Webcafe

Голямото пазаруване

Николай Киров
02.12.2012, 17:51 (обновена 06.12.2012, 12:54)
Голямото пазаруване

Да бъдем зелени, да харчим и потребяваме с разум

Започва сезонът на коледните покупки. Голямото пазаруване, което е кулминацията на консумирането през останалата част от годината. В България, благодарение на пазаруването през декември, последното тримесечие е традиционно най-силното за растежа на икономиката. В САЩ също е така.

Но дали целият този консуматорски ентусиазъм не нанася сериозни вреди, както икономически, така и екологични? Трябва ли да ограничим консумирането, за да намалим търговския дефицит на българската икономика и да спасим Земята от унищожение? Все пак много от нещата, които купуваме, не са жизнено нужни за нашето съществуване и оцеляване.

За Бога, братя, не купувайте! Това е вече станал традиционен призив, отправян в края на годината от еколози, икономисти, анализатори и журналисти по цял свят.

Но можем да погледнем на ставащото и под малко по-различен ъгъл. Кой е основният фактор, пораждащ антропогенните заплахи за природата? Това не е просто консуматорството, а необходимостта за изхранване на растящото население на земята.

Хората вече са над 7.06 млрд. Всеки един от тях се нуждае от вода и храна, за да оцелява. А от 8 хиляди години насам основни източници на препитание за човечеството са земеделието и животновъдството.

За тяхното развитие, съчетано с растящото население на Земята, са необходими все повече обработваеми площи, което означава все по-малко гори и незасегнати от човека местообитания за останалите живи същества на планетата.

Използването на земята и изсичането на горите сумарно, са основните антропогенни фактори, допринасящи за парниковия ефект. При тях се отделят близо една трета от газовете, които предизвикват глобалното затопляне. Това е повече, отколкото изхвърлят в атмосферата всички електрически централи по света. И докато ТЕЦ-вете имат алтернатива като атомната енергия и възобновяемите енергийни източници, земеделието, пътищата и животновъдството, нямат такава.

Отглеждането на животни за месо, кожа, вълна и мляко е основен фактор за глобалното затопляне. Този отрасъл дава около 9% от годишните емисии на въглероден двуокис, но от него също така идват около 40% от метана и 64% от азотният диоксид, който е 300 пъти по-активен парников газ от CO2.

Тоест, най-големият екологичен проблем, не е растящото производство, а растящото население. Но как можем да ограничим раждаемостта? Всъщност това е лесно и при това допринасящо за растежа на икономиката начинание.

Защо хората се размножават? За да се възпроизвежда видът? Не само. В големи части от Азия и Африка децата са работна сила. Те са икономически пасив за период от около 5 години, след което бързо изплащат направените в тях инвестиции. При това липсата на социални придобивки като пенсионни системи превръща децата в своеобразна застраховка за старини.

В Европа обаче децата са актив, в който се инвестира в хоризонт от 20 и повече години. От източник на сигурност за родителите им, те са се превърнали във фактор, пораждащ голям икономически риск. При това разнообразните социални придобивки и сравнително добрите здравни системи правят излишно раждането на много деца.

Например, ако искаме да ограничим увеличението на дела на ромския етнос от населението на България, просто трябва да осигурим на ромите социална сигурност, достъп до образование и здравеопазване. Но пък тогава, това, или което и да е друго малцинство, не би било източник на голямо социално напрежение.

А дори следващото поколение да е по-бедно и с по-малко социални придобивки, то раждаемостта ще намалее още повече, тъй като нагласата към децата ще продължава да бъде като към дългосрочен рисков актив. Само разпадане на обществените институции и социални системи, би върнало високата раждаемост.

Хората над 65 години са съставлявали 12 на сто от населението на индустриализирания свят през 1982 г., сега те са 16 на сто и се очаква да бъдат около 25 на сто през 2042 г. Тази тенденция е серозен икономически проблем, тъй като забавя темповете на нарастване на потреблението и съответно на брутния вътрешен продукт на засегнатите страни.

Но тя показва, че увеличаването на благосъстоянието и размера на социалните придобивки, са ефективни средства за ограничаване на растежа на човешката популация.

Как обаче да направим така, че мнозинството от хората по света да имат повече блага и индивидуална сигурност?

През 1950 г. средната продължителност на живота на един телевизор е била около 9 години. През 1970 г. тя вече е 10 г, заради усъвършенстването на използваните технологии.  В наши дни животът на LED TV е около 5 години и продължава да намалява, заради използването на все по-евтини материали и постоянното въвеждане на нови технологии, които карат потребителите да купуват нови устройства. Между другото един от основните ефекти от миниатюризацията на въпросните устройства е, че за изработката им са нужни по-малко суровини.

Дори и така, в резултат на по-краткия жизнен цикъл на продуктите и растящото потребление, общият обем на използваните суровини се увеличава. За да се справят с този проблем, развитите страни, които са основните консуматори, преработват все повече от отпадъците си.

През 60-те години на XX век в САЩ са се рециклирали едва 6.4% от боклука. В наши дни този дял вече е близо 35%. Ако прибавим изгарянето на отпадъци с цел получаване на енергия, делът на рециклирането достига 86%. В еврозоната цифрите са дори по-високи, като Белгия, Холандия и Германия се рециклират около 60% от отпадъците си и то без да се включват тези, които се изгарят за получаване на енергия. Между другото, в това отношение България е на последно място в Европейския съюз.

Така, образно казано, светът произвежда боклуци от старите си боклуци и всички стават по-богати.

За да помогнете за намаляване на българския търговски дефицит, слезте от колата си и вървете пеша, ползвайте колело, метро, трамвай или тролей. И подкрепете изграждането на повече електроцентрали с ВЕИ. Вярно е, че токът от тях е по-скъп, но за сметка на това за производството му не се използват суровини от Украйна и Русия.

Дефицитът на България в търговията с Русия за миналата година е над 7 млрд. лв, този с Украйна (откъдето внасяме основно въглища) е близо 1.3 млрд. лв. А търговският баланс с Китай е на минус само със 750 млн. лв.

Ако искате да сте наистина "зелени", събирайте разделно боклука си, яжте по-малко месо, спрете да ползвате найлонови торбички (остатъците от тях са навсякъде, от Еверест до дълбините на моретата, като те са основна съставна част  на гигантските плаващи сметища, покриващи милиони квадратни километри от площта на световните океани).

Но няма нужда да се въздържате от покупки и използване на ток и вода. Поне докато всички продължаваме да плащаме за загубите в мрежите за електро- и водоснабдяване.

Купувайте и потребявайте на воля, ако можете да си го позволите. Ако не можете, теглете потребителски кредити - така ускорявате мултиплицирането на парите в икономиката и растежа на БВП.

Oще: блага  боклук  деца  изхранване  икономика  икономисти  коледа  консуматорство  население  пазаруване  покупки  потребление  продукти  раждаемост 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

18 Божидар Гюлмезов | 06.12.201218:04

За да помогнете за намаляване на българския търговски дефицит, слезте от колата си и вървете пеша, ползвайте колело, метро, трамвай или тролей
------------------------
Чшшшшт да не те чуят "софиянци" за които най-голяма гордост е да се купят 2-3 10 годишни трошки в семейство от 2 ма, и после да се псуват сини/зелени зони, и защо имало задръствания, а паркингите недостигали.


А пък аз лично все още си пазарувам с "комунистическите" платнени чанти, дето колко хора им се присмиват, а найлонови пликчета и чанти ползвам само за "мръсни" покупки, дето им трябва опаковка.


ПП: айде на минусите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 15:59

17 Не е задължително да си луд | 06.12.201215:04

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03 2 паяка | 03.12.201210:19
http://www.madvit.com/index.php?nobody=nobody
====
Може да оправиш и това:
"3G модулът е по желание и пор(Ъ)чката му прибавя" - въпреки, което остава въпроса с коректността на изречението въобще?! Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

16 lele male | 06.12.201210:18

Чуди се Фата, нищо прекалено не е хубаво. Прекалената скромност не краси човека... примерно.
Човек трябва да е умерено суетен... алчността не бива да я има изобщо... по моите разбирания.
Без да се обиждаш, ама май те е чукнала кризата на 30-те. Преосмислляш живота си... Фата, давай на принципа "Ву - Вей".. "Ву – Вей" означава действие без действие. То означава правене без правене. То означава да позволиш това, което иска да се случи. Не го прави – позволи го да се случи… Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

15 паяка | 06.12.201210:07

http://www.youtube.com/watch?v=tqAJdlf0m5Y
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

14 John Smith | 06.12.201209:04

"В православната църква, суетата е една от осемте грешни и дяволски страсти, борбата срещу която е една от основните задачи на всеки православен християнин."

Vanitas vanitatum et omnia vanitas
Еклисиаст (Екл. 1:2) Стария завет
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

13 fata morgana | 06.12.201206:50

Всъщност това има много измерения и ще довърша под тази тема.
Ако да речем на работното си място се чувствам добре, защото имам възможност да наблюдавам и изучавам неща, които няма никакъв шанс да изучавам или видя другаде, и реша да напусна заради бляскава и добре платена работа, причините биха могли да бъдат две: моята алчност или моята суета. В първия случай е ясно, че алчността не е нещо хубаво. Във втория можем да говорим за някаква метафорична „алчност” – алчност на духа. Това е всъщност жаждата за слава. Стремежът към слава не е осъдителен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

12 fata morgana | 06.12.201206:43

Намерих едно липсващо парченце от пъзела.

От вчера сутринта ми се върти в главата фразата:
„Суетата е любимия порок на дявола”. Това е от филма „Адвокат на дявола”
Всъщност подобно твърдение няма в Евангелието. Суетата дори не е порок. Защото, ако е така, самият Исус Христос, който е казвал, че е син на Бога, би следвало да е бил порочен заради това, че го е казвал.
По отношение на МОЛ-овете и всички жени, които обичат да пазаруват там, нещата се свеждат до една проста дилема, която разрешава въпроса правилно ли е или неправилно. Тя е: дали дадено нещо опира до суета или до алчност. Алчността се изразява в това да имаш дрехи, но да искаш да купуваш още и още и все по-хубави и все по-скъпи неща. Т.е. напълно в реда на нещата е да не харесваме алчността, но суетата е нещо различно. По отношение на чалга певиците и манекенките, например, нещото което дразни, мъжете най-вече, е тъкмо суетата – разголената плът, предизвикателството.
Забележете нещо интересно: ако една жена проституира в буквалния смисъл на думата, тя въпреки това може да бъде уважавана, ако не показва никакви признаци на суета.
Ако една жена е суетна, тя може да е монахиня дори, може да е умела в професията си, но това винаги дразни околните, и раздразнението се изразява в това, че се говори за нея, че моралът и е фалшив или че еманципацията и вреди.
По отношение на предколедното пазаруване, могат да се кажат много неща, но основното е, че както и да го гледаме, то няма нищо общо с християнството и е дори в противоречие с него. Постите са време на въздържание, когато хората трябва да се замислят къде бъркат, а не да се отдават на пазаруване, празници и удоволствия. Това е нередно.

Днес е 6 декември – Св. Николай Чудотворец – покровител на търговците и рибарите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 13:41

11 Leila | 03.12.201216:38

Реалист, не бързай толкова. Смее се
Виж, че пак извадиха статиите за ромите и разните теми, свързани с феминизъм, мъже , борба между половете. Явно темите за цигарите и затлъстяването не предизвикват такъв интерес за момента, та ги поприбраха в архивите. muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

10 Крив Макарон | 03.12.201216:31

Ако искате да сте зелени, измислете и направете собственоръчно подаръци за близките си.Това ще ги изненада много повече, от мултиплицираните пари в икономиката. Може дори да мултиплицира инициативата ви, а със спестените пари да си купите храна, без пестициди, консерванти и МНГ. Така ще допринесете много повече за възвръщане на човечността в отношенията, ще направите празника празник за семейството, вместо за търговците и банките.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.12.2012, 15:19

9 Blaber | 03.12.201215:24

Изгледах филмчето в YouTube. Готино е. Само ми се струва доста егоистично. САЩ и западния свят забогатяха заради планираното остаряване. Сега са богати и казват, време е да мислим за екология. А всички други да останат бедни ли?
   

оценка

+1 -0