Webcafe

Партайгеносета в енергетиката

Петър Николов
30.06.2013, 15:03 (обновена 05.07.2013, 16:49)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Енергетиката и митниците са любимите проститутки на всяка власт. Властта не спи с тях. Нее, властта е сутеньорът им, като си взема своето чрез обществени поръчки за определени фирми, нейни хора в бордовете - и на КПП-атата, консултантски договори, търгове за продажба на ток на престъпно ниски цени.

Първата работа на всяка партия (коалиция), след като назначи зам.-министрите и областните управители, е да подмени бордовете на държавната енергетика, шефовете на предприятията и на митниците. И да даде пресконференция какви задължения са оставили предишните - от които може да се направи груба сметка колко са спечелили.

Премиерът Бойко Борисов е сезирал прокуратурата за хидровъзел "Цанков камък", чиято първоначална цена вече е нараснала с над 250 млн. евро (18 март 2010 г.). "Цанков камък" излезе близо 480 млн. евро, т.е. оскъпяването е повече от два пъти за 80 мегавата!

Два дни по-рано, на 16 март 2010 г., Борисов показва гьола АЕЦ "Белене" и казва, че главният прокурор може да възложи проверка и експертите да кажат колко струва извършеното до момента, за което са отишли 1.2 млрд. лева.

Прокуратурата в България, както е известно, или се задейства с шут или изобщо не се задейства. Бившият главен прокурор Борис Велчев, награден за добра служба с пост в Конституционния съд, не е задействал машината. Наследникът му Сотир Цацаров се е фиксирал в Цветан Цветанов, когото очевидно иска да превърне в "Октопода" на този кабинет, а ние, като общество, загубихме всяка надежда в българската енергетика да настъпи ден.

Самият Борисов, както е добре известно, не отива по-далеч от изявленията си. Така както сочеше "гьола" през 2010-а, така закопа в него още близо 560 милиона лева, преди да обяви проекта за прекратен през март 2012 г.

Всяко правителство - със своите предателства

Но ако правителството на Станишев изтегли близо половин милиард лева заради АЕЦ "Белене" от БНП Париба, които похарчи за "Цанков камък", и сега БЕХ емитира дълг, за да плати този кредит и така образува една лавина от нови и нови задължения, правителството на Борисов извърши следващо  предателство спрямо интересите на България, но пък от полза за играчите на българския енергиен пазар, в т.ч. и руските интереси: забави толкова дълго приемането на наредбите, изисквани от ЕС по Третия енергиен пакет, че България вече е докарана до наказателна санкция от няколко хиляди евра на ден.

Защо повтаряме отново и отново тези факти? Защото червените партайгеносета в момента разчитат на късата памет - и слабата информираност - на повечето българи, за да ни убеждават колко зловредно е било само влиянието на ГЕРБ и Борисов върху енергетиката.

Вместо енергиен експерт - партайгеносе

Партийният функционер Драгомир Стойнев, чийто единствен трудов опит е депутатският и в качеството му на съветник на Сергей Станишев, огласи задълженията на държавните енергийни дружества - в качеството си на министър на икономиката и енергетиката.

Постната му трудова биография напълно отрича "експертната" насоченост на кабинета Орешарски. Макар министерството, което оглавява, да изисква истински професионалист. Впрочем, Стойнев беше спряган и за социален министър. Както се казва, високопоставените партийци стават за всичко...

Само че в краткия си брифинг вчера Драгомир Стойнев направи няколко гафа, единият от които е, че бившият вече шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов е получил право да се разпорежда с 10% от дълготрайните материални активи на БЕХ, без да иска съгласието на съвета на директорите.

"На практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права", каза възмутеният Стойнев. Някой трябва да брифира Стойнев преди да дава публични изявления, за да му обясни, че БЕХ е шапката на държавната енергетика, в която е и НЕК, че язовирите и каскадите са активи на дъщерната фирма НЕК, а не на холдинга, а активите на БЕХ, както стана ясно по-късно, са няколко автомобила и сграда в София.

А министърът нека не преиграва, защото сам призна, че Андонов не е извършвал такива сделки. Друг е въпросът как, с тези никакви активи, БЕХ ще пусне облигации на международните финансови пазари, за да събере кеш, с който да плати заема на БНП Париба.

В допълнително незнание го уличи и бившият министър Добрев, който заяви, че не знае за подобно упълномощаване на Андонов. Но поясни, че БЕХ няма право да продава ВЕЦ, защото от 2010 г. това е само в правомощията на Агенцията за приватизация, каза Добрев. Единствените разполагаеми активи на БЕХ са станция на морето и сграда в центъра на София, допълни той.

Иначе Стойнев не каза нищо ново. Обременеността на НЕК със задължения от близо 2 млрд. лева е казвана и констатирана от журналисти и министри от миналата есен. И енергийният министър на ГЕРБ Делян Добрев, и служебният министър Асен Василев обявяваха, че НЕК си е в технически фалит.

Не е новина и продажбата на търгове в АЕЦ "Козлодуй" без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от 55 лева за мегаватчас, а би следвало да бъдат 67 лева.

Това, с което Стойнев доразкраси енергийния апокалипсис, беше изявлението, че "енергетиката е била източвана" плюс "служебният кабинет абсолютно нищо не е направил, за да подобри състоянието на енергетиката. Нещо повече - задълбочи проблема".

Задълженията в енергетиката

НЕК -  1.9 млрд. лева; Български енергиен холдинг (БЕХ) - 755 млн. лв.; АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн. лв.; Контур Глобал ТЕЦ 3 - 115 млн. лв.; АЕS ТЕЦ 1 - 115 млн. лв.; топлофикационни дружества - 60 млн. лева; заводски централи - 40 млн. лева; ВЕИ-производители - 110 млн. лв.; Доставки и услуги - 60 млн. лв., и други.

Министърът заяви, че е необходимо да се раздели Електроенергийният системен оператор (ЕСО) от НЕК и срокът да бъде извършено разделянето, е изтекъл. Това не е направено от служебния кабинет, поради което сега НЕК може да плаща по 9000 лв. на ден санкции от ЕК, каза той.

Стоп. Не си е научил урока. За България за всяка частично приложена директива Еврокомисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден. Освен това срокът по закон изтича на 17 юли, макар че този, който ни постави Брюксел, изтече още на 1 март 2011 г.

Има и обикновена плоскодънна лъжа. Разделянето на ЕСО от НЕК трябваше да бъде извършено от кабинета на ГЕРБ и по-скоро от ДКЕВР. Но регулаторът, начело с шефа му Ангел Семерджиев забави максимално този процес, от който всъщност зависи прилагането на Третия енергиен пакет на ЕС у на - за осигуряването на свободен достъп за газовата и електрическата мрежа.

ЕСО трябва да бъде разделен от НЕК и да получи лиценз за независим оператор. Обаче... за да стане това, трябва да бъде прехвърлена електромрежата от активите на НЕК в тези на ЕСО. Обаче как да бъде прехвърлена, като е залог по кредита от 250 млн. евро от БНП Париба, изтеглен от кабинета на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев за АЕЦ "Белене" и неправомерно похарчен за други цели (Цанков камък например), както и по кредити за още 250 милиона, което прави милиард, както и да го погледнем.

За да си получи ЕСО далекопроводите, трябва да бъдат преструктурирани кредитите. Така че отговорът, който министър Стойнев ни дължи, е успяха ли да преструктурират кредитите.

Какво правим с др. Георги Христозов

Другарят-експерт Драгомир Стойнев говори дълго, но не засегна поредния скандал, сътворен с назначенията на това правителство - на Георги Христозов, назначен в Съвета на директорите на БЕХ, чието отстраняване поиска прокуратурата и отнемане на достъпа му до класифицирана информация.

Причината - осъждан е за валутно престъпление - и впоследствие реабилитиран. Служебният министър Асен Василев предупреди, че тези кадрови решения може да доведат до сериозни проблеми с финансирането на БЕХ.

ГЕРБ слагаха мацки в енергийните бордове, социалистите - верни другари. И нито едните, нито другите работят в полза на държавата. Сутеньорът прибира всичко.

Oще: аец белене  аец козлодуй  герб  драгомир стойнев  експерт  енергетика  министър  нек  управление  цанков камък 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

8 Бобо | 01.07.201319:14

До Внаката 811 ,
И що като са в чужбина, бе Ванка? Нали знаеш че тъпотата се предава по полово генетичен тип. Парите на татковците, децата че ги поарчат бърже... Смее се Смее се Смее се И след това они могат само да крадат.... А там за крадене се оди у затвор .... Така че по живо и по здраво...и кой от къде е. От Идиот Гений се не ражда! Плези се
Иначе останалото не съм т чел ,немам време. Вервам че си написал сичко правилно. Айде, да живиш и здравиш Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

7 Vankata_820 | 01.07.201311:58

3: За отработеното ядрено гориво, което вече се посочи за експериментален проект единствено за България, се разрази огромен скандал в Русия и беше официално отразен в техните медии, като имаше и уволнения, доводите за които всъщност бяха, че всичко това е ставало с цел незаконно облагодетелстване, а не с научни цели и оптимизиране на разходите на ядрените централи!!!
Става въпрос за огромни по мащаб далавери на ниво доставчик на ядрено гориво, което означава, че получателят му, няма как да не е знаел, за подменените доставки, най-малкото защото характеристиките на това отработено гориво са твърде различни, както и непредсказуемостта му - България за няколко десетки блажещи овчарови минути беше гръмнала, Другари и Чернобил, щеше да Ви се стори, като детска игра!!!
Ама що ли Ви занимавам с глупости, Другарета-измек@рски, Вашите червени отрочета и в синьо и в пембено, вече са в чужбина с интернационални нагласи и бъдеще, горди от нелустрираните си Бащици!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

6 Vankata_820 | 01.07.201311:54

2: Материал за материал:
........
Журналистов, в частности, интересовал вопрос о дальнейшем развитии партнерских отношений со странами Восточной Европы. Отвечая на вопросы болгарских журналистов, Юрий Оленин сообщил, что ТК «ТВЭЛ» планирует начать эксплуатацию на действующих энергоблоках с реакторами ВВЭР-1000 усовершенствованного топлива ТВСА-12 на АЭС Болгарии и АЭС Украины. «Важно отметить, что это топливо имеет референтность в России. Данный тип топлива имеет повышенную ураноемкость и может работать в более длительных топливных кампаниях и циклах, а также в маневриных режимах. «Мы сможем существенно повысить коэффициент использования установленной мощности», - отметил Ю. Оленин.

Забелязахте ли? ТВЕЛ планира и ТЕ(Мы), а не родната АЕЦ ще постига нещо! Много се интересува някой какво мисли родната АЕЦ, родния ядрен регулатор, родното министерство, българския народ или пингвините на Антарктида?
Нека видим актуалното съдържание на новинарските емисии на интернет страниците на „заинтересованите” български предприятия.институции.
АЕЦ „Козлодуй”:


Агенция ядрено регулиране:


МИЕТ:


Изглежда в България никой не се интересува от предстоящата смяна на ядреното гориво. И това е повече от обяснимо. Та нали АЕЦ „Козлодуй” не е българска? Или нещо бъркам?
„Новината” идва на фона на съобщението, че предстои смяна на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, с връщането на приятелчето на Р. Овч. Иван Генов отново, като изпълнителен директор, в компанията на Ал. Ник., също бивш директор. През идната седмица ще ви напомня една тяхна обща пресконференция, дадена преди точно 5 години, на която те полагат титанични, но неуспешни усилия, за да прикрият предната далавера с рециклираното ядрено гориво, стартирала през 2004-та година.
Актуалните постановки на комуноидите, че се грижат за вас и ви поевтиняват тока с 5% съвсем скоро ще ви излязат през носа. Така се случва в страна чиято енергетика е собственост на поробителя?

Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg "

Всички ДРУГАРИ се задействаха, след като стана ясно, че АЕЦ"Белене" е болна химера, а Козлодуй, ще трябва да се съживява и да се надгражда със здрав разум, а не с експериментални грабителски проекти на Червената м@фия, които пълнят единствено собствените си гуши и тези на масковските си другари - далаверата остава 'де, но вече пък им се и гарантира вечна социална власт, поддържана продължаващо с масковска благословия и евентуално намален келепир от два милиарда на година, отивал лично в техните частни и масковските, другарски джобове!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

5 Vankata_820 | 01.07.201311:53

1: Материал за материал:
Информацията за Националната измяна и предателство на ръководствата на БЕХ, ДКВР и АЕЦ"Козлодуй", вече лъсна най-официално през МАСКВА, а най-странното е, че Румен Овчаров и шайка, се опитват да шантажират и да си прикрият огромната машинация с отработеното ядрено гориво, което е било експериментален проект на Русия, единствено в България, но въпреки който, цената на платеното гориво от АЕЦ"Козлодуй" е останала същата. Днес Масква прикрива бг изпълнителите си, като твърди, че лансира оптимизирано гориво, което ще поевтини с 500%, цената на наличното ядрено гориво в България, което явно е същото, използвана през огромния период на зверската машинация и предателство към бг народа!!!
Припомням, че вследствие на отработеното ядрено гориво, АЕЦ"Козлодуй" беше амортизиран три пъти по-бързо, стигна се до умишлено лобиране от страна на БКП, за затваряне на ядрени реактори, уж под натиска на ЕС, както и до почти 100% ядрена катастрофа, която беше механично предотвратена, чрез влизането на хора вътре в реактора, които единствено с механичната защита, успяха да изключат реактора, останалите не сработиха - спомнете си как гръмна Чернобил и ще разберете защо сме били на косъм и е хубаво да се знаят имената на българските герои, които се облъчиха и спасиха българския народ, защото те са на изживяване!!! - Всичко това се случи по времето на Румен Овчаров, а когато стана ясно, че проблемът е истински по времето на Борисов, се наложи, да се сменят всички тръби в реактора, които бяха лансирани, като профилактичен ремонт, но всъщност, техният експлоатационен срок, не предполага, дори и наполовина от живота им, такава профилактика, с която обаче в БГ, се оказа, че 2/3 от тръбите бяха за неотложна смяна - тогава лично Борисов, благодари публично на Инджев, а той на мен, за предоставената информация!!!
Ето и развръзката по темата, която е най-големият комунистически скандал в Постсъветска България! Напомням Ви, с 500% отгоре са Ви клатили с цената на горивото, което е поне 50% от себестойността на тока, а сега се очаква да Ви смъкнат цената на тока с 5%, докато забележете, Р.Овчаров се окопава отново във властта с помощта на Масква, а Вие печелите само 5% бонус, за ПРОСТОТИЯТА СИ, че не ЛУСТРИРАТЕ ТЕЗИ ЧЕРВЕНИ БОКЛ@ЦИ:
"Цитат: "Протестите са организирани от енергийни компании, страхуващи се от намаляването на цената на тока, въпреки че Румен Овчаров и други представители на енергийните групировки в страната не могат да бъдат забелязани със свирки и вувузели"

Защо това не е вярно? Ето актуалната информация:

Чия собственост е АЕЦ „Козлодуй” ЕАД?

Една единствена българска медия, вестник „Стандарт”, пусна вчера (28/06/2013) практически сензационната новина, че предстои смяната на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй”. (Забелязах го благодарение на постинг на мой приятел във Фейсбук, за което му благодаря.) Ето го и цялото съдъержание на краткото съобщение на „Стандарт”:

Ново гориво за АЕЦ “Козлодуй”

Нора Стоичкова
Санкт Петербург
Ново, високоефективно ядрено гориво - ТВСА 12, ще бъде внедрено в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи президентът на руската компания ТВЕЛ Юрий Оленин . Новата касета има удължен 18-месечен цикъл на работа. ТВСА 12 е разработка на ТВЕЛ, което ще намали относителния дял на ядрените касети в себестойността на електроенергията от АЕЦ. "Вместо да се спира блокът всяка година за презареждане сега това ще става само 3 пъти за 4 години. В новите касети има с 10% повече уран, но цената им се запазва", обясни Оленин. Новото гориво вече е в експлоатация в Калининската АЕЦ в Русия. Оленин отличи и работата на ТВЕЛ с българската АЕЦ. "Ако не засягаме политическата част, имаме прекрасно сътрудничество. Смятам, че "Козлодуй" е един от най-добрите оператори. От нашето сътрудничество черпим много един от друг и подобряваме горивото на ТВЕЛ", каза той.

Аз подчертах последното изречение, за да обърна внимание на грешката, защото не е правилно да се каже „черпим много един от друг”, а по-вярно би било да се каже „черпи много единя от другя”. Доказателство за това е разкритото наскоро безпрецедентно поскъпване на ядреното гориво, закупувано от АЕЦ „Козлодуй” от същата руска компания ТВЕЛ, с над 500%, за последните 6 години. Че ТВЕЛ „черпи” от това базнословни пари е ясно, но какво „черпи” от това АЕЦ „Козлодуй” не ми е ясно, освен ако не се има предвид, че последния черпи първия в селската кръчма? Или първия бърка в джоба на втория и сам си се черпи, а втория „не забелязва” и не писка?
Няма да се спирам около техническите подробности и изтъкнати „преимущества” от бъдещото използването на новото ядрено гориво. Няма да се спирам и на факта, че руснаците си „връзват гащите” натъртвайки дебело, че горивото преминава тестови изпитания в АЕЦ „Калинин”, в негласен отговор, на факта, че ги хванах и разобличих, че през 2004-та година започнаха и проведоха тестови изпитания на рециклирано ядрено гориво в Козлодуй, без преди това то да е изпитано в Русия. Няма да се спирам и на подробностите, че от това престъпление България загуби повече от два милиарда лева. Вместо това ще потърся реакцията и позицията на българските заинтересовани институции/предприятия на новината. За целта се обърнах към Google.
Освен в един ню-ню руски сайт ("ТВЭЛ" намерен в 2014-2015 гг подписать контракт по топливу ТВСА-12 для АЭС "Козлодуй".) намерих следи още единствено в сайта на Росатом:

Ю. Оленин: эксплуатационная надежность ядерного топлива является важным условием безопасной работы АЭС

Журналистов, в частности, интересовал вопрос о дальнейшем развитии партнерских отношений со странами Восточной Европы. Отвечая на вопросы болгарских журналистов, Юрий Оленин сообщил, что ТК «ТВЭЛ» планирует начать эксплуатацию на действующих энергоблоках с реакторами ВВЭР-1000 усовершенствованного топлива ТВСА-12 на АЭС Болгарии и АЭС Украины. ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.06.2013, 11:06

4 rothmann | 01.07.201311:44

Не разбирам, защо трябва да се използва немска дума, която е изписана на български ?!
Ефекта от подобно заглавие е незначителен, а негативното усещане у читателя е огромно !

Уважаеми г-н/г-це Автор,

Искрено Ви моля, ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ С БЪЛГАРСКИ ДУМИ !

Ваш,
Господин Никой
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

3 Vankata_820 | 01.07.201311:41

"Първите стъпки за крадене от "плана" Олигарски :
1. Неутрализиране на ДАНС и ГДБОП ! Крадците са вече необезпокоявани!

Правят живо Гестапо със сливането на ДАНС и ГДБОП, обвини Т. Дончева.Има квота, която се преплита със семейство Станишеви. Кръгът „Монтерей" са се намесили силно в сферата на сигурността, смята Татяна Дончева.

2. Теглене на необосновани кредити от наши банки и наши пенсионни фондове ! Само за един месец са „похарчени”от Олигарски необосновано 500 000 000 лв. т.е. ОТКРАДЕНИ за компенсиране на купуването на гласове за изборите !

Министерството на финансите преотвори за четвърти път емисия 10,5 – годишни ценни книжа с падеж 9 юли 2023 година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. На провелия се аукцион беше постигната доходност от 3,43%, което е с 20 базисни точки по-малко, в сравнение с предишното преотваряне на емисията през март тази година. Коефициентът на покритие бе близо 2, като при предложено количество от 50 млн. лв., първичните дилъри заявиха поръчки за 99,84 млн. лева. След последния аукцион общият обем на емисията в обращение достигна 200 млн. лева.

Министерството на финансите преотвори за пети път от началото на годината емисия 7-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, с падеж 16 януари 2020 година. Постигнатата доходност на аукциона на 17 юни е 2,82 процента. При предложени ДЦК за 20 млн. евро, бяха заявени поръчки за 33,97 млн. евро,

3. Смяна на всички ръководства на енергийни предприятия ! Замитане на всички кражби на енергийната мафия на ДС партията /БСП=ДПС=НДСВ/ ! Отприщване на планираните кражби по стария метод на Р.овч !

Стойнев смени ръководството на енергийния холдинг - 18 юни ... Новите шефове на БЕХ смениха ръководствата на НЕК, АЕЦ " Козлодуй", "Мини Марица ...вчера Кабинетът смени куп директори на енергийни дружества 26.06 .13 ... в ръководствата на големите държавни енергийни дружества. ... 23.06 Стойнев отрече да е част от икономически кръгове 23.06.13

4.Краденето с "износ" на ел.енергия започва с изменение на Закона за енергетиката ! Мафията на БСП=ДПС краде и всички загуби се трупат на 100% държавното предприятие НЕК , което има дълг над 2 ,5 милиарда лв. НЕК купува скъп ток ВЕИ и продава по-евтино на ЕРП –тата, а за износ още по евтино , разликата в джоба на посредника по износа – загубата за НЕК!!!

Официално: НЕК, а не ЕРП-тата ще купува енергията от ВЕИ
Крайните снабдители ще продават на обществения доставчик количествата електроенергия, която са закупили по Закона за ВЕИ по цената, по която са я закупили. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на текстове от Закона за енергетиката”.
„С този текст решаваме, че всички онези ВЕИ-та, които бяха построени и включени в системата на електроразпределителните дружества, всяко ЕРП самостоятелно закупуваше произведената енергия от включените към тях ВЕИ-та. Сега казваме, че тази енергия се изкупува от обществения доставчик – НЕК”, обясни председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.

Честито на всички генетични БУДАли гласували за мафията БСП=ДПС !!! Заради тия тъпанари и внуците ни ще изплащат задълженията на НЕК ... "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 01.07.201311:40

"От фейсбук профила на г-н Гамизов:
Всичко допусках, че може да се случи! Наистина всичко! Но днес не преставам да не мога да проумея наглостта на Драгомир Стойнев и компания! Говорят с моите думи за енергийна мафия, олигарси, позора евтината ел.енергия да се изнася в чужбина, (скъпата задължително за бедните българи), за "евтината" Марица Изток 2 и скъпите американски централи, за дългосрочните договори, дори за Белене с половин уста проговориха!!! Но нито дума, че това са техни дела! Нито думичка за Овчаров, Манчев, Ковачки, Георгиев, омнитехци и фронтиерци, Кадиев, (жена му търгуваше най-много евтино електричество от Козлодуй) и цялата друга комунистическа енергийна олигархия!? Цялата корупция и злоупотреби в енергетиката е 100% тяхна, дори и продължена от Трайков и служебното правителство!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 01.07.201311:38

" Преди размяната на реплики между ГЕРБ и ДСБ, темата предизвика сериозна полемика между управляващите и социалистите, които се обвиняваха взаимно за шоковия скок на електроенергията.

"Странно е, че точно лидерът на ДСБ Иван Костов повдига въпроса за цената на тока", възмути се в ефира на bTV общинският съветник Владимир Карлолев.

„Аз признавам, че Костов направи реформите. Но не може да се прави на безгрешен, като някакъв Цезар и всички други да са виновни. Тук е виновен той - за тези два договора с ТЕЦ "Марица Изток"", категоричен беше Каролев.

"Двете "Марици" имат над 1000 мегавата, около 6000 мегавата в момента е системата. Странното е, че г-н Костов повдигна този проблем. Съгласен съм, че не основната част от увеличението на цената е резултат на Мариците, но и Костов има голяма вина. НДСВ направи нарочна пресконференция още преди изборите 2001 г. с молба да не се подписват тези договори за цената на тока", припомни Каролев.

"През юни 2001 г. Иван Костов подписа договори за 15 години. Обвърза държавата с две фирми. Трябва да купуваме ток на много високи цени в продължение на толкова дълго време", заяви общинският съветник от НДСВ.

Каролев припомни, че НДСВ е била против договорите и е изразила позицията си още през 2001 г. Въпросните договори са влезли в сила през 2011 г. заради голямо забавяне от страна на фирмите.

Владимир Каролев подчерта, че вина имат и предишното, и сегашното правителство, тъй като през последните пет години цената на тока не е увеличавана: "Това трябваше да стане плавно, а не изведнъж с 13 на сто". Според него голямото увеличение идва и заради основните договори за зелена енергия, подписани в средата на 2010 г., от отстранения директор на НЕК.

Само около 1 % от последното увеличение на цената на тока се дължи на договорите за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, защити съпартиеца си общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

"Увеличението на тока е своеобразен данък разхищение, защото трябва да платим големите дългове на НЕК", каза Атанасов. Според него става дума за взети кредити от "Париба" и пари от Брюксел за така наречения „гьол".

Според Атанасов премиерът е искал да строи АЕЦ „Белене", но не е успял да намери кой да плати проекта. А целта била да бъдат откраднати 1/3 от парите.

Той нарече увеличението на цената на тока директен удар върху националната сигурност.

Атанасов коментира, че скокът ще се отрази убийствено на индустрията и цялото потребление в страната, на фона на замразените доходи, и непрекъснато повишаващите се цени. Според него "истината е, че премиерът Бойко Борисов бяга от отговорност, прехвърляйки вината върху други".

Стефан Гамизов за "енергийната мафия"и Иван Костов

Вчера с удивление прочетох как спокойно Иван Костов използва термина „енергийна мафия", възмути се в студиото на Нова тв енергийният експерт Стефан Гамизов. Преди време и Георги Първанов в едно интервю яростно отричаше наличието на олигарси и енергийна мафия, но те са факт, припомни председател на сдружението „Гражданска лига".

Той отказа да назове имената на хората, които според него действат като мафиоти в енергетиката, но коментира, че те са добре описани в един от докладите на "Уикилийкс". Гамизов не скри, че работи като консултант на японска компания, заела се с рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток 2".

Има ужасяващи неща, които висят върху компонентите на цената на електричеството. Например договорът с ТЕЦ „Марица-Изток 1" е потресаващ. Бе показан вчера от министъра на икономиката.

Това е една офшорна компания, регистрирана в американския щат Делауеър, на която правителството на Иван Костов даде в някакъв странен конкурс разрешение да строи ТЕЦ. Това стана през 1999 г. Същата вечер представителите на тази компания предложиха да я продадат на японската компания, която консултирах, за 80 милиона долара. Това е абсолютно корупционен пример за създаване на нещо изкуствено и бърза препродажба. След това се появи нова американска компания, която няма да коментирам. Уж строителството щеше да струва 500 млн долара, след това стана 600 милиона и така стигна до 1,2 млрд долара. Това товари цената на тока с пъти.

Нормалната цена на тока бе 85 лв на мегават час, но достигна миналата година до 130 лв за мегават час! От Костовото правителство насам нито едно не защити обществения интерес. През целия този период бяхме терирозирани да си затваряме устата и да не казваме тези неща. 10 години трябваше да навеждаме глави, защото не давахме рушвети и спазвахме закона, категоричен е Гамизов. Всичко друго е форма на политическа корупция. Да, имам интерес в този бизнес, но той е да се прави всичко законно и да се постига по-евтина електроенергия. Време е нашите приятели американците да започнат да разследват сделката за ТЕЦ Марица-Изток.

Разговорът за сегашната висока цена на тока е ясен - нещата са се случили още преди 10 години. Тези неща са били покровителствани не само от политици, но и от ДАНС, смята Гамизов. Според него смяната на Трайчо Трайчов като министър била много правилна."
   

оценка

+0 -0