Webcafe

Синдромът Борисов-Станишев или Дисоциативно разстройство на политическата идентичност

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
11.12.2018, 17:01 (обновена 13.12.2018, 15:25)
Сергей Станишев и Бойко Борисов

Когато личната идеология и патриотизмът се сблъскат челно

Нали сред вас няма някой, който да не знае какво е "дисоциативно разстройство на идентичността"? Това е, по народному казано, раздвоение на личността. Та, гледам комуникацията между Бойко Борисов и Сергей Станишев и се питам: само обикновената личност ли подлежи на раздвоение? Не подлежи ли на раздвоение и политическата личност, която всеки е скътал дълбоко в сърцето?

Ето че за трети път избраха Станишев за председател на евросоциалистите. Браво! Дето се вика, ние имаме дълбоки традиции в тая работа - Георги Димитров и Васил Коларов бяха генерални секретари на Коминтерна, бе хей!

Изглежда и Бойко Борисов реши да избере националната гордост пред партийните ежби и идеологическите противопоставяния. Той прати писмо на Сергей Дмитриевич, в което написа: "Радостен съм, че българин е председател на второто най-голяма политическо семейство в Европа. Продължавайте да давате поводи за гордост на България!" (не знам, ако не го беше написал, а го беше изрекъл на глас, дали нямаше да има едно закачливо натъртване на думата "второто", но да не залитаме към стилистични хипотези). Така Борисов даде предимство на националното пред партийното чувство.

Кое чувство избра Станишев? Изглежда у него като човек, отказал се от родното си гражданство още през 1996-а, патриотичното стои на по-заден план и затова той прехвърли тежестта върху политико-идеологическото: "...националистите навсякъде са удобни коалиционни партньори за десните правителства, като в Австрия и България, защото ЕНП всъщност прегърна популистката реторика и методи... Отговорността ни е да спасим Европа от ЕНП!".

И после говорѝ дежурните приказки за бедните и богатите, за работниците, справедливостта и класовата солидарност, за това как държавите трябва да увеличат заплатите и да намалят данъците (тоест да увеличат разходите като намалят приходите), което изобщо, ама изобщо не е популизъм и популисти са другите, а не социалистите. Както и да е. Говорим за друго.

Говорим за това как да степенуваме по важност чувствата си, когато те изпаднат в явно противоречие със себе си; как да степенуваме по важност, когато настъпи такова раздвоение в нашите личности, че едно тяхно измерение се противопостави на друго и се окаже дори противоположно на него в положение на неразрешим конфликт. Тоест, когато изпаднем в дисоциативно разстройство на политическата си идентичност, при което нашият вътрешен патриот желае обратното на социалиста или какъвто там се чувства съответното ни АЗ.

Как да излезем от ситуацията, в която сочим като напаст за Европа някого, който радушно ни поздравява за успехите ни, само защото сме сънародници? Кое е водещото, кое е определящото? Кой е "брат" на българския работник - българският адвокат или виетнамският работник? Кое е по-органично: "расата" или "класата", традиционната култура или абстрактното родство с човек на другия край на света, единствено поради сходството в отношенията към собствеността върху средствата за производство?

Помня, по времето на соца имаше хора, които толкова мразеха тоталитарната си държава, че когато националният футболен отбор излезеше на международен мач, те викаха за противника, особено пък ако той се окажеше някоя капиталистическа страна с конвертируема валута и преливащи от изобилие магазини. И никой не можеше да им се сърди, защото пропагандата от деца ги възпитаваше в дух на пролетарски интернационализъм (за по-младите: това е нещо като глобализъм и мултикултурализъм, обаче от комунистическа гледна точка).

Патриотизмът беше приемлив само под формата на любов към социалистическата родина, а всяко друго измерение на любовта към родината беше заклеймявано като шовинизъм, тоест като вид фашизъм. Много патриоти биват наричани фашисти и днес, тъй че "нищо ново под слънцето" (Еклисиаст 1:9).

Тъй че нито поведението на Бойко Борисов, нито поведението на Сергей Станишев е случайно. В тях има много история, психология, идеология и политика. И двете гледни точки са адекватни, и двата подхода могат да бъдат оправдани. Борисов избра да се държи като консерватор (защото ако кажем "като националист", ще изкривим картината), за когото народът притежава душа точно както и отделният човек, а Станишев избра поведението на неподправен социалист-интернационалист, за когото класовата борба е по-важна от всичко, защото е продължение на еволюцията (с други средства), диалектика и тържество на историческия материализъм.

И без да има категорично определение кой от двамата е прав и кой крив, всички видяха болезненото разминаване. Иначе, когато се сблъскат на едно и също поле, двамата са много добри и зрелището си заслужава.

Как ние, като прости граждани, да степенуваме приоритетите? Кое е по-важно: личността или колектива, обществото или корпорацията, държавата или градът, клубът по интереси или роднините, приятелите или колегите?

Има общества, особено в Далечния Изток, където колективът е по-важен от личността, личността се разтваря в колектива и чувството за дълг става по-силно от инстинкта за самосъхранение. Има и общества, доста по-близо до нас, в които личността и то онази личност, доведена от култа към индивидуализма до пълна алиенация, е по-важна от всичко. Как да подредим ценностите?

Не мога да отговоря. Ако някой знае - нека каже. Вероятно всяка ситуация е за себе си.

Но конкретно Станишев сигурно бих го поздравил. Той е част от общност, от някакъв отбор, наречен в случая народ, към който светът ме причислява и мен, същият свят, оказал на Станишев нещо, което по всеобщо мнение е чест, тоест похвалил е моя отбор в лицето на един от неговите представители.

Нещо повече, сигурен съм, че ако Борисов стане председател на ЕНП, Станишев също ще го похвали, също ще го поздрави поне от възпитание и ще премълчи мнението си, че Европа трябва да бъде спасена от ЕНП.

От друга страна обаче, ако било Борисов, било Станишев стане кмет на Картаген, аз пак ще кажа, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: бойко борисов  дисоциативно разстройство  енп  иван стамболов  идеология  консерватор  консерватори  пес  политическа личност  председател на пес  президент на пес  сергей станишев  социалист  социалисти  сула 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

4 sim4o | 13.12.201811:16

1. Сула е забавен с дрънканиците си .. не виждам кому "влияе" , че някой да го бил "гръмнел" .. ама като има и такива хора - да си решават проблемите!

2. .. " Изглежда у него като човек, отказал се от родното си гражданство още през 1996-а.." Кога Сергей Станишев е имал украинско гражданство Шокиран Шокиран Шокиран Шокиран

3.Що да не сме горди?
Помните ли как всички се радвахме и веселихме, покрай нашите номинации за ООН? "Радвайте се и веселете се с мене, защото радостта ми е голяма , блъдната ми овца се найде.."
-------------
"sim4o | 28.09.2016 15:41 .. Българите не се предаваме никога, продължаваме напред, да знаете. .. Продължаваме да работим. Благодаря на всички, че ме подкрепяха. ...
Но продължаваме напред. Имаше и положителни неща, от които ще си извадя поука ..
... Искам да благодаря на всички българи....
... Ние сме велик народ и ще докажем. .. ... Няма да се откажем. Ние българите сме задружни. Поздравявам всички българи..." ..
"Българите сме големи и велики, никога не се предаваме! Обичам ви! Българите сме най-големите в света!" ...

Ние, българите, можем през 2 дена да си сменяме кандидатурата!
И все с други достойни хора!

Имаме безкрайно много подходящи хора, за позиции в международни организации!
Някои от нашите момчета и момичета, дето до сега ни прославяха са:

Стоян Ганев - председател (1992–1993) на Общото събрание на ООН той е българинът, заемал най-висока длъжност в Организацията на обединените нации – най-авторитетната международна организация.

Иван Славков-Батето - През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК). В различни периоди е бил член на комисии на МОК – за радио и телевизия, за нови източници на финансиране, по олимпийска солидарност.

Сергей Станишев - Председател на Партията на европейските социалисти, а на 29 септември 2012 г. е избран за президент на ПЕС.

Ирина Георгиева Бокова - е генерален директор на ЮНЕСКО.

Борислав Бисеров Михайлов - член на Изпълнителното бюро на УЕФА.

Симеон Дянков - през май 2012 е избран, за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като за първи път от създаването на банката през 1991 начело е избран представител на бивша социалистическа страна !
През юни 2012 е поканен за член на Консултативния съвет в областта на науката и знанието на Световната банка !


Бат Бойко има безкрайно дълга резервна скамейка на изявени личности , може да направи не една ,а десетки смени!

Успех сега и на Сталинка!.."

Та така!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2013, 11:17

3 реалист | 13.12.201805:00

Точно така Вълков! И най-добре този драскач да го гръмнем, стига ни е мътил главите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

2 Вълков | 12.12.201814:47

сульо-пульо, махни се не искам да те виждам и чувам .Откакто оплю протестиращите ми падна в очите и разбрах каккъв голям боклук си.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 12.12.201813:45

Станишев никога не е бил българин, сега - още по-малко. Той е чиста проба европейски чиновник. Защо го избират за трети път - само евро-социалистите могат да кажат. Така функционират партиите, вероятно. Надали се интересуват, кой е баща му, къде е роден, каква дисертация е защитил и какви ги надроби, когато беше министър-председател на България. А още по-малко - че има крадлива жена!
Как би следвало да постъпи Борисов? Да се прави, че изборът на Станишев не се е случил? Би заприличал на селска скандалджийка като Нинова! Да държиш врага наблизо е правилна тактика!
   

оценка

+3 -0