Webcafe

Жив е той, жив е...

Петър Николов
25.07.2011, 15:25 (обновена 28.07.2011, 12:03)
Шипка

Снимка: © jlt7720

Какво да правим с Бузлуджа...

Социалисти от БСП нададоха силно възмущение, когато едни тайнствени ръце оформиха нова визия на Паметника на Съветската армия в центъра на българската столица. "Паметниците са за това, за да бъдат опазвани и да съществуват във вида, в който са били изградени". Това заяви по повод визионерството лидерът на партията Сергей Станишев. Съвсем вярно. Никой не е накърнил конструкцията на красноармейците.

След седмица БСП ще се събере под връх Бузлуджа за своята 120-та годишнина. Ще изядат няколко хиляди кебапчета, ще ударят няколко хиляди бирички, ще връчат десет-двайсет партийни билета. Др. Станишев ще държи слово, ще се изкажат и други - вероятно и кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин.

После ще се разотидат. На върха няма да се качат.

А защо няма да се изкачат? И не е ли най-достойно партийните книжки да се връчат на едно специално изградено и за тази цел ритуално място - дом-паметника...

Все пак БСП е приемник на БКП, а БКП - на БСДП (българска социалдемократическа партия), родена на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа от Димитър Благоев. На известния от партийната история Бузлуджански конгрес. На този първи учредителен конгрес БСДП си поставя за задача "да подготви работниците за бъдещ социалистически преврат"...

Поради тези исторически факти Българската социалистическа партия празнува всяко лято и поредната годишнина.

Като се припознават обаче като приемник на социалдемократическите си активи, да вземат да признаят и соц-комунистическите. Думата е за дом-паметника Бузлуджа. Иначе някакси се тълкува, в известен смисъл, и като отказ от пъпната връв със социалдемокрацията, а даже и с тодорживковата партия. Щом така лесно БСП си зарязва собствените исторически паметници, а с такава стръв брани тези на Червената армия.

Със също такава лекота БСП се отказа през 1999-а да брани и мавзолея на Георги Димитров. Дори една жива верига не направи пред сградата, която можеше да бъде превърната в чудесна туристическа атракция - с или без мумията. Явно тогавашният й лидер Георги Първанов - историк по образование, така е преценил.

Дори Албания не разруши мавзолея на Енвер Ходжа, когато падна комунизмът (макар че реши да го направи сега, за да строи нов парламент на негово място - въпреки протестите на интелектуалци и архитекти). Сградата беше преустроена в театър с 5 млн. евро.

А може би си струваше да се преосмисли по друг начин мястото на този паметник като част от един странен, но невероятен ансамбъл - наблизо е дворецът на Борис III, хотел "България", сградите със сталинска архитектура на МС и бившия Партиен дом, великолепието на  Военния клуб на ъгъла на "Царя" и ул. "Раковски", строен по проект на чеха Антон Колар, който е проектирал и паметника на Васил Левски...

Така бихме могли да съхраним в един ансамбъл няколко епохи от историята на България чрез уникалните и различен тип сгради. Но БСП не си и помръдна пръста, улисана да ближе рани след рухването на кабинета Виденов. Би могла да настоява мястото да се превърне в ... закрита зимна пързалка например. Или музей на тоталитарното изкуство, какъвто сега строи кабинетът на ГЕРБ.

Репортаж на bTV (виж вдясно) показа окаяното състояние на подобието на обсерватория на Бузлуджа, строено от стотици хиляди безименни турчета и циганчета, с каквито пълнеха основно някогашните Строителни войски.

Сега от всички съществуващи български паметници в момента, това уникално съоръжение, чиито мозайки са дело на прочутите ни художници Христо Стефанов и Йоан Левиев, изглежда като Захарна фабрика. Само още не е почнал да убива хора, както стана с паметника на културата от национално значение - завод "Захарна фабрика" в София. Въпрос на време е да започнат срутвания.

Но на червените не им пука. А биха могли да направят чудесна акция - да съберат младежките си организации на върха, да започнат кампания за реставрация на дом-паметника. Малко самочувствие винаги е необходимо на партия в опозиция. Но къде по-лесно е да се внасят безплодни вотове на недоверие от прохладната зала на парламента.

Бившата социална министърка Емилия Масларова осигури 18.8 милиона лева за ремонтче на един социален дом в Стара Загора, но когато бяха на власт, социалистите така и не помислиха за паметника на Бузлуджа, който също е държавна собственост.

Та какво да правим с паметника?

Няколко идеи:

- Паноптикум на строителите на България - восъчни фигури на Първите: от Аспарух до настоящия Бойко Борисов. Нещо а ла Мадам Тюсо на българската държавна власт.

- Обсерватория плюс център за търсене на извънземен разум. Нещо в този план е говорено с Института по космически изследвания на БАН. И бездруго паметникът в момента е известен с наименованието НЛО - заради приликата си с чиния на извънземни. Колко му е да стане част от проекта SETI и да се оформи като площадка за кацане на гости от Космоса.

- Да се даде на концесия на киностудия "Бояна". Сиреч на "Ню имидж" - може да допринесе като декор на филми. Или на концесия на ККП (Китайската комунистическа партия) - областният управител на Стара Загора Йордан Николов спомена пред bTV, че споделил тази идея с китайска делегация.

- Музей на тоталитарното изкуство.

- А не е ли най-добре да се направи място за националните герои, които нямат гробове - от Христо Ботев до Васил Левски.

- Има реално предложение от група офицери чинията на Бузлуджа да бъде използвана като част от елементите на противоракетна отбрана (ПРО) на българска територия и да бъде център за космическо наблюдение на въздушното пространство. Идва от асоциация "Джордж Маршал".

Има хляб в идеята. Според строителите му обектът е предназначен за военни цели, има независими комуникации. САЩ - и НАТО, са заделили сериозни пари за ПРО в Европа. Каква ирония на съдбата - да възстановим паметника на Бузлуджа с натовски пари... Така ще ни излезе безплатно.

И най-важното - ще живее. Но нека уточним къде - на връх Хаджи Димитър, не на връх Бузлуджа. Защото там за последно се е сражавала четата му. А партията не живя.

Oще: бсп  бузлуджа  връх  почистване 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

40 Stanimir Popov | 29.07.201111:25

ХАхахахаха, между 26-и и 27-а секунда, Анален секс, натиснете пауза и движете мишката! Е нема таква ПРОСТОТИЯ, да ви УЕБА и автора и всичките простаци мръсни, гавраджии, добре че който трябва не се е загледал в публикуваното порно........
Но така е - Паметникът Отвръща на удара -))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2011, 17:23

39 Swingers_Sf | 28.07.201120:42

Каквото стана с Мавзолея,това ще стане и с Бузлуджа-РАЗРУХА!
Ако бяха гръцка собственост,да са изкарали от тях милиарди евро от туризъм.
Туристи от цял свят щяха да посетят символите на тяхното минало.
Но ние понеже сме прости и крадливи,но не и находчиви и далновидни,затова ще си кретаме в мизерия,а ще ходим върху пари и злато.
Само в Бг има поговорка" Вода гази, жаден ходи" Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

38 Dimitar Stamboliyski | 28.07.201113:31

@Rowan:

Батка, има нещо такова. Че има много порно в цялата работа. Иначе, има и други кадри, по друго време. Сега ми е смешно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 17:50

37 Vasil Topcho Elenkov | 27.07.201123:43

порно а?.....какво беше това за недоклатените? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

36 Rowan | 27.07.201121:55

Димитрееее, око ренген поклон Един кадър е само, мощен х*й забит в навирен женски г*з. Това е скритото послание в 25-тия кадър, ролята на комунизма и партията за нашия живот muhihihihi Къде почти 70 години сме в тая поза с тях ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.07.2011, 19:15

35 Liubomira Neikova | 27.07.201119:22

Няма значение по кое време е строен и за какво- времената се менят, нравите също...но най- голямата глупост е да се остави нещо вече построено да се руши- по този начин не уважаваме труда на хората преди нас, а значи не уважаваме и самите себе си.Колко паметници се разрушиха!!!Паметника напомня за период от историята на една държава, а ние сме единствените в света срамуващи се от историята си.Аз мисля , че не трябва да е така.Паметника напомня и за минали грешки, които не трябва да се допускат от ново!!!За това най- добре е да се намери най- правилния вариант за оползотворяването му.Пак може да е място за туристически посещения.Държавите пари правят от камънаци, а ние се чудим как да рушим.В Гърция например, сложили надпис на бял камък- това е камък от трона на еди кой си цар и народа се избива да го гледа....Ние знаем само да хленчим и да се молим- нас за работа не ни търси!!!!
А за кадъра с порното- ОК там е...Явно авторът на клипа е вложил своят възглед за това как се е чувствал по време на демокрацията...но има и друго- явно някой си е направил голям труд да изгледа клипа на стоп кадър, за да го види...Тук публикаторите от сайта нямат вина!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

34 Dimitar Stamboliyski | 27.07.201118:01

Мале, т'ва видео верно мноо интимно, бе! цензура
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

33 lele male | 27.07.201117:07

Митко, някои имали очи "ренген", товето е очи "стоп-кадър" ...хаха..умрях да се смея...хаха ДА! Това да не е репортажа на Ани Цалова преди 9 годин... да не се окаже, че го е монтирала върху домашното си порно...хаха
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 11:43

32 ianchefff | 27.07.201116:36

ванко1,
на 26-та секунда, пич. На 26-та секунда.
На 18-та също има нещо, но не мога да определя какво е.
Но на 26-та е достатъчно ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

31 Лайнол Мастията | 27.07.201115:51

Верно има порно Много щастлив !Нямаше да го видя,ако колегите не бях подсказали-най-лесно зе вижда на пауза и местиш кадър по кадър.
А иначе самия клип е голяма простотия-с порното и без него-все тая!
   

оценка

+0 -0