Webcafe

Нож по тъмно

Петър Николов
19.10.2011, 12:30 (обновена 20.10.2011, 16:42)
Нещастник

Най-гадната битка, в която ни хвърлят политиците: жертва срещу жертва, вместо жертви срещу некадърно управление...

Сутринта коктейл "Молотов" избухна в главата ми. Две от гумите на колата на мой близък роднина, дошъл ми на гости от Бургас, бяха нарязани от неизвестен съжител от блока. Защо? Ами беше си паркирал новичкото "Пежо" на място пред блока, което принципно не е за коли, но винаги е заето от такива.

Въпросното "паркомясто" се ползва на принципа кой превари, той завари. "Пежо"-то обаче е непознато МПС за останалите от етажната собственост. Не е от "техните". Или от "нашите".

Приливът на адреналин в 7.45 ч е пагубен за останалата част от този иначе слънчев ден, София, България, 19 октомври.

Представих си как неизвестното лице е хихикало гадничко, когато е забивало острието в гумите. Теглило е и една..., да се научи аборигенът как се стъпва на чужда територия. После се е прибрало доволно вкъщи, смигнало е съучастнически на жената и е казало гордо на сина/дъщерята: "Сега ше види тоя!"

Такива срещам ежедневно. Този със сигурност го познавам. Казваме си "добър ден" или "добър вечер". Или вече не ми казва, щото в блока хората изведнъж се разделиха на "тези с парно" и "онези без парно" преди този отоплителен сезон. Причината: подписка на "тези без парно", които искат изцяло да се спре централното отопление на блока и да остане само топлата вода.

"Тези с парното" не щем. В резултат - намусени мутри, разсипан боклук пред някои апартаменти. Изобщо... България.

Презирам човечето, срязало гумите по нощите. С такива човечета съм се сблъсквал много пъти. Разяжда ги усещането за собствената им значимост, съвършено недооценена от живота, хората... абе всичко. Затова вадят нощ по нощите. Или гледат да ударят в гръб. Ако такова човече го видиш на светло, най-много да го съжалиш какъв окаяник е. На тъмно е герой.

След като попсувах човечето, запалих една цигара и се замислих. Мамка му, човечето не е виновно. Виновни са Софиянски, Борисов и Фандъкова, които управляваха София през последните двайсетина години. (Проф. Янчулев и Сашо Каракачанов не ги броя.)

И всеки път обещаваха паркинги - квартални, подземни, надземни. Междувременно колите в столицата се умножиха, качиха се по тротоарите, поникнаха в тревните площи, стъпкаха цветята в градинките, настаниха се на детските площадки, стесниха улиците.

А тия същите хора пак се кандидатират за кметове и пак обещават същото.

Цигарата и тоя размисъл ми докараха нов прилив на адреналин. Дали да срежа няколко гуми на "Московска" пред Столичната община? Не, не искам да ставам като човечето от блока.

Обаче тия искат да ме превърнат в това. Да хвана нож, отвертка, каквото ми падне под ръка и да си излея целия бяс върху съседа, съжителя, съетажника. Да нахъсат жертви срещу жертви. Мамка им!

А братовчед ми излезе, огледа, усмихна се и каза: "Пешо, братле, може да е за добро. В крайна сметка в тая лудница в София не се шофира..."

 

 

Oще: автомобил  блок  гуми  йорданка фандъкова  коли  паркинги  стефан софиянски 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

13 Гризли | 20.10.201112:48

Last Sword, не се и съмнявам, че този метод работи! Много щастлив
Но как точно може да се познае чия седалка заслужава павето?! По разрезите от ножа върху гумите ли?

А иначе рязането на гуми в този случай е малоумна работа! Ако не пише, че мястото е платено, не виждам защо изобщо някой си мисли, че мястото е негово?! Щом е пред блока, значи е общо! Такова малоумно рязане показва само изключително проста душевност и личност!
Щом очевидно не е кола от блока е съвсем нормално човека да не знае, че там спира някой друг... Значи може просто да се остави бележка например...
И ако колата на следващият ден или вечер е пак там, тогава може да се извика паяка... Или да се спадне думата...
Но чак да се нарежат 2?!

Ами ако погледна от друга страна - щом този ми е отрязал гумите, няма да мога да си махна колата оттам.. Е, ако стои там два месеца по-добре ли ще му е на Пешо Гумоизкормвача?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

12 lele male | 20.10.201112:28

@Костов - "...а този при който е 'на гости', заема 3 места на паркинга като 2 от тях са коли за скраб, ..."

хахахаха - Всеки се посира според червата си!

П.С. Ако човек желае да оцелее във Вселена с безкрайни размери,то той не може да си позволи лукса да има чувство за мярка. Намига /Пътеводител на галактическия стопаджия/

ПППП.СССС. Last Sword отговаря на въпроса ти! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 20:19

11 Станислав Костов | 20.10.201112:06

виждам че тука се леят реки от спрведливост..
какво става обаче, ако въпросният роднина или приятел от другият край на страната си си остави возилото повече от година? като капак повечето от кооперацията паркират пред две преки, а този при който е 'на гости', заема 3 места на паркинга като 2 от тях са коли за скраб, които от общината не смеят да вдигнат защото има още полвин година от 1,5 годишния гратис след последния преглед?
как да се действа според форумната справедливост, че случаят е горещ и наболял? Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

10 Last Sword | 20.10.201111:28

Много сте добродушнички...Принципно съм съгласен с вас, но честно казано такива "нощни герои" разбират само от тояга. Лекарството е павенце на шофьорската седалка, влязло през предното стъкло. Тогава всички изтърват ножките и си седят мирно и кротко. Тествано е и работи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

9 Чинчифон | 20.10.201104:47

Марката на собственият ни автомобил и особенно неговото качество ние възприемаме като свое лично качество.Обичаме да ни забелязват,когато караме.В същност останахме само ние и албанците,от цяла Европа,които
не се научихме да правим коли.Забравихме даже как се правеха каруци и файтони.Екологични! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

8 Мишуга | 20.10.201100:54

А може пък на некой твой съсед гумите му да са ги рязали в Бургас. Замислили се за тоя вариант афторе?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 19.10.201122:57

Елена, ако беше написала това в друг форум вече щеше да има доста "ама ти и джип имаш значи! ааа откъде ги имаш тез пари!". Като си го помислих си спомних за Виденовата зима и как тогава и на мен ми казваха същото заради туй, че имах цигари (представи си) например. Стряска ме паралела на настроенията - в България на някакви цикли се намират мундари дето разгарят жаравата на завистта и дребнавата зловредност и се въртим въртим и цялата ни политическа система е все рожба на такива всъщност долни страсти. Повторението обаче води до вкореняване и онова, което започна като полу невинна народна характеристика по соц. време започва все повече да става нещо като еталон за "истинския човек" - онзи според когото незаконно е всичко, което не му допада. Жалко, че дори ония, които го експлоатират не си дават сметка колко опасно е и за самите тях язденето на тоя кон, а са уж конспиратори, майстори на овцеводенето ... Абе както каза Витков - купуването и продаването на овце не е престъпление ;).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2010, 17:20

6 Agamemnon | 19.10.201122:23

Писна ми от шофьори, които паркират в калта пред блока и след това я разнасят. Явно бургазлии си харесват такива места, защото един такъв умира да спира колата си в най-голямата локва, само и само да бъде на два метра от входа. Няма да му режа гумите, спокойно! Само си мисля, че и няко свръх същество да е кмет, винаги ще има субекти паркиращи на два метра от входа, а не на паркинга на 50 метра от блока, но с невероятната цена на 40 лв за месец. Тъпотията е повсеместна!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

5 KingoftheROAD | 19.10.201119:52

Теа и male lele , природния закон ми подсказва, че такива дребни тарикатски душици, рано или късно си плащат данък за гяволъка, или ако не те, то техните наследници. Те сами се имат за вся и все, и си мислят, че всичко им се полага наготовко, но точно това им изиграва кофти номер в последствие...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 19.10.201115:31

Четейки този разказ, единственото, за което се сетих е един виц от вече не толкова близкото тоталитарно минало, а именно:

Два глиста – баща и син, се разхождат на припек по една зелена морава. Малкият глист е любознателен и разпитва:
„А, тате, какво е това мекото, зеленото, по което пълзим?“
„Това е тревата, синко“.
„А, тате, какво е това чистото и синьото отгоре и другото, дето хем свети, хем грее?“
Бащата обяснява – „небе, слънце“... „Хайде, стига си разпитвал, вече е време да се прибираме“, казва след малко бащата.
„Еее, бе, тате, защо сега трябва да се връщаме в оня тъмен, влажен, смрадлив гъз?“.
„Е, как защо! Защото това е нашата Родина!“

Тъжна работа...

П.С. Който нож вади ... нож има!
   

оценка

+0 -0