Webcafe

Цаца, ама риба

Цветана Георгиева
18.12.2012, 16:32 (обновена 21.12.2012, 07:36)
всс

Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Галина Тонева

Утре Висшият съдебен съвет ще се опита да избере следващия главен прокурор. Човекът, който ще дърпа, доколкото му позволят, конците и кукичките на държавното обвинение до 2019 г.

Кадровиците успяха да посеят съмнения преди избора, решавайки той да се извърши по спорната и стара електронна система. Това значи, че трите номинации ще се гласуват поотделно, като предимство ще има първият издигнат кандидат - соченият за фаворит на управляващите Сотир Цацаров.

Съдията, председател на Окръжния съд в Пловдив, се нуждае от 17 гласа, за да спечели, и към момента има 7 сигурни. Едва ли ще победи от раз предвид общо десетимата кадровици (от 25-членния състав на ВСС), номинирали конкурентите му - Галина Тонева и Борислав Сарафов. И двамата са кадри от прокуратурата.

При такъв развой на събитията ще се стигне до балотаж между двамата претенденти, събрали най-много гласове. Ако и тогава никой не събере поне 17 гласа, процедурата започва отначало. А това отваря вратите пред нови кандидати.

Преди гласуването тримата кандидати за първи обвинител ще бъдат препитвани отново от ВСС. Дотогава може да се появят и нови компромати.

Членове на ВСС, медии и неправителствени организации предупредиха, че електронната система дава възможност да се проследи кой как е гласувал, което няма да направи вота таен, а напротив.

Не е ясно и дали може да се гласува за няколко кандидата едновременно, тоест един кадровик да подкрепи Цацаров и Сарафов, например, което би могло да се тълкува като задкулисна договорка.

Електронна система - да, интегрална бюлетина - не

Освен риска за нарушаване на тайния вот, електронната система е критикувана, че не гарантира равнопоставеност на кандидатите. За тях ще се гласува последователно, а не едновременно.

Проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, нарече тези правила необясними.

"Виждали ли сте някъде в света избор, при който гласуваш за единия кандидат, знаеш резултата, гласуваш за другия кандидат и накрая, знаейки за двамата, гласуваш за третия?", възмути се той.

Според него не е важно дали ще се гласува на хартия или не, а дали бюлетината ще е интегрална, тоест - дали ще съдържа имената на тримата кандидати.

Предимство има първият номиниран

Утвърдените правила на практика означават, че първа ще бъде гласувана кандидатурата на Сотир Цацаров, внесена най-напред от 7 члена на ВСС. Буквално в първите минути след отваряне на процедурата за номинации.

Така, ако получи 2/3 от гласовете на кадровиците, тоест 17 гласа, Цацаров автоматично ще бъде избран, а останалите двама в състезанието просто няма да стигнат до финала.

Дори премиерът Борисов коментира темата, предлагайки редът на кандидатите да се определи чрез жребий. "По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен, примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов, примерно, Аню?", разсъди премиерът за азбучното гласуване.

Не такова е мнението на члена на ВСС Юлиана Колева, бивш депутат от ГЕРБ, според която и при гласуването с хартиена бюлетина са възможни манипулации. Колежката й Соня Найденова изчете писмо от фирмата, произвела системата, която гарантира, че тайният вот не може да бъде нарушен.

Колева продължи с критика към медиите, които оказвали натиск върху ВСС, визирайки публикация на Mediapool, разкрила, че електронната система позволява да се разбере кой кое копче е натиснал. Все пак отбеляза, че натискът бил положителен, защото "действал основно върху съзнанието на членовете на ВСС".

Кандидатите

Един съдия и двама прокурори се състезават за обвинител №1. Галина Тонева понастоящем е заместник-главен прокурор, а Борислав Сарафов ръководи Апелативната специализирана прокуратура.

Те бяха издигнати в последния момент, вероятно за да внесат разнообразие в надпреварата. Първоначално шансовете им за успех бяха определени като минимални. Тонева е сочена за фаворит на т.нар. опозиция във ВСС.

Най-интересната и обсъждана номинация е тази на Цацаров, силно похвален от силовия министър Цветан Цветанов (и Борисов), заради големия процент осъдителни присъди в подопечния му съд. Наложи се Цацаров публично да дава изявления, че се дразни от тези ласкателства/референции.

След като успя някакси да разясни сделките с имоти - свои и на съпругата си нотариус, Цацаров беше замесен в нов скандал, оказал се скрит от ВСС, съобщи "Правен свят".

Тъй като е смятан за анонимен, сигналът не е публикуван на сайта на ВСС. Изданието разкрива, че подател има - Христо Иванов Чобанов, който твърди през 2010 г., че Цацаров му намекнал как може да спечели дело в съда срещу 10 000 лева. Чобанов не платил и изгубил делото. На два пъти той е привикван от ВСС за обяснения, но не се е явил.

В писмото се посочва още, че Цацаров имал влияние и върху съдии от Районния съд в Пловдив, както и във ВСС.

Изнервена обстановка за гарнитура

Ключовият избор се развива на фона на оглушителния шум в системата, предизвикан от скандала с избора на конституционен съдия. След три фалстарта с кандидати, до момента КС не е окомплектован, очаква се това да стане през януари.

За липсата на осъдителни присъди последният мониторингов доклад на Европейската комисия, а и предишните, отделят сериозно място на (не)действащата и некачествена работа на прокуратурата.

Казусът "Марковска" и капитулацията на Галя Гугушева затвърдиха това, което извади скандала с Красьо Черничкия - магистратско-политически обвързаности, и оставиха неприятното усещане, че неопетнен и морален кандидат е (почти) невъзможно да се намери.

Злополучното кадруване на ГЕРБ и СДС се оказа и първи тест за новия ВСС, който тихомълком прекрати кариерата на Марковска и отказа да я подложи на проверка. По отношение на Гугушева реши да забави темпото, изисквайки още документи.

Докато политици и експерти бяха заети с институционалната криза, а Конституционният съд продължава да е с вързани ръце поради непълен състав, ВСС до последно отлагаше да реши как точно ще се избере наследникът на Борис Велчев. А това, както знаем, съвсем не е без значение.

Макар че тича по утъпкан път, Цацаров далеч не може да е сигурен, че ще спечели безпроблемно. Поне не на първи тур. Дали цялата суматоха около него не е нарочно създадена, за да спечели в крайна сметка друг кандидат - ще видим.

Oще: борислав сарафов  всс  галина тонева  главен прокурор  избор  прокуратура  сотир цацаров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.12.2011, 04:00

4 БСПедер | 23.12.201205:22

Гърченията на България в последните 23 години показва колко е била голяма деформацията на България и българския народ от руския фашизъм донесен от Сталино-фашистката Червена армия на 9 септември 1944 година.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

3 Levitt Hostel | 19.12.201213:14

Нито един от тримата кандидати няма необходимите професионални и морални качества да оглави Прокуратурата. Сарафов и Тонева са протежета на предишния главен прокурор - комуниста Борис Велчев. Тези хора говорят открито за използването на СРС извън хипотезата на международното право и българските закони . В демократичните и правови общества СРС може да се използва единствено в крайна нужда, когато няма друг начин за събиране на доказателства в ограничените хипотези на: националната сигурност, общественото здраве.
И тримата , в своите публични изявления твърдят, че не са поддръжници на използването на СРС, като крайно средство, каквато е хипотезата и в сегашния закон, т.е и тримата твърдят, че не са поддръжници на международното право и закона.
Арогантното и неграмотно лице на българското правораздаване - присъда срещу правосъдието.
За да стане ясно с какво ще се сблъска българското общество при вероятно избиране на Сотир Цацаров ще копирам част от решение на ПОС, под председателството на Цацаров, с автентичния правопис, стилистика и пунктуация:
,,"От вниманието на районниЯТ съд са убегнали тези налични по делото данни, убеждаващи, че съществува реална опасност обвиняемият Савов да извърши престъпление, ако бъде оставен на свобода, като са ценени едностранчиво само доказателствата, оборващи тази опасност, а именно- чистото му съдебно минало и че живеел с жена- рускиня- на съпружески начала и дете. Не се обсъждат обаче обстоятелствата, при които е станал въпросниЯ грабеж в магазина за цигари и алкохол и поведението на извършителя както по време па деянието, така и след него- въоръжен с нож, камуфлажиран с плетена шапка и плетени ръкавици и с преправен глас, за да не бъде разпознат, напада сама жена-касиерка, за да ограби оборота, използва срещу нея сила и заплахи, избягва от местопроизшествието и няколко дена след това хладнокръвно се връща в същия търговски обект, за да си купи кафе, но всъщност да "провери" дали същата касиерка го е разпознала като извършител на грабежа. Всички тези факти относно начина и конкретиката при осъществяване на престъплението, разкриват високата степен на обществена опасност както на дееца, така и на самото престъпление и правилното им интерпретиране налага извода, че такъв деец при по-лека мярка за неотклонение от исканата от прокурора, може да стане автор на друго такова деяние. Т.е. фактологията по делото релевира и втората задължителна предпоставка на чл.63 ал.1 НПК за постановяване на мярка за неотклонение "задържане под стража" - че съществува реална опасност в посочения смисъл. От друга страна няма спор, както обосновано приема и районниЯ съд, относно авторството на обвиняемия в престъплението грабеж.Изложените обвинителни доказателства се явяват в ущърб на чистото съдебно минало на обвиняемия, което е единственото смекчаващо вината му доказателство и само по себе си не може да доведе до извод, че последният не следва да бъде задържан."

Отчайващият правопис , пунктуация и стилистика е гротескната част от това постановление. Истинската трагедия е в съдържанието. Това постановление, постановено по делото Максим Савов убива законовата презумпция за невинност:,,всеки е невинен до доказване на противното с влязла в законна сила присъда" се изражда във : всеки е виновен до доказване на противното". С това постановление Максим Савов е задържан за срок от 6 месеца в ареста. След 6 месеца от техническата експертиза на видеозаписите, допуснати едва 6 месеца след задържането на Савов става ясно, че действителният нападател е със 7 см по-висок от Савов , а профилите им не отговарят. Няколко години, по-късно, Максим Савов успява да осъди България в Европейския съд по правата на човека за незаконно задържане. България трябва да плати 30 000 евро по силата на решението на Европейския съд по правата на човека. Цацаров , като председател на Окръжен съд - Пловдив под формулата за " взаимодействие между институциите " събира ежеседмично в своя кабинет директора на МВР и Прокуратурата' на което той няма право, съгласно Конституцията и българските закони. Откакто Цацаров е председател на ПОС всеки, който бъде посочен от прокуратурата бива признат за виновен. В този смисъл статистиката говори еднозначно: 98,5% от всички, посочени от прокуратурата за виновни, биват признати за такива от Пловдивския окръжен съд или в абсолютна статистика това означава, че при внесени 100 обвинителни акта по 98,5 от тях е постановена осъдителна присъда от Пловдивския окръжен съд.

Рунд Втори: Цацаров срещу правосъдието. ,, Фактологията релевира и следващата задължителна предпоставка" (по Цацаров). За изключително кратко време Пловдивският окръжен съд се превръща в абсолютен рекордьор по брой на осъдетителни решения от Европейския съд по правата на човека. Попитан за причините за тази печална статистика, Цацаров отговаря, с открито самодоволство": ,,причините за многобройните осъдителни решение на Европейския съд по правата на човека е ,,по-твърдата, наказателна политика, която той и поверения му съд провеждат". Председателят на ПОС, съдията, призван да гарантира върховенството на Конституцията и законите признава, че в противоречие с Конституцията и законите той и оглавяваният от него съд провеждат ,собствена ,,наказателна политика" срещу българските граждани.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 19.12.201212:50

Щом това са достойните - надежда няма ... Шокиран Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 19.12.201211:11

На колажа само мутрии охранени шопари!
   

оценка

+1 -0