Webcafe

Проветряване

Петър Николов
24.04.2012, 18:10 (обновена 28.04.2012, 07:42)
Бойко Борисов, Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

Бойко Борисов действа като Сакскобургготски - подкрепя и насърчава комуто както му е угодно на самия него

Няма нищо по-показателно, че в България със страшна сила се задава пик на кризата - и избори, от трусовете в службите. Днешните са следствие от ситуационната игра "Реформи".

А в тях се губи един съществен елемент: къде отива цивилният/граждански контрол върху сектор "Сигурност"? Би било различно, ако министърът на вътрешните работи не беше човек от "системата", а извън нея.

Поводът за "Реформи" - министърът на отбраната Аню Ангелов го нарича "проветряване", е навременен: пишат се закони за разузнаването, Националната служба за охрана и военното разузнаване. Трите проекта трябва да бъдат внесени до 5 октомври в парламента, съобщи "Дневник".

Никой никъде не говори и не коментира същността на тези проекти, задачите, които ще изпълняват службите. Единствената тема е коя кому ще е подчинена.

Вече няколко месеца се развява тезата, че НРС ще премине на подчинение към Министерски съвет, а НСО ще си остане при президента. Вместо единна разузнавателна общност, Съветът по сигурността към Министерския съвет ще бъде "укрепен", за да бъде нещо като място за консултации и координация на дейности между шефовете на службите.

На първо време укрепва с Георги Кръстев - съветник по етническите въпроси на Цветан Цветанов, който става секретар на Съвета - на мястото на уволнения Румен Миланов, и същевременно ще продължи да съветва МВР-шефа.

Въпросът е има ли капацитет Цветанов да акумулира толкова много власт? Да не забравяме, че в негови ръце е, по силата на Закона за специалните разузнавателни средства, вторият разрешителен режим. За първия има думата съдът.

Mediapool.bg разкри, че въпреки обещанието на премиера Борисов да има промени в Закона за СРС, година след това не само че няма такива, но не са и подготвени. Онлайн медията припомня, че именно МВР-шефът трябва да издаде разпореждане за изпълнение на съдебното разрешение, което се изпраща в секретната служба в МВР СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции). Ако министърът не издаде това разпореждане, СРС не се прилага. Самостоятелно министърът има право да разпорежда и 24-часово подслушване или издирване без предварително съдебно разрешение.

В началото на мандата на ГЕРБ, Цветанов кастрира Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) от съществени функции, по-късно, под негов натиск на няколко пъти се орязва бюджета й, което доведе до напускане на подготвени хора. Но оставки подадоха и топкадри като зам.-директора Иван Драшков и началник дирекция Веселин Марков.

Други двама като бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев и Васил Маринов бяха приютени на "Дондуков"2. Йовчев стана началник на кабинета на президента Плевнелиев, а Маринов - секретар по сигурността на държавния глава. Като се има предвид тихата вражда между Цветанов и Плевнелиев и не-номинирането на Цветанов за президент, донякъде разбираемо.

Плевнелиев е от групата назначения в кабинета, заедно със Симеон Дянков и Трайчо Трайков, зад които стоят представители на едрия капитал у нас. Някои ги наричат олигарси, но на фона на малка държава като България подобно определение е несериозно. Виж, може тях пък да ги движат истински олигарски... Но пък Цветанов си избра депутатите. Той и Мирослав Найденов са от друг развъдник.

Засега Цветанов не е успял да се справи със свалянето на ген. Ваньо Танов от поста шеф на митниците. Зад Танов застана другият вицепремиер - Симеон Дянков. Освен по-предно място в сърцето на премиера, двамата си оспорват и повече назначения, повече лостове за влияние и изобщо повече власт в партията и държавата.

Няма "добри" и "лоши" в тая ситуационна игра. Просто едните играят за едни интереси, а противниците им за други. И понеже никой не действа в полза на обществото, то единствено ни остава да нацелим кой по-малко ще ни навреди.

В тази позиция премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов действа като Сакскобургготски - подкрепя и насърчава комуто както му е угодно на самия него. Опитите той да бъде представен като човек, подведен и манипулиран от Цветанов, опитващ се да му издърпа килимчето под краката, са твърде едностранчив изглед.

Премиерът винаги е демонстрирал публично подкрепата си за Цветанов в моменти, в които поведението му е било обществено укоримо. Дори на онова злополучно посещение в Катар с него беше Цветанов, вместо Симеон Дянков - макар и визитата да бе в ресор икономика, а не сигурност. Впрочем, другият, демонстриращ безрезервна подкрепа за министъра на вътрешните работи, е американският посланик Джейм Уорлик.

Да припомним един разсекретен от WikiLeaks доклад на американския посланик Джон Байърли от 2007 г. , в който се казва:

"Обменът на данни между българските институции е мотивиран от политическа корупция. Българските агенции по-охотно обменят информация с чуждестранни ведомства, отколкото помежду си, но за сметка на това пазят ревниво интересите на богатите и властимащи българи. Корумпирани български полицаи използват партньорска информация, за да прикриват укриващи се от правосъдието. Освен това е нещо нормално от службите да тече класифицирана информация...".

Защо да не допуснем хипотезата, че Борисов оставя Цветанов да преяжда с власт в сектор "Сигурност", за да му пази гърба той да свърши каквото си е наумил в друг сектор. Енергийния например. Там ни чакат интересни развои по една твърде семпла причина - България задлъжнява твърде много и единственото, което остана за приватизация, е в сферата на енергетиката.

Само за АЕЦ "Белене", която се превръща в проклятието за България, има един огромен заем към френската банка БНП Париба, който трябва да се плати до края на май - 250 млн. евро, взети при тройната коалиция, за да стартира проекта. В публичното пространство се носят зловредни приказки, че НЕК била заплашена от фалит (само ще припомним, че беше обезкръвена от "Цанков камък", чиято стойност надхвърли 1 милиард лева), а Москва ще ни представи сметката за окончателното разплащане за "Белене", която варира от 200 млн. евро до два пъти повече. Наред с това НЕК продължава да плаща заплатите на стотина души, които "работят" на площадката на "приключилия" проект "Белене".

А пари няма. Даже вървят "конструктивни" предложения да продадем готовия реактор за "Белене" и тогава да се разплатим с руснаците. Наред това износът пада с 6.1%, безработицата е достигнала 12.4 на сто. Задава се голяма веселба. А службите се проветряват...

Oще: аец белене  бойко борисов  вицепремиер  данс  нрс  нсо  реформи  служби  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 25.04.201219:58

България задлъжнява твърде много и единственото, което остана за приватизация, е в сферата на енергетиката.
----------------------------

muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

2 Ближи си сладоледа | 25.04.201214:37

-----------------------

"Въпросът е има ли капацитет Цветанов да акумулира толкова много власт?"

------------------------

Отговорът е "НЕ".

Но тази власт, която МУ Я ДЕЛЕГИРАТ, ще позволи на Цветанов да си скрие дебелия премиерски гъз, смело надупил се да прави пари от плодородното поле на Енергетиката.

* Поздравления на екипа на Уебкафе за снимката, а която са онагледили статията. Както и на Петър Николов за самата статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

1 Шебек Хасан | 25.04.201209:57

Не. Цветанов няма толкова капацитет, че да поеме всички служби. Неговия капацитет стига до регулировчик на кръстовище, но и дори това е леко съмнително. Намига
   

оценка

+2 -0