Webcafe

Синьо любен, късно разлюбен

Guns&Ducks
10.02.2011, 07:15 (обновена 13.02.2011, 16:12)
Цветан Цветанов

Снимка: © Sofia Photo agency

Чак сега ли, след година и половина откакто е начело на МВР, Синята коалиция установи, че министър Цветанов „превърна противодействието на престъпността и корупцията в медийни акции"

До съвсем неотдавна Цветан Цветанов беше любимият министър на Иван Костов и Мартин Димитров. А съвсем напоследък и почти изведнъж Синята коалиция вече му иска оставката.

Да оставим настрана, че Синята коалиция не е в позиция да иска оставки, както изтъкна и премиерът. Първо, защото не е коалиционен партньор на ГЕРБ, а след вота на доверие вече дори не му оказва и пасивна подкрепа. И второ, защото е твърде незначителна като парламентарно и електорално присъствие, за да има авторитетни претенции към управлението.

Проблемът на Синята коалиция обаче не е нито в самото искане на оставката на вътрешния министър, нито в аргументацията на искането, а в това, че то е закъсняло.

Чак сега ли, след година и половина откакто е начело на МВР, Синята коалиция установи, че министър Цветанов „превърна противодействието на престъпността и корупцията в медийни акции" (виж Изявлението на Синята коалиция вдясно)?

Чак сега ли Синята коалиция се сети, че Цветанов „създаде практика на намеса на полицията по време на избори, като тези в Разлог"? (Изборите в Разлог бяха в далечния ноември 2009 г.)

Чак сега ли Синята коалиция се сети, че министър Цветанов „не реформира МВР", при условие, че бюджетите на МВР и за 2010, и за 2011 са известни на цялото гражданство, да не говорим за цялото депутатство, много отдавна, а в тях съвсем ясно се вижда има ли изобщо някакво намерение за реформи?

Останалите аргументи от Изявлението на Синята коалиция засягат процеси и натрупвания в работата на вътрешния министър във времето и към тях упрек за закъснялост не може да има. Колкото до съдържанието им, за едни те ще са напълно обосновани, за други - напълно безпочвени. Всекиму според мисловните му и политически нагласи.

Интересно е обаче да се види откъде тръгва спонтанното синьо разочарование от вътрешния министър.

Седесаро-десебарското разлюбване на Цветанов тръгна от скандала с горнооряховските лекари. Загрижеността на СДС и ДСБ не бе само гражданска, но и партийна - сред обвинените чрез СРС-та медици има видни местни сини активисти и дори лидери.

Вторият повод за разлюбването е свързан с провала на делото „Октопод" и влизането на Алексей Петров в политиката. Извън шестте точки от Изявлението, на пресконференцията в сряда Иван Костов каза, че няма нищо доведено докрай от Цветанов, напротив, стигнало се е до „легитимация на организираната престъпност, даде им политически старт".

В какъв контекст обаче се случва това разлюбване? ГЕРБ прави успешни - поне засега - опити за подсигуряване на парламентарния си гръб.

Първо, триумвиратът в парламентарната група е заменен с едноличното ръководство на личния приятел на Бойко Борисов - Красимир Велчев. С което евентуални центробежни депутатски движения, индуцирани например от СРС-скандали, превантивно се канализират в центростремителни.

Второ, ГЕРБ вече разполага с втори коалиционен партньор в лицето на 6-членна група от независими депутати и вече има парламентарно мнозинство и без услугите на Атака.

Така Синята коалиция изпада дори от периферната орбита на резервен партньор и кризисен спасител на ГЕРБ. Процесът на оттласкване обаче е двустранен - Синята коалиция отдавна следва стратегия на плавно отдалечаване от ГЕРБ и искането на оставката на Цветанов е само поредният по-рязък завой, след неподкрепянето на Бюджет 2011 и на вота на доверие към кабинета.

Можем да примемем, че Синята коалиция наистина се е уплашила от полицейщина срешу гражданите и от полицейска некадърност, принудила мафията открито да влезе в политиката. Можем да приемем също, че този искрен иначе уплах е съчетан с едно доста закъсняло - и затова полуискрено - искане на оставката на вътрешния министър.

Какво обаче може да се случи оттук нататък?

Ако оставим настрана детинското самохвалство на Мартин Димитров, че рано или късно и Цветанов ще си отиде, защото Синята коалиция искала оставките на Божидар Димитров и на двама здравни министри, и след това те са си отишли, макар и не веднага, натискът срещу Цветанов, поне в краткосрочен план, води до втрърдяване на правителствените и герберските редици.

Напълно естествено е и премиерът, и партия ГЕРБ да застанат непоколебимо в защита на вътрешния министър. В средносрочен и дългосрочен аспект обаче от този натиск Цветанов ще губи още по-бързо обществено доверие. Защото независимо от слабото си парламентарно влияние, Синята коалиция има чувствително по-осезаемо медийно влияние - поради способността на нейните представители да формулират ясно тези и политически позиции, особено на фона на поддакващото бездарие в ГЕРБ.

Така в дългосрочен аспект Синята коалиция може да си възвърне влияние върху кабинета, каквото в момента все повече губи. Както и да се позиционира по-добре като опозиционна на управляващите формация.

По-големият залог обаче е, че така може да елиминира Цветанов не само от номинацията му за президентския пост - която и без това повече прилича на заложено от самия Борисов мюре, но и от ключовата му роля в партия ГЕРБ - от която следва да се плаши и самият Борисов.

Сините са се нагледали на гловоломни възходи и падения в ГЕРБ и сигурно се надяват, че бързо изгрялата звезда на Цветанов също така бързо и ще угасне. И че това ще им отвори по-широко политическо поле - или Борисов ще се принуди да се кандидатира за президент, и така изпълнителната власт ще стане най-малкото по-малко герберска. Или просто ще махне Цветанов като му дойде времето - с което герберската власт пак ще стане по-малко герберска.

И в двата случая Синята коалиция печели. Въпросът е - дали ако печели за себе си, печели за цял народ. Бързите обрати от силна любов до силна омраза обаче хвърлят поне някаква сянка на съмнение.

Oще: атака  герб  иван костов  мартин димитров  мвр  оставка  синята коалиция  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

9 sharo | 04.10.201118:07

Гледам коментарите, гледам и статията, и все повече се уверявам, че този народ напълно си заслужава управляващите. Толкова тъпи хора с промити мозъци никъде няма по света! Еми седете си по форумите и си пишете кой какво направил.. циганите гласуват, затворниците гласуват.. а вие гласуватйте за следващия клоун който ви излезе и ви каже, че ще ви оправи (в устата и в ушите) за 800 дни.... После му изберете бодигарда, а след това на бодигарда най-добрата приятелка и така нататък... И накрая пак Костов ви е виновен, че сте тъпи галоши подлежащи на лесна манипулация!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 13:24

8 bzb | 12.02.201121:35

Много точно казно, tougherty. И спряните реактори, и разрушените заводи помним.

Иначе електоратът на Синята коалиция си е баш незначителен. И слава богу.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

7 stg | 11.02.201110:05

tougherty, няма да споря с това което си написал , то си е едно твърдение просто, само ще ти задам простия въпрос , идеята че някой си били един файтон хора беше лансирана преди няколко години от НДСВ , така де те били много много а СК един файтон хора, дето се вика къде са те сега ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

6 emo13 | 10.02.201121:19

Гънс и Дъкс ме нарече "електорално незначителен". Е, щом драскач-мижитурка без истинско име го казва - значи е така. Алексей - президент, мизерници, това заслужавате вие. А ние сме Се Де Се....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

5 solaar | 10.02.201117:38

За момента Уебкафето се оформя като единствената медия със смислени и аналитични коментари. Стискам палци да се отсее аудиторията и у нас. Новините и псувните от 24 часа в днес.бг, останалите - тук.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 10:39

4 Victoria Jermanova | 10.02.201117:05

Интересна статия- още по- интересен коментар на tougherty!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

3 tougherty | 10.02.201114:16

Забелязал съм, че поддръжниците на Синята коалиция (или по-скоро да ги наричам хрантутниците на Костов), са повече в интернет пространството отколкото пред избирателните урни и имат някакво странно самочувствие, че са по-интелигентни от останалите хора. Всъщност или наистина са толкова късогледи, че не виждат по-далече от носа си, или просто им е изгодно да се правят на такива. А Иван Костов по лицемерие бие даже и царя. Няма такъв като него. С претенциите, че ни е извадил от кризата и ни е вкарал в НАТО и ЕС, с РМД-тата, фондациите, 10те процента и голямото разграбване, по-известно като "масова приватизация". До известна степен е виновен и за последвалата го "монархическа" вълна с 800те дни и драмата с горите и дворците, защото подтикна огромна част от хората да търсят промяна в онзи испански комарджия. Костов си тръгна обиден, защото хората не разбрали реформите му. Хората наистина не разбират как най-големият завод в България например се продава за 1 долар на наши хора, защото имал 200 милиона задължения, а 12 години по-късно същият завод, но вече значително поорязан от най-апетитните хапки се продава за 400 милиона с 2,8 милиарда задължения. За огромо съжаление на всички нас, след г-н Костов не се намери друг, който да продава заводи за по доларче. За още по-голямо наше съжаление, явно забравил че ни е обиден, г-н Костов се върна отново в политиката, за да ни поучава какви реформи трябва да направим. А ние все се питаме защо г-н Костов не направи тези тъй необходими реформи, когато имаше цялата власт в държавата? Явно е бил по-зает с прибирането на процентите и легитимирането на тази дейност. Но народът вижда и паметта му не е толкова къса, колкото му се иска на г-н Костов. Затова той е и ще си остане един политически труп, който само лае докато керванът върви. Същото важи и за коалицийката му. Както гласи един хубав български лаф - със стари курви нов бардак не става. А г-н Цветанов също не е цвете за мирисане. Беше високо морален, борец за справедливост, макар и с образование на учител по физическо. А се оказа, че човекът със заеми, наследства и консулатции за неща, от които си няма и най-малко понятие, понатрупал няколкостотин хиляди лева за апартаментчета в София. СРС-та вече са не доказателство в съда, а средство за манипулация на политическите противници, а г-н Цветанов ги изнася на всеослушание и си ги чете пред трибуната на Парламента така, както сутрин срича вестника в тоалетната. А шумните акции за залавяне на престъпността са толкова пародийни, че ако средностатистическият българин имаше юридическо образование, щеше да умре от срам какви глупости вършат МВР, прокуратурата и "говорителят" им г-н Цветанов само и само да блеснат по медиите и да впечатлят някоя баба как видиш ли "Цецо лови лошите, а корумпираният съд ги пуска". Вече и вицове има колкото щеш за г-н министъра: "жена ми не ме слуша, децата не ме слушат, кучето даже вече не ме слуша. Само Цецо ми остана, само Цецо ме слуша". И този неграмотник щял президент да става. Не че сегашният ни агент на ДС, дето реди всичко в сянка и все е онеправдана и невинна жертва е цвете за мирисане, но пред г-н Цветанов, който на вързано куче кренвирш не може да даде и знанието му на чужди езици се изчерпва с "Гуд джоб, мистър Цветанов!" всеки е за предпочитане. Изобщо тъжна история е нашата политика. Толкова е тъжна, че просто не мога да упрекна хората, които са си събрали багажа и са отишли да живеят живота си на някое по-нормално място. А с тези хора, които ни управляват в последните 22, че и 67 години ако щете, просто не знам какво хубаво да очакваме от бъдещето в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 10.02.201112:16

Абе щом е замесен Костов, значи със сигурност българският народ няма да спечели... Не мога да го гледам тоя човек, по-добре да се скрие някъде - е може Алексейчо да си го приюти под крилото...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 11:57

1 Starec75 | 10.02.201112:09

М. Димитров е изключително авторитетен, опитен и тежък политик. Той винаги казва навреме това, което трябва. Щом е вдигнал мерника на ГЕРБ спукана им е работата.
Дали след следващите избори някой ще си спомня за това момченце?
   

оценка

+0 -0