Webcafe

Интересът - мръсна приказка

Дияна Костова
15.07.2014, 18:02 (обновена 16.07.2014, 19:11)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

В "обществото на братовчедите" всички проявяваме остра чувствителност на тема интереси и социални връзки, и това не е случайно

В България всички сме братовчеди.

Това сигурно е единственото твърдение в 25-годишната публична кариера на Иван Костов, за което има пълен консенсус. А в обществото на братовчедите всички проявяваме остра чувствителност на тема интереси и социални връзки, и това не е случайно.

В България интересът е неприлична дума - подсъзнателно, категорично. За сметка на това собственият интерес рядко е осъзнат и доказателство за това са резултатите от всички досега проведени честни и демократични избори.

От 15 години съществува закон за публичността на имуществото, а от 5 - закон за конфликт на интереси. Въпреки това - до ден днешен в главите на някои хора продължават да властват всевъзможни митове и легенди относно това какво представляват интересите. Митове за това кога има повод за притеснение, какво има право да знае обществото за личния живот на публичните личности и защо няма право да знае всичко за всеки.

Какъв е проблемът? Ами спомнете си кой оглавяваше доскоро "независимата" Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси. Спомнете си за тефтерчето на Филип Златанов и директивите кой да се "оправи", "удари", "прекрати" и "да не се качва".

Спомнете си, че неудобен председател на държавна комисия беше преследван с обвинение за "конфликт на интереси", защото при напускане на заеманата длъжност си е купил служебния лаптоп и мобилен телефон.

А от една година председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси е Волен Сидеров, който през 2009 г. "забрави" да си подаде декларацията за конфликт на интереси.

Законът не забранява частния интерес. Да забраниш частния интерес е все едно да се забрани земното притегляне или лятното слънцестоене. Това не е практически постижимо в нормалното общество, основаващо се на мрежа от социални връзки.

Конфликт възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба - така е по закон.

Конфликтът на интереси е понятие, което няма как да засяга всички човешки дейности. То се отнася само до работата на лица, заемащи публична длъжност. Тези длъжности са описани съвсем точно в 25 категории - от президента до районните кметове, от посланиците до съветниците в политическите кабинети и бордоваците в държавните фирми.

Смисълът да се декларира конфликт на интереси е свързан само и единствено с властта да се вземат на управленски решения - и съответно рискът те да се повлияят в угроза на общия интерес.

Не е незаконно да имаш собствен интерес, не е незаконно да имаш собствено мнение, не е незаконно да се възползваш от възможностите да изразяваш мнението си публично. С това можеш да повлияеш върху мнението на други хора, които могат да осъзнаят, че споделят твоя интерес.

Частен интерес е интересът на лекарите, на майките, на земеделците. Частен интерес е интересът на всяка партия да влезе в Народното събрание и да вземе властта. От частен интерес се ръководи дейността на синдикатите и работодателските организации - но никой не оспорва правото им на съществуване и позиция. Напротив, дори държавата им е дала право да участват във вземането на решения, засягащи всички - за бюджета, данъците и заплатите.

Спомнете си, че преди една година Яне Янев поиска работодателите да подават декларация за имотното си състояние. Наскоро пък Николай Бареков предложи да падне банковата тайна на политиците. Тогава всички нормално мислещи хора скочиха срещу популизма, граничещ с произвол над правото на личен живот. А сега се случва точно обратното.

Нито Иван Костов, нито Стоян Александров са длъжни "по принцип" да дават обяснения къде и защо държат парите си. Те са частни лица, като всеки български гражданин те имат право да работят и да печелят пари благодарение на труда си. Като всеки български гражданин - тяхното задължение е да го правят по законов начин, да си плащат данъците и ако влагат спестяванията си в банка - дори тя да е КТБ - да подават декларация за произход.

Но има нещо по-важно - когато утре в Народното събрание се наложи да се гласува закон, засягащ бъдещето на Корпоративна банка, всички депутати са длъжни да декларират дали се намират в конфликт на интереси спрямо банката - тоест, дали имат депозити или заеми в КТБ, и ако това е така - да напуснат залата по време на гласуването.

Така е по закон, нищо че не сме го чели.

В обществото на братовчедите всички страдаме от комплексното действие на два фактора с унищожителен ефект - недоверие и податливост на конспиративни теории. И това е така заради десетилетията на ограничен публичен живот, отрязаните връзки до властови позиции и тържество на принципа "мой човек".

Но вече е крайно време да се осъзнаем.

Oще: депозити  иван костов  имущество  конфликт на интереси  ктб  стоян александров  цветан василев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

25 VK | 17.07.201414:55

@ Levitt Hostel
"Не зная дали е ,,несериозно", но е факт, както е факт това, че квесторите все още не могат да определят състоянието на банката. "

Една лъжа повторена 100 пъти....
Това го има днес, като информация:
"Прокуратурата официално потвърждава, че не е изнасяла оригинални кредитни досиета от КТБ, а са използвани само копия на документите, за да не се възпрепятства одита."
А колко време е необходимо...
Който иска - намира начин, който не иска - намира оправдание.

@ Levitt Hostel
"Ситуацията от 1996-97 год. е съвършено различна от сегашната и не могат да се правят никакви паралели...."

Мога да ти обясня в детайли - кое , как и защо.
Няма да го направя, обаче, за да не се озова в кауша!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

24 Levitt Hostel | 17.07.201414:13

,, Тия трябва да са хептен малоумни, че да горят досиета! Какво - единствената информация се пази на хартия ли, в един екземпляр??"

Не зная дали е ,,несериозно", но е факт, както е факт това, че квесторите все още не могат да определят състоянието на банката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

23 Levitt Hostel | 17.07.201414:08

,, Колко разбира Костов от икономика..... Щом аз мога да ти обясня, как може да стане тази работа, или разбираш още по-малко, или си разбрал погрешно, че проблемите САМО на тази банка могат да бутнат борда. Началото на банковата криза 96-97 г. и всички последствия (3000 лв за 1$,) започват с едно дело, за запориране на 10-15 млн, в една банка. Новината е тенденциозно представена от един вестник, а последствията всички помним"

Ситуацията от 1996-97 год. е съвършено различна от сегашната и не могат да се правят никакви паралели. Проблемът от 96-97 е свързан с това, че БНБ е печатала пари без покритие и впоследствие когато потребителите разбират това, а те го разбират по инфлацията, започват масово да изтеглят парите си и да ги деноминират в чужда валута. Тъй като , обаче БНБ с такава чужда валута не разполага се налага да започне деноминация на българските пари до размера на валутния портфейл на България.
Сегашната ситуация е съвсем различна. Банките разполагат с достатъчно пари, кредитите са в евро, а тези от тях, които не са с клауза и възможност за
превалутиране. Следователно е абсолютно невъзможна ситуация , аналогична на тази от 1997 година, тъй като без значение колко от стойността на българските пари бъде загубена ( бел. В случай на падане на валутния борд) кредитите към
банките ще останат в същия си размер, следователно българските банки няма да фалират поради това, че с погиването на стойността на българския лев няма да погинат задълженията към банките. Единственото, което ще погине е стойността на левовите депозити, които не са с възможност за превалутиране.

Днес председателят на ДСБ обяви, че партията е имала сметка в КТБ, което контрастира с позицията на партията по време на протестите срещу Василев и Пеевски
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

22 daysydogy | 17.07.201413:07

Борката е не само дребен, но и платен лъжец...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

21 Dimitar Stamboliyski | 17.07.201411:06

"В България всички сме братовчеди."

Та по повода - каква му се пада авторката на протагониста?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

20 VK | 17.07.201410:24

"Това , че е казал подобна глупост единствено може да показва, че не разбира нищо от икономика, тъй като съдбата на една частна банка по никакъв начин не е е свързано и не може да бъде свързано с падането на валутния борд. "

Колко разбира Костов от икономика.....повече от мен, със сигурност. Щом аз мога да ти обясня, как може да стане тази работа, или разбираш още по-малко, или си разбрал погрешно, че проблемите САМО на тази банка могат да бутнат борда. Началото на банковата криза 96-97 г. и всички последствия (3000 лв за 1$,) започват с едно дело, за запориране на 10-15 млн, в една банка. Новината е тенденциозно представена от един вестник, а последствията всички помним. Е, може би има и една част от коментиращите, дето са ходели прави под масата по онова време, ама...

"...има изгорени кредитни досиета за повече от 3 млрд. и пари, които са изнасяни от банката с чували в деня, след поставянето на КТБ под специален надзор, т.е вложителите и акционерите в тази банка имат проблем с нейното ръководство "

Има ..... по медиите и разни коментари в нета!
В интерес на истината, това с изгорените досиета е ново двайсе Усмивка)
Тия трябва да са хептен малоумни, че да горят досиета! Какво - единствената информация се пази на хартия ли, в един екземпляр??? Несериозно е Усмивка
Още повече, че се оказа, че не липсват никакви досиета !
Но пък идва Петък, ще чуем още "интересни неща" ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

19 Levitt Hostel | 17.07.201409:32

Каза и нещо друго, което мисля, че е много важно - това може да е само началото на сценарий за тотална дестабилизация на държавата и последващо падане на валутня борд. И стана лош!

Това , че е казал подобна глупост единствено може да показва, че не разбира нищо от икономика, тъй като съдбата на една частна банка по никакъв начин не е е свързано и не може да бъде свързано с падането на валутния борд.
Второ, няма никакъв сценарий за дестаблизиране на КТБ, а има изгорени кредитни досиета за повече от 3 млрд. и пари, които са изнасяни от банката с чували в деня, след поставянето на КТБ под специален надзор, т.е вложителите и акционерите в тази банка имат проблем с нейното ръководство
Трето, нещо особено важно, което българският политическия елит не успява да проумее и формулира е това, че проблемите на търговските банки са мотивирани не от ликвиден проблем , а от проблем в доверието или най- вече в липсата на доверие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

18 VK | 17.07.201407:14

@Борката
"А що не се поровиш ,кратуно празна, в реакциите на в.Демокрация на въпросните статии?
Както казах-контингента е ..."

Като се има предвид, че Сидеров е бил главен редактор на в."Демокрация" по това време...
Ако той ти е пример в живота, добре си се осъзнал и на 18, и на 40.... Усмивка

@Борката
"vk,
в един коментар защитаваш и двете тези...
Типично за фен масата... "

И къде ги видя тия две тези точно? Някъде между редовете???
Прочете ли написаното въобще?
Типично за фен на Волен.... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

17 Борката | 17.07.201400:01

Аз разбирам, че сем.Костови са загубили милиони в играта с КТБ?Но не мога да разбера ,как толкова овци скачат на амбразурата? Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

16 Борката | 16.07.201423:58

не само дребен, но и платен лъжец...
Добре ,хубаво, кога една личност е осъзната на 18 или на 40 г.?-визирам Костов-набор 49г.
Всеки може да намери въпросните статии в нета.Я ми кажи кои статии ,се публикуваха 90г. във в.Работническо дело?
Ми като е толкова деец, що не го публикуваха във в.Демокрация?-излезе малко след статиите?
А що не се поровиш ,кратуно празна, в реакциите на в.Демокрация на въпросните статии?
Както казах-контингента е Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0