Webcafe

"Наша" е трансферната сума...

Емилия Милчева
17.05.2011, 14:19 (обновена 18.05.2011, 17:42)
бойко борисов, тодор живков

Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено...

Премиерът Бойко Борисов действа като чертожник пред голямата дъска на българското бъдеще. Драска като Петър Първи едни прави линии по нея - магистралите. После поглежда надолу и се сеща и за мат'ряла.

Днес - за студентите. Как младите висшисти-специалисти да станат крепостни селяни на държавата България - ето този въпрос си зададе Борисов на форум, посветен на иновациите. Да си отработят платеното от държавата за тях, включително и за препаратите, с които се требят хлебарките в Студентски град.

И съвсем иновативно се сети, заедно с просветния министър Сергей Игнатов, че могат да ги задължат да работят 5 години тук - след като завършат висшето си образование. Същият прийом от Живково време.

А защо не и да връщат на държавата парите, които е похарчила за тази цел. Може под формата на лизингови вноски. (Въпреки че държавата така и не раздвижи студентското кредитиране...) Как не са се сетили да допишат и това в промените в Закона за висшето образование, които подготвят, за му се отпусне краят на приема на чуждестранни студенти. Иначе сега по 103-о ПМС за за образователната дейност сред българите в чужбина приемаме около 400 студенти, които не плащат такси в държавните университети им се осигурява стипендия от 90 лева на месец.

Ако подобно решение за 5 години "ангария" за изплащане на диплома наистина се задейства, то всички вкупом трябва да сезираме Европейския съд за защита правата на човека.  

Хората бягат като пилци от държавата, Борисов и Игнатов искат да ограничат свободното движение на хора, стоки и услуги, като вменят някому задължението да работи 5 години като сервитьор, строителен работник или поставящ изолации на сгради с дипломата си от ВУЗ. Не че самата диплома има особена стойност.

От общо 2.5 млн. работещи у нас не повече от 500 000 са заетите в сектори с висока добавена стойност. Останалите шият на ишлеме или в производства с ниска добавена стойност, където обаче конкуренция са ни Виетнам, Камбоджа, Пакистан, Китай (по данни от форума)... В същото време Германия ще търси да наеме 2 милиона квалифициран среден и висш персонал за икономиката си в близките години.

Зад идеята за 5-годишното крепостничество може да има и друга задна мисъл - като "вържат" един млад човек пет години, ще поработи, ще помрънка, може да се поожени - и разведе, да му се роди дете и така да оправи малко демографията, преди да забегне далеч оттук.

На форума за иновациите двамата трябваше да кажат какво всъщност ще направи България, за да подобри така качеството на висшето си образование, че то да не изглежда като ПУЦ спрямо европейските университети. За да се признават българските дипломи в ЕС. Вместо българското чиновничество да бави колкото се може повече легализацията на европейските тук.

На форума за иновациите Борисов беше редно да каже кога смята, че ще "порасне" до същинска икономика някоя от секторните стратегии, така красиво описани от Трайчо Трайков - IT, спа, био-технологии и др. Ако нанесе върху секторната стратегия на икономиката картата на българските ВУЗ-ове - частни, държавни и по Търговския регистър, ще има доста за изрязване от тия 70 ВУЗ-а и двайсетина в проект.

Освен ако не протезират икономиката...

А ако наложи същинската икономика върху българското образование, едва ли има смисъл да останат повече от десетина. Производството на ВУЗ-ове и дипломи отдавна надхвърля всякакви разумни граници, освен това се движи по линия, паралелна на развитието на икономиката ни.

Полетът на премиерската мисъл обаче не излиза извън рамките на футболното поле. "Ми, вземете футбола, така ли е - не. Има трансфер. За клуба, за тези, които са го готвили..." Това е сериозен аргумент на министър-председателя - в полза на това как да закотвим младите висшисти тук. Не казва колко данъци са влезли в хазната от тия трансфери. Дали НАП знае?

Можем - ако им предложим заплата на футболисти - не онази, по която клубът плаща или вай-често не плаща в повечето случаи осигуровките, а истинската, която им осигурява апартаменти с джакузита.

Вдъхновен от футбола, премиерът продължава: "Да се увеличат чуждестранните студенти, за да ги продаваме..." И спомените го понасят как едно време сме обучавали в пъти повече чуждестранни студенти. Ами да, г-н Борисов, но сега голяма част от арабските студенти се образоват в по-добри университети в европейски държави. Даже и от Сирия не идват както беше едно време. Освен в Пернишкия (ви) университет.

Сега "трансферните" суми ги прибират други. Целта на България е след 10 години да стане лидер в сферата на информационните технологии, производството на биохрани и на зелена енергия, каза днес министър Трайков.

Е, тогава може и да останат тук.

Oще: бойко борисов  висше образование  иновации  сергей игнатов  студенти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

8 VL | 18.05.201116:41

Както при сериозно работещите частници, така и при малкото останали работещи ЕАД'та липсата на компетентни кадри е тотална. Създаването на стройна система с пряко участие на държавата за поемане на качествените кадри още от първи курс е изгодна за всички. За ВУЗ'а, който ако не е менте ще има прекрасен повод да се отърве от "плявата". В момента ги търпят защото това са "пари" и като ги отгонят ще им секнат заплатите. За студента. Той е с договор, но и още 10 като него са с договор за едно работно място. 9 ще отпаднат от стипендията, един ще оцелее. Оцелелият ще е запознат с работата, ще я е вършил по няколко месеца в годината "ангария", но и него ще го познават и застъпва вече "подготвен". За самото обучение държавна поръчка. Ще е толкова, колкото са заявките за държавна поръчка (т.е. гарантирани работни места) и определено количество от частния бизнес, които биват кредитирани от държавата за обучението на кадрите им, а те компенсират това кредитиране чрез стипендии по време на обучението и последващи платени данъци от производството постигнато чрез осигурените им кадри. Един вид, за срока на последващото "разпределение" парите, дадени от държавата за обучение се възвръщат и се ползват за следващата партида. Схемата е измислена, достатъчно е да се приложи.

Естествено ще се запази и платеното обучение в П У Т К А примерно. Щото мама и тати искат дитьету да йе с више и нема начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 14:34

7 Johnace | 18.05.201116:06

С тази малка разлика, че преди 30 години завършилите университет отиваха да работят по разпределение...... ама имаше къде да отидат. Демек имаше работещи приозводства, селско стопанство, здравеопазване и прочее. И как точно ще задължиш частника да наема на работа завършили кадри без опит?
Идеята не е лоша, ама трябва да има предпоставки за нейната реализация.
Абе, като 99% от изцепките на ББ - на гол тумбак чифте. ......

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

6 VL | 18.05.201115:54

Колкото и странно, смешно и дори абсурдно да ви звучи, но читавите студенти държавна поръчка мечтаят да се върне разпределнието. За да добиеш качества и да се докажеш на "терена" трябва да ти се предостави този "терен". Отивайки при някой час'ник да те светка колко е умен и как на него други умни му не требват си е мазохистична гавра от страна на кандидата. При алтернатива да са ти осигурени практиките, да получаваш някаква малка, но все пак стипендия, да ти е подсигурено работно място при определени условия и качества които трябва да демонстрираш за да го заемеш след завършване.... и кой точно не иска това като старт на своята кариера?

Така и вузовете пак ще станат 5 и студентите ще се делят на такива, които вече имат работа и такива които винаги ще имат само диплома. Много други неща също ще си дойдат по местата.

То си е измислено, Боко само препрочита материята.

Както се майтапят на работа, на трима от Ангел Кънчев е добре да имам поне по един от Ленин. Да ги пази, щото в тракторното и на инстинкт за самосъхранение пропускат да ги научат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 02:54

5 antiwebcafe | 18.05.201100:15

кървавия диктатор..комунист- абе колко от вас са нормални тук?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

4 simlevs | 17.05.201122:33

Бесен Правоверният КОМУНИСТ и ВЕЧНО ХЛЕНЧЕСТА МУТРА б.борисов (агент БУДА) доказа че е достоен ученик на своя идол КЪРВАВИЯ ДИКТАТОР т.живков .Студентите и на държавна поръчка плащат ВИСОКИ ТАКСИ .По тази логика всички студенти ,които учат в чужбина да не се връщат в БОЙКОЛАНДИЯ докато не отрабогтят там 5 години .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

3 Krasimir Kovachev | 17.05.201121:23

Никой никого не кара на сила да ходи във ВУЗ, като нямаш парички това е условието, на държавна поръчка с 5г. договор след завършване и никой не е казал, че с дипломата от ВУЗ ще работиш сервитьор, може на пример да спуснат програма за наемане на млади кадри, както беше със заплатите на безработните.
Безплатен обяд НЯМА Удивителна
Само да уточня за късно-родените, при Соца нямаше избор, даже средно се завършваше с договор по разпределение за 3 години, без да имаш право на глас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 17.05.201120:38

Дали ако се бех наредил зад тия двамата на опашката аз щях да съм следващия премиер? Чуди се
Ама кой да ти знае - аз по това време се редях на опашки за хляб и олио, че нямаше...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 15:05

1 Kai | 17.05.201117:58

цензура
цензура
цензура
ядосан
   

оценка

+0 -0