Webcafe

И 5 процента е много

Webcafe.bg
21.03.2013, 17:34 (обновена 22.03.2013, 17:33)
Цецка Цачева

Снимка: © Бгнес

И 5% рейтинг на парламента е много при тези безличия и преобладаваща некомпетентност, каквато цареше в 41-ото НС

Захари Георгиев, депутат два мандата от БСП, се регистрира в Бюрото по труда в Пловдив, след предсрочното разпускане на 41-ото НС. Инженер по диплома - автоматизация на производството, Георгиев се оправда, че поради дългия си престой в парламента - близо 8 години, няма как да се върне на работа.

Очевидно. В Пловдив не се търси и лидер на местната организация на БСП, какъвто беше Георгиев допреди депутатството. И кандидат-кмет не се търси - местните избори са далече, а той бездруго се проваляше няколко пъти на тях.

Освен него, в бюрото по труда са се регистрирали и други, доскоро ползвали коли на НСО, охрана на НСО и парламентарния ресторант. ГЕРБ, БСП, ДПС, сума ти народ, който ще получава максималното обезщетение - 1200 лева месечно, тъй като са осигурявани на над 2000 лв. брутна заплата. Държавата ще им плаща тези пари между 6 месеца и 1 година - в зависимост от трудовия им стаж.

През това време пък те ще работят в предизборната кампания на партиите си, чиято партийна субсидия пак се плаща от средствата на данъкоплатците.

99% от депутатите гласуваха т.нар. партийна субсидия и към днешна дата всеки депутат заедно със своята партия получава 17 000 лева на месец, които се делят в партийната група, заяви по Нова тв Стела Банкова, бивш депутат от НДСВ и "Атака" в 39-ото и 40-ото НС.

Не е морално, казя тя, както и още няколко бивши нейни колеги. Е, и какво от това? Моралът априори не е присъщ на политиката.

А 41-ото НС приключи така, както и започна. Безлично и неморално. В началото на мандата си депутатите сума ти време се туткаха как да покажат солидарност и икономии във времена на връхлитаща криза. И накрая икономиите стигнаха... две беемвета. Оттук нататък солидарността на депутатството с народа се ограничи до замразяване на заплатите броени пъти.

За разлика от тях председателите на двете камари на италианския парламент Пиеро Грасо и Лаура Болдрини обявиха, че ще намалят възнагражденията си с 30%. Те се отказаха и от ведомствените жилища, които им се полагат. Всъщност тези мерки са част от плана за намаляване на разходите на политическата класа с 50 на сто, който ще засегне всички парламентаристи и служители на Камарата на депутатите и на Сената.

С колко ще бъдат намалени разходите на политическата класа в България? Това е въпросът, който трябва да отправим до всички, които претендират за бюлетината ни на 12 май, както и дали да не бъде прекъсната обвързаността на заплатите на висшите длъжности в съдебната, изпълнителна и административна власт със средната работна заплата в държавната администрация.

Наред с това дошло му е времето и за фиксиране или друг тип изчисляване на партийната субсидия, защото обвързването й с минималната работна заплата означава милиони. И преосмисляне на това дали е нужно да финансираме и партии, спечелили 1% от гласовете...

41-ото НС завърши мандата си с 5% рейтинг. Никой парламент не е имал по-ниско одобрение. Макар България да е парламентарна република. Изглежда и това им е много.

Oще: бюро по труда  депутати  народни представители  парламент  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

6 Зелен Бетон | 22.03.201316:58

@MacAllister:

> промени, които да превърнат "политиците" ни в политици.

Ако в България в настоящия момент имаше истинско гражданско общество, това би трябвало да му е девизът.
______________

@John Smith:

Да, няколко. Не приятели, познати (включително двама депутати в предишни НС). Защо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2013, 17:02

5 Nics Poverti | 22.03.201312:28

Извинете, ама парламентът се пълни с разни непознати ударници, когато народът си избира месиите. И именно те стоят после на опашки за обезщетения. Пичът от Пловдив не е доказателство. Както са дошли така си и отиват. В партии като БСП няма такъв проблем. Проблемът е, че няма адекватни апртии, които да се сблъскат с БСП, за да се получи градивен диалог
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

4 John Smith | 22.03.201310:12

Зелен бетон и Шотландеца, Вие лично имате ли приятел или познат депутат или политик ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 22.03.201304:54

Зелен бетон, както винаги разумно! Очевидно настоящата форма на парламентарна демокрация е много податлива на българските ни слабости и да си го кажем - направо си е демокраДция. Ако ще се променя нещо, то не трябва да бъде от дребнава завист, а с цел - търсене на промени, които да превърнат "политиците" ни в политици. В момента те се държат и чувстват като чиновници и това с нищо не спомага попадането на хора с политически амбиции във властта, но подмамва като лампа нощни пепериди всякакви неспрвящи се с професиите си хора със сигурна заплата и потенциална възможност за някоя далаверка. Редовно споменава за микропарламент - не двукамарно НС, а параламент от 20, най-много до 40 души. Причината не е спестяването, а дейността. Един такъв сенат би бил доста по-динамичен с ниски шансове там да се накатават мълчаливи топли тела, всеки би бил познат за почти всеки българин и вниманието на гражданите към това, което става там би било също стимулирано. В крайна сметка и с 240 депутата законите се коват от експерти, а когато експертите не се ползват добре и достатъчно законите са противоречиви, опасни и в услуга на емоционални или задкулисни интереси и служат по-скоро като гонка по устав за избрани, а не като харта за отношенията в обществото. Малък брой депутати няма да може да се скрие, нито ще може да се загуби под бесмислени приказки и ще има натурални причини да се държи далеч по-професионално. Естествено, че това не е решение на всички проблеми, но поне би елиминирало един - детински наивното ни народно събрание, което постоянно се пълни като пионерски лагер с нова смяна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

2 Зелен Бетон | 22.03.201303:29

Намаляването на държавната субсидия за партиите е дъвка за електората. Колкото и да се намали, това няма да доведе до някакво забележимо подобрение – нито за населението във финансов план, нито за българската демокрация в политически план.

Ако се вдигне прагът (в процент получени гласове), над който партиите получават субсидия, резултатът пак ще бъде по-скоро негативен: партийките, които са резултат на политически инженеринг, без затруднения ще си осигурят финансирането, а ако има някоя действително създадена около идеи, за нея ще е много по-трудно да остане независима.

Несравнимо по-голям би бил ефектът, ако се пресекат неявните пътища за финансиране на партийните формации. Но това е съвсем различен разговор.

Не са проблем РАЗХОДИТЕ на „политическата класа“. Проблемът са ПРИХОДИТЕ й. По-конкретно – неофициалните.

А още по-сериозният проблем е, че въпросната „класа“ изобщо не си върши работата, заради която е пратена там.

Ако си вършеше работата прилично и не се финансираше по задкулисни схеми, гаражът на НС можеше да е пълен с бентлита и пак хората да живеят значително по-добре. Това трябва да е целта. Не да им дърпаме някакви левчета от ръцете, а те да го играят много обидени, въпреки че въобще не им пука. Подобни циркове вършат работа само на политическите тарикати, за всички останали са загуба на време, нерви и енергия.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 21.03.201319:26

Не знам как стана, но вече едва ли има жив българин да направи това което направи уругвайският президент. Изтрито е от ДНК-то ни...
   

оценка

+0 -0