Webcafe

Овлупяване*

Петър Николов
28.08.2011, 19:33 (обновена 01.09.2011, 09:38)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Какво президентско меню ще предложи ГЕРБ? Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова, самият Борисов...

Тази седмица се открива ловният сезон за отстрел на избиратели. Само, моля, дайте да не си губим акъла, когато партийните хрътки ни подгонят към урните. Август - очевидно месец на изтрещяването на психиката, мръсната газ по пътищата и морския адреналин е на приключване. Сега наред е овлупяването.

На 31 август започва най-кухият парламентарен сезон. Кух - откъм съдържателност на пленарните заседания и откъм присъствие в зала. След два месеца предстоят избори и народните представители са фиксирани върху тази цел.

Половината от сесията на 41-ото НС до коледната ваканция е обречена на препускания с лични и служебни парламентарни автомобили из четирите краища на България. Очаква ни растеж на БВП - предвид поръчките на тениски, флаери, плакати, химикалки, поръчкови материали в медиите, кебапчета, пликчета с лекарства, поп фолк и чист фолк, клипове, пакети с храни, черен и бял пиар, молебени и водосвети...

По избори на един куп хора им се отварят по два стомаха.

Само държавата официално се кани да похарчи 35 милиона за 23 октомври - за изборите на местна власт и на президент. Сложете смело още поне 3 пъти по толкова от всички останали, обсебени от овлупяването. Така че насред кризата ще се излеят едни пари в печатниците, ресторантите, медиите, бензиностанциите, ромските и неромски купувачи и прекупвачи на гласове.

Накратко - потреблението ще живне, за радост на Дянковите макроикономисти, което спокойно може да се отчете като успех на добрата икономическа политика на кабинета. Верно, голяма част от тия пари ще потънат в сивата икономика, но както казваше един друг министър - Трайчо Трайков, по-добре сива икономика, отколкото никаква.

Дори няма да броим парите за депутатския бензин

Дори няма да слагаме депутатския бензин в сметките. Така или иначе не отсега народните представители са свикнали да отчитат горивото си както им дойде.

През юли bTV разкри, че в 41-ото НС няма практика да се искат фактури за изхарчения от личните им коли бензин. Достатъчна е декларация, в която вписват сами навъртения километраж и литрите гориво. Оказа се, че повечето депутати получават средно около 900 лева на месец от парламента, което прави пробег от близо 4000 км на месец! Дали някои не работят като такси в свободното си време?

Въпреки това разумното предложение, което се кани да направи лидерът на РЗС Яне Янев, парламентът просто да излезе във ваканция до изборите, няма да се приеме. Защото това би означавало край на бензина, край на командировъчните.

Така ще станем свидетели на изпразнени откъм присъствие заседания, при които на трибуната ще се упражняват къде по-добре, къде по-зле някои от присъстващите.

Бездруго най-съществените законопроекти се отлагат за след изборите - Пакта за финансова стабилност на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и ремонтирания законопроект за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, т.нар. закон "Попова".

Отлагането на Пакта за след вота заради най-проблематичната точка от него - промяната на преките данъци да става с квалифицирано мнозинство от депутатите, Дянков беше обявил още през юли.

Законът "Попова", на който се разчита да създаде работа на спецсъдилищата, също ще се дискутира в обстановка на ново разположение на силите, каквото се очаква да има в късната есен.

Разбира се, както обяви БСП, ще атакува в Конституционния съд закон за закона за дипломатическата служба, който забрани на дипломати с досиета да бъдат посланици. Настоящият президент Георги Първанов му наложи вето.

На бъдещия президент обаче се разчита да подпише указите за новите посланици, които ще заемат опразнените места. Естествено, след като парламентът прегласува наново върнатия от Първанов закон.

Така че до края на октомври всички представени в парламента политически сили ще се правят, че работят. За тяхното "наужким" обаче данъкоплатците пак ще платим.

В края

В края на седмицата идва и дългочаканата развръзка - на 4 септември премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов трябва да каже името на кандидат-президента на ГЕРБ.

Странно, нали? Миналата година по това време Цветан Цветанов сякаш изглеждаше един почти безалтернативен кандидат. ("Почти"-то е заради Борисов.) Днес е дерайлиран като "шеф на предизборната кампания". Хем като нещо, хем като нищо на света.

Какво президентско меню ще предложи ГЕРБ? Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова, самият Борисов...

Избраното мото на кампанията: "Градим с..." чудесно се връзва с мистрия асоциативно навява името на Плевнелиев. Не поради масонски уклони, а поради естеството на ресора му - все пак той е министърът на строителството.

Маламашка в нежните ръце на Фандъкова нещо не ми се връзва, но точно поради контраста предизвиква умиление.

В ръцете на премиера, както знаем, всичко върви - и мистрия, и пожарогасител, и лопата, и пистолет, и бутилка шампанско.

Не знаем името. Едно обаче е ясно - кандидатът ще покаже кани ли се ГЕРБ да печели президентските избори. Защото половин милиона гласове на ДПС няма да играят за тях. Освен ако Доган не реши да се "обади" по някое време с клип в интернет и така да им притури бюлетини.

Този път едва ли.

*Заглавието е съчетание от "оглупяване" + "власт".

Oще: бензин  бойко борисов  бсп  герб  депутати  закони  законопроекти  избори  народни представители  парламент  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

10 MacAllister | 30.08.201123:36

Ивайло, да направиш още едно нещо задължително е все едно да дадеш в ръцете на същите прости хорица попаднали на високи места още начини да ти извиват ръцете. На България и трябва брутална либерализация и не защото съм либераст или нещо подобно, а защото не може да се изкорени страстта по сигурната служба и следващото го изкушение от дебело намазаната филия у нашго брата дорде поставяме държавата по-свише от гражданята й. Обикновения гражданин трябва да се научи да се грижи за себе си и близките си със собствени усилия, планиране и лишения, вместо да делегира на едно неопределено чудовище задължения, които все се превръщат в ръжени поставени в ръцете на такива като него - егоисти без план готови винаги да заменят хладната мисъл за утрето със самозаблудата на приятната фантазия. Таквоз церуване може да се случи само, ако масово поискаме чиновника да се превърне в писар или буквоблъсец, както днешните приспособления позволяват и да се откажем от всичките сили дето му придаваме сега - да ни пази от лоша храна, от измамни търгаши, от старост-нерадост - от всичко! Толкоз много сме турили на раменете му, че той няма чалъм да го направи туй дето все искаме от него и остава му едничък път - да гледа себе си ден за ден, далавера за далавера, щото нищо не се знае за утре. Не казувам, че не трябва да имаме загрижено за нази отечество, казувам само, че не можем да го имаме туй днес или утре и че отпървом трябва да се научим да се оправяма със собствените си персони, та да разберем от що воистина имаме нужда и що е най-добре сами да си вършим за себе си. Нашите мрачни материали раждат се от нашите мрачни души копнеещи за някаква намеса и дело отгоре и вярата в персоналното ни безсилие да променяме живота си и туй трябва да се промени, каквато и ще да е цената, щото алтернативата е повтаряне на туй дето 20 години се мъчим да направим, ама да не направим всъщност.

Ей по таз причина аз съм за нещо много грубо и невиждано напоследък - данък да се плаща на партия според туй дали си искал и си гласувал за нея. Няма гласове няма данъци, само ако виждаш полза в туй да издържаш някого на власт тогава да го правиш. Държавата ще се разпадне? Ами добре де, ако няма желание, каквато и илюзия да създаваме тя си остава илюзия, а онуй дето насила и по закон трябва да заделяме за хранене на хора, които не щеме отива там където на нас за нищо не ни трябва. Трябва да се върне връзката с реалността - отделния българин да узнае как и кога нещо трябва да се прави заедно и да се цанят избрани хора да го свършат. Може да е малко връщане назад във времето, но пък и нашия акъл е още там и най-добре да си уредим среща с него, пък после може и да ни потръгне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

9 Гризли | 30.08.201111:11

"Гласувайте, важно е!!!"
И как да гласуваш, за кой точно смотаняк?! На президентските избори иди-дойди можеш да гласуваш за предпочитан кандидат, т.е. точно за него, но на парламентарните избори? Слагат ти разни хора в разни листи и се оказва, че тези, които трябва да влязат, са винаги в неизбираемите позиции! А на първо място са все същите скапани политици, разложени като домати на слънце от политиканстване! Бесен
Докато не се промени закона - да може да се гласува за човек, а не за партия - нещата няма изобщо да мръднат напред! Дотогава все същите мутри ще са на власт, само ще се сменят цветовете...

Само че управляващите не са чак толкова глупави, колкото ни се иска, затова и няма да променят закона! Бесен Както няма и да въведат закон за референдумите, за да им се даде правна сила и да се взимат под внимание - понеже тогава народът ще ги изхвърли като мръсни котета! Заедно с мръсните им решения!

Затова на изборите НЕ трябва да се гласува за големите партии!!! Трябва да се гласува за възможно най-неизвестните, за да може да се преразпределят гласовете и по този начин да се намали влиянието на твърдите електорати.
Които и без това гласуват еднакво и носят еднакви проценти. Но на фона на ниска избирателна активност тези малки проценти (на твърдите електорати) дават голям процент парламентарно участие, което е най-големия проблем за всички нас!

Затова ГЛАСУВАЙТЕ с протестен вот! Гласувайте срещу големите партии, за да се разбута твърдият им процент!
Тъкмо по този начин и ще разберат, че не ги искаме вече! Негласуването само им помага, с това им правим услуга!!! Идея Идея Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.06.2011, 15:58

8 gerymos | 30.08.201103:17

Признавам, не съм чела текста , но забелязах запечатано
може би най-смисленото изражение от управляващ напоследък.. Поздравления..към фотографЪТ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 16:14

7 jacckk | 29.08.201117:32

Овлупяло е авторчето. То това и е убавото на демокрацията - мине не мине година - две и хоп - избори - и простия избирател се чувства, като господин за един ден - ухажват го като евтина курва в кварталната кръчма, черпят го с бира и кебапчета, и за да е кефа пълен - като пуснеш телевизора, по сички канали политиците се заливат сами с помия.

То иначе да си бяхме сидели в комунизма. Затова ли се борихме Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

6 Мишуга | 29.08.201117:30

Тоя кретен няма ли кой да го махне от министерския му пост?
Очевидно е некадърен по което си личи във всичките му начинания.
Едно няма да е захванал и да не е свършил във фиакско.
Като новото му недоносче - ЗУЕС, където се оказва че домоуправителя с отбор от двама глупак може да ти опише апартамента без никаква отговорност и последици за него. Кретен на квадрат, гарантирано от ГЕРБ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

5 Scooby Doo | 29.08.201112:53

Важното е предизборно да се плюе. Иначе да керванът си върви...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2011, 17:47

4 Ивайло Кърцов | 29.08.201112:50

@Миле: хахаха

По темата: От дълго време си мисля, че трябва да се направи гласуването задължително. Това може би ще променни нещата в някаква посока. Както каза човека по-долу: Трябва да има по "ситно" сито.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 29.08.201112:35

важно е цирка да продължи ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2010, 16:11

2 Saint | 29.08.201110:45

В ръцете на премиера, както знаем, всичко върви - и мистрия, и пожарогасител, и лопата, и пистолет, и бутилка шампанско.
__________________________________________________________

Уважаема Редакция, според мен сте забравили да добавите към всички тези инструменти бухалки и лента. Всички знаем, че Премиерът ни е фен на художествената гимнастика особено на тия два уреда.

Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

1 cultov | 29.08.201110:26

The best argument against democracy is a five minute conversation with a voter.Според мен лошото е че не може да се приложи добро сито.21 партии и шест инициативни комитета са подали заявления в Централната избирателна комисия за участие в президентските избори...Някак бая множко ми се струва.Големите е ясно че си играят играта и PR кампанията върви методологично като по учебник,но тия в масовката дето искат да дръпнат някой лев в бързината покрай кебапчетата тежат яко на данъкоплатеца.А-А автора щях да забравя за заглавието на статията ти: има on line проект,Неолог - речник на новите думи в българския език: лафчета от квартала, диалекти, професионален жаргон, можеш спокойно да си постнеш етимологията на думата там.Успех и да гласуваш ей,...не само да пишеш!
   

оценка

+0 -0