Webcafe

Ежко на шейната

Guns&Ducks
22.11.2010, 10:38 (обновена 24.11.2010, 11:08)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Кой качи вътрешния министър Цветан Цветанов на шейната...

Най-рейтинговият довчера човек в държавата - вътрешният министър Цветан Цветанов, изглежда хич не си дава сметка, че се е сурнал по нанадолнището. Казано в терминологията на Прехода - качили са го на шейната.

Истинският проблем обаче е, че сякаш за пръв път един политик, който е качен на шейната, сам прави усилия да се засили по стръмното. Поради което на не само няма да има виновни за очертаващия се провал на финала, но и самият министър няма да е опасен за никого, когато му дойде времето да се раздели с поста си.

Ударът на РЗС по имотното състояние на Цветан Цветанов успя да го детронира от челното място на най-харесваните политици. "Октоподът" пък окончателно се разпадна в съдебна фаза, а в ареста остана само едно малко пипалце. Цветанов съвсем закономерно загуби рейтинг - 14 пункта според "Галъп", 8 - според НЦИОМ.

Четири звучни шамара

След като първоначално сам се дозаплете в капана на доходите си като държавен служител и в имотите на фамилията си, Цветанов реши, че е приключил окончателно въпроса с папка документи, тържествено издекламирани пред парламента. И реши да се върне в голямата игра срещу "Октопода", пак бързайки да мести фигури, без всякаква идея за поне един ход напред.

Цветанов вкара в битката си външния куриер Юрген Рот, на когото бил прошепнал, че Филчев е поръчал убйството на военния прокурор Николай Колев преди 8 г., а поръчката изпълнили хората на Алексей Петров. После пък сам се изказа от името на родителите на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, че Филчев и Петров стоят зад убийството й преди 10 години.

По офанзивата срещу Филчев, Цветанов бе веднага ошамарен. Първият шамар дойде от мълчаливия иначе Филчев, който ударно обходи с обилни интервюта всички големи медии и почти призоваваше да бъде арестуван.

Вторият шамар дойде от бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, който заяви, че ако Цветанов не арестува Филчев при тези обвинения, трябва да си ходи. Като добави и собствено основание за арест и присъда до 8 г. на бившия главен прокурор - за склоняване към самоубийство на прокурора Николай Джамбов през 2000 г.

Верният паж на Иван Костов - Атанасов, обяви министъра за пътник - имал воля, но нямал ум. С което ДСБ се отрече от любимия си министър - костовистите винаги са говорили само суперлативи за Цветанов.

Третият шамар дойде от роднините на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, които обвиниха министър Цветанов, че с изявите си пречи на и без това проточилото се дело и се възмутиха, че и прокурорът Колев, когото те подозират в убийство, е жертва редом с Георгиева на Никола Филчев.

Четвъртият и най-звучен шамар дойде от самия премиер, който без всякакви притеснения разказа колко добре си е работил като главен секретар на МВР с главния прокурор Филчев, включително и по случая с убийството на прокурора Колев. А декларативната си подкрепа за своя министър този път оцвети с пищните образи за таралеж и голо дупе.

След като офанзивата по фронта Никола Филчев-Алексей Петров мълниеносно бе спряна, министър Цветанов опита с блицкриг по друг фронт - Румен Петков-Братя Галеви. Цветанов обяви публично, подкрепен от недолюбвания от него шеф на митниците Ваньо Танов, че на прословутата си среща през 2006 г. с братя Галеви, тогавашният вътрешен министър Румен Петков е посредничил за разпределението на наркопазара между дупнишките бизнесмени и Златко Баретата.

Записите, които са били направени по заръка на самия Петков обаче били унищожени, затова Цветанов не можел да докаже нищо. Петков пък обвини Цветанов в лъжа - и за темата на разговора, и че са унищожени СРС-ата, и го нарече Шестак - "заради шестте му апартамента".

Премиерът Борисов отново не застана зад подчинения си и отказа да вземе отношение по темата.

Министър Цветанов изглежда не си дава сметка, че образът му на безкомпромисен борец срещу престъпността е вече доста зацапан. Той не успя убедително да отговори на атаката за имотното си състояние, а безкрайните му словесни нападки срещу хора, за които и публиката няма съмнение, че са мафиоти, започват сериозно да го компрометират като професионалист, който може да свърши някаква работа.

Най-голямата грешка на Цветанов обаче е вярата му, че пробойните в неговия имидж могат да се запълнят с още по-обилно медийно присъствие. Тъкмо обратното, то може само да усили недоверието, защото в такава ситуация са нужни дела, а не думи.

Новият любимец на народа е Росен Плевнелиев

Цветанов не си дава сметка и за друго - че полицейските акции вече не вършат онази прекрасна работа на крепител на доверието в кабинета, не само на собствения му рейтинг. Тази функция сега изпълнява разрушаването на незаконните постройки по морето и на множество апетитни за вили и голф игрища места из страната. И съответно новият народен любимец измежду министрите се очертава Росен Плевнелиев.

С глупавото си поведение Цветанов обаче прави неоценима услуга на премиера. От позицията си на вътрешен министър, на човек, владеещ голяма част от партийните структури и парламентарната група на ГЕРБ, и на най-рейтинговия политик в управляващата партия, Цветанов бе постоянна заплаха за властта на Бойко Борисов, в условията на неизбежен спад на доверието в управлението му след първата година на власт и на неспособността му да се справи с кризата.

Оставен от Борисов да се пържи сам в собствения си сос (а защо не и задкулисно той сам да налива мазнина в тигана, въпреки декларативната си подкрепа за вицепремиера), Цветанов постепенно ще изтлее и ще се превърне в бреме за премиера и неговия кабинет. Тогава смяната му ще стане по-лесна, а той ще бъде изпратен с почести като човек, който смело се е хвърлил срещу Октопода, но той се е оказал по-силен от него.

Затова премиерът и ГЕРБ ще започнат нова смела борба срещу организираната престъпонст - с ново лице в МВР (някой млад синеок главен секретар, любимец на жените), или с нова формула, при която вътрешният министър не е топфигурата срещу престъпността, а това е самият премиер, който ръководи основните полицейски операции, в които има шансове за голям успех и за подобаваща консумация на личен рейтинг.

Oще: атанас атанасов  бойко борисов  вицепремиер  дсб  министър  никола филчев  октопод  рейтинг  росен плевнелиев  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.10.2010, 09:59

3 el viejo | 23.11.201009:44

В неудобно за обяснение положение прокламираният до сега морален облик на ГЕРБ постави Бойко Борисов - Премиера, след скандалните разкрития по забогатяванията на бивши МВР служители, сега видни функционери в ГЕРБ, заемащи и високи служебни постове, като Александър Иванов - Председател на Софийската партийна организация на ГЕРБ и председател на Софийският Обшински Съвет и Цветан Цветанов - Вице Премиер.
Видно е, че лишаването му от тези стожери на ГЕРБ, ще бутне ако не веднага, то постепенно в срок от няколко месеца доверието на народа към ГЕРБ и от там до псадне на Правителството. Може да се стигне и до предсрочни Парламентарни избори!
Премиера се дистанцира в последно време и усилено се занимава с откриване на детски градини и какво ли не, само и само да е далеч от кабинета си в София, давайки време на Цветанов и Ал.Иванов да измислят нещо и насочат вниманието на медийте и обществото в друга посока!
Цветанов све справя за сега блестящо! Той с вещина претопли стари скандали въртяли се около Н.Филчев - бивш главен Прокурор и Р.Петков - бивш Министър на Вътрешните работи и ги даде на медиите.
Всички про-правителствени медии по-цяла сутрин занимават аудиториите си само с тези претоплени скандали, проявявайки усърдие да втълпят на аудиториите си познатото до болка внушение, че каквото и да става в държавата ни, което не се харесва на хората е организирано и все оше се ръководи от комунисти и бившата Държавна Сигурност!
Винаги съм се чудил каква е тази Държавна Сигурност, как така подържа структури без заплащане по телепатичен път вече 20 години? Какво е това чудо?
Човек да вземе да повярва на медиините твърдения. Много са напористи медиите! Дори набързо бе изваден от формалина един отречен и изхвърлен ТВ политически манипулатор, забогатял от продажба на нерегламентирани ТВ Манипулации, но, признат за способен манипулатор, който сега изведнъж, отново стана нужен на ГЕРБ, за да плете манипулации, срещу политическите им опоненти предимно от БСП.
На пръв поглед претоплените манджи, които медиите подеха от Ц.Цветанов да ни поднасят не изглеждаха много убедителни.
Но, опита на ГЕРБ, показва, че повтаряйки упорито нещо, колкото и неверно да е то, хората с време го възприемат! Това бе доказано че работи много ефективно при диктаторски режими, още по времето на нацизма в Германия.
При нормални медии, това позициониране, би струвало много, много скъпо, което дори голяма корпоративна фирма не може да заплати, но, за ГЕРБ и Бойко Борисов медиите го правят безплатно, май!
Така, че Ц.Цветанов вече е на път да преодолее личната си морална криза, а Ал.Иванов направо бе спасен от медиите. Никой вече не се занимава с неговите милиони и практически, той получи индулгенциите на обществото.
Цветанов, за сега получи индулгенции от САЩ, което е най-важно за Бойко Борисов. Медиите не го питат повече за парите и консултациите му, кому и защо ги е давал за пари, като министър!
Прокуратурата е сезирана от РЗС, но тя ще замете сигналите под миндера, поради слаб обществен интерес, кято причина става водеща в Правните норми налагани от ГЕРБ. Кой каквото присвоил, присвоил!
ГЕРБ с нов вече не идеализирана, а ясно очертан печелбарски имидж ще продължи напред по свободна и окрилена към нови материални и всекакви придобивки!
За какво им е иначе власт на десна партия!
Принципа на едно десно Правителство в да обогатява богатите в своята партия, иземвайки каквото има като държавно и общинско имущество, както и с увеличаване на печалбите на капиталаза сметка на орязване заплати и социални доходи на огромната част на българският народ!
Всичко у нас, за сега върви дясно и много точно! Народа Обеднява, лидерите и други фенове на ГЕРБ богатеят и това трябва да се счита като нормално!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

2 ot4eto | 22.11.201017:02

Политиците и памперсите трябва да се сменят често - по една и съща причина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 22.11.201011:15

Кучките си лаят... Усмивка
   

оценка

+0 -0