Webcafe

Ме-Ве-Рейтинг

Guns&Ducks
03.06.2010, 09:59 (обновена 05.06.2010, 16:47)
Цветан Цветанов и Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Цветанов обяснява на Бойко Борисов как го e изпреварил по рейтинг

Рейтингът на кабинета се крепи на борбата с престъпността. Или на пиара на борбата с престъпността. Или на всенародното желание за борба с престъпността. А най-вероятно - на цялата тая амалгама.

Майското национално представително проучване на НЦИОМ показва, че полицията е най-одобряваната държавна институция, а вътрешният министър - най-рейтинговият политик. На другия полюс са „министрите на кризата" - Симеон Дянков и Тотю Младенов, които са с най-високите неодобрения.

Министъра на финансите вече не го харесват половината българи.

Премиерът Борисов, макар и все още свръх популярен и втори по рейтинг след Цветанов, бавно, но трайно губи подкрепа - през март с 2%, сега с още 3%. Сигурно Дянков има основна заслуга за това.

Бавно, но трайно губи подкрепа и правителството, което все още се радва на доста високо доверие - на близо половината население. На което не му остава друго, освен да се надява да сме стигнали дъното на кризата.

Близо 60 на сто от българите се уповават на ГЕРБ - хем не виждат кой друг може да управлява към момента, хем свързват надеждите си за по-добър живот с властта на генералската партия.

Партията няма антикризисна политика. И в прав текст си казва, че борбата с престъпността е първата й антикризисна мярка. Досега - и единствената.

С нея щяла да се пълни продънената бюджетна каца. С нея ще се храни и огладнелият за справедливост народ.

Да оставим, че дъното изобщо може да не е твърдо, а плаващи пясъци и така пропадането да е безкрайно. Да оставим, че една пробита каца, колкото и добре да се запушва и пълни (а тя засега хич не се пълни от спрени кражби и контрабанда), когато все повече и повече се смалява в малко буренце, понеже икономиката се свива, няма какво особено да се извади от нея.

А да се запитаме дали полицейската работа може да е цялото съдържание на една правителствена политика. И докога доверието във властта може да се крепи само на полицията.

Ако всичко е полиция, тогава наистина трябва да станем полицейска държава. Само с полицейски операции срещу кокошкари, титуловани с високи имена, няма как да се изкара дълго на власт.

Народът трябва да почувства реда със сетивата си. Ако трябва - и с гърба си. И да усети справедливостта с решетките. Но не само с тези на следствения арест.

При такова развитие на нещата обаче всички останали от ГЕРБ, даже самият Бойко Борисов, стават излишни. Кризата работи единствено в полза на Цецо Цветанов и МВР.

Нежеланието на управляващите да въведат решителни антикризисни мерки, за да не загубят любовта на народа, води само до забавено изтляване на любовта. Цялото упование се съсредоточава в МВР.

Така накрая единствената спасителна мярка за властта остава полицейската държава. Защото държава, която се крепи единствено на полицейския рейтинг, зорлем се превръща в полицейска държава.

 

Oще: бойко борисов  полицейска държава  рейтинг  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

2 Pafkata | 14.10.201019:25

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 03.06.201016:20

Понякога човек се изказва и като види нещо, което изказва неговото мнение, ей така за а допълни още. Въпреки, че съм от тия, които грачат най-много срещу това правителство следва да отбележа, че проблема е не толкова в правителството, а в неговите избиратели. Внушенията, концепцията, която го докара на власт са такива, че освен ако не иска да падне по един много Виденовски начин или още по-зле под съпровода на масови бунтове, то е заложник на несъвместими стремежи и единственото, което може да направи е да вдига пушилка.

От правителство на народното недоволство, то логично се превърна в правителство на бюджетния служител, този който има най-много свободно време да недоволства и винаги е хем недохранен, хем е в дъното на причината за явленията, които го карат да недоволства. В същото време другата част от хората е разделена на такива, които се надяват да докопат нещо през държавните проекти и поръчки и тези. които на нищо не се надяват. Това което ги обединява е обаче е лиспата на доверие в същата тая държава и дълбокото и не без основание убеждение, че да оставиш на държавата мениджмънта на средства и ресурси е все едно да изсипеш сурватка в пробитата каца, за която стана дума. Странното е, че дори много бчджетни служители мислят същото, въпреки че и те са част от разхлабените обръчи, но и за това си има обяснение.

В тая ситуация дори и полицейските акции дават положителен резултат докато са насочени към откровени злодеи, за които дори и тези които се хранят от ръката им не могат да кажат много добро. Веднъж, обаче обърнала се към по-широката публика тая страст да се наложи закона не може да срещне одобрение, защото в крайна сметка тя все опира до пълнене на един бюджет, който може и да изхранва доста българи, но се менажира от машина, на която никой няма доверие - дори и много от частите й.

Честно казано Цветанов ми се струва относително свестен човек, макар че съм и ще му се присмивам при всяка възможност. На негово място почти всеки друг вече щеше да е паднал от това люлеещо се въже вероятно завличайки цялата герберска чета със себе си. Имам чувството, че тези имена на акции са не толкова за народа, колкото за служителите, които не трябва да си позволяват прекалена самоинициатива точно заради тоя крехък баланс. Дали е нарочно или съвпадение едва ли има значение, но факта че оставаме заложници на собственото си нежелание да погледнем реалността в очите си остава да виси над главите ни.

Колкото до правителството, то не може да си позволи да отреже най-откровените си поддръжници, които са повече в администрацията отколкото където и да е другаде. Не може и да си позволи да спре да ги храни, не може да си позволи и да им отнеме безумните функции, които иначе спъват развитието на всички извън държавната хватка а пък в същото време има нужда от това всичко останало, за да ги нахрани в малко по-далечно бъдеще. Не знам за вас, но на мен това изглежда все едно, че българския народ се хвана сам за гърлото и започна усърдно да се души. Доброто от всичко това може да бъде, че след ГЕРБ вероятно няма да има място за сопциално ангажирано управление, а ние така и никога не видяхме така нареченото дясно независимо от самопровъзлгасилите се за такива през последните 20 години. Въпреки, че българина продължава да си затваря очите срещата с реалността и отговорността пред по-неизбежни фактори от закона и морала в крайна сметка ще се стовари на главата му и може би, само може би, това ще го накара най-сетне да се откаже от търсене на вина и ще го накара да търси препитание и може би дори просперитет.
   

оценка

+0 -0