работа. Необходими са обяснения как така се изисква чип на домашно куче, след като няма регистър на кучетата по номера в чипа.

Собствениците са задължени да плащат такса от 24 лева на куче, а номерът в чипа не се вписва никъде. Как тогава да се идентифицират плащането и кучето... Това си е чиста имитация на работа. Куча марка.

Какво пречи на справянето и сега

"Имаме инструкциите и разрешение и от премиера да започнем да работим върху създаване на зоополиция. Нито служителите на Агенцията по храните имат достатъчно правомощия, нито служителите на общинските инспекторати да могат да се справят с този проблем. Световната и европейска практика показва, че държави, в които има такъв проблем, трябва да има звено, което да е облечено в съответната юрисдикция", обясни Найденов.

Че кой пречи да се справят и сегашните звена, освен корупцията и разхищенията? Странно е, че Найденов не обяснява каква е била успешната формула на работа по времето, когато той е бил шеф на  "Екоравновесие".

Нали Бойко Борисов се похвали, че по негово време като кмет проблемът с кучетата е бил овладян, а популацията - удържана до 9000 песа, по думите на премиера.

Зоополиция вместо "Екоравновесие"

Столичната общинска фирма "Екоравновесие", чийто директори се сменят с честотата на здравните министри в кабинета, не представя отчети за дейността си. Тя ни струва близо 2.1 млн. лева за две години - 1.2 милиона за 2011 г. и 893 000 лева за тази година. Намаляването на бюджета е прецедент, от поне седем години не е падал под 1 милион лева.

Ефект от дейността й върху популацията на бездомните кучета няма, но пък расте цената за обработка на куче - през 2009 г. сме плащали средно по 252 лв., за 2010 г. - 315 лв. Данни, разкрити от общинския съветник от БСП Георги Кадиев. За миналата година липсват.

Според бившия служител на предприятието Светослав Славейков, проговорил пред news.bg, залавянето, кастрирането и връщането на едно куче в район, откъдето е било взето, струва между 40 и 45 лева...

Още чакаме проверката на прокуратурата на дейността на "Екоравновесие" от м.г., ако изобщо е имало такава, а не само закани. Вместо триковете с  оставката, Бояджийска, която наблюдава "Екоравновесие" от години, си мълчи за растящите над 300 лева разходи за обработка на куче! Куча марка. Пълна имитация на дейност.

Дали пък да не са към МВР

Защо не? Вече предложих някое звено от МВР да свърши тая работа. В крайна сметка агресивните - и неагресивни улични песове, чийто брой се увеличава, са възлова точка от националната сигурност. Какво ще си помислят за нас на Запад - в страна-член на ЕС, не в Судан, в XXI век кучета изяждат хора. Не инвеститор, турист не може да чакаме при такава "реклама".

И, нека повторим, след като гръбнакът на организираната престъпност е прекършен - по уверенията на Цветан Цветанов и Калин Георгиев, а самите престъпни босове - приведени в известност, то значи в страната действа само неорганизирана.

Така че ГДБОП може да се трансформира в Главна Дирекция за Борба с Организираните Помияри. Защото те също се движат организирано, на глутници, имат си водач, също като групировките, вътрешна йерархия и така бопаджиите няма да губят форма при неутрализирането им. А и все си остава ГДБОП.

Като аргумент, че организираната престъпност е неутрализирана и бездомните кучета са тъкмо начин да се осмисли съществуванието на ГДБОП, вижте работата на специализирания съд, рекламиран като съдилища "Антимафия". От началото на година съди само кокошкари - първото дело беше за цигара марихуана, приключва делата със споразумения и чак на 3 април беше първият дебют с присъда, макар и условна, макар и неокончателна.

Има и друг вариант. Наскоро главният секретар на МВР Калин Георгиев обеща да увеличи с 1000 души броя на патрулиращите в селата полицаи. Вярно или не, няма значение. Но за сметка на "шапките" по бюрата на "Шести септември" може да задели едни 200 за зоополицаи. В крайна сметка няма да им трябва хладно оръжие, само работно облекло. Те са си чиста проба пандури. Полицаи "Куча марка".

Oще: бойко борисов  ветеринар  екоравновесие  зоополиция  кучета  мирослав найденов  регистър 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.05.2012, 08:59

7 Valentin Petkov | 02.05.201209:27

За справяне с кучетата има няколко момента,които могат да решат проблема.

1.Изграждане на съвременни приюти за животни извън населеното място където кучетата да се обезпаразитяват и кастрират.След това да се предлагат за осиновяване или за износ.

2.Премахване на най-голямата простотия,която е измислил някой нещастник,а именно кучетата да се връщат на местата където са ги заловили.Това нещо важи за дивите животни,а не за градските където подлагат на терор деца и обикновени граждани.

3.Да се въведе заплащане за всяко животно,предадено в приют.По този начин ще се ангажират много безработни и хора с ниски доходи.

4.Създаване на патрули към Общината,които да извършват проверки на граждани разхождащи домашните си любимци.При липса на документи за животните да имат право да налагат глоби,като процент от глобата да получава съответния патрул.

5.Задължително картотекиране на кучетата и собствениците им.При повторни нарушения глобите драстично да се завишават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 23.04.201223:29

Не се казва "кучА марка" а "куче марка", израза идва от марка стари грамофони с лого малко кученце.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 23.04.201209:49

Някой е лапнал едни 9 млн. лева, но никой не знае кой... Да бе да...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 23.04.201205:12

Battleground | 22.04.201222:24

кой обра държавата? muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 01:12

3 Battleground | 22.04.201222:24

Подобна зоополиция има в САЩ при това, много успешно се справят!
В много други държави също има такива органи на реда...
Защо да няма и тука?
Трябва ли отново, някой да бъде нахапан, убит, гонен и т.н. от улични кучета, оставени без надзор?
Или сте свикнали в България само да мрънкате и бездействате?
Вярно има много неща, които трябва да се оправят, преди приютите за кучета и зоопилицията, но трябва да има добър съветник на премиера защото той, все пак не е политик, а охрана!
Човека прави каквото може и се стреми да следва стъпките на всички държави, но това трябваше да стане още през далечната 1990 г.
не сега, когато вече обраха държавата, разпродадоха всичко почти без пари на чужди фирми...
Едва сега се сети Байко Борисов да дойде на власт, но е много късно и оправяне няма да има скоро!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 22.04.201219:42

не полицаи "Куча марка", а държава куча марка muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

1 Krasimir Kovachev | 21.04.201210:59

А можем и да си 4ешем езиците в Уеб кафето и плюем на ред , безпомощни в простотията си, то4но като г-на Николова!
   

оценка

+0 -3