Webcafe

На "зелено", със суха храна

Борис Христов
04.11.2012, 12:47 (обновена 05.11.2012, 17:33)
Йордан Войнов

Снимка: © В. Класа

Шефът на БАХБ Йордан Войнов ще трябва да разпореди регулярни, а не ударни проверки по заведения и хотели само по празниците

Когато съобщенията за еди-колко-си-души, натръшкани от диария, гадене, болки в корема и температура прехвръкнат от летния в есенния новинарски трафик, човек се пита какво толкова им има на хотелите - и кухните, в България.

В конкретния случай новината дойде от хотел "Бъндерица" в Банско, където 40 хлапета отишли на т.нар. зелено училище заедно с учителите си и след рулото "Стефани" и пилешки бутчета с ориз се озовали на системи в болницата в Разлог. А родителите им по спешност пристигнаха от София.

Да започнем от "зеленото училище". Което всъщност не е зелено училище. Защото децата не се учат на нищо зелено. Както се разбра от обясненията им, били са дискотека. Но на разходка из планината не са били. И защо - нали наоколо е "зелено"?

Виновни, всъщност, сме родителите. Някоя учителка, решила да изкара лесно почивка, е "зарибена" от някоя туроператорска фирма, и... предлага зеленото училище на още няколко други, които да го предложат на класовете си. А вечер детето ти го сервира преди вечеря: "Мамо, дай ми еди-си-колко лева за зелено училище". Или са ти го обявили на родителска среща, където се подразбира, че "яз те питам, сакам да ми кажеш да".

Едно е "зелено училище", с обиколки из планината, игри, танци и огън, и така да учим за природата. Друго е просто престой в хотела, където децата вилнеят из стаите, понапиват се - в по-голяма възраст, а учителите наистина си почиват.

След категорията "зелено училище" идва въпросът с контрола на храната. В случая с хотел "Бъндерица" се оказа, че здравната книжка на главния готвач не е била в ред и той е уволнен веднага след случая. Но защо изобщо е бил назначен с нередовния документ?

Българската агенция за безопасност на храните, която обедини ветеринарите от НВМС, някогашните ХЕИ и други институции има 28 областни дирекции. Те би трябвало да "одобряват, лицензират и регистрират лицата, дейностите и обектите на тяхна територия, извършват оценка на риска в обектите за производство, съхранение, търговия и употреба със суровини и храни, фуражи и ветеринарно-медицински продукти".

Освен това: "Извършват контрол на качествените характеристики на храните с изискванията на национални стандарти, технологични документации, стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган".

Да приемем, че изследванията на кухненския персонал на хотела в Банско са наред. Значи опираме до качеството на храните, които са били доставени - и пак до контрола, оказван от БАХБ. Защото има десетки начини храни с изтекъл срок на годност да бъдат пуснати в употреба: преопаковка, мариноване на понамирисващи меса, нови етикети и какво ли още не. Търговците са изобретателни. Достатъчно е инспекторите на БАХБ да правят сериозни проверки на складовете.

Да спрем дотук. Само в добавка - с децата от София е имало и група от 69 деца от Стара Загора, с която обаче е пътувал лекар. И при някои от тях през нощта се появили оплаквания, но лекарят им е оказал необходимата помощ и не се е наложило да постъпят в болницата в Разлог.

Така че някакъв регламент за "зеленото училище" ще трябва да има - и това зависи от ръководството на съответното училище и отговорността на родителите. Ако все пак ще си пускате децата, пригответе пакети със суха храна - и лекарста против диария.

Другото е работа на БАХБ. Ще трябва да се проверява и извън кампаниите за "Безопасна Коледа" и летните командировки по морето...

Oще: банско  бахб  деца  зелено училище  кухня  проверки  ученици  учители  хотел  храни 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

2 Blagovest Iordanov | 04.11.201219:18

Аз пък си спомням много лагери и на нито един не се натровихме, така че стигнем до болница.
Беше си по-строг контрола, еееех, къде отиде това време на фона на тая мизерия сега.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 04.11.201214:20

Ниска хигиена и некачествени храни - няма какво да търсите под вола теле, това си е. Винаги е било така и ще бъде, докато не се наложи драконовски контрол. Аз не помня лагер или зелено училище, на което да не се натръшкаме половината със стомашни проблеми, само дето тогава ни нямаше по новините и се считаше за нещо съвсем нормално.
Нашите зелени училища, обаче, си спомням предимно с добро. Наистина си бяха училище - карахме си часовете все едно сме сутришна смяна, следобедът беше свободен. Вечер обикновено бяхме в разните там по-големи помещения - читални, зали и прочее. И, да, имаше пиене като поотраснахме...
   

оценка

+2 -1