Webcafe

На живот и/ли смърт

Емилия Милчева
22.09.2010, 16:32 (обновена 25.09.2010, 14:27)
Хора

Снимка: © Academika.bg

Каузата на България може да е само една - добре образовани хора, другото значи скотщина и циганизация на всички до един...

"Две са началата на нацията, аз ги виждам в тези две деца: едното е лудото препускащо конче за езда, действено и рисковано, другото е кончето-люлка, кончето на удобството и сигурността". Из "Спомени за коне" на Йордан Радичков

С кауза или без кауза все едно всички ще умрем.

Абсолютно вярно.

Тогава защо да не е с кауза? Краят няма да е с песен на уста, абсолютно невъзможно да си го представя, но поне с усмивка - дори и да си заникъде след това.

И защо тази кауза да не е добре образовани българи...

Не за образование като символ на някакъв смешен социален статут, с диплома, резултат от покупко-продажба. А образование, което отваря очите и ума.

В името на...

Може ли някой днес да каже в името на какво съществува съвременна България? Това попита в миналия век Георги Марков в есето "За действителните промени в 30 години". И аз се питам същото трийсетина години след това.

Странно и адски тъжно е, че за България като царство на посредствеността, за "огромното преобладаващо чувство за безсмисленост, изпепелило всякакви народни, обществени и лични идеали", "липсата на личности, на народни водачи", което Скитника пише през 80-те от Лондон в разгара на социализма, е днес дежа вю. В 21 век, в членката на ЕС България - феноменът на тоталитарната демокрация - частна собственост, демократична Конституция и тотално несвободни хора.

Странно, нали - при толкова партии и политици, няма водачи? Няма. Въпреки цялата кинематография на МВР и щафетното бягане в сутрешните блокове, достигнало оглушителни висини при трето правителство.

Няма дори интелектуалци, които да са лидери на мнения. Интелектуалците предпочитат да се записват в инициативни комитети, подкрепящи президент или кметове... Не съм чула нито един български интелектуалец/интелектуалка да се обяви публично в подкрепа на...иранката, набедена за екзекуция с камъни например - от цяла Европа го направиха.

Или да пита публично властта за зелена кауза - като софийския завод за боклук или обгазяването на Кърджали от ОЦК. Или за ада в Могилино с децата, показан от BBC. БНТ можеше да пусне тогава един стар и успешно забравен документален филм от соца на Николай Волев "Дом номер 8".

Но разбирам, че разни интелектуалци охотно журират в риалити формати по телевизиите.

Музикантите от "трансформираните" филхармонии дори не излязоха да изсвирят Деветата симфония на Бетовен - или даже гневната му Осма соната за пиано, "Голямата патетична", на площад Народно събрание. А президентът, който толкова обича академичните среди и тези на известни нам писатели и поети, не каза и дума. Военното разузнаване къде-къде повече го вълнува - все пак е главнокомандващ, не диригент.

Признаците на не-свобода: страх, лъжа и усещане за безсилие

Аха, и това е по Георги Марков. И още принципът на правене на нещата "пет за четири"...

Колко жалко, че нямаме дори един бизнесмен с вид на Дядо Коледа и произход на богатството като при Уорън Бъфет, който да ми каже: "Всичко ще бъде наред. Ние имаме най-великият икономически механизъм, някога създаден от човека - според мен. В началото, през 1790 г., бяхме 4 милиона, а виж къде сме сега, и не защото сме по-умни от останалите хора, не защото нашата земя е по-плодородна или пък имахме повече минерали и по-добър климат. Това, което имахме, е добре работеща система. Тя отключи човешкия потенциал".

На него бих повярвала. Дори и на 45 години, отвратена, отрезвена и омерзена от начина, по който развиват държавата, в която съм родена, в която са родени децата ми и в която продължавам да живея.

Та кое може да отключи потенциала на не повече от 2 млн. българи - вадя хората от собственото си поколение, защото сме увредени от соца и прехода, както и пенсионерите. Остават младите, децата и големият ромски етнос. Само доброто образование.

Не брадясалите магистрали, абсолютно ненужната АЕЦ Белене, безсмислените и скъпи, вмирисани на корупция поръчки на военна техника и оборудване, практикувани при поне две правителства, стотиците милиони заеми за разкапаните железници, които изтичат или се изпаряват като кредитите на Световната банка за африкански държави.

Нямам предвид образование като брой университети, и опазил ме, Бог, и през ум да ми е минало за Пернишкия такъв. Имам предвид разтърсваща, цитирам Сергей Игнатов, реформа не само академична, а на началното, средното и висшето образование.

Кой се плаши от доброто образование

Спомняте ли си партийна програма, в която с думи прости да пише: Първият ни приоритет/цел са хората. За нас хората са капитал. Не? Няма. Спомням си Тодор Живков, в речта, в която обяви социализмът за "недоносче", да казва как вече "главният фактор няма да е държавата, а хората". Мдаа, но хората на Партията, другарю Живков, нали...

Само добре образованият човек е в състояние да не гледа на всеки свой доход като на върховно щастие. Както се случва в бедните и зле управлявани държави, където хората са обезверени дори не толкова заради мизерията, а само защото им липсва увереността на Бъфет, че децата и внуците им ще живеят по-добре.

В общество като нашето, преобладаващата част от хората живеят само за да работят - да преживяват, друга - за да трупат пари, което си е същото, а все още несъществена част припознават и друг живот извън работата и съня - спорт, кино, театър, четене на книга, любима музика, приятели... Все неща, които носят друг тип удоволствие и познания за света.

По време на прехода не изкристализираха, за съжаление, никакви смислени цели и идеали, които да осмислят донякъде тежестта, която понесохме. Всички, или поне по-голямата част, искахме демокрация. Но това не беше идеал, а неотвратим процес.

Както си вряхме няколко години в този посттоталитарен бульон, ни целеположиха ЕС и НАТО. Така най-сетне през 1997-а, в средата на прехода, политическите партии бяха заплодени с някакви реални цели. Което, поне формално, ги подпълни със съдържание -  и кадри.

Встъпването в ЕС осмисли следващите 10 години. И когато и това се случи, България осъмна без нова цел. Изключвам Лисабонската стратегия, Европа 2020 и Целите на хилядолетието за развитие на ООН.

Не виждам по-добра и смислена кауза от доброто и качествено образование. И съм вбесена, че за пореден път реформите в образованието стопират, а догодина е и ощетено откъм бюджетни пари. Но пък МВР не. Никой ли не е бесен от това?

Само добре образованите хора се интересуват, търсят и защитават своите права. Колкото са повече образованите хора, толкова ще е по-трудно партии и политици да ги сплотят електорално с измислени войни и подставени противници. Защото голяма част от тях са в състояние да разпознаят досадните истини. И предпочитат информирания избор.

Само добре образованите хора може да създадат сносна икономика, защото тя изисква  предприемчив дух и новаторство, а тоя дух иска свобода. Значи са и по-свободни от останалите.

Само добре образованият човек може да направи разлика между политическа коректност и политическо лицемерие.

Само добре образованият човек няма нужда от патетична вяра в твърда ръка и възторгващи пророчества, изричани всеки ден през услужливи медии или медиатори. Защото вярва първо на собствената си преценка.

Само добре образованият човек може да мисли преимуществено в категориите на истината,  колкото и неудобна да е, и е по-малко склонен да запрепуска по посока на Ваингеровата философия за „на уж".

Всичко останало си е пълно анимализиране на Българията. Или анимация - ако се гледа през чалгата. Но пък как лесно се мачка...

Докога ще търпим?

Oще: кауза  образование  приоритет  хора 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

11 Rowan | 12.11.201006:05

Към (9) Ateista | 25.09.2010 05:20

Аз пък предлагам пълна забрана за гласуване на хора, които пишат "4" и "6", вместо "ч" и "ш".

За статията, много думички написани и много глупости изказани с тях. Толкова много, че чак ме домързява да ги опровергавам всичките. С две думи, написана от човек с ограничен мироглед: най-важно е образовението, всичко останало на боклука...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2010, 15:02

10 magarica | 25.09.201007:21

Дали една АЕЦ е потребна и ефективна е въпрос на изчисления. Оставете това на специалистите! Доброто образование те кара и да уважаваш знанията и квалификацията и на другите. Невежите "знаят" всичко и са компетентни по всички въпроси!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

9 Ateista | 25.09.201005:20

Онази твар написала първия коментар е за разстрел ,вие другарино смърдите на гнусен комунист.
Какво е направено през соца?
Ни6то.
Вси4ко,което имаме е направено след соца,колкото и малко да е.
Напълно споделям статията,мнението на авторката за НЕПОТРЕБНАТА АЕЦ и цитирането на един гений,прогледнал много преди нас - Георги Марков,предателски убит от КОМУНИСТИТЕ!
Хората над 40 години са увредени от соца,но ако авторката го разбира,6апка и свалям!
Пълна забрана за гласуване на хората над 40 години и зали4аване на всякакъв спомен от гнусните 45 години.
Не циганите са проблема,а комунистите и тяхното мислене,без зна4ение дали гласуват,симпатизират или само леееко 4ервенят - заразата е вътре в тях.
Тези хора нямат грам предприем4ивост,по правило са бедни,селяни,труженици,не говорят други езици,живеят в села и град4ета под 100 000 жители - ИЗМЕТТА НА БЪЛГАРИЯ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 25.09.201001:26

лаик, не разбирам какво против имате всеобщата грамотност, като условие за демократично общество. ако трябва да уточня, грамотният човек знае своите интереси, а не следва и не гласува сляпо и първосигнално, след което да констатира, че отново не е -оправен-. може да си образован в дадена област и да си ограничен, да не говорим, че съвременното образование, качественото имам предвид е много скъпо, динамично и продължава пожизнено, от което следва, че не е по силите на малка, бедна и болно ми е да го кажа, изостанала България, а относно латиноси - с много латиноамериканци съм общувала и трябва да отбележа, че са адски мързеливи в мозъка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 22:41

7 лаик | 25.09.201000:35

До Фрида-а преди този кой избраха,един от твоите любими WASP,тия стълбове са пълна глупост,между образовани хора и образована каста има голяма разлика,и накрая ти с колко точно латиноса си говорила през живота си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

6 Art Pepper | 24.09.201009:52

Благодаря Frida, за информацията, много точно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

5 Frida | 23.09.201012:23

системата на мистър Бъфет се основава на трите стълба - всеобща грамотност, всеобщо избирателно право и свобода на словото - когато само един от тези стълбове поддаде - системата се залюлява - погледнете САЩ - неграмотните латиноси получиха избирателно право и избраха - себеподобен - внук на врачка и син на ваксаджия, т.е. стълбовете трябва да са на здрави основи - грамотният може да прецени дали медиите са свободни и какво му внушават с това или онова предаване, изказване, статия и пр. за избранниците на народа пък - няма смисъл да говорим, т.е. общественото образование, като служещо на властта, няма каузата да ОГРАМОТЯВА, а да степенува и разпределя, затова не би било кауза на интелектуалеца. А дали има интелектуалци в България и колко са те, това е друг въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.07.2010, 09:38

4 Eurochild | 23.09.201012:10

А и не се ли изморихме вече от вменяването на колективни социални вини?
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.08.2010, 13:37

3 Mano | 23.09.201011:33

а за какво точно ние кауза ? за мен това е нещо изпразнено от съдържание. Всеки човек си има своя кауза. Всеки се стреми към нещо. Не виждам никакъв смисъл да се прави някакво безумно оеднаквяване. Това мирише на социализъм. И какво ако аз не приемам "общата" кауза за моя ? Дали трябва да я прегърна само защото е обща ? Или ще бъда замерян с камъни заради това ?
Каква е каузата на Германия ? на Франция ? на САЩ ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.07.2010, 09:38

2 Eurochild | 23.09.201011:06

Основен философски принцип гласи, че ако всеки е специален, в такъв случай никой не е специален. Защо всеки да е длъжен да има обществено значима мисия в живота си? Повечето хора не искат да поемат отговорности. Искат да им бъде упражняван контрол.
Аграрен народ в аграрна държава.
На интелектуалците в България не им е лесно. Те, за съжаление, имат доста по-сложни въпроси за разрешаване от фиктивното присъединяване към някакви каузи - а именно да се борят със системата за оцеляване на културата. И за собственото си Физическо оцеляване.
Защо и дума не казвате за вечното присъствие на Бойко Борисов по всички телевизионни формати? Него, като министър-председател на тази държава, не го ли вълнуват по-сериозни теми от финала на някое риалити шоу?
Там ни е проблемът на нас - търсим Ботев и Левски, а избираме новия бай Тошо.
   

оценка

+0 -0