Webcafe

ГЕРБ&CO

Емилия Милчева
03.12.2012, 15:19 (обновена 06.12.2012, 13:41)
ГЕРБ

Управляващите не просто изтриват партии, а ги клонират

В отиващата си високосна година, подобно на Атина, родила се направо от главата на Зевс в пълно бойно снаряжение, на българската политическа сцена изплакаха няколко новородени партии.

Няма да споменаваме от чия глава са произлезли, тъй като това не е досещане с повишена трудност. Освен прародителя си, те имат и друг общ белег - обръщат се все към дясното, добре прочистено от коренното си население. Тази територия у нас е като мъртвите сибирски полета, огромна и ненаселена. "Вляво" и "центъра" е претъпкано.

Системата на политическа репродукция, макар и различна от човешката, използва все по-често методи като "клонирането" и "ин витрото" поради яловата откъм добър мат'рял и кадри, но богата на прототипи на Гочоолу, Дочоолу и Данчо Хаирсъзина среда.

Не за първи път партия на власт "ражда" политически формации с цел евентуална бъдеща подкрепа. Връх на политическия инженеринг е да бъде създадена такава, която да противостои - т.е. контролирана опозиция. В контролирана демокрация не е трудно.

Клонинги

При ГЕРБ това е специална политика. След като с позволени и непозволени средства се разправиха с политически противници и довчерашни съюзници, които вече не са им изгодни, по подобие на овцата Доли последва създаване на клонинги, за да се завземат териториите. Примерите с "Атака", СДС и ДПС са налице.

Клонингите декларират как няма да са "патерица" на управляващите (пръв го обяви Димитър Стоянов, пресен лидер на тазгодишната национал-демократична партия). И как се разграничават от произхода си, но

При СДС ГЕРБ, вместо клонинг, променя съдържанието - защото брандът си е бранд. При Ред, законност, справедливост пък се сменя само Господаря и после се действа на принципа "Предай нататък".

"Партиите, които бяха носители на дясната идея в миналото, необратимо са изчерпали идейния си и кадрови потенциал. Затова коалиция "РЗС и Марешки" се обръща към десните избиратели", се казва в обръщението на тази коалиция, която си поставя за цел да не допусне на власт БСП-ДПС и Кунева, "ортодоксалните комунисти и техните наследници, бивши висши служители на Държавна сигурност и производните им групировки".

Като разобличител на Цветанов Яне ни беше значително по-симпатичен, но трансформациите му в рамките на eдин мандат надминаха и метаморфозите на духа, назовани от Заратустра: "... духът се превръща в камила, а камилата - в лъв, и накрая лъвът - в дете". Сигурно много му се иска да е лъв, макар че ГЕРБ обича пуделите.

"Атака" го удари на доста примитивен национализъм и след провокацията пред джамията "Баня Башъ", ГЕРБ приключиха със сидеровци. Излагат ги пред чужденците. На тяхно място се появи семейство - баба, син и внуче, зад което още не е ясно какво има.

Не е ДПС-2. А защо отново е на етнически признак

След като повече от година и половина управляващите очакваха нещо да се случи в ДПС - отцепване, разцепване и пр. - заради напускането на Касим Дал (дясната ръка на Доган) и Корман Исмаилов (депутат и първия лидер на младежкото ДПС) - и нищо такова не последва, беше решено да бъде сглобена партия. Отново на етнически принцип, само че по-шарена етнически. Тя ще се опита да привлече значително повече роми и българомохамедани, за разлика от ДПС.

Въпреки че за движението на Доган гласуват хиляди роми, а също и помаци от Родопите, в листите си ДПС поставя на избираеми места етнически турци. Като ново формирование Народна партия "Свобода и достойнство" най-вероятно ще се опита да промени това, ако иска да си спечели съратници.

Не е ясно обаче дали и ДПС (и БСП) - няма да приложи по-гъвкава политика спрямо българомохамеданите, сред които започват да личат тенденции да се обособяват в своя отделна група поради изолацията, в която ги поставят основните партии.

Въпреки изявленията на Дал от април м.г., когато казваше, че няма да прави ДПС-2, а ще работи за промяна отдолу в самото ДПС, юнашко сърце не трае. В началото на "бунта" му български изселници в Турция и много млади хора в самото ДПС демонстрираха подкрепа на Дал и Исмаилов. Но тя не излезе извън рамките на няколко провинциални салона, където имаше бурни събрания, и Facebook.

Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), засега известна като "партията на Дал", беше почетена от министъра на културата Вежди Рашидов и приветствията на двама премиери - Бойко Борисов и Реджеп Ердоган. Лидерът на СДС Емил Кабаиванов, който също присъства на учредяването, не го броим. Зад него има по-малко хора от симпатизантите на Йоло Денев.

Активът на партията е нейният млад и неизхабен лидер Корман Исмаилов, но за съжаление - това е и пасив. Извън ДПС той е непознат, а и не стоя дълго в парламентарната група на ДПС, за да станат видни качествата му за повече хора. Наред с това трудно е да си лидер във формация, която дълго ще е известна като "партията на Дал", човек, изнесъл на гърба си организацията по създаването на ДПС, със силно влияние сред изселниците.

В политически план единственото ясно около НПСД са нейните противници - антикомунистическа, антидепесарска, антиДС.

Дясноцентристка, казва Исмаилов. Според Дал "за нас не е толкова важно - дясно или център. Имаме една единствена идеология - достойна България. Необходимо е да поставим в центъра на всичко човека".

Не е ли иронично, че на учредяването дойде Румен Христов. Едва ли помните, но този човек беше кандидат-президент на т.нар. "Съюз на десните сили" (СДС и новото ОДС - "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски, както и още две формации).

През септември м.г. запитан искана ли е подкрепа от ДПС, Румен Христов отговори: "Мога ли да задам и аз въпрос: а кой не очаква подкрепа на Движението за права и свободи и техния твърд електорат?"

Е, сега може би я очаква от НПСД и техния етнически електорат. Както се казва, като десен от десни. Това не е промискуитет, нали?

Oще: бойко борисов  герб  избори  партии  политическа система 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.11.2012, 19:01

11 Стършел | 05.12.201212:37

Кутлувишкия "антикомунист" пак е писал преди сутрешната доза антипсихотици. Неук, запомни че ти само един полуграмотен овчар с психични и сексуални отклонения и на никой не му пука за кого ще гласуваш. не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

10 Антикомунист | 05.12.201212:04

Точно щях да сложа плюсче на отявлената болшевишка отрепка Чинчифон и той осрал пейзажа с последното изречение....

Комунистически запъртъко,откъдето е минала гнусната ви Компартия - навсчкъде мизерия и бедност - Русия,Чехия,Полша,НРБ,Румъния,Сърбия,Унгария - клоаките на Европа,където никой африканец не иска да емигрира...

ЩО ли?

Що?

Що?

Чинчифоне,питах ЩО?

Измет красноармейская.


П.С Аз ще гласувам за Иван Костов - най-великия българин,пред Левски и Ботев,над Стамболов дори.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 04.12.201218:48

НЕ СЕ ПРОДАВАЙТЕ ЕВТИНО!

Требе да изврънкаме поне една мешана скара. Не ви ли писна от тез кебапчета ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

8 John Smith | 04.12.201215:57

Кви избори ,кви партии и политики ,който и да е на власт , като го привикат ще козирува. Цялата патаклама е заради Набуко и Южен поток:
" И разковничето се крие в думите на вицепрезидента на консорциума Шах Дениз от Бритиш Петролеум Ал Кук, който недвусмислено повтори критериите за избор на трасе след Турция пред конференцията на Атлантическия съвет в Инстанбул тези дни:"Ние ще трябва да удовлетворим две страни – търговската страна и политическата страна. Търговски погледнато, ние трябва да бъдем сигурни, че ще имаме конкурентните цени за природния газ и за транзита. Политически, ще гледаме дали имаме силна подкрепа на правителствата".
Последното изречение показва ,че ББ го чака още един мандат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 04.12.201215:05

идат избори.. десните крила на бкп намалеа.. левото крило се държи у опозиция, като че не са били у власта никогаш.. националистическите крила сбират по един файтон лумпени, а етническото е компактно. сичко е по-план.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 04.12.201212:11

Ханибал

За да ги гупят трябва ТИ да им ги продадеш Идея
От кого да ги купят, сделката има две страни
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 04.12.201212:01

Емилия Милчева иска да повярваме,че БСП са бивши комунисти,а пък Станишев е истински лидер на социалистическа опозиция.В същност Станишев се задоми и вече е милионер,какъвто е и Бойко Борисов.Те са като политически братя,които от всичко най-добре умеят да лъжат.За това двамата използват всяка възможност взаимно да се унижават,ШУМНО и ПУБЛИЧНО.Така ние тук и останалото родно простолюдие си мислим,че ГЕРБ и БСП са стандартни формации в лявото и в дясното политическо пространство.А в същност те са ЕДНА Коза Ностра,но от махленски,ромски тип.Защото само в България все още няма истинска компартия,която да ги спре!
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 15.11.2012, 09:35

4 Ханибал Барка | 04.12.201211:38

Са като си купят и изборите ... съвсем ще цъфнем Лош или много луд
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 04.12.201210:21

Все пак за всички тези партии трябват и избиратели. Циганите не могат да огреят навсякъде и да изберат всички.
А кой гласува за тия партии не ми е ясно.Чуди се
Кой нормален човек би гласувал за РЗС например?
Айде за Атака познаваме един гламав тука.... Смее се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 04.12.201209:21

Партията-майка БКП подрежда разпилелите се парчета от мозайката и си връща облика. Сега назван герб. герб са най-тоталитарната партия във вътрешното си устройство, и във държавната си политика от началото на прехода до сега. Тоталитарната диктатура лъхти от образите на Бибоб и Рокстеди (бойко и цвъци), и истинско чудо ще ни спаси от злоупотребите с бюлетини, с които гербавите ще подпечатат следващото си управление.
   

оценка

+2 -1