Webcafe

Досиетата "План Б"

Екип на Webcafe.bg
22.12.2015, 01:27 (обновена 23.12.2015, 07:38)
главният прокурор сотир цацаров получава флаг на северна корея преди заседание на всс

Снимка: © webcafe.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров приема флаг на Северна Корея от председателя на "План Б" Любена Павлова

"Господин Лозан Панов, подайте оставка, защото сте ЗЛО: Зависим, Лабилен, Опасен!"

Призивът до председателя на Върховния касационен съд започва с тези лични квалификации и завършва с недописан ултиматум - ако до края на работния ден на 11 януари 2016 г. не подаде оставка, мълчаливият протест срещу него ще... спре да бъде "мълчалив".

Причината: речта му против олигархичните обвързаности в българската съдебна власт и апелът му към магистратите за край на страха.

Но на мястото на Лозан Панов всеки би се притеснил - не на шега и не без основание.

През май 2015 г. авторите на този ултиматум - сдружение "План Б" - поставиха ребром въпроса с оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Половин година по-късно групата за натиск се поздрави с „Да ни е честито! Ицо Вица подаде оставка".

На засилен интерес се радват и сигналите им до Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров. Част от тях се приемат за сведение на заседания на ВСС, други директно се подлагат на колективно обсъждане.

Така Етичната комисия на ВСС, председателствана от Ясен Тодоров, не се поколеба да се самосезира още в понеделник по кървавото писмо на "План Б" срещу Лозан Панов.

Не за пръв път "План Б" подава топка за забивка срещу онези, които си позволяват да критикуват на глас съдебната номенклатура.

За 10 месеца организацията успя да произведе общо четири протестни акции пред ВСС, Съдебната палата и Народното събрание, а лозунгите в ръцете на няколко десетки здрави момчета с голи глави и черни очила пълнеха вестниците и централните емисии на националните медии.

"Сдружение, създадено от млади хора с прозрачно минало" - така се представят от неправителствената организация. Случайно или не, сдружението се появи преди 10 месеца от нищото - на стартовата права преди дългата битка за съдебната реформа.

И тъкмо заради заявката за намеса в една от най-важните политики в страната, остава изключително интересен въпросът кои са лицата, които стоят зад "План Б"?

Кой всъщност иска оставката на председателя на ВКС?

Прозрачност без граници

"План Б" е сдружение, регистрирано на 3 февруари 2015 г. от председателя Любена Павлова (28 г.), зам.-председателя Петър Кованлъшки (27 г.) и Диана Шопова (27 г.).

Единственият юрист (респективно - човек с обясним професионален интерес по темата за съдебната реформа) сред тримата съучредители е Кованлъшки, завършил право в СУ "Св. Климент Охридски".

Публично достъпната информация за него показва, че е участвал в Евроизборите през 2014 г. като член на инициативния комитет за независимата кандидатура на Александър Сандев - бивш член на ЛИДЕР на Христо Ковачки и единствен кандидат за депутат от 27 МИР - Стара Загора от партия "Средна Европейска класа" през 2013 г.

СЕК беше "платформата", чрез която в предсрочните парламентарни избори участваха знакови лица от февруарските протести през 2013 г., вкл. ВМРО на Красимир Каракачанов, Кристиян Коев-Флейтата (днешното пресаташе на ДПС) и групата "Орлов мост" около Ангел Георгиев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

"Платформата", която избра за свое лице Христо Стоичков, обаче се разпадна след скандалите около филмирания инструктаж за купуване на гласове в хотел на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров-Ротманса.

През май 2015 г. съучредителят на „План Б" Петър Кованлъшки се е явил на изпит за младши адвокат пред Висшия адвокатски съвет. Към днешна дата обаче името му не присъства в Регистъра на българската адвокатура.

Председател на организацията е Любена Павлова.

Тя е и единственият говорител, както и основен автор на публикациите и позициите на сайта на сдружението - т.е. идеолог на „План Б".

Оказва се, че при създаването си организацията си е поставила за цел да "защитава правата и законните интереси на лица, пострадали от насилие, престъпления и корупция", както и да помага за тяхната социална адаптация.

Първото средство за изпълнение на заложените цели, посочено в делото на "План Б", се оказва "създаването на центрове за консултации и обслужване" на лицата, пострадали от престъпления.

Наред с това учредителите на "План Б" са обявили, че смятат да създадат организация за бързо реагиране по адреси за проверка на сигнали, обучение на активисти, финансиране на предоставянето на правна помощ и процесуално представяне пред съда, включително - даване на становища по проектозакони, които имат отношение към целите на организацията.

Нито един от тези ангажименти, обаче, не се прояви пред публиката от февруари до ден днешен - за сметка на това основната публична дейност на "План Б" се концентрира върху организацията на протести и писането на сигнали срещу "съмнителни" членове на ВСС с директни обвинения в корупция, конфликт на интереси и уронване на престижа на съдебната власт.

Самата Любена Павлова твърди, че акциите на "План Б" се организират от доброволци, като част от финансовата помощ идва от „близки и роднини" (в интервю за "Дневник" от 22 юли) и от родителите й (в интервю за Нова ТВ от 24 юли).

Доброволците на "План Б" по време на протеста срещу Христо Иванов пред Съдебната палата, 14 юли 2015 г.

В това число влизат средствата за транспорт, отпечатването на тениски и плакати, както и наемът за офиса на ул. "Гладстон" 32 в центъра на София, който по думите на Павлова възлиза на 400 лева.

Дори вувузелите за митингите им са подарени, твърди тя - от човека, който ги внася в България.

Като не става с "План А", опитай с "План Б"

Прави впечатление, че паралелно с доброволческата си дейност тя се занимава и със собствен бизнес през общо шест търговски дружества.

Любена Павлова е едноличен собственик на "Ел Пи Логистик" ЕООД, както и съсобственик на "Ес Ти Би" ООД и "Би Ен Ди - Билд Ню Дей" ООД заедно с 32-годишната Лора Ганева.

И трите фирми са регистрирани на една и съща дата - 8 април 2014 г., на нейния адрес на ул. "Цар Самуил" в София.

Няма информация за активна търговска дейност на което и да е от предприятията, в Търговския регистър не са публикувани и годишните финансови отчети на фирмите.

В края на септември обаче "Билд ню дей" е публикувала няколко обяви за работа - фирмата е търсила да наеме уеб-дизайнер, редактор на онлайн съдържание и адвокатски сътрудник.

Броени дни по-рано - на 10 и 16 септември 2015 г. Любена Павлова е регистрира още три фирми като едноличен собственик на капитала. ЕООД-тата отново са вписани на същия адрес, в същия вход на ул. "Цар Самуил" 93, но този път е посочен съседният на нейния апартамент - ап. 50.

Първата нова фирма на Павлова е "Радиото" ЕООД за създаване и разпространение на радиопрограми и аудиопродукти. Справка в регистрите на СЕМ показва, че до този момент дружеството не е получило лиценз за радиоразпръскване.

Втората компания е "Ар.Пи.Ес. - Риъл Проблем Сълюшънс" - за консултации, маркетинг, мениджмънт и посредничество.

Третата фирма е "Правото БГ" ЕООД - фирмата, стояща зад едноименния сайт Pravoto.bg за новини и коментари на тема правосъдие и съдебна власт.

Правото и кривото

На сайта липсват каквато и да е информация за имена или контакти с редакционния екип. Архивът му показва, че първата статия е публикувана в средата на август, а последната - на 2 октомври 2015 г. - т.е. след 1,5 месеца работа по съдържанието му авторите му са спрели да го поддържат.

На заглавната страница на Pravoto.bg обаче има собствено "разследване" под заглавие "Светлозар Костов - прокурор на ДПС?".

Дописката представлява серия от папарашки снимки на бившия ръководител на Специализираната прокуратура, "уловен" да разговаря с депутата от ДПС Йордан Цонев на тротоара на ул. "Шипка".

Автор на статията пише, че материалите са изпратени "в редакцията на Pravoto.bg", без да се посочва информация за източника им.

"Снимките са направени на 25 септември, петък - ден след освобождаването на Костов като административен ръководител. Не без значение е и фактът, че на този ден обвинителят ползва служебната кола, полагаща се на овакантения от него пост, без да има право на това", пише в коментара към фотографиите, които очевидно са подадени към Любена Павлова от човек, добре запознат със служебните навици на прокурора.

Светлозар Костов беше отстранен от поста си като дисциплинарно наказание по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

Материалът е качен на 30 септември, т.е. - активността на редакцията се е изчерпала три дни след публикуването на компромата за Костов. С други думи, публикацията е тип пощенска кутия.

Едно е ясно - макар че свободно раздава присъди на висши магистрати, "План Б" не е нито кръжок по теория на държавата и правото, нито последна инстанция на "сляпото" правосъдие.

Това е поредният огледален образ на нечия „вражеска" група за натиск.

И докато публиката се самозалъгва, че това е истинският дебат за съдебната реформа, имитаторите със статут на несмеяемост отдавна са се препозиционирали в новата обстановка.

Oще: висш съдебен съвет  вкс  всс  върховен касационен съд  главен прокурор  кои са план б  лозан панов  любена павлова  оставка  план б  председател на вкс  прокуратура  сдружение план б  сотир цацаров  съдебна власт  съдебна реформа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.