Webcafe

В гьола

Петър Николов
01.12.2010, 17:04 (обновена 02.12.2010, 17:04)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Данък лукс не си заслужава административните разходи, каза финансовият министър Симеон Дянков. Че колко мисли да извади от колибите...

ГЕРБ се отказаха да въвеждат данък лукс. Но въведоха данък колиба. За да равнопоставят как Сийка с къщето, дето някоя преляла рекичка го бута одма, и митничар-баровец от подножието на Витоша.

Отхвърлиха налога за имотите с данъчна оценка над 300 000 лева. Аргументът: фискалният ефект от него бил изключително малък, защото у нас имало 5700 имота с толкова висока данъчна оценка.

Наложиха данък за имотите с данъчна оценка под 1680 лева, които досега не се облагаха. Аргументът: защото всички граждани трябва да бъдат равни пред държавата.

6 милиона лева приход от данък "лукс" не си заслужава административните разходи, заяви финансовият министър Симеон Дянков в средата на ноември. Ами как тогава подопечният му шеф на НАП Красимир Стефанов ги изчисли на 150 млн. лева, когато през март т.г. обсъждаха на тристранка антикризисните мерки?

Министерството на финансите не сметна за необходимо да представи разчети какви ще са приходите от колибарския данък. Що да го прави - колкото толкова. Колкото си изтръскат общините.

Същият този Стефанов се беше развихрил, че от хеликоптерната акция над луксозните имоти "прекият фискален ефект за хазната ще е 30 млн. лева". После се оказа онова, дето се знаеше - че близо 90% от имотите са на фирми. И ква стана тя... Преследване без наказване, както писаха форумци по темата.

Колкото влязоха от оня диск с българите със сметки в "Креди суис"...

Благодарско за равнопоставянето. В гьола, в който ГЕРБ и ДПС се разбраха за поправките в Изборния кодекс - в частта им за по-кратка уседналост за местния вот...

***

Министър-председателят Бойко Борисов каза твърдо, че няма да преговаря за АЕЦ "Белене", докато шефът на "Росатом" Сергей Кириенко не се извини на българския народ, че са ни подвели за първоначалната цена от 3.99 млрд. евро за централата.

Кириенко не се извини. Кириенко каза, че не е чул какво е казал Борисов. Сигурно защото не гледа сутрешните блокове. После Кириенко се срещна с Борисов. Борисов забрави какво е приказвал, а Кириенко - какво не е чул.

И бяха подписани едни "необвързващи документи", според които максималната цена на втората АЕЦ ще е 6.298 млрд. евро. Колкото Русия си поиска. А "Росатом" ще държат 47% с перспектива да изкупят още - и така да изгубим мажоритарния дял.

Москва се направи, че не чу Борисов. Що? Не говори достатъчно силно министър-председателят или е все едно какво казва?!

И Борисов така каза преди време, когато от Москва питаха за американската ПРО у нас и се разменяха реплики по оста Москва-Вашингтон: "Направих се, че не съм ги чул".

Така стават работите в държавата с "гьола в АЕЦ "Белене".  От тоя гьол вече няма изгазване...


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.12.2010, 13:12

2 Veny Gyurova | 05.12.201013:13

Важни коркретни подробности за това колко е вреден и опасен за нас проектът АЕЦ "Белене" - http://semkiibonbonki.blogspot.com/2010/12/blog-post_7838.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 00:19

1 Alexander Koslowski | 02.12.201000:19

‎... че то само този гьол да беше. Тя цялата ни държава представлява един огромен гьол с плаващи пясъци, в лицето на нашите уважаеми управници, където дори и малко да се измъкне изтощения ни от борба народ идва поредната пясъчна буря със четири годишен мандат, хвърля ти прах в очите и пясъците пак те дърпат надолу.
   

оценка

+0 -0