Webcafe

Без нито една забележка

Петър Николов
04.12.2012, 14:07 (обновена 08.12.2012, 12:42)
Бойко Борисов и Барак Обама

And the star-spangled Banner in triumph shall wave...

Когато една работна среща на премиера на най-бедната страна в ЕС с президента на най-великата демокрация и първа икономика може да се обобщи с единственото Congratulations! и нищо повече, човек се пита какво толкова премълчават обитателите на Белия дом и "Дондуков" 1. Или просто няма нищо за казване.

Никой, разбира се, не мисли, че Борисов е летял за Вашингтон, за да чуе 5 благодарности и 3 комплимента, последният от които какъв ефективен лидер е. Бездруго си го знае. А също и "...And I think it's important for everybody to know that he's also a black belt in karate, so you should be very careful crossing him (Laughter)", казано веднага след "ефективния лидер". (Както казал един бивш US посланик, егото на Борисов е най-силният лост за влияние върху него.)

Може би защото двамата нямат навика да се чуват по телефона, както прави Борисов с Владимир Путин. Иначе едните благодарности могат да се отправят и непряко.

Обама благодари за "силното партньорство на България в НАТО", благодари за "изключително силната българска подкрепа в Афганистан", благодари и за подкрепата за мирния преход в тази страна. Благодари и на българския премиер за усилията на българските власти за разследване на кървавия атентат срещу израелските туристи (в Бургас).

Похвали работата на общите екипи (по атентата), похвали България за напредъка й, похвали Борисов.

Предвид придружителите на Борисов, присъствали на срещата - министрите на отбраната и на външните работи Аню Ангелов и Николай Младенов, вероятно са коментирани темите за това какво искат още от нас за Афганистан, евентуалното закупуване на изтребители F16, разполагането на ракетите "Пейтриът" в Турция и конфликтът в Сирия, атентата в Сарафово, "Хизбулла", Иран. За визите вече сме наясно, че няма да паднат (нали бездруго почти няма откази за тях...).

Дали е координирано кога София да обяви, че "Хизбулла" стои зад атентата? Ще почакаме да чуем.

Както и как България ще се включи в мисиите на пакта в Афганистан след 2014 г. - годината, обявена за изтегляне на войските след 11 години война, близо 3000 убити рейнджъри, две хиляди от които американци, и още повече жертви сред цивилното население. След 2014-а силите на алианса ще "тренират, съветват и подпомагат".

Известно е, че България се включи "непропорционално" в мисията в Афганистан, за което неизменно получава похвали от американска страна, така че тези от Обама не са изненада, но и натиск да увеличи броя на хората си там. "Непропорционално" означава, че участва с повече военни и повече средства от други в НАТО. За осигуряване на мисията там харчим 7% от бюджета за отбрана (по изявление на Ангелов) - т.е. близо 80 милиона лева, а българите там са около 600.

Декларирахме, че оставаме там докато има мандат на Съвета за сигурност на ООН за действие на коалиционните сили и докато няма единодушно решение на НАТО за изтегляне от страната.

За сравнение Гърция, започнала мисията си през февруари 2012 г., изтегли окончателно силите си от Афганистан на 30 ноември - тогава батальонът на специалния състав напусна Кабул заедно с всички материални средства. (Последният български войник си тръгва през 2014-а.) Гръцкото военно министерство обясни извеждането на военните със съкращенията на военния бюджет и икономията на разходите. През 2011 г. за издръжката на военната мисия в Кабул гърците са изразходвали 6.8 млн. евро, а през 2010 г. - 7.7 милиона. Т.е. близо 5 пъти по-малко от България, най-бедната в ЕС.

Още през май тази година стана ясно, че ще финансираме издръжката на афганистанските сили за сигурност с $500 000 годишно след 2015 г. Правителството ни реши да заделя толкова във фонда за издръжка на афганистанските сили за сигурност, който е на обща стойност $4.1 милиарда, като САЩ поемат основната част от сумата. Останалите 1.3 милиарда долара се разпределят между останалите членове на коалицията, но не всички са изразили такава бърза готовност за участие като България. Така че, наистина сме изключителен съюзник на САЩ в НАТО.

И все пак, колко съветника и военни ще изпратим в Афганистан след 2014-а и колко ще ни струва това? Поне този отговор ни дължат. Темата за продължаване под друга форма на мисията ни в Афганистан идва на фона на недоволство и хвърляне на оставки в българската армия заради промените в условията на пенсиониране. С това тепърва ще се справя Аню Ангелов при завръщането си.

Най-вероятно Борисов е избегнал темата за покупката на изтребители, съдейки по нескритото недоволство в оценката, дадена на визитата, на един от лобистите за покупката им - бившия външен министър Соломон Паси пред Дарик.

Според него първата тема, по която "българската страна не се е представила подобаващо" е въпросът за визите. "Истината е, че след като имаме такива отлични отношения между България и САЩ, нормално е не страната ни да ходи да убеждава Конгреса, а българският премиер да постави въпроса пред американския президент - той да използва влиянието си пред Конгреса, за да промените там отношението към България", обясни Паси.

Освен за визите, не била потърсена подкрепа и за Шенген. "Нямаме големи двустранни, стратегически проекти със САЩ - такъв можеше да бъде поискан. Нямаме проект нито в ядрената, нито в космическата област, ако щете във военно-въздушните сили. В същото време Хилъри Клинтън е в Прага и води преговори с правителството в Чехия да бъдат допуснати "Уестингхаус" да изграждат ядрена мощност там", отбеляза Паси.

Според него Борисов е можел да потърси подкрепата на Обама и за внесената вече кандидатура на България за членство в ОИСР.

"Не бих казал, че се изказвам критично, а напротив - изказвам се с голяма болка, тъй като съм един от участниците в изграждането на българо-американските отношения през последните 23 години. Да си дадем сметка, че през този период България е била пет пъти съюзник на САЩ, в пет войни на три различни континента и тези войни са били спечелени. Т.е. това е една огромна инвестиция на България в двустранните ни отношения, която остава абсолютно неизползвана от сегашния премиер", коментира още Паси.

А Борисов каза, че Обама нямал нито една забележка към правителството. Е, по-добре от нищо. Иначе, освен кристалния орел, подарък от американския президент, никакъв друг армаган не ни носи.

Oще: афганистан  барак обама  белия дом  бойко борисов  визита  президент  премиер  сащ 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2012, 14:37

12 Viktor Poptolev | 07.12.201209:00

Този луд ли е, бе какви войни са спечелени? Чуди се

Иначе ББ си направи ПР-а за бабите и дедовците, облъчвани по ТВ-то по цял ден и толкоз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

11 aissan | 06.12.201217:27

Ааааааа Ха Ха ха ха ха ха !
И сега к'ва излезе тя ???
" Ела на другия край на земното кълбо , че да ти кажа една важна работа ... " ;
" - 'Ми нямам забележки ; 'Оди си по живо по здраво " ...
Както е казал народа - " Иди ми , доди ми " !!!
Че едно време , дори Тошо и Брежнев снасяха повече инфо за срещите си бе !
Другия вариант е бил сигурно : " Заминавай си без забележки " ...
Мдаааааааа !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

10 ARROGANT | 06.12.201216:41

Обама: "Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов."
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Наистина ли Обама произнася тази фраза? Звучи като подигравка към Борисов. Струва ми се невъзможно президентът на САЩ да направи такова изявление. Или е отново измислица на Премиера? В записа на пресконференцията такъв израз няма. Някой да знае повече? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

9 KingoftheROAD | 06.12.201211:38

The hills were alive with wildflowers
And I was as wild, even wilder than they
For at least I could run, they just died in the sun
And I refused to just wither in place ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

8 skd911 | 06.12.201205:00

Навремето Брежнев когато беше доволен пращаше и енергийни ресурси като награда за братския Български народ...... а сега какво.... само едно конгетюлейшънс..... ей Обамич... конгретюлейшънс къща не храни..... Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 17.09.2012, 16:23

7 Evgeny Petrov | 05.12.201216:47

Кристален орел от магазин за 1 лев. Страхотно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 05.12.201214:06

Изглеждаше, че обамата чисто и просто се забавлява в своите изказвания. Вероятно са го посъветвали да държи мек тон спрямо ББ, в предвид на предстоящите избори в България. Излъскаха УС-дипломатите на своето верно куче, от една страна, от друга самият обама по този начин си вдига цената, като заявява: ето, ние изграждаме сътрудничество, водим успешна политика, имаме доверие в нашите съюзници, и се почелим позиции в лицето на силни лидери.
Сравнително простичка риторика, подходяща спрямо толкова маргинална страна, и един болезнено нарцистичен слуга.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 05.12.201212:13

От тази снимка ясно личи,че Обама истински се отпуска пред Борисов.И прави това със същото удоволствие,с което се забавлява с президентското си куче.
Това,че и Борисов се радва на всякакво внимание,си е негов личен проблем.Но спареният въздух,с който някой наши медии духат балона на измамата е голям срам за всички нас!
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 05.12.2012, 11:46

4 Stoyan Zankov | 05.12.201211:53

Стопанството е ликвидирано, среден бизнес убит, храната менте, въздуха тровен системно с кемтрайлс /аерозолни пръскания, секретна биологична война срещу човечеството, продажниците мълчат/, населението е редуцирано, след 20г ще бъде 3-4 милиона, следава да ни хакнат чипове и сме готови- робите в Новия световен ред да се работи за единия хлебец.Няма забележки...
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 05.12.201211:30

Повръща ми се от тази снимка. Големия брат и неговата малка курва - България..... Тея ни ръгат с голямата си черна гега, ние послушно усмихваме и си повтаряме, че това не е изнасилване а е любов. Глей го Тиквун на снимката, как е навел глава кат мастия. И още като кацне пак в Булгаристан ше се издуе пред местния крепостен народ.
   

оценка

+10 -0