Webcafe

Спрете ми цигарите!

Тома Захариев
22.10.2010, 15:56 (обновена 24.10.2010, 18:41)
пушач

Снимка: © Getty Images

Ако съм съгласен с някаква глоба, която ще накара жена ми да спре да рискува живота на детето, тя по-скоро е свързана с голямото пушене по детските площадки...

За да отговорят на нападките на ресторантьорските сдружения в Испания, свързани с бъдещата забрана за пушене, властите казват, че годишно около 1000 бармани умират само от т. нар. пасивно пушене (част от 650-те хиляди европейци, които умират заради употребата на тютюн всяка година).

Шефовете на заведения няма как да се трогнат, понеже в Испания, както тук, културата на гуляене по барове и ресторанти е такава закономерност, че собствениците им се притесняват, че режимът ще убие голяма част от бизнеса. По тази логика преди няколко месеца, на 2 юни, у нас влезе в сила отмяната на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията (приета от предишното Народно събрание), след активно лобиране от група депутати от ГЕРБ, подкрепени от други пушачи-парламентаристи.

Мотивът беше, че щял да пострада бизнеса, особено туризма (въпреки че забраната на цигарите в близка Турция не доведе до никакъв отлив от турските курорти).

Точно тогава, около Деня на детето, от КАТ измислиха акцията: "Ваканция, да пазим живота на децата на пътя!", с която заплашиха да глобяват пресичащите неправилно родители с детски колички с по 10 лева. (Без от Пътна полиция обаче да се ангажират с мнение какво да правят клетите майки, когато не могат да минат с количките заради паркиралите по тротоарите коли.)

Ако съм съгласен с някаква глоба, която ще накара жена ми да спре да рискува живота на детето, тя по-скоро е свързана с голямото пушене по детските площадки.

Майка с цигара в уста, докато дърпа детето си нервно от върха на пързалаката, щото иска да ходи да си гледа сериала, е не само грозна гледка, ами съвсем заплашващо здравето на хлапето изпълнение - от риска да го изгори, докато то се мята в ръцете й, протестирайки срещу турските сериали, до това, че му пробутва под носа и лош въздух, и един от многото лоши примери...

За да не прозвуча съвсем патриархално и сексистки - аз също често си паля цигара покрай люлките в Южния парк, за което толкова много не се харесвам, че нямам нищо против някой да ме дебне и да ми взима по 10 лева всеки път, щом имам глупостта и наглостта да го направя.

Испания дава много добър пример, защото вкарва мерките за ограничаване на тютюнопушенето не само в контекста на вездесъщия ресторантьорски бизнес. Освен че ще забрани цигарите в заведенията, проектозаконът за 2011 г. предвижда пушачите в Испания да стоят далеч от детски площадки и открити пространства около училища и болници (в момента въведеният през 2006 г. режим там позволява пушенето в обособени части в големите заведенията, а по-малките решават сами за пушачи са или за непушачи - както тук).

В същото време у нас с изменения в закона за акцизите и данъчните складове депутатите уеднаквяват акциза върху рязания тютюн и върху цигарите, като това "цели не толкова фискален ефект за повишаване на приходи, а по-скоро да се насочи потреблението към цигарите", обясни зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

Изобщо, всичко, което се мисли в България относно тютюнопушенето, е изначално цинично, тъй като се разглежда само под шапката на бизнеса и поведението на потребителите - и то въпреки готовността на пушачите да спазват мерките при евентуална забрана на тютюнопушенето в заведенията (така казват 60% от анкетираните в проучване на агенция "Ноема", поръчано от МЗ, сред 1202 души между 15-65 години).

Междувременно Европейската комисия се готви да въведе през 2011 г. законодателство за забрана на тютюнопушенето на обществени места в целия Европейски съюз. Еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали заяви, че изключения не трябва повече да се толерират, тъй като въпросът "не е само за здравето на посетителите, но и на работниците и служителите".

Добър аргумент - не искам да ходя при любимите си бармани в болницата, ами там където им е мястото, но пък работещите в заведенията всъщност са последните, които ще настояват за забрана на пушенето (и то не само заради интереса на шефа си - тези хора наистина вярват, че клиентът винаги има право).

Затова ми се ще да започнем от парка и когато минаваме от там да виждаме по-фриволни и отпуснати родители не с циагри (да не отваряме темата за семките), а с шарени топки, ракети за федербал или всякаквти такива атрибути на детството в ръце.

Ако в крайна сметка властта не може да ни спре (намали) цигарите, децата със сигурност могат.

Oще: детски площадки  забарана  закон  испания  тютюнопушене  цигара 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

2 Любима Стайкова | 26.10.201014:28

Когато в България трябва да се запази някакво статукво, обслужващо определени интереси, се носи вода от девет кладенеца, както казват хората. Така стоят нещата и пушенето. И тъй като у нас почти всички пушат въпросните аргументи "за" пушенето в размътения мозък на пушача изглеждат съвсем уместни и стойностни, като прибавим към това типичния за българина егоизъм и болезнено чувство за отнети права (сякаш ние сме създали демокрацията и видиш ли цял живот сме живели в демократично общество Чуди се ), става ясно защо да ти забранят да пушиш на публично място ражда толкова много дебати. Ама българинът е бабаит, за какво здраве сме седнали да му опяваме, той е над тия неща, бабини деветини, глупости. Ако не пушел, щял да живее повече, много знеш ти, умнико, колко ще живее българинът, а и за какво му е, отсича той философски, по-добре да живее днес на макс, че утре се не знае.
Ей, твърда бългаска глава, ей!
А за майките с фасовете - без коментар!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 16:12

1 Milena Gogeva | 22.10.201017:46

Пътувам често до Истанбул по...туристически дела...Точно в Истанбул отказах цигарите, по Великден, защото ми беше срамно да пуша на улицата, пред хотела...Потокът туристи в Истанбул/по думи на колеги/ се е увеличил трикратно...едва ли е във връзка със забраната да се пуши. Която, между другото се спазва и глобите се събират...
   

оценка

+0 -0