Webcafe

Хайде да не цапаме улиците...

Самуил Димитров
26.04.2011, 15:56 (обновена 27.04.2011, 08:12)
2020

Да започнем от нещо просто, докато чакаме големите случки

Разговор от типа "Каква да бъде България през 2020 г." си е съчинение по картинка. Понеже не съм голям фен на общи разсъждения, в които се говори много - без да се казва нищо, имам конкретно предложение.

Хайде да спрем да хвърляме боклуци по улиците. Нека след 9 години да виждаме фасове, хартийки, опаковки, обелки и какво ли не още само в кошчето, а не навсякъде другаде, както е сега. Много е лесно да бъде обвинен концесионерът, чистачът, кметът, държавата... Откъде обаче са всичките боклуци по тротоарите?

Предлагам да започнем от дребното нещо - вместо да си хвърляме фаса на улицата, да се огледаме за кошче. Ако няма наоколо, да загасим цигарата, да я сложим в джоба си и да я държим там - докато намерим контейнер. От опит казвам - не боли.

Същото важи и когато пушим в колата. Нали имате пепелници в скъпоценните си брички, хора - използвайте ги. И моля, чакайки от светофара да потече мента, не отваряйте вратата и не изхвърляйте съдържанието им до колите, мислейки, че въздушната струя ще изчисти следите.

Най-вероятно ще се случи, но то е все едно да заметеш боклука от стаята под килима. Не хвърляйте пластмасовата чашка от изпитото кафе пак през прозореца.

Сигурно никой няма да се познае в тези изречения, ама я се разходете малко из града, в който живеете и вижте какво става. (Внимавайте, докато вървите в междублоковите пространства, защото има реална опасност някоя пълна с обелки от картофи и кофички от кисело мляко торбичка да ви стовари по кратуната. Домакинята нямала време да слезе долу до контейнера...)

Нека да започнем от нещо, което във всички случаи няма да е нещо голямо. Даже се замислих дали ако улиците са чисти, няма да ми е странно и непознато.

Знам, че не е много удачно да правиш такива предложения във време, когато всички искат да видят края на кризата. На кой му пука чисто ли е, ако няма кеш в джоба?! То е същото като да говориш за магистрали и хиляди подземни паркинги при толкова безработни.

Фасовете и боклуците по улицата не са най-големият проблем на България. И въпреки от години е мръсотия.  Убеден съм, че дори ако поредният месия след избори залее държавата с машини за чистене, пак ще е същото докато не се научим да не цапаме. Въпрос на култура и възприемане на света наоколо.

Това обаче може да възпитано и насърчавано. След достатъчно години възпитание нетърпимостта към боклуците на улиците може би ще се превърне в нетърпимост към боклука в политиката. А там определено има какво да се чисти. Но това е тема на друг разговор. Докато го чакаме, да започнем от простичките неща - вместо да философстваме и дърдорим празни приказки, хайде утре всички да не хвърляме боклуците си на улицата.

Oще: боклук  кошче  мръсотия  обелки  улици  фасове 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.11.2010, 13:01

6 Alexy | 27.04.201123:53

Браво, Самуил Димитров, мисля точно като теб и прилагам на практика цял живот тези съвети. Възпитавам децата си да спазват простичките правила. Не е никак трудно. Липсата на кошчета не е оправдание. В джобовете ми винаги има по нещо, дето чака удобен момент да бъде изхвърлено. И в джобовете на децата си намирам разни опаковки.
Много мразя лайната по тротоара, смятам за върховна несправедливост да настъпя такова. Ако стопаните на кучета се възпитат на чистят след любимците си, може би лайната няма да изчезнат, заради уличните кучета, но поне ще намалеят.
В моето семейство имаме един много ефикасен начин за изхвърляне на боклук, ако ни мързи да слезем до кофите си даваме торбичките за изпроводяк на отиващите си гости. Майтап! Голям смях пада и всички се забавляваме, а имаме едни приятели, дето не искат да си тръгнат, ако не им дадем торбичка Много щастливМного щастливМного щастлив
@solaar, може и така да е, но защо пък да добавяме към гадния прах и кал - още боклук. Имаме прах и кал, защото са ни кът тревните площи. Там, където е трева няма кал и прах. И, да, виновни има, но по-добре е да се опитаме да променим това, което ние можем, пък което не можем, аз съм оптимист, че ще се промени все някога...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

5 M_I_R | 27.04.201122:23

"Това обаче може да възпитано и насърчавано. След достатъчно години възпитание нетърпимостта към боклуците на улиците може би ще се превърне в нетърпимост към боклука в политиката." - в Дървеница няма кошчета по детските площадки /те и едни площадки-изпочупени/ и не мога да кажа на детето си "обелката от банан се изхвърля в кошчето" просто защото няма такова.вместо това обелката от банан,кутиите от сок и бисквити,салфетките се тъпчат в джобовете на мама...е- остатъците от сладолед и кремчета "изхвърлям"в тревата между лайната.защото детето ми гордо прави първите си стъпки върху лайна - площадките са едни и за децата и за бездомните кучета и за домашните кучета,чиито стопани не им прибират лайната
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 27.04.201116:53

Кажи ти на говедото да не цапа и какво мислиш ще направи говедото? Ще цапа два пъти повече ей така напук.
Както вчера на паркинга пред Била. Едно свободно място, до него такси. Таксиметровия шофьор си сложил количката на мястото за паркиране и дъвче вафла. Аз седя в колата и го чакам. Той ме поглежда отегчено, не си премества количката, а най-демонстративно си хвърля опаковката от вафлата и продължава да си реди продуктите в багажника.
Нужно ли е да казвам, че продължих да търся място за паркиране? Това говедо нямаше шанс да помръдне от там.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.04.2011, 10:41

3 MT | 27.04.201113:31

Също така няма да е лошо всички притежатели на кучета да почистват след тях. Има много порст и ефективен уред с торбички във всички зоо магазини за под 10 лв.

Защото тротоарите в центъра на София са покрити с кучешки .....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 27.04.201112:13

Смее се ам чи ни цапайте ве!даеба и животя....... Смее се Смее се Смее се
мрън мрън мрън-все едни и същи приказки
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

1 solaar | 27.04.201109:41

В момента улиците реално не са замърсени толкова много от фасове, чашки и други еднократно употребяеми артефакти. Мръсни са дърветата, защото са накичени с пликчета и тревните площи (където все още ги има), както и канавките по пътищата извън градовете. Също така реките и язовирите. Но улиците не са мръсни.
Кални и прашни са. Специално в София праховото замърсяване е огромно. Колата за 1 ден става като африканска джипка, а стъклото се драска с чистачките. Обувките пък за 100 метра заприличват на доволно употребяван туристичести артикул. Каналите се натъпкват с кал и първият дъжд ги капсулова окончателно.
Колкото и да не хвърляме фасове, няма да можем да изчистим праха и калта от улиците. Защото те не са от нас, а от безхаберието на общината. От липсата на паркинги, на тротоари, бордюри, озеленяване. Но затова пък има 21 милиона лева годишно предвидени само за озеленяване на града. Или може би само за "зацветяване"?
   

оценка

+0 -0