Webcafe

Психо

Емилия Милчева
25.03.2011, 14:28 (обновена 26.03.2011, 14:01)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Нека премиерът Бойко Борисов погледне с професионално око и да каже има ли нужда от промени Законът за частната охранителна дейност...

Малко след като дойде на власт, министър-председателят Бойко Борисов създаде професионален празник на частните охранители - 11 ноември.

А може би след случая в Сливен и 27-годишният гард Стефан Петров е редно да се поправи и закона за частната охранителна дейност в частта му за психичната пригодност - или по-скоро честотата, с която тя се удостоверява и потвърждава.

Какво точно е предизвикало младият мъж да се реши на подобна постъпка, тепърва ще се изяснява. И не това е важното в момента. Не е нито първият, нито последният, комуто са се струпали тежки беди - загуба на родители, разрив с любимо момиче или примерно болест...

В България - страната на неравноделния такт и бесни амплитуди на живот, подобни състояния на отчаяние и изтърваване на нервите ще зачестяват. Липсата на каквато и да е грижа за психичното здраве на хората ще ги задълбочава - и провокира. (Дали здравните ни чиновници не трябва да премислят броя и финансирането на клиничните пътеки за лечение на такива разстройства...)

Но за обществото е здравословно важно да има някаква сигурност, че хората - особено тези, които законно носят оръжие, са в състояние да контролират гнева и агресията си, когато някаква ситуация го отключи. В страна като България, където стресовите състояния са ежедневно битие, контролът дори трябва да е по-голям. Защото самоконтролът на мнозинството от хората просто липсва. Особено на такива с комплекси за малоценност.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов сега се сети, че може би трябва да се направят някакви промени "във връзка с носенето на оръжие". Ами ще трябва. Както и в закона за частната охранителна дейност.

Сега, за да се сдобиеш с правото да имаш "Глог" да речем, е нужно едно курсче - там се запознаваш с оръжието, учиш се да стреляш и прочие такива работи, което може да се изкара срещу скромна сума на един куп места. Ще е нужна и бележка от работодател, че оръжието ти е необходимо. Това също не е проблем - дори и работодател да няма, познати нали има?

А с какво кандидадът да носи пищов гарантира, че психиката му е наред - една двайсетачка и от поликлиниката го имаш. И, разбира се, че не се водиш на отчет в психодиспансер. За да се водиш на отчет, трябва да имаш някои от следните диагнози: епилепсия, шизофрения, биполярно разстройство и още няколко. Депресията например не е сред тях.

Редно е периодично да доказваш с документ, изискван по закон, че си в ред. Понеже фактът, че нямаш епикриза от психиатър, не те прави психично здрав.

Сега - поглед към закона за частната охранителна дейност. Един от критериите към кандидатите за частни охранители, наред с чистото съдебно минало, е, че: "5. притежават психологическа пригодност за осъществяване на частна охранителна дейност, установена от специализирана за целта институция".

Как се установява тази пригодност ли?

"...2) Изследванията за психологическата пригодност за осъществяване на частна охранителна дейност се извършват от Института по психология на МВР, от психолозите към областните (градските) диспансери за психични заболявания, от други лечебни заведения, които разполагат с психолози, както и от специализирани агенции за психологичен подбор. Когато заключението за психологическата пригодност за осъществяване на частна охранителна дейност се издава от Института по психология на МВР, се събира такса в размер, определен от Министерския съвет."

Обаче то се издава като смъртния акт - веднъж завинаги.  А е редно да се подновява на определен период от време - да речем, година. Както и работата по установяването на "пригодността" да не се върши на принципа обажда се собственикът на фирмата на някой познат лекар и казва: "Дай сега да свършим една работа...", а само от едно място - Института по психология на МВР. За да се знае кой е поел отговорността. Така, със събраните такси, и Институтът ще може да си позволи и по-висока квалификация на кадрите си, и изобщо инвестиции.

Публична тайна е, че в армията на частните охранители се вляха един куп хора, напуснали или изхвърлени от армията и МВР. Компания там им правят "момчетата", изнесли на плещите си и прехода, и ковчезите на убитите си босове... Със сигурност сред тези хора има и такива, които са истински телохранители - в смисъл професионално обучени и мотивирани да правят това, което правят. Не просто запасали един пищов и тръгнали да пазят.

Доброто обучение и поддържане на формата са свързани с ежедневни физически тренировки, упражнения по стрелба и даже спазване на режим в начина на живот. Със сигурност това изисква инвестиции - главно от собственика на частна охранителна фирма. Колко са тези, които го правят? И тези, които претендират, че го правят, как го доказват...

Вероятно премиерът Бойко Борисов би могъл да сподели личен опит. Нали каза: "Избраха ме най-добрите компании или политически лица, които идваха в България. По една единствена причина - бях 100% професионалист..."

Е, нека го приложи. Вече не е в ИПОН - не издава професионална тайна.

Oще: бойко борисов  гардове  оръжие  охранители  похитител  сливен 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

19 My Majesty | 27.03.201114:29

Много ги развълнува тази тема мъжете. Някои чак на агресия ги изби. Язък! Не можела жена да разсъждава за оръжия???? Че що??? Щом можем да ги ползваме и ги ползваме, значи може и да разсъждаваме. Следващия път като някой мъж отиде на лекар и той се окаже от женски пол, да не й дава да го прегледа, щото от такова сложно нещо като медицината, откъде ще разбира нещастното същество Много щастлив
Към simo_haihe: Тя мойта манджа и да загори, друга ще сготвя, ама ти ако не отидеш на психиатър, друг шанс няма да имаш. И спре да се зъбиш на мен, не съм виновна, че си комплексиран и не ти става пишката. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 19:27

18 Smart Na Mishkite | 26.03.201122:54

1. шестгодишно негърче с неизяснен пол ще те гръме с калашника от 150 метра дори да бягаш на зиг заг....каква мъжка работа?!?!
2. имало е много по-успешни банкови обири с химикалка,да не говорим за лелката с водния пистолет
3. на почти всеки битак можеш да се въоражиш,то РПГ съм виждъл в багажник на волга камоли някви патлаци
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 22:24

17 Viktor Dechev | 26.03.201122:38

Психотестове на оман - от това за да излезеш на улицата , през използванто на вилица и нож по време на ядене та, до използването на самобръсначки че да се обръснеш.

Очевидни глупости.

Преди всичко трябва да се намери причината поради която толкова хора са склонни на проявяват насилие. Междувпрочем оръжие може да е всичко - пръчки-мъчки, ключове, камъни какво ли не,т.е надали свободния достъп до тях е основното. Другаде някъде е заровен ключа от бараката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

16 MacAllister | 26.03.201118:58

Симо, Симо с провокации и мъжкареене нищо не се постига освен повече и повече батак, но какво да го мътим това, издребняването е довело нашия народ до просешка тояга и още много и все надолу може да го води. И с оръжие и без оръжие най-важното нещо е да си решителен, колкото и да си трениран или да ти е голяма пушката, ако не си готов да вземеш живот по-добре да не я носиш, че може да не изпилят мушката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

15 simo_haihe | 26.03.201117:46

ТвоеВисочество, не схвана ли от предишния ми коментар - нелепо е жена да говори за мъжки неща /освен ако не коментира Размерът с главно Р/. разрешение за КНО не се дава поотделно за всяка марка - "няма да ти дадат резрешение за пистолет Глок" е силно малоумно изказване. ако ти дадат разрешение, ти сам си избираш каква марка КНО да си купиш - стига да отговаря на ограниченията, заложени е в разрешението. за останалото - не си права. корушцията помага на платежоспособните, никой КОС-аджия няма да ти свърши работа за 50 лева или шише уиски, колкото и да е хубаво. айде сега -----> към кухнята, че ще загориш манджата....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

14 корейче | 26.03.201115:31

Аз пък за системата в Южна Корея - страната с едни от най-ниските нива на престъпност в света (за разлика от САЩ). Там е абсолютно забранено да се притежава оръжие, доскоро дори полицаите нямаха. Само ловците могат да имат ловни пушки, но могат да ги ползват единствено по време на ловния сезон, през останалото време оръжията се съхраняват в полицията. Резултатът - безопасно е да се върви по улиците дори посред нощ. Само че там има и полицаи навсякъде.
В САЩ е опасно определено, там в училище ги проверяват за оръжие (!!), защото не е толкова трудно да се намери такова. Във Финландия също имат проблеми с откачени ученици, а Финландия не е неорганизираната и корумпирана България.
А охранителите трябва да могат да носят оръжието си само и единствено на работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

13 Manuela Gerenova | 26.03.201115:04

Това за оръжието ли ви бръкна най-много?
За мен е много по-важна констатацията, че българинът не обръща достатъчно внимание на психичното си здраве. Обичаме да се бъзикаме с "тъпите американци" за тичането им по психиатри, но май-май "тъпите американци" са по-прави...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

12 MacAllister | 26.03.201114:23

Хайде да бъдем по-спокойни, че иначе въпреки несъгласието ми с мнението на Емилия започвам да се чудя дали толкова сприхав народ е редно да носи оръжие. Каквото и да мисля остава мнението на Pavur - още контролиращи, още назначени "компетентни" органи и още преместване на идеята за здравия разум от галвата на индивида в преоргативите на всеобхватната и въпреки това илюзорна държава. Мерси, но не! Определено считам, че е редно всеки да има право на оръжие до доказване на противното - т.е. че има отклонения, които го правят особено опасен. Аз най-вероятно не бих носил, но причината е, че оръжието се обръща в двете посоки, а не някакви предразсъдъци. Българинът трябва да има самочувствието, че когато го опрат в ъгъла има последно решение, това, колкото и жестоко да звучи, е основния ми аргумент. Всеки се подиграва с всеки, полицията отдавна се е превърнала в шайка за поръчкови изпълнения и въпреки, че е най-голямата на глава от населението в Европа (дори спрямо Русия) не само, че не създава сигурност, но систематично създава несигурност. Ако простакът с пост знае, че онзи срещу него, ако изперка всичко свършва би имало смисъла на студена война и би допринесло за повече въздържаност и отговорност от овластените посредствени личности, с които ни дарява на едро и политиката и държавния апарат. Повтарям, точно това е причината да го искам и чак на второ място възможността да се защитиш от престъпността. Балансът на интересите и властите у нас е сериозно изкривен и шанс това да се случи няма без сериозна промяна, но ето това е едно от нещата дето може да направи от нас българските граждани (дори и ония, които не са българи, но са прихванали най-нелицеприятните ни черти) достойни същества, помнещи, че всяко действие има неизброими и често фатални последствия, а не плужеци търсещи гарнатирана изгода, държавен бизнес, баджанаци на власт и закрилници с умове на мекотели.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 11:31

11 cjornii kot | 26.03.201113:44

Поредната просташка статия за притежаване на оръжие, най-вече късо нарезно - абе пищови ! Имам разрешително и пистолет от 14 или 15 години . Не съм си позволявал да го насоча срещу чове, камо ли да стрелям, но както се казва "страх лозе пази", по- добре да го имам и да съм сигурен, че някой простак или циганин няма да ми посегне, отколкото да нямам никаква защита. Дейността ми е такава, че работя със скъпа техника и поне малко от малко искам да бъда защитен.
Лошото е , че винаги когато трябва да си подновявам разрешителното срещам просташкото отношение на ченгетата - те направо се гаврят, особенно кварталното ченге. Тези тъпи до безумие ченгета изглежда не виждат, че имам разрешително и пистолет от 15 години, че нямам никакво нарушение при съхраняване и носене на оръжието и винаги като стигна до тях започват с простотиите си !!! Ако се погледне статистиката ще се види, че най-много самоубийства, убийства се правят от ченгета, военни и такива диванета като охранителите. Та тази статия допълнително ще налаее вода в мелницата на ченгетата за забрана носенето на бойно оръжие . Така е в тая тъпа, все още комунистическа, бандитска и циганска държава !!! Само робът не може да има оръжие, а властите в Българията изглежда ни имат за такива !
Пистолета е като презерватива - по-добре да го носиш и да не ти потрябва, отколкото да го не носиш и да ти потрябва !!! Нали ??? Удивителна Удивителна Удивителна Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2011, 12:17

10 Ivaylo Kirov | 26.03.201112:26

това е поредния номер на тъпите ченгета да ни ограничат и подчинят от всякъде. неможе жена да разсъждава за нещо което не е видяла, чула и помирисала. като е толкова лесно да се раздават пищови айде да ми уреди един щото ония педерасчета кварталните ченгета ми отказват 4 пъти при положение че 5 години работя по принуда точно това за единия гол хляб и претърпях и нападение след което лежах в болница но пак не ми дадоха щото вездесъщите копои написали че съм алкохолик и побойник но това може да го разбере човек само ако води дело срещу тях а съдиите са на тяхна страна щото гарван гарвану око не вади опитват се всячески да ни възпрат от правата ни по конституция май скоро ще се случи същото като през 1923 година да колят недоволните от поразиите им и се подсигуряват хората армия няма и в народа оръжие да няма за да си дерибействат на спокойствие
   

оценка

+0 -0