Webcafe

Уолстрийт, Тахрир, Борисов

Емилия Милчева
18.09.2011, 15:19 (обновена 19.09.2011, 18:22)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Премиерът Бойко Борисов е станал твърде раздразнителен...

Този уикенд за първи път от съществуването си Wall Street беше заплашен от окупация. Конвенционалните медии по света и у нас не отделиха - или отделиха пренебрежимо малко, внимание на протеста на не повече от хиляда души, участвали в акцията Occupy Wall Street.

Пренощували са в Сентръл парк, за да излязат и покажат колко много мразят банкерите и банките. Организирани са през сайта Глобална революция, поддържа ги онлайн изданието Adbusters и хакерската група Anonymous.

Както написа един от участниците в Twitter: Акцията доказа, че Америка не може да изнася демокрация, нито да внася "площад Тахрир" (площадът в египетската столица Кайро, където се събираха протестиращите граждани - бел.а.).

В събота обаче полицията блокира Улицата на големите пари и протестиращите се преместиха на 300 м от от нея, на Тринити плейс, повикаха, размахаха плакати. На един от тях пише: Политиците - това са продавачи, търгуващи с илюзиите на прогреса, Make jobs, not war (намек за войните в Ирак и Афганистан, които САЩ водят и които струват трилиони)... "Борбата между корпорациите и хората започна. Ти на чия страна си?"...

Защо пиша това? Гледах протестите срещу сондажите за шистов газ в Добрич. И те, разбира се, си имат организатори. Проявената "спонтанност" идва отляво.

Това, което не знам, а със сигурност и много други като мен, е колко е вреден този добив, какви мерки смята да вземе държавата, за да предпази околната среда и здравето на хората, ако разреши по-нататък концесия, какви общи правила ще създаде ЕС, както обеща еврокомисарят по енергетиката, с колко процента този добив ще намали енергийната ни зависимост от Русия, колко работни места ще създаде...

Отговорите ни ги дължи държавата. Поради една съвършено проста причина - приоритетите на хората и приоритетите на бизнеса, решил да осъществи енергийни и каквито и да било проекти, са разнопосочни. Едните искат чиста околна среда, другите искат печалби.

И хората, които протестират, със сигурност не знаят отговорите на тези въпроси. Но правителството не даде време и възможност на никой да ги зададе - и да получи отговори. Липсата на публична информация ражда страхове. Подплашените хора най-лесно се манипулират.

По същия начин направи едно друго правителство с АЕЦ "Белене". Не даде възможност на никой инакомислещ да зададе въпроси и да получи отговори. Просто в един януарски ден на 2008 г. ни туриха един Шлем. Преди това, през 2002 г., премиерът Сакскобургготски обяви еднолично размразяването на проекта за Втора атомна. И същинският дебат потъна сред тоновете сълзи и протести, също "спонтанизирани" организирано, за затварянето на АЕЦ "Козлодуй".

Кое обаче е общото между АЕЦ "Белене" и шистовия газ? Сигурността. И мирния атом, и технологията на сондажи може да бъдат много опасни. Ако държавата не си е свършила работа и не е осигурила защита за хората и околната среда, която да изисква от инвеститорите. В случая - руски и американски. Това трябва да се обсъди публично.

От кресливи протести няма съвършено никаква полза, защото те заглушават идеята за смислен дебат. Но държавата България има твърде лоша практика относно сигурността на околната среда. Даже много - "Кремиковци", "Брикел"... Няколко правителства бяха наясно, че собствениците на тези предприятия не си мърдат пръста да инвестират в пречиствателни инсталации, но ги оставиха да ни тровят. А на "Кремиковци" държавата дори преля откъдето можа над милиард.

Въпросът е как да принудим управляващите да отговорят ясно и отчетливо на всичките въпроси? Особено при премиер, който става винаги твърде раздразнителен от всяко публично демонстрирано несъгласие. И даже изпуска реплики като "Ще подпишем на инат". Напук на хората ли?

Както се вижда и чува, премиерът охотно говори за чудото невиждано другаде - как урежда един закъсал футболен клуб ("Берое") да е на държавна издръжка от "ТЕЦ Марица-изток 2", но не и за ползите и вредите от даден проект. За АЕЦ "Белене" се опитва да ни вмени тезата, че няма как да се откажем вече, за шистовия газ даже и не обяснява.

На един от плакатите в акцията Occupy Wall Street пишеше: "Борбата между корпорациите и хората започна. Ти на чия страна си?"...

Г-н премиер, Вие на чия страна сте?

Oще: аец белене  бойко борисов  печалби  премиер  протести  уолстрийт  шистов газ 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 23.09.201121:41

abductor, мина ме мерака да говоря с теб. Казваш едно, после не било така.

'законова гледна точка' ама не си казал точно това.
'Да се праща експедиция на Марс е безсмислено' ама не си казал точно това.
'нямат полза от откриване на лекарство против рак' ама не си казал точно това.

Хайде обади се пак като разбереш какво точно искаш да твърдиш, и спреш да си променяш мнението всеки път като ти е угодно, казвайки 'ама аз друго имах предвид', че иначе спорът тук става по-безсмислен, колкото е нормално дори за интернет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

17 abductor | 23.09.201101:58

deowin,
Не изглеждаш глупав, а се правиш, че не разбираш за какво говоря. Имам предвид, че не се търси отговорност на ХОРАТА, които седят зад решенията на корпорациите, а не на самите корпорации. Все едно корпорацията сама е решила да действа някак си и затова я глобяват и всичко е наред. Плащаш едни пари и можеш да правиш каквото си поискаш - ти си чист, корпорацията сама го е измислила Усмивка Или не е така? Що се отнася до простата логика - логично е, че ще спечелиш повече, ако продаваш на някой нещо цял живот, а не еднократно или малко на брой пъти. Затова е логично да няма желание във фармацефтичните компании да се открие лекарство за рак, затова и тези '50 лекарства за последните 32 месеца' са само за забавяне на процеса, никое от тях не лекува болестта. Не знам откъде реши какво понятие си имам аз от наука и не разбрах къде съм казал, че няма полза от нея (всъщност твърдя точно обратното). Също така не знам откъде разбра как си обяснявам света. Но нейсе - ще почакаме и ще видим кога частна компания ще прати експедиция на Марс. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 22.09.201121:22

>Какво са $20 милиарда, в сравнение на непоправимите щети, нанесени на целия свят? Какво го грее световният океан, че това било 1/6 от капитала на ВР?

Позицията, която защитавах, е че на компаниите ИМ се търси законова отговорност, в противоречие на това твое твърдение:

>отговорността се размива между много хора и от законова гледна точка излиза, че няма никой отговорен за дейсвията й

Точно от законова гледна точка излиза, че BP са виновни, и са наказани с доста солидна сума за почистване.
Не виждам как световния океан има нещо общо с тази ми теза, така че не ми е ясно защо го споменаваш. Ако световният океан или природата в цяло можеха да търсят законова отговорност, както съдебната система може, то вероятно щяхме да говорим и за тях. Когато споменаваш 'законова гледна точка', говорим за съдебна система.

>например фармацефтичните компании нямат полза от откриване на лекарство против рак, а петролните - от нови и евтини източници на енергия.

Типично разсъждение на човек, свикнал да обяснява света с конспирации и заговори.

Фармацевтичните компании имат полза от откриване на лекарство против рак. Каква полза ли? Печалба от продажби. За добро или лошо, главната цел на една компания е печалба. Ако нямаше конкуренция в сферата на фармацията, тогава можеше да се спори дали по-голямата печалба е от продажбата на лекарство против рак, или от умишленото му криене. Когато има конкуренция, всяка фирма има полза да открие лекарството и да го продава, защото ако не го открие тя, ще го открие някоя друга.

Единственият начин да осъзнаваш тази проста логика, но въпреки това да твърдиш това, което съм цитирал по-горе, е да вярваш, че всички фармацевтични компании са в заговор, конспирация с цел обща облага. Тук именно имаме различни мнения. Аз мисля, че нещата са прости, ти държиш да са сложни. Все едно аз да ти обяснявам, например, че има ден и нощ, щото слънцето е звезда и земята се върти около нея, а ти да ми твърдиш че йок, ден и нощ има, щото има Бог, той си има собствена воля, мисли еди-как си, прави едно, друго и трето.. По-простото обяснение е по-вероятно да е вярно.

А да.. И един прост гуугъл показва, че само одобрените от FDA агенти за третиране на рак са над 2300. Одобрените нови лекарства в последните 32 месеца са над 50. Та какво викаш значи, фармацевтичните компании не се занимавали с откриване на лекарства за рак, щото нямат полза?

>Да се праща експедиция на Марс е безсмислено (не носи печалба)

Честно, нямам никакво усещане, че дори се опитваш да излагаш смислени доводи.
Исторически, възвращаемостта на парите, инвестирани от американци в техни космически програми, е около 7 пъти. За американските има данни, затова ги давам за пример. Ето ти линкове:

http://www.freakonomics.com/2008/01/11/is-space-exploration-worth-the-cost-a-freakonomics-quorum
http://forum.engin.umich.edu/2009/07/outer-space-is-ultimate-playground-for.html

Това, което ме дразни най-много, е че именно заради хора като теб, които си нямат хал хабер що е нАука и какви са ползите от нея, ама си мислят, че щом те не виждат полза в нещо, значи полза нЕма, правителства се виждат принудени да орязват научни програми за да спечелят благоразположението на тъпия данъкоплатец, който рИве, че париците му отивали да спонсорират некви там космонавчета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

15 abductor | 22.09.201118:41

deowin,
Мисля, че по-някои въпроси не си ме разбрал съвсем вярно. Аз говорех конкретно за неолиберализма и резултатите от него. Що се отнася до корпорациите - не ме оборваш особено. Какво са $20 милиарда, в сравнение на непоправимите щети, нанесени на целия свят? Какво го грее световният океан, че това било 1/6 от капитала на ВР? Смяташ ли, че ако бяха съдени конкретните хора, отговорни за това (защото отговорни непременно има), щяха да се отърват така леко? Точно за това размиване на отговорност говоря. Що се отнася до научните открития - това, което казваш е вярно, но това не променя факта, че например фармацефтичните компании нямат полза от откриване на лекарство против рак, а петролните - от нови и евтини източници на енергия. Да се праща експедиция на Марс е безсмислено (не носи печалба), затова ще пращаме богаташи туристи в орбита. Точно затова говорех Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

14 LaForce | 22.09.201118:23

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.196624237075031.45533.100001823692140
За всички, които се опитват да обяснят текущото състояние на нещата с приетата икономическа теория това е като да обясниш на ескимос какво е кенгуру... Протестът на УАУстрит продължава, както и на други места по света... няма много какво да направят
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 20.09.201119:45

Говорите купчини популистки глупости. Ще коментирам abductor, Макалистър е същия.

> Резултатът е поглъщане на малкия бизнес от по-големия по закона на джунглата

А законът на джунглата е лош, зъл, и нехуманен по дефиниция, така ли?
Не че съм фен на крайностите laissez-faire капитализъм и неолиберализъм, и мисля, че по-умерената идеология на Keyenes, където имаме капитализъм + известна намеса от страна на правителството, работи много по-добре. Пазарният механизъм е абсолютно необходим, просто трябва да бъде контролиран до известна степен.

> отговорността се размива между много хора и от законова гледна точка излиза, че няма никой отговорен за дейсвията й

Това е просто глупост. Корпорациите има законова отговорност. Помисли само за секунда и съвсем лесно ще се сетиш за най-скорошните десетина случая, когато корпорация е била съдена и осъждана. С такива случаи винаги е пълно, медиите обожават да ги отразяват главно защото се купуват - хората обожават да четат рядка популистка боза.

> плаща глоба (обикновено смешна, тъй като големите капитали карат съотвените власти да са по-снизходителни)

BP плати $20 милиарда за почистване разлива на нефт. Хич не се и опитвай да ми излизаш с лафа 'това са жълти стотинки за тях' - капитализацията на BP е $123 милиарда. Тоест, глобата им за почистване на онзи залив е 1/6 от стойността на фирмата. Това не са жълти стотинки.
Още примери има колкото щеш, само кажи и ще ти извадя, ако теб те мързи да гуугълнеш.

> Частният капитал би развивал нови технологии само в случай, че може да получи голяма и бърза печалба от тях

Това също са претенциозни глупости.
Изследванията показват (ще ти намеря линк, ако пожелаеш), че именно частният капитал е двигателя на прогреса, и че се справя с развиването на нови технологии в пъти по-добре и дава много по-добра възвращаемост на капитала, отколкото правителствени програми. Точно това е проблем на щатите в момента - че тия дни частните фирми не инвестират толкова много в R&D, и дори и Обама да реши да хвърли $800 милиарда за стимулиране на икономиката, въздействието на тези пари е доста мизерно (вече измерен факт).

Само един пример, който ми хрумна - генно-модифицираната сьомга на AquaBounty е разработвана и изследвана през последните 30 години. 30. Години. Сериозно. Най-обстойно изследваният вид сьомга изобщо. А да, и още не са почнали да правят пари от нея. После върви говори, че частния капитал търсел единствено бърза печалба.

> Ако разчитаме на тях никога няма да бъде открито лекарство за рак, петролът никога няма да бъде заменен (освен ако не свърши), човешки крак няма да стъпи на Марс.

Хахаха.. Затова ли щатското правителство отеба совалката и реши вместо това да спонсорира опитите на частния бизнес да комерсиализира и развие пътуването в космоса чрез състезание и награда от $1 милион? Явно те не мислят точно като теб, а залагат на това, че точно частния бизнес най-ефикасно ще развива технологиите за в бъдеще, вместо пряко да товарят данъкоплатеца с тази тежест.

Преди да псувате корпорациите, замислете се за малко за всички технологични постижения в последния век. Колко от тях са плод на правителствени програми? Хм.. Май само интернет, един вид. През DARPA. Аз лично за друго не се сещам. Ти?

Хайде сега да спрете сляпо да ритаме срещу корпорациите, седнали удобно на ергономичния си стол Aeron, зад клавиатурата на компютъра си Dell с процесор Intel, цъкайки бутоните на хитроумното устройство, измислено в Xerox PARC, и отпивайки кафе от термоизолираната чаша, устойчива на разливане. Щото иначе сте просто поредните лицемери.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2011, 14:29

12 out_of_the_box | 20.09.201114:57

Протестите срещу добива на шистов газ не са отляво, моля да не се манипулират редките прояви на гражданска съвест! Ако журналистката иска,мога да я свържа с най-обикновени и нормални хора от Варна и Добрич, на които им е писнало друг да решава как да живеят. А Зелените вече няколко пъти заявиха принципната си позиция срещу шистовия газ,предстои и шествие в София на 8 окт.
http://www.zelenite.bg/3944,http://forthenature.org/actions/282
за интересуващите се- има достатъчно данни за рисковете за питейната вода и природата, но някак си е по-лесно да кажем"не разбирам, не мога да преценя"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

11 abductor | 19.09.201115:34

Харесва ми коментара на Макалистър, обаче има един момнт, е който не съм напълно съгласен, а именно за частта с "левите" правителства. Могъществото на корпорациите в днешни дни се дължи на крайния либерализъм (а той в никакв случай не е "лява" идеология), който позволява на "частния капитал" да трупа максимални и неограничени печалби без почти никаква регулация. Резултатът е поглъщане на малкия бизнес от по-големия по закона на джунглата и създаване на монополи, корупция и други престъпни практики, тъй като свръхпечалбите са в състояние да купуват хора, закони и въобще - всичко. По този начин идеята за неограничена частна инициатива се замества с неограничено господство на капиталите, иначе казано - корпоратизъм. Международната корпорация с "развързани ръце" също така е перфектният инструмент за печелене на пари по абсолютно незаконен и/или неморален начин (например с цената на човешки животи, унищожаване на природата или нечовешка експлоатация), тъй като отговорността се размива между много хора и от законова гледна точка излиза, че няма никой отговорен за дейсвията й - все едно корпорацията сама е решила. Но тя не е човек - не може да бъде осъдена да лежи в затвора - плаща глоба (обикновено смешна, тъй като големите капитали карат съотвените власти да са по-снизходителни) и продължава. Този/тези, които са взели решението си остават необезпокоявани да пресмятат печалбите. Предполагам Макалистър има предвид скорошните национализации в САЩ, само че правителството на демократите определено не е "ляво" (те са леви само в сравнение с републиканците, при това - само на думи), действията им в този случай бяха по-скоро отчаян опит за запазване на статуквото.
Другото, с което не съм съгласен частта за развиването на технологиите. Частният капитал би развивал нови технологии само в случай, че може да получи голяма и бърза печалба от тях - в случаите когато те биха оказали отрицателно влияние върху печалбата (или макар и революционни да не е ясно колко ще са печеливши) той дори би бил склонен да купува и укрива нови технологии с цел да "доизвлече" печалбите от настоящите. Това е и причината през 60-те години под нови технологии да се е разбирало ракети, а днес - iPad. Ако разчитаме на тях никога няма да бъде открито лекарство за рак, петролът никога няма да бъде заменен (освен ако не свърши), човешки крак няма да стъпи на Марс. Просто защото не носи пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

10 lele male | 19.09.201113:49

Отегчен Забравих! MacAllister ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

9 lele male | 19.09.201113:48

Смее се Бояна, никой не може да удря Б.Б. по ръцете Смее се Нали знаеш вица за разликата между Бог и Б.Б? - Бог не се разхожда по цял ден, мислейки се за Б.Б! Намига
   

оценка

+0 -0