Webcafe

Пътнико свиден

Петър Николов
29.09.2013, 16:17 (обновена 02.10.2013, 13:29)
Да избягаш от България

Снимка: © Стоян Георгиев

Как да (не) дадем земята, която пустее

Обикновено след първата година управление, всяка българска власт произвежда два типови проекта - как да върнем българите от чужбина и как да интегрираме ромите.

Тази ни изненада. Още преди някой министър да е родил поредната хилава стратегия - или програма - по една от двете теми, да е събрал група журналисти на пресконференция в някоя лъскава зала, за да вдигне volume на max- на сто и някой ден управление соцдепутатът Страхил Ангелов предложи българи от чужбина да бъдат оземлявани, ако се завърнат в България.

"Има много българи, които живеят в чужбина. Те могат да бъдат върнати и не само като ги призоваваме с кухи фрази "върнете се", заяви наскоро Ангелов. "Трябва да има политика. Има райони в България, които се обезлюдяват. Защо да не се помисли - да дадем на тези хора земя", каза социалистът.

Това да не ти е времето на "Мейфлауър" и първите заселници в САЩ отпреди четири века. Обработваемата земя в Странджа-Сакар е около 46%, но без значение частна или държавна в по-голямата си степен, кой би отишъл да живее на място, където има само ток и черни пътища - освен ако не търси уединение и разполага с някакви средства, за да не зависи от земеделски труд? Освен за някой и друг домат и стрък лук в градината.

Тези българи, дето работят земеделска работа в чужбина, са си гастарбайтери - такива у нас с лопата да ги ринеш, другите от офисите е смехотворно с фермерство да ги привличаш.

Иначе други може да я вземат

Кое възбуди така Ангелов и неслучилата "Република на младостта"? "Сега идват някакви бежанци и отново се повдига въпросът за Странджа и Сакар. Трябвало да се даде на тях, защото там било безлюдно, а те били трудолюбиви хора. Да, ама те са граждани на Сирия и някъде другаде. Не трябва такива неща въобще да се допускат да се говорят", каза левият депутат.

Ето къде било заровено кучето. Сирийските бежанци. Някои от тези хора са се занимавали със земеделие - Сирия е известна с износа си на плодове, зеленчуци и зърно кажи-речи от библейски времена, тъй като е част от Плодородния полумесец*. Някои от тези хора са готови да работят и тук, стига да получат земя. Какво лошо има предвид факта, че в България има над 5 милиона декара необработвани площи? (виж вдясно)

Значи, работата опира не толкова до идеята как да върнем неколцина от тия 2 милиона - или три милиона, според неофициални данни, българи в чужбина, а да не дадем няколко декара от пустеещите милиони, с които разполагаме, на хора, които искат да обработват земя, за да произвеждат БЪЛГАРСКИ домати, чесън, чушки и каквото си отгледат.

Всъщност не ги искат, освен ако не трябват за нечия лична употреба

По времето на Борисов нечий герберски гений роди цял законопроект за българите и българските общности извън България, който така и не видя бял свят. Идеята: правителството да помага на чужди граждани от български произход да ползват кредит за купуване на недвижими имоти, жилища и инвентар при облекчени условия, както и 30% намаление на таксите за ВУЗ. Същият гений измислил, че така ще ги стимулира да се заселят у нас, но явно пропуснал  най-важния въпрос - откъде ще се вземат парите.

Всъщност достатъчно е да погледнем българите, които са в най-близката чужбина - тези от Западните покрайнини в Сърбия, за да прозрем, че властта пет пари не дава за който и да било българин в чужбина. Но нали регулярно трябва да хвърля прах в очите на избирателите.

Дали Сергей Станишев наистина си вярваше, когато през октомври 2008-а на лекцията в Харвард, където нашите студенти го освиркаха, заяви, че ако искат нещо да се промени в България, трябва да го направят? Пред тях премиерът се хвалеше с направеното, но не спомена спрените от Брюксел в началото на същата тази година предприсъединителни фондове заради корупционната афера Батко и Братко...

Тези българи от чужбина, които й трябват за лична употреба, властта ги връща, като ги прави министри и висши държавни чиновници. Така у нас се завърнаха Милен Велчев, Николай Василев, Красимир Катев, Любка Качакова, Пламен Петров и още неколцина, които Царя засели обратно в родината. Симеон Дянков обаче отлетя.

Щедро, по ГЕРБерски

През 2008-а, година преди да вземе властта, ГЕРБ обяви, че "създаването на национална стратегия за обратна интеграция на българите в чужбина ще бъде основен приоритет за партия ГЕРБ".

През май 2011 г. Бойко Борисов обяви: "Връщам за 3 години българите от чужбина". В крайна сметка си остана само с министъра за българите в чужбина, впоследствие въдворен отново на директорското си място в НИМ. Преди края на мандата.

А основният приоритет на ГЕРБ всички го видяхме. Магистралите имам предвид, да не си помислите друго...

Да обобщим. Наистина би било добре да се върнат поне няколко десетки хиляди българи в родината. Не защото ще обработват земята - входът и изходът на ДФ "Земеделие" са окупирани от партийните обръчи и случаен кандидат-фермер не може да пробие. Нито за да работят, за да намалее дефицитът на НОИ - те така или иначе се грижат за своите, като плащат.

Генофондът ни обеднява - какви бъдещи поколения да очакваме?

А земята трябва да се обработва. Иначе за какво ни е? Никой не би могъл да я изнесе. Един данък върху необработваемите земи би могъл да стимулира този процес - да се продаде, да се търсят наематели/арендатори и др. форми. В много държави има такъв налог - Румъния, Русия, Словения, Украйна, Австрия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Албания, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Молдова, Полша, Италия. Но, в името на флирта с избирателя, и тази власт даде заден.

Което не пречи на нейни представители да залагат евтини примамки за имигрантите ни - защото земята е най-евтиното, което България има и което хората продават на безценица, за да вържат двата края. В случай че нямат роднини в чужбина, на чиито пари да разчитат.

*Плодородният полумесец е регион в Близкия Изток, включващ днешните Израел и Ливан, както и части от Йордания, Сирия, Ирак и Югоизточна Турция, а на запад достигащ плодородните земи около делтата северното поречие на река Нил в Египет.

Терминът на английски: Fertile Crescentе, е въведен от американския археолог от Чикагския университет Джеймс Хенри Брестед около 1900 г. Напояван от реките Йордан, Ефрат и Тигър и заемащ около 500 000 км, регионът заема територията от източния бряг на Средиземно море, северно от Сирийската пустиня и през Джазира и Месопотамия до Персийския залив. Там най-рано са се зародили земеделието и животновъдството през каменната ера. (Wikipedia)

Oще: бежанци  емигранти  земя  имигранти  странджа-сакар  чужбина 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

14 Мина | 02.10.201321:45

Гъугъл пък на мене ми намери това:

"Пуснато на: 26.11.2008, 21:37
Много щастлив
Аз съм Иван Дочев Вълков и живея в Австрия.
Тук ме познават всички читатели като "Scizza".
И зная всичко за почти всеки, особено за онези.
за които е необходимо да зная.

Вие кой сте, полковник от ДС Въпрос Удивителна

Стрелка Полковник от ДС. Смее се


muhihihihi

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Иван Дочев Иванов - Вълков, известен като Scizzа (в момента Вивиен) е псевдо- писател, плагиат, осмърдяващ със зловонни миазми Нюз-а. Представя се като доцент от Мюнхен, кинорежисьор и гей, а всъщност е циганин от гара Роман.
Завършва рабфак и впоследствие ВТУ. Като доносник на комунистическата милиция, след промените през '89-а г. и заплашващата го лустрация, побягва със семейството си в Австрия, където се представя за политически емигрант. Живее от социални помощи. Заработва и като складажия на смени в третокласно крайпътно заведение.
Жена му Ваня е слоница от ловешко село и работи като чистачка на обществени тоалетни.
Вълков се представя по форумите и като патриот - антисемит, но е кръстил дъщеря си Сара (еврейско име). Сара е малолетна дрогираща се проститутка, която обслужва клиенти от Близкия Изток.
Синът му - Деян, като индийско кули тегли рикши с богати чужденци, за да плаща алкохола на некадърния си баща.
Дочев е маниакален тип с малигнен нарцисизъм. Когато делото, заведено от него срещу австрийско издателство се проваля и разбира, че самият той е заплашен от обвинение в набеждаване, изпада в истеричен припадък и е отведен със специализирана линейка от съдебната зала.
Въпросната книга, заради която се води делото е издадена и на български. Спонсор й става Лястовица (Ева) с 1200 евра, а издател - Албатрос. Романът е декласиран позорно от участие в лит. конкурс "Развитие" заради явно плагиатство. Оттогава горните двама форумци, както и писателите Деян Енев (комуто Дочев кръсти рикшаря) и Георги Господинов, стават смъртни врагове на Скица. Под път и над път той ги клевети, обижда, псува и кълне.
Най-големият епигон и клакьор на Вълков във форума е Стоян Делов от с. Трън, Маришко. Подвизава се като Приус, Ескиз, Муте, Сандокандо. Навремето пътуваше без билет, като непълнолетен, от рабфакофското общежитие в Дървеница (?) до Студентски град и си осигуряваше стотинки за лепило като задоволяваше негри от ВИИ „Карл Маркс”...
И той като Учителя си е банван заради просташкия си език. Ескиз е завършил ПУЦ и рабфак, откъдето се познават с Вивиен. Понеже е с ограничен интелект и външно непривлекателен (плашипутарник, простичко казано) нереализираната му сексуална енергия сублимира в синдром на Турет, характерни за който са инфантилизъм, жаргонофилия и копролалия. Свойствено за него е паразитирането му върху чужди текстове поради неспособност да изрази оригинална мисъл.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Поздрави от Годзяно, нещастник! "
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

13 Mile Manolov | 02.10.201318:12

Генофондът ни обеднява - какви бъдещи поколения да очакваме?
##############################################

орки + кръстоска между жираф и къртица muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

12 Borracho | 02.10.201311:16

Ахааааа. Минимално известен, но все пак не съвсем незнаен интернет-гнусар бил тоя. Прост google search с името му и работата е ясна. Това лайно дори и за бъркане не става, че не само мирише ами и явно пръска. И все в най-долнопробните сайтове явно. muhihihihi
Жалко е, че в последните години троловете се намнижиха и озлобяха. Банту-ненормалниците, като тоя растат в геометрична прогресия. НЕ!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 02.10.201306:33

Първите 2 коментара не е изкл. да са отново на Ваню, при него определени думи следват в закономерна последователност. Търси лайнояда някаква реакция па ако ще да е и кофа с лйна в/у него. Голямата му болка е, че е забравен некадърен плагиат разчитал цял живот да оцелее от хранителните отпадъци под маси на които случайно е попадал, аванта в най-паразитният и вид. И тука в този сайт е молил ако може да докопа безплатно нощуване и к'ви ли не "кирии" мед, говна абе к'вото може ....
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

10 Bichkiiata | 02.10.201306:24

Ей го романският циганин Иван Дочев пръкнал се от разкошно котило:

Страх
23/05/2011 - 18:19 — |

Постоянно се страхувам , че съм станал австриец и работя като хамалин в предприятие за дограма . Шефа на експедицията ( косовар ) вместо да ми плаща в ЕR ми набива еделвайси в задника с огромната си балуба . Как мислите , трябва ли да консултирам или да започна да отглеждам домати ?

и последвалите диалози:

Коментари
| 10/06/2013 - 20:59 #33947

кви са тия глупости тук дето пишат изпъдените от родината чужденици нека не се обиждат но да ходят да си лекуват изперкалите мозъци в районните психиатрии страдащи от шизофрения и параньоя писна ни от глупостите на луди типове страдащи от остри психически разстройства и от манията за величие и от хроничен алкохолизъм чекиджии и яжте уйове

отговор

| 09/06/2013 - 20:21 #33904

пълни нещастници и идоти кандидати за най-близката районна прокуратура шизофреници и параноици от всякъде страдащи от манията за величие бивши ченгета и милиционерчета какво да се прави имигранти прокудено от род и родина никога нямащи да се върнат по родните си места щото никой не ги ще тук а там са за присмех стойте си в Европата тук не ви щем

отговор

| 29/05/2011 - 11:11 #11690

Аз съм ГОРД АМЕРИКАНеЦ и 5 пъти вече съм ходил в Куба.
Ходя там заради евтиния ром и ебливите кубинци с големи гаубици, които с кеф ми скъсват задника, след като ги почерпя по едно Мохито или Дайкири в местния бар.

отговор

| 25/05/2011 - 12:57 #11595

ужас, така е, и аз съм така, не си единствен ;)

отговор

| 25/05/2011 - 07:38 #11585

за Австрия незнам,ама като работник в Германия шефа ти като нищо може да някой турчин

отговор

| 24/05/2011 - 07:52 #11546

Келеша/автор помисли. Хареса му и помисли още веднъж.
Защо не пробваш да прочетеш някоя книга ?

отговор

| 24/05/2011 - 01:48 #11543

Не съм Камен Донев и не искам да бъда !
А теб що ти е ако съм Иван Дочев , Валери Станков или Евелина Ламбрева Jeker ?

отговор

| 24/05/2011 - 01:28 #11542

а аз да попитам, "балуба" какво означава?

отговор

| 24/05/2011 - 00:09 #11537

jalk opit da si originalen, no ne - ti ne si kamen donev, i ne - ne ti se otdava tova s improvizaciite!

отговор

| 23/05/2011 - 23:24 #11536

Уй ли йе!

отговор

| 23/05/2011 - 22:11 #11534

Ко речи?

отговор
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

9 паяка | 01.10.201311:58

Къде се връщаш па ти бе, фекалий!? Треперят ти насраните гащи от страх да не те познаях хората, чиито животи си се старал да съсипеш. Побъркан си от ужас, защото вече си лесно откриваем и досегаем, за нищо неставащо нищожество. Дори и никой да не се прежали да омаже ръцете си теб, възмездие винаги има. Онзи , кантарджията горе си знае работата.
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

8 Borracho | 01.10.201310:51

Тебе никой не те чека потник. Бъди сигурен muhihihihi
   

оценка

+8 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

7 sarfios | 30.09.201323:46

Каква безкрайна глупост ще е, ако се възложи данък на необработваемите земи... Аз като имам стотици декари "ниви" превърнали се в гори, как да ги обработвам? Как да ги дам под аренда? Или може би да платя десетки хиляди левове загуба за да ги амортизирам...

Толкова е тъпо да даваш примери с други други държави в които корупцията е стотици пъти по ниска, когато отивам в общините да обезщетявам имоти и да възвръщам стари, служителите ти се усмихват любезничат, но без да им обясниш, че ще има шамари, жалби и проблеми никой не си мърда пръста.

Колко места се опитаха да ми откраднат от самите общини. Като в схемата работят, кметове, инженери, архитекти, чиновници. Жертвите разбира се са възрастни хора, най вече селяни, които не знаят, че за 20лв за консултация при някой евтин юрист, ще им обясни всичко.

Картинката е грозна!

Добре, абе другата тема, държавата още е затънала в ***** да сме връщали българите от чужбина? Чакай малко! Държавата става все по зле, ама кадърните нека се върнат. ХА! ХА! ХА!.

Така, че когато се заговори за това дори с оземляване на имоти е пределно ясно, че замазване на очи. Никой не вярва в това, че някой иска да върне българите от чужбина, никой!

В чий интерес е това? Със сигурност не е в интереса на правителството чиято главна аудитория е хората от малцинствата, и тези с никакво, елементарно или общо образование.

Държавата е народа, а нашия не струва. Колкото и да се мъчат неграмотните даскали в училищата да повдигнат самочувствието си с литература и история, и фокус върху няколко велики личности, най често асоциирани с летален изход предателство от сънародник, приятел.

Въобще какъв е смисъла на тази статия?

Ключовите думи са три!

Земя, Имигранти(българи), Емигранти(сирийци)...

Извода какъв е? Че България изчезва. Ние просто се опитваме да улесним този процес като дадем земята на емигрантите, и да не ни пука за имигрантите.

С този начин на мислене, няма има един българин в страната. А на мен не може да ми пука по малко, защото няма какво да се направи по въпроса.

Това ще се случи рано или късно. По добре да си теглим куршума по бързо.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

6 peta_wawa | 30.09.201320:28

Да ги снимат земичките, да ги листнат онлайн и сами ще си ги купим, колко му е, в монтанско и Странджа-Сакар да са на разпродажба ако може. Също така да се показва тези дето са си купили, какви инструменти са поръчали също, там номер мотика, семена ГМО, колко цола помпа ... Бойко да беше построил хеликоптерни площадки да си навестяваме имотите, вместо магистрали в средата на държавата, в равното всеки знае да кара Чуди се ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

5 KingoftheROAD | 30.09.201316:57

Бойчев е в червената книга за отстрелване. Не се знае отдека че го прибарат муджахидините muhihihihi
   

оценка

+0 -0