Webcafe

Менуетът Първанов-Борисов

Емилия Милчева
16.08.2010, 15:33 (обновена 18.08.2010, 13:36)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

А защо не един ден БСП, ръководена от Георги Първанов, да не управлява в коалиция с ГЕРБ - а президент да е Бойко Борисов...

Президентът и премиерът танцуват прекрасен менует. Сдържано и плавно. Поклон от едната страна, реверанс от другата, после ръка за ръка, завъртане на партньорите и пак оттегляне, и пак поклон...

Мила картинка. Не по български. Май за първи път след края на прехода виждаме колко си подхождат президент и премиер - като водка със сельодка.   

Отвреме навреме се появяват разни заглавия, чиято цел е да ни убедят какво силно противопоставяне и изостряне на отношенията има между главите на "Дондуков"1 и "Дондуков"2. Това засилва драматичните етюди, с които изобилства българската политика.

Действията и на двамата обаче разубеждават.

Президентът не е хвърлил и един камък по Борисов, а по ГЕРБ, министрите му - и политиката на властта като цяло. Премиерът не е ударил по Първанов дори с прашка, но громоли по БСП и Станишев, който едва ли е по-голям фен на Първанов от премиера. Иначе Борисов нямаше да откаже да се яви на изборите за президент през 2005-а, когато Георги Първанов спечели своя втори мандат...

"Президент трябваше да стана 2005 година - със сигурност щях да бия. Дори в първия тур да беше малко в полза на сегашния президент, аз щях да го победя." (Цитат от Бойко Борисов.) Обаче се отказал - искал да си довърши кметската работа, която не довърши. Както най-вероятно няма да довърши и премиерската...

И двамата се разбраха да върнат военната реформа на старта й - въпреки военният министър и екипа му. И двамата се разбраха, че до края на мандата на Първанов няма да има реформа в спецслужбите, която да обедини военното разузнаване и Националната разузнавателна служба в една "разузнавателна общност" - въпреки военният министър и вижданията на екипа му. Няма да се пипа и НСО.

Президентът се обяви против сливането на БНТ и БНР под една шапка. И премиерът каза по-късно, че няма да го бъде.

И двамата се разбраха, че АЕЦ "Белене" ще я има... Президентът дори преговарял да няма актуализация на цената на реакторите на Втора атомна, които оскъпявали с още няколко милиарда цената. Чудно защо президентът не го направи, когато се ковеше Големия шлем преди три-четири години...(А сега преговаря "да се смени схемата на индексиране на цените за оборудването, което би могло да намали значително цената" на АЕЦ "Белене".)

И само мимоходом ще споменем обещания от президента - и подарен от премиера Пернишки университет. Въпреки съображенията на просветния министър Сергей Игнатов.

Може да се каже, че по доста "животрептущи" въпроси премиерът се разбира не с министрите си, а с президента.

"Имаме си опитен президент, който се старае много. Ако някой път чисто политически не се опитва да ни критикува, аз мисля, че в цялост се справя прекрасно с работата си". Оценка на Бойко Борисов.

Чуваме се нерядко, казва в интервю пред "24 часа" и Георги Първанов. "Няма нещо, което драматично и радикално да е променило отношенията ни. Наистина има по-интензивен диалог, макар и не публичен, по редица конкретни въпроси. Чуваме се нерядко. Доста по-активно общуваме, отколкото в едни предишни периоди, които, надявам се, да са забравени вече..."

Да, връзката между тях наистина е здрава. Надпартийна. И криптирана...

Oще: бойко борисов  георги първанов  президент  премиер 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.