Webcafe

"Нашето момиче Габриел"

Ива Михайлова
21.06.2017, 15:50 (обновена 23.06.2017, 19:17)

1 от 6 снимки Назад Напред

Мария Габриел

Снимка: © Eвропейски парламент

Залата, в която се проведе изслушването на кандидат-еврокомисаря Мария Габриел в Брюксел, се пукаше по шевовете.

Залата, в която се проведе изслушването на кандидат-еврокомисаря Мария Габриел в Брюксел, се пукаше по шевовете. Местата за наблюдателите бяха изчерпани, а минути преди началото, част от хората вече седяха по земята.

Освен евродепутати от три комисии - комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT), имаше и представители на комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи. В залата бяха българските евродепутати Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Паунова, Петър Курумбашев, Момчил Неков, Ангел Джамбазки и други.

Сред специалните гости от България се забелязваха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдният министър Цецка Цачева. За изслушването беше поканена и майката на Мария Габриел. В залата бяха дошли и много българи, работещи в европейските институции, пратеници от всички национални медии.

Изслушването започна с обяснение за правилата, които се провеждат съгласно строг регламент. Мария Габриел има право на встъпителна реч в рамките на 15 минути, следват въпросите от евродепутатите. Въпросите се задават в рамките на 1 минута, а отговорът не трябва да надвишава две. Времето се отчиташе с пълна прецизност, а преводачите на 24-те официални езика на ЕС се справяха с изказванията с удивителна скорост.

Габриел започна речта си на български, като прочете някои пасажи на английски и френски. На въпросите, които бяха близо 25, отговаряше само на френски език. Цялото изслушване продължи близо два часа и половина.

„Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект, каза във встъпителното си слово Габриел. - Ще представя нови предложения за киберсигурността. Ще работя за това данните да бъдат сигурни." Тя обеща да търси новаторски решения и да насърчава политиките, които развиват цифровата икономика като подчерта, че нито един отрасъл не може без цифровите технологии.

Евродепутатите я разходиха по целия материал, обхващащ обширния ресор цифрово общество и икономика. Имаше въпроси за киберсигурността, за авторското право, за широколентовия интернет, за защитата на децата, за цифровизацията на европейската индустрия, за разпределението на радиочестотния сектор в ЕС, както и различни регулаторни и данъчни аспекти на онлайн платформите. Габриел отговаряше веднага, без да се колебае, но изказванията й бяха общи, избягвайки да заема ясна позиция. Може да се каже, че кандидат- еврокомисарят си бе научила перфектно урока. В Брюксел разказват, че тя е работила много усилено през последните три седмици с евроексперти по дигиталния пазар.

На свой терен

Предимството да се явява на свой терен в ЕП, където е депутат от 8 години, беше от сериозно значение. Колегите й евродепутати избягваха да задават остри или провокативни въпроси. Напротив: Габриел дори получаваше много поздравления за номинацията си и пожелания за успех.

Казусът с апартамента

За разлика от конфузния случай с Румяна Желева през 2010 г., чието изслушване се провали най-вече заради неспособността и нежеланието й да обясни пред евродепутатите разминаванията в имуществената си декларация, на Мария Габриел й бяха спестени всички въпроси около казуса с общинския апартамент в София, който е ползвала под наем на занижени цени и не е декларирала пред ЕП. Формалното обяснение: Правната комисия в Европарламента е разгледала случая и не е открила нищо нередно.

На практика: в момента в Брюксел на никого не му се занимава със скандали. Конфигурацията на Европейския парламент, в който ЕНП има мнозинство, не предполага желание за конфронтация. Регламентът също се оказа удобен за Габриел - не всеки, който иска, можеше да й зададе въпрос. Питанията бяха предварително подбирани и отсявани от координаторите на съответните комисии. Например, въпрос на Петър Курумбашев, преценен като политически, не беше включен в списъка.

Отговорът за Euronews

Като слабост на Габриел беше отчетен отговорът й на предварително зададен въпрос за бъдещето на Euronews, в която европейските национални телевизии са миноритарни съдружници.

В нейния ресор като еврокомисар по дигиталния пазар влиза програмата „MEDIA", която финансира създаването на аудио-визуално съдържание с европейска насоченост в ЕС. Сериозен бенефициент тук е Euronews, който получава по 25 милиона евро годишно. Проблем е ограничаването от страна на телевизията на някои предавания - като например на фарси и арабски, които се качват само на сайта, но нямат излъчване на живо. Габриел отчете това като "голям потенциал", докато според някои експерти става въпрос за неизпълнение на целите, поети от канала към Европейската комисия.

Над 50% от Евронюз принадлежи на египетския милиардер Нагиб Сауирис, а други 30% са собственост на американците от NBC. Затова въпросът дали каналът има европейски насочена редакционна политика е повече от резонен.

Ресорът "дигитална икономика и общество"

Портфолиото "дигитална икономика и общество", в което Габриел се включва в средата на мандата на комисията Юнкер, крие доста предизвикателства. Има близо 35 законодателни инициативи, които тя ще трябва да подготви за приемане в ЕП, ако бъде избрана за еврокомисар.

Ще й се наложи да намери допирна точка между бизнеса - аудио-визуалните компании, старт-ъпите, телекомуникационните компании, които имат яростни лобита и не харесват идеите за наднационална регулация в интерес на масовите потребители.

На 1 юли започва и естонското председателство, което определено ще определено ще наблегне на изграждането на единния дигитален пазар. Затова от Габриел, като комисар по въпроса, ще се очаква сериозна активност и сътрудничество.

На този ресор особено държи и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. За него е важно също, че кандидатът на България е жена, както сам изрично поиска, млада е и идва от Европейския парламент, което би трябвало да й помогне в общото сътрудничество между комисията и законодателите.

Ако номинацията бъде потвърдена, 38-годишната Мария Габриел ще бъде най-младият еврокомисар в историята на Европейската комисия.

Мария Габриел не е Кристалина Георгиева и едва ли ще успее да остави незаличима следа в ЕК за краткия остатъчен срок на мандата от 2 години. Тя обаче ще се впише в средата - рамките вече са заложени, трудно би било да се отклони, а и едва ли някой ще я остави да проявява самоинициативи.

В края на краищата - Габриел ще бъде най-високопоставеният българин в ЕС, а и след повече от 6 месеца пауза България най-после ще има свой представител в колежа на комисарите. И въпреки че явно не сме липсвали особено през последната половин година, интересът по време на изслушването на Мария Габриел беше значителен. А това е достатъчно ясен показател, че постът и ресорът са доста важни.

 

Oще: български еврокомисар  дигитална икономика  изслушване на мария габриел  мария габриел  цветан цветанов  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

12 паяка | 23.06.201715:49

GETI , във втория ти коментар има една излишна дума и тя е "започва".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

11 GETI | 23.06.201714:39

тази Мария Габриел я правят еврокомисар не за черните й очи. и не за това, че знае френски или английски. а защото мъжът й, Франсоа Габриел е най-довереният сътрудник на председателя на така наречената Европейска народна партия Жозеф Дол. А Жозеф Дол пък се явява кум на младото семейство Габриел.

всички знаем, че ЕНП е флагманът на транснационалните мега корпорации в така наречения „европейски“ парламент.
но не това е важното. основното в случая е, че прехваленият Евросъюз започва да действа като МАФИЯ. за чиновниците от Брюксел не са важни толкова качествата на кандидатите. от първостепенна важност е фактът избраните на високи позиции в ЕС хора, като еврокомисарите например, да са от СЕМЕЙСТВОТО.Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

10 GETI | 23.06.201714:35

ето го нашето момиче Габриел :


“Българската евродепутатка Мария Неделчева и Франсоа Габриел се женят през 2012 г., като на сватбата им кумува лично един от лидерите на ЕНП Жозеф Дол.
Външният министър Екатерина Захариева обяви номинацията на Мария Габриел за еврокомисар.
В момента Франсоа е част от екипа на президента на Европейския парламент Антонио Таяни като съветник по външнополитическите въпроси за Балканите, Средиземноморието, Близкия Изток, наблюдателните мисии за избори и за връзките с градските власти в Страсбург, където е едно от двете седалища на Европейския парламент.

Габриел е от Страсбург, където е работил в кабинетите на кметицата Фабиен Келер и политика Робер Гросман от 2002 г. до 2007 г. След това е бил ръководител на кампанията на Жозеф Дол през 2009 г., който оглавява групата на Европейската народна партия (ЕНП) до 2014 г. Габриел е смятан за един от най-приближените до Дол хора.

Впоследствие Франсоа Габриел става сътрудник на евродепутата Арно Данжан по проблемите със сигурността и външните работи до февруари 2017 г., когато поема настоящия си пост в кабинета на Антонио Таяни.

Франсоа и Мария Габриел имат един син Жан-Едуар, роден през 2015 г.”
*
случайни хора нема а, не не не!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.08.2014, 10:44

9 Petio Petkov.1566428002 | 22.06.201711:18

Като си помисля, Вени Марковски щеше да е идеалният еврокомисар за информационните технологии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

8 Harry | 22.06.201710:04

Българка е, по произход, Габриел е фамилията на мъжа ѝ, и не е случайна фамилия, също като снахите на Политбюро, децат ѝ обаче няма да са българчета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 22.06.201702:01

П.П. И на какво толкова да се радваме, ако се съди по името, тя не е българка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

6 Вълков | 21.06.201723:59

Браво Ива удар точно в десятката. Заглавието е достатъчно и без коментар -нашето момиче със кавички - просто нямам думи ,браво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 21.06.201723:53

Да е жена и да е млада. Такива май търсеше Берлускони, ама още по младички. Заповядайте, г-да комисари царичина дупка. На всичко отгоре и хуичка. И не е некоректно тийнейджърка. И никакви неудобни въпроси за използване на служебно положение, това не ви е Желева. Забравил съм, всъщност, не съм запомнил, как изглеждаше Желева, да не би като цицка цъкова?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 21.06.201720:29

ГабриелА има рутина, ще се впише идеално , вероятно е добре ошлайфана в сферата на еврокоректностите, които са най-задължителни. Ще слушка и ще папка и ще е перфектният избор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2014, 10:44

3 Petio Petkov.1566428002 | 21.06.201719:48

Това, че говори перфектен френски и не чак дотам перфектен английски е най-малкия проблем. Защо никой не се запитва как човек, завършил българска и френска филология, с докторат по политология ще координира на ниво ЕК информационните технологии и общество. Все пак това не е българско правителство, а Европейска комисия. Евроскептиците с право ще кажат - ега ти Европейския съюз, щом една филоложка ще му е комисар на информационните технологии.
   

оценка

+2 -0