Webcafe

Българската мечта. Има ли я...

Елена Кодинова
26.01.2011, 07:49 (обновена 28.01.2011, 08:03)
2020

Голяма част от отчаянието, с което нашият народ е прочут, се дължи на това, че не знае какъв е легалният път към върха. Този, който вижда ясно, е престъпен или нелеп...

В управлението на страната след демократичните промени ми липсва философския поглед. Дразня се като всички от корупцията, от некадърността, от неефективната икономика, от глупавите данъци и налози, от прекаляването с регистрациите и лицензите и после пълното им неспазване, от полицейщината и ченгеджийските манипулации.

Но както знаем от историята, великите управленци винаги са били хора с визия и идеали, а не просто комбинативни гасители на злободневни държавни пожари. Истинските лидери на нацията винаги са мислели за народа си като бащи, като хора, целящи да оставят трайна следа и в съзнанието, не само в джоба.

Най-накрая...

Затова много се надявам да се появи най-накрая някоя политическа сила, на която ще и се прииска да направи някои от следните неща, които не изискват кой знае колко средства, а просто смяна фокуса, но които ми се струват задължителни за благоденствието ни:

1.Спиране на геноцида срещу интелекта.

Струва ми се, че през последните двайсетина години има някакъв тежък заговор срещу умните хора, експертите и професионалистите. В полза на селската хитрост, комбинативността, гешефтарството и наглостта.

В една нормална държава е ужасно престижно да си например лекар. Това е много тежка професия, за която се изисква първо космическо IQ, после доживотно учене, много отдаденост на работата, а обикновените човешки грешки в нея, които всички допускаме на работните си места, са обикновено под земята.

Лекарите в България първо ги направиха ужасно бедни, а след това им създадоха прекрасни възможности да изнудват пациентите си, ако искат да са богати. Така и при тях нагоре изскочиха не професионалистите, а селските хитреци, които забогатяха за сметка на много опропастени животи.

Но огромното мнозинство не са такива, а са наистина отдадени на болните професионалисти. Създадени в много скъп процес експерти. Част от тях напуснаха страната и сега луксозните им мозъци обслужват други нации. А тези, които останаха, се изкарват непрекъснато по медиите убийци и крадци.

Учените и творците бяха обявени за тежест на държавния бюджет, учителите са унижени със заплати като за общи работници, програмистите ни масово бягат навън, а са едни от най-добрите в света. Дори хакерите ни са елитни.

Никой не иска да използва тези хора. Те са затискани, не им се позволява да работят творчески и след това са обиждани, че нищо не произвеждат, наричани са некадърници и тунеядци. Подобно отношение към мозъците на нацията е дивашко и варварско и води към дивашки условия на живот за абсолютно всички останали.

Малко грозна теория...

Имам една малко грозна теория за това състояние на нещата. Българската история е поредица от тежки прочиствания на елита, особено на интелектуалния. Петстотин години турско присъствие води до систематично избиване или вербуване на най-добрите екземпляри. За още четиридесет и пет години комунизъм се случва същото.

В резултат на това не само ни се образува недостиг на елит, ами и правилата на играта започват да се диктуват от посредствеността. Която не обича около себе си по-умни. Тя е оцеляла, защото е нискостеблена и не е бодяла очите на сатрапите. И в генома й е записано да тъпче и подравнява интелектуалния пейзаж.

Шанс на интелекта

Ако искаме всички да живеем по-добре и в по-хубава и спокойна държава, ще се наложи хората, от които това зависи, да си глътнат комплексите и да дадат шанс на интелекта. Защото както казваше моята учителка по история: "Запомнете добре, страна, в която ченгетата взимат повече пари от интелектуалците, е полицейска държава."

Това беше вярно в края на 80-те, когато бях ученичка, продължава да е вярно и в момента. Особено ако имаме предвид множеството апартаменти на един бивш милиционер.

Шансът на малката страна без ресурси е да отглежда и продава мозък. А не да го подарява, унижава и прогонва, както правим ние.

"Ирландското чудо" се случи, защото държавата наля пари в образованието и високите технологии. След като преди 1989 г. бяхме Силиконовата долина на СИВ, какво ни пречи сега да повторим това в рамките на ЕС или хайде, само на Балканите?

Не вярвам групичката милиционери, които в момента ни управляват, да проумеят какво казвам, но се надявам хора, които се чувстват част от този интелектуален елит да преодолеят омерзението си, да се явят на избори и да бият на тях селските хитреци и посредствените наглеци.

Да измечтаем

2. Създаване на "българска мечта".

Улисани да тичат да угаждат на управляващите и да печелят пари със сеирджийски и клозетни предавания и писания, медиите пропуснаха да свършат една много важна работа: да създадат българската мечта. Да я отстояват и да са безмилостни към всички, които се опитват да я погазят.

И не само те. Това пропуснаха да направят писателите, поетите и лидерите на нацията. Ние нямаме национална мечта. Или ако имаме, тя е как да се изтъргуваме по-хитро като евтини проститутки. Да преметнем някой и да го оберем, без да ни пипнат.

От над сто години наричат страната ни "леката жена на Балканите" и през последните 21 години ние правим всичко възможно, за да докажем, че тази геополитическа обида е вярна. Нямаме приказка за достойния успех, с която да възпитаваме децата си.

Голяма част от отчаянието, с което нашият народ е прочут, се дължи на това, че не знае какъв е легалният път към върха. Този, който вижда ясно, е престъпен или нелеп. Не знае нито една история за човек, който е успял защото е учил усърдно и се е трудил много. Трябва най-накрая у нас да се появи чист коридор, по който способните хора от низините ще могат да стигат до елита.

Наложително е да възникне възможност да се забогатява с честен труд. Да ставаш известен със смислени неща, като например, че си решил непосилно за световните учени уравнение, конструирал си робот или си обожаван от децата учител. А не с броя футболисти, минали през леглото ти, подвизите ти по светски партита и кубиците силикон в сутиена ти.

Когато възникне "българската мечта" и поне няколко нормални и свестни хора я постигнат, когато медиите решат, че това е интересно и достойно за описване, когато творците се развълнуват от нея, тогава ще значи, че преходът е свършил.

3. Сдобряване с циганите.

Може би защото съм родена и отраснала в най-космополитния град на България - Пловдив, така и не успях да проумея този див расизъм и национализъм, който се вихри у нас през последните две десетилетия. Ако обаче се вгледам по-внимателно в това отвратително явление, виждам и опита на комплексаря да се овласти само чрез произхода си, за който няма никаква заслуга.

Набиват се на очи и изкрадените европейски пари, с които трябваше да се интегрират циганите и изобщо всички бедни необразовани хора. И куп други неща, които държавата можеше да поправи.

Вместо да накараме ромите да искат да са част от българското общество, ние правим всичко възможно, за да ги криминализираме и маргинализираме все повече. Техният етнос е важна част от нацията ни. Раждат повече от нас и все повече нарастват като бройка.

Трябва да намерим начин да се сдобрим с тях и да разрушим гетата им. Това е много важно и за имиджа ни пред света, а и за спокойствието в собствената ни къщичка. Те са освен всичко друго и избиратели, и работна ръка, и наше лице пред другите страни. Както и хора като нас.

4. Овластяване на жените.

Българката може да спечели "Оскар" за цялостно творчество за второстепенна поддържаща роля. Нейният потенциал е напълно неизползван в родината й, но се котира много високо в чужбина. Ралица Василева, Райна Кабаиванска, Юлия Кръстева, та дори ако щете и Дилма Русеф.

Българката е възпитана да се нагажда, да се покорява, да е фон, да се катери по мъжете нагоре в йерархията. Не е научена да се заявява самостоятелно от страх да не й се присмеят и да я обвинят в липса на женственост. Пък и няма тези условия.

Жените във властта са проекции на силните мъже, пуснати са там от тях, а не са влезли сами в нея. Това е половината население на страната, което все още мечтае само и единствено да домакинства и да бъде спонсорирано.

Много е жалко, че няма абсолютно никаква държавна политика в това отношение. Че пак всички европейски пари, отпускани за овластяване на жените, потъват в нечии корумпирани джобове и само се имитира дейност.

Ако тези неща се случат, аз ще се чувствам много по-щастлива в собствената си родина.

Oще: 2020  визия  държава  жени  идеали  идеи  интелект  милиционери  мозък  страна  управление  цигани 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

42 pueblo | 08.02.201103:32

Смее се това за паралелната вселена ме зарадва,защото наистина се опитвам да живея там,обаче шибаната земна гравитация се оказа доста яка Смее се
права си,в момента не обитавам българия...и знаеш ли защо? в това вярват само тези ,които ме познават добре-просто се зарекох,че ако бойко един ден управлява тази държава,аз се махам!лошото е ,че се забавих с няколко месеца,но това е др.история.не питай защо,много е дълго за разказване.само ще ти кажа,че познавам този пич от 12-13г....и ще ми дойде в повече някой да ме направи на луд за втори път;-) толкова за това
не ти се започва всичко отначало,сама в др държава-това е основателна причина при твоето положение,но като чета какво пишеш,ми се струва,че и в бг си като на чуждо място,което е гадно.Но както по-долу ти писах-не те познавам и тези неща не се отнасят конкретно за тебе,а по принцип .но това за чалгата и аутсайдерството ме впечатли..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

41 M_I_R | 07.02.201114:51

пуебло,

единствената причина да живея тук е , че ме е страх да започна всичко от нулата в чужда държава, сама и с малко дете.доколко е смислена тази причина прецени ти.
а коментарите ти ме навеждат на мисълта , че ти или живееш извън България, или обитаваш някаква паралелна вселена, където нещата изглеждат различно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 13:04

40 Misho1944 | 07.02.201114:24

абе сега ти трябва да си добър в Боя и в Мача , унивеситети , образование= глупчо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

39 pueblo | 07.02.201104:07

Шокиран М И Р
Ти сериозно ли ги разправяш тези работи? синът ти трябвало да слуша чалга,за да не се превърне в аутсайдер? по-голяма дивотия не бях чувал!!!!!!!слушането на чалга ще го превърне в идиот,а малко по-късно в аутсайдер-така,че докато е време въздействай! и още нещо за чалгата-ако кънтеше само по баловете,просто изобщо нямаше да съществува като проблем.....
това за унсс го чувам всеки ден,но предпочитам да вярвам на себе си Намига
в бг се работи за малко пари?
- работиш за толкова,колкото се самооцениш!
и да......нямаше нужда след всичко това, да разказваш как ти е виновна червената мафия Смее се след като нищо не ти харесва,защо по дяволите живееш в тази страна? кажи поне една смислена причина...поне една
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

38 M_I_R | 04.02.201113:34

кой те кара да слушаш чалга? - мен никой не може да ме накара да слушам чалга, но на синът ми ще му се наложи да слуша, за да не се превърне в аутсайдер за съучениците си /обърнал ли си внимание, че по абитуриентските балове кънти само чалга?/
да не ходиш в университет? - аз съм завършила УНСС и още тогава качеството на образованието беше на много ниско ниво и продължава да е такова - обучението е на светлинни години от реалните изисквания на съвременната бизнес среда
да правиш малко деца? - децата трябва не само да се създават и обичат, но и да се нахранят,обличат,лекуват,водят на море и планина, да се инвестират средства в образование и спортни дейности
да работиш за малко пари? - в Бг се работи за малко пари

и да - червената мафия , която и до днес управлява страната ми е виновна за всичко това
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

37 pueblo | 04.02.201105:02

Чуди се до М.И.Р.
за всички изброени от теб неща никой не ни е виновен.....
кой те кара да слушаш чалга? да не ходиш в университет? да правиш малко деца? да работиш за малко пари? кой? никой.......
не казвам,че се отнася за тебе,защото не те познавам,а по принцип
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 19:59

36 Zarathustra | 31.01.201120:01

Според мен трябва да се въведе образование по икономика и предприемачество за всички, не само в професионалните гимназии по икономика и нагоре. Освен това училището трябва да набляга на груповата и обща работа, не само да насърчава конкуренцията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

35 M_I_R | 31.01.201110:40

ама вие все още ли си мислите,че някой се опитва да интегрира циганите? Смее се не виждате ли, че единствената политика целенасочено и системно провеждана от всички правителства "на прехода" цели циганизацията на българите. - много ниско ниво на образование,повсеместна чалга, мизерни заплати, отчайващо ниска раждаемост /за българите/ и още и още...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

34 pueblo | 30.01.201117:13

Смее се сдобряване с циганите ли?
явно изобщо си нямаш идея колко стотици милиони левчуги се усвояват от разни организации за социализирането на индоидите! даже и азбука щяха да им мислят,щото да можели да пишат Смее се една приятелка ме запозна с една френска мадама дето беше дошла тука за 1месец да обучава нашите хора как да работели с циганите Смее се аз се запознах с нея на 3-тия ден,няколко часа тя се опитваше да ми разкаже колко прекрасни са тия хора...викам й: дай ми 2 дни,да ти покажа някой неща и после ще говорим.горката си тръгна за франция на 5-я ден,защото отказа да повярва ,че всичко което вижда е истина.....миналата есен ми се струва,че цяла франция отказа да приеме реалността Намига та проекта на нашата френска дружка беше за някакви си 370000евро за един месец,които разбира се бяха усвоени и без нея Смее се
още нещо към авторката: спомни си какво каза меркел миналото лято за опита да се социализират разните чаршафи и забрадки в германия Намига тотален провал! просто живеем в различни времена....
а за идеята ти да произвеждаме мозъци и да ги продаваме...... Смее се
добре звучи! ти колко мозъка би произвела?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

33 Amor Mio | 27.01.201116:02

Да се сдобрим? Нека първо да ми върнат стотачката, която ми откраднаха.
   

оценка

+0 -0