Webcafe

Булгаргейт

Петър Николов
21.01.2014, 15:23 (обновена 24.01.2014, 11:12)
подслушване

Българският "-гейт" не е гейт като гейт. Комикс е. Не мирише на масони, световна конспирация, скъп парфюм. Мирише на пот и евтини дрехи, така както се изпотяват ушите под слушалките, подмишниците - от напрежение и страх, дланите - от нервност, а общо тялото отделя пот и се учестява сърцебиенето при лъжа. Това го хваща полиграфът.

Сериалът на флашките изглежда не е приключил. От предишните епизоди е останало само едно действащо лице - Бойко Борисов. Продуцентът изглежда е един и същ - този, който неизменно "изпраща" флашките в (пощенската) кутия на едно и също издание - "Галерия".

Сега заплахата е на флашките да чуем не Борисов, Миро Найденов и Кокинов да обсъждат Крисита, прокурори, назначения и дела, гей или не, а Борисов, Георги Първанов и Румен Петков.

Преди главната редакторка на "Галерия" Кристина Патрашкова да заговори за флашките, съдът разреши на Алексей Петров - съветник на първия шеф на ДАНС при Станишев Петко Сертов, да напусне България, за да се лекува в чужбина.

Съобщението за задушевните разговори между тримата големи дойде в момента, в който АБВ на Първанов обяви, ще се яви с отделна листа на евроизборите. Все едно, че Сергей Станишев го е поръчал.

Вчера Патрашкова обяви в писмо до прокуратурата и ДАНС, които се заеха да разследват скандала, че не разполага със записи. По-точно, че нейните източници не разполагат със записи. Макар че наскоро колегата й Явор Дачков заяви, че записи има и те са направени от един от  участниците в срещата, а в "Галерия" се въздържали от публикация, тъй като се страхували - имаше една бомбичка преди години.

Ония флашки се оказаха правени в МВР в рамките на досъдебно прозводство - и някак изтекли. Как - не разрешиха да се провери. Тези? Главната редакторка се оплете доста - първо обясни, че на записите се говорело как Борисов ще финансира АБВ, сега - че Румен Петков ходил при Борисов заради АЕЦ "Белене"... Кое е вярното?

Ами сега? Ново двайсе

Какво твърдяха, че има на записите? Как Борисов казва, че поема финансирането на кампанията на АБВ за изборите, а събеседниците му добавят, че и оръжейният бос Николай Гигов ще помогне. "Договорката е БСП да бъде превзета отвътре и Първанов да оглави столетницата, след което да се направи обединение с ГЕРБ за правителство на националното спасение", написа "Галерия".

Официално лидерът на ГЕРБ обяви, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила, че партията категорично няма да влиза под каквато и да е форма в коалиции с политически формации от център-левия политически спектър.

Какво следва?

Първо, в нормалните държави набедените завеждат дело за клевета. Или за изнудване - справка НК.

Второ, Патрашкова подава оставка като главен редактор, защото с подобни изявления е накърнила репутацията на изданието и на журналистическата етика. Може би трябваше да стане по-рано. Медийният магнат Рупърт Мърдок закри таблоида си News of the World в Лондон заради скандала, че изданието е подслушвало незаконно телефоните на куп хора, а срещу главната редакторка Ребека Брус тече съдебен процес.

Трето, макар че журналистите имат право да не разкриват източниците си на информация, ДАНС и прокуратурата проверяват откъде "източниците на Патрашкова" биха могли да се снабдят с подобни записи.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев вече заяви, че опозицията не е подслушвана, не се подслушва и няма да се подслушва. МВР и ДАНС с това не се занимават, искания за записване на Борисов, Първанов и Петков не са изготвяни. В МВР няма и информация за подобен запис.

Четвърто, кой ще провери ДАНС?

А иначе фактът, че тримата си говорят, е известен - и за това има немалко публични доказателства.

Например когато действащият президент Георги Първанов се е обадил на действащия премиер Бойко Борисов да ходайтства за спиране на проверката във фабриката на Мишо Бирата.

Когато депутатът Румен Петков е влязъл при премиера Борисов, за да го убеждава колко велик е проектът за писта за Формула 1 на мястото на летището в Доброславци. Нали помните онази остапбендеровска история - и Борисов аха да се съгласи?

Преди няколко години Татяна Дончева разкри пред едно спряно предаване по bTV - "Сеизмограф", следното: "Знаете ли кой е факторът, направил Цветан Цветанов от шофьор в ИКТ (Институт за компютърно технологии - бел.ред.) на МВР в служител на отдел "Човешки ресурси". Това е Александър Петров, шеф на кабинета на Румен Петков..." По онова време лидерът на "Атака" Волен Сидеров даже припомни един виц от времето, когато Румен Петков бил шеф на МВР: Знаете ли какво означава МВР? Маджо вика Румен".

Така че те си говорят. И често бяха на едно и също мнение. Например за това, че мястото на ГДБОП не е в ДАНС, а в МВР - и разни други работи.

А източниците може и да са се отказали да огласят записите, защото са успели да се договорят с шантажираните от тях.

Докато институциите в България позволяват това, винаги ще мирише на пот. А шумът, който чуваме, е от тичащите по канализацията плъхове.

Oще: бойко борисов  георги първанов  записи  кристина патрашкова  подслушване  разговори  румен петков  флашки 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.