Webcafe

Пълководец зад кулисите

Guns&Ducks
22.02.2011, 17:39 (обновена 24.02.2011, 09:03)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Бойко Борисов вече не иска да е пълководец с гола сабя в ръка начело на войската, а началник на генералния щаб, който от тила размества съединения и командири, които да му спечелят битката или да понесат вината за загубата й

С назначенията в БорКор и прехвърлянето на контрола на СРС-ата от вътрешния министър към главния секретар на МВР, Бойко Борисов дава заявка за свое ново политическо амплоа.

Той вече няма да е само човекът, който разсича кризи с мощна политическа воля и всемогъща харизма, без да се съобразява много-много с институционални ограничения, процедурни правила и кадрови подробности.

Той вече е иска да е и ловък администратор, който търси политически резултат директно от институциите, правилата и кадрите.

Той вече не иска да е пълководец с гола сабя в ръка начело на войската, а началник на генералния щаб, който от тила размества съединения и командири, които да му спечелят битката или да понесат вината за загубата й.

Това обаче не е смяна на харизматичния тип господство с бюрократичен, в ценностно-неутралния смисъл на Макс Вебер. Защото не се постига рационално, процедурно и предвидимо управление, чиято легигтимност почива върху легалността, върху договарянето с управляващите и върху рационалното мислене и поведение изобщо, което включва в себе си и непротиворечивост.

А е мимикрия на все същия харизматичен тип власт, която обаче вече изпитва предела на своята харизматична компетентност в удържането на властта.

Самият устройствен правилник за създаването на антикорупционния правителствен център БорКор е свидетелство за елементарна юридическа неграмотност. Навсякъде министърът на вътрешните работи е и вицепремиер - сякаш такъв ще бъде завинаги, само дето не е изписан и поименно настоящият титуляр.

В щатното разписание е предвиден един заместник-директор, но след като премиерът обяви двама - Петко Сертов и Елеонора Николова, правилникът спешно е бил променян постфактум. Наименованията на дирекциите пък силно напомнят за отдел "Четмо" и отдел "Писмо" на Валери Петров - едната ще търси проекти, другата ще ги пише, третата ще ги изпълнява, четвъртата - ще ги архивира.

Политическата логика в кадровите назначения също не издържа теста за непротиворечивост. Петко Сертов довчера бе един от най-критикуваните хора в сектора за сигурност от управлението на ГЕРБ, а Елеонора Николова - съюзник на най-големия враг на ГЕРБ - Яне Янев, превърнал се в политическо крило на "Октопод"-а.

Твърдението на премиера пък, че по този начин се търси доверието на левите и десните, мигом бе опровергано с особена острота от Синята коалиция.

Прехвърлянето на изпълнението на СРС-ата от вътрешния министър към главния секретар на МВР също не изглежда никак рационално. Според премиера, главният секретар, като най-висшата професионална длъжност в МВР, е най-запознат с възможностите на службите да изпълняват СРС и затова, примерно, ако в един ден съдия е дал разрешение за 500 мероприятия за подслушване и проследяване, главният секретар можел да откаже 480 поради липса на капацитет.

Най-елементарният въпрос без отговор е, а защо тогава са поискани, че после да се отказват - нали МВР е основният източник на заявки за СРС. Другите са ДАНС, Националната разузнавателна служба и военното разузнаване.

Но как главният секретар на МВР ще откаже поръчка на структури, които не са му подчинени?

Колкото до политическата логика - и тук тя отново е неубедителна. Целта е вътрешният министър, който е политическа фигура, да остане сух в бъдещи скандали със СРС-та. Но промяна на принципа "след дъжд - качулка" е индиректно официално признание за съпричастността на вътрешния министър към забърканите скандали.

Първите опити за разрешаването на властови кризи чрез институционални и кадрови рокади в сектора за сигурност следва маниера на "структурни и персонални промени", чрез които Тодор Живков остана десетилетия начело на държавата.

Само че онова бе една тоталитарна и напълно бюрократична държава. Сегашната се крепи на една изтляваща харизма и на една все по-малко лоялен и компетентен бюрократичен апарат.

Oще: бойко борисов  боркор  данс  мвр  петко сертов  правилник  срс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 24.02.201111:08

Боко е превъртял напълно. Вчерашният сеир с началника на "Техноекспортстрой" доказва, че той е емоционално неуравновесен човек, вероятно с параноя, преминаваща във шизофрения. Незабавно трябва да искаме оценка на неговото душевно здраве от експерти по психиатрия. Оставането на този нездрав човек на ръководна длъжност ще нанесе неизмерими поражения на страната ни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

1 Калоянчо | 23.02.201117:37

Не мога да не цитирам:
"мимикрия на все същия харизматичен тип власт, която обаче вече изпитва предела на своята харизматична компетентност в удържането на властта".

Демек, толкоз си могат....И малко са закъснели с обучението по "Четмо" и "Писмо"

Общо взето у българското племе има основно три типа откъм образование:
- на които им липсват първите 7 години (основната селянийска маса)
- на които им липсват всички след първите седем години (гледам че се учат на "четмо" и "писмо" все още)
- на които им липсват и първите и следващите - тия основно разчитат на "харизматична компетентност"...
   

оценка

+0 -0