Webcafe

За глупостта няма опорни точки

Емилия Милчева
14.12.2013, 22:31 (обновена 16.12.2013, 16:54)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Сега остава властта да разтрогне и договора с S&P, както направи с Fitch кабинетът на ГЕРБ, когато не хареса оценките й

Като слуша някои от министрите на кабинета Орешарски, човек наистина започва да си мисли, че не трябва да говорят, преди да им пратят опорни точки. Стига, разбира се, опорните точки да не са от типа: "Този, който не ни харесва, не е с всичкия си!" или "Пред нас са блеснали житата - и отма равапсатваха прасурси" и пр.

В края на годината е добре да раздадем "малинки" на тези от кабинета, които най-лошо играят ролите си на министри. Засега за почетната "малинка" в схватка са Драгомир Стойнев и Кристиан Вигенин, който беше казал, че дали да има "Южен поток", не е въпрос, който ЕС решава.

Но Стойнев вече води по точки с изявлението, че за първи път агенция за кредитен рейтинг си позволява да прави политически коментар.

Става въпрос за Standard&Poor's, която ревизира перспективата на България от стабилна на отрицателна.

"Ако има критика към икономическата и социалната политика на правителството, това е съвсем нормално, но чисто политически не мога да го приема. За първи път кредитна агенция си позволява такъв коментар", каза министърът по време на срещата си с членове на Американската търговска камара в България, цитиран от БТА.

В анализа на S&P се посочва, че основен фактор за решението са "слабите перспективи пред растежа в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа обстановка, които биха могли да препятстват осъществяването на необходимите структурни реформи".

Стойнев бре, чети. Без политическа стабилност и 1% да направят плоския данък - все тая. Това явно е първата подобна оценка от кредитна агенция, която вижда г-н министърът. Защото ако се запознае с публикуваните на страниците на S&P, Fitch или Moody's съобщения за рейтинги, присъдени на различни страни и аргументите им, ще се изненада колко политика има.

Можем да му преведем няколко, но да се опрем на тези, които вече са обявени т.г. за България и, разбира се, политическите коментари неизменно присъстват в тях, защото икономическата и социална политика на правителството е функция от политическите решения на управляващите партии и апетитите им - техни и на крепящите ги.

И така, в съобщение от юли, Fitch (с която кабинетът на ГЕРБ прекрати отношения) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на ниво "BBB-" и посочи, че членството на България в ЕС е гаранция за институционалната стабилност, но демонстрациите срещу ниския стандарт на живот и корупцията, довели до падането на предишното правителство, подкопават и стабилността на сегашната администрация.

Според Fitch това може да навреди на политическата стабилност и прокарването на важни структурни  реформи. Това е досущ същото, което казват сега от S&P. Макар че са го казвали и по-рано през годината, през март - Стойнев не беше още министър - когато предупредиха, че кредитният рейтинг на България би могъл да бъде понижен, ако се влоши политическата среда или пък се промени курсът на провеждане на стабилна икономическа политика.

Да спрем дотук. (Вигенин все пак ще се спаси като евродепутат, както се чува, ами Стойнев какво ще прави при едни нови избори?) Как ли са се подсмихвали от Американската търговска камара, като са чули какви ги говори не кой да е, а министърът на икономиката и енергетиката? Или някой му е подал глуповата опорна точка, където е пишело да каже точно това, което е казал.

Дали, ако бъде попитан, би могъл да очертае реформите, задвижени в неговия ресор. Последните новини оттам са като нонстоп включен червен светофар: вълна от уволнения по върховете на енергетиката и изцеждане на още пари от държавните фирми.

Което показва, че политическият натиск в държавните енергийни фирми се засилва, най-вероятно в опит да се удържи ниска цената на тока до юли догодина, напук на всяка икономическа логика, и едновременно с това обръчите от фирми да получат порциите си.

В същото време кабинетът продължава политиката на Симеон Дянков, когото толкова много остракира - да изцеди каквото може от държавните фирми. Властта задължи печелившите от тях да внесат близо 88 млн. лева в хазната, след като досега задължението им бе да внасят 50% от печалбата си като дивидент.

Но всичко това е извън сферата на влияние на Стойнев, макар и в неговия ресор.

Дайте ми опорна точка и аз ще преобърна света, беше казал Архимед. Опорните точки на БСП най-много да капичнат кабинета.

Oще: s&p  американска търговска камара  драгомир стойнев  държавни фирми  енергетика  икономика  рейтинг 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.06.2013, 20:36

4 Tervel Nikolov | 17.12.201308:24

не може така, министър Мариана Георгиева е достоен участник Смее се


http://www.gospodari.com/?go=video&p=detail&videoId=9055
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.08.2012, 01:58

3 Валентин Георгиев | 17.12.201301:44

В Триполи,където е роден г-н министъра може и да не са чували за S$P,затова не трябва да го виним него а Гея!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.12.2013, 15:34

2 megatod | 16.12.201315:28

По повод статията за смените в енергетиката. Ето какво пише за Иван Иончев на сайта на Мини Марица изток : Завършва право в юридическият факултет при Русенски университет “Ангел Кънчев” гр. Русе и притежава 9 години професионален стаж по специалността. Професионалният си опит започва в държавната администрация като младши юрисконсулт. В последствие като главен юрисконсулт на холдингова структура, г-н Йончев натрупва богат опит в областта на търговското право, както и в корпоративното управление на търговски дружества. Кариерата си в „Български Енергиен Холдинг” ЕАД започва през 2010 г. като последователно заема позициите главен юрисконсулт и към настоящия момент ръководител отдел „Правен”.".........и този кога го кръстихте финансист...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 15.12.201320:28

Невероятно непопулярни имена на депутати в 42-НАродно събрание.
РОДЕНИ СМЕ ДА БЪДЕМ СВОБОДНИ!
   

оценка

+0 -0