Webcafe

Синята коалиция - нещо като нож, нещо като цвете

Guns&Ducks
29.07.2010, 09:38 (обновена 01.08.2010, 11:20)
Бойко Борисов и Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

ГЕРБ и Синята коалиция - нещо като нож, нещо като цвете, нещо като нищо на света...

Синята коалиция подкрепя управлението, без да управлява. Критикува го, без да е опозиция. Не е жизнено необходим приятел на ГЕРБ като "Атака". Но не е и жизнено необходим враг на ГЕРБ като БСП и ДПС. "Синята коалиция" е нещо като нож, нещо като цвете - изобщо нещо като нищо на света (по Сароян).

Синята коалиция хвали правителството заради действията на МВР срещу престъпността и корупцията и заради работата на правосъдното министерство по реформирането на правораздаването. Цветан Цветанов и Маргарита Попова са отличници - и дори мрачният Иван Костов често изпада във възторг още докато произнася имената им.

Критиките - към колективния орган, никога към Борисов

Синята коалиция критикува икономическата политика на управляващите - заради бавенето и отлагането на реформите от страх за рейтинга, плахостта в съкращаването на бюджетни разходи и хаоса в управленските решения.

Според Мартин Димитров и Иван Костов икономическата политика на кабинета, доколкото изобщо я има, не е решително дясна, и вместо отдавна да сме излезли от кризата, както други страни, провели навреме реформи, ние все повече затъваме в нея.

Симеон Дянков и Трайчо Трайков обаче не са открито назовавани двойкари на кабинета. Защото сами по себе си са десни и са с правилни идеи, но не ги провеждат, защото не са на премиерски конци, а премиерът не понася хората да не го обичат. Обаче и самият премиер рядко е държан персонално отговорен от сините - критиката е главно към правителството като колективен орган.

Батко към доведеното братче

На критиките отдясно Бойко Борисов отговаря като батко към доведено малко братче, което винаги може да бъде ошамарено и на което винаги ще се натяква, че ще го търпят в семейството, само ако не си отваря много-много устата. Например - къде сте тръгнали, на кметските избори в Габрово имате 8%..

Избраната позиция на партньор-коректив на ГЕРБ обаче не носи никакви позитиви за Синята коалиция. Социологическите проучвания за изминалата година сочат тендеция на отлив на син електорат. Останалите верни на СДС и ДСБ пък са раздвоени дали партиите им са част от управляващото мнозинство или са нещо друго.

В същото време Синята коалиция се държи като голям играч - избърза да издигне свой кандидат за кмет на Габрово, като спечели 4-ото място, което е за малки играчи. И отсега обявява, че ще издигне собствена двойка кандидати за президент и вицепрезидент на изборите догодина.

Ако съдим по досегашните номинации от кметски и президентски избори, кадровият подход на сините трудно може да се нарече удачен. И трудно може да се очаква нещо коренно различно за в бъдеще.

Коректив? Неубедително...Алтернатива - тцъ

Синята коалиция не се възприема като алтернатива на ГЕРБ и е обречена да играе второстепенна роля в партийната надпревара. Ролята й на десен коректив на ГЕРБ пък е неубедителна за собствените й избиратели. Но това е проблем, породен от липсата на ясно заявена идентичност, от която електоратът да не го е срам. Не може да си малък, присъдружен и коректив, а постоянно да го играеш "голям". Собствените ти избиратели не го вярват и все по-малко гласуват.

Синята коалиция трябва да постигне хармоничен баланс между амбиции и възможности, и да убеди избирателите си, че си имат малка, но умна и принципна партия, която не си поставя за цел да печели избори, а да е по-малък партньор на други партии и така да отстоява интересите и ценностите на дясно мислещите избиратели.

Коалицията трябва добре да прецени къде е силна и къде слаба, и да издига кандидати само там, където наистина има шанс да спечели, а не да играе само на олимпийски принцип - заради участието. Още от сега трябва да прецени къде на местните избори догодина да издига свои кандидати, и къде да подкрепя чужди претенденти.

И много сериозно да си помисли, струва ли си да се излага с претендент за президент.

Стратегия - според чергата

Освен че по-скромно поведение, съответстващо на собствените възможности, ще е по-честно, то може да донесе и по-големи ползи за коалицията и нейните избиратели. Неиздигането на собствен кандидат за кмет или президент може да бъде капитализирано по друг начин пред по-големия партньор.

Например може да се извоюват управленски позиции на зам.-кметско ниво при отказ от издигане на кандидат в дадено населено място, или дори може да се прави бартер - там, където ГЕРБ не е особено силен, а Синята коалиция е с добри позиции и добър кандидат, големият партньор да не издига свой, а да подкрепи синия.

Ако бъде избрана стратегията за изборно сътрудничество с ГЕРБ, тя може да се задълбочи до там, че да се търси съвместно участие на президентския вот, като Синята коалиция получи вицепрезидентското място.

Ако пък се избере стратегия на отдалечаване от ГЕРБ, това не означава непременно яваване със свои кандидати навсякъде и на всички избори.

Изобщо, Синята коалиция ще е най-добре да се поучи от дългогодишното поведение на ДПС. И да разбере, че когато си малък, е най-добре да станеш значим, а не да мечтаеш да си голям.

The small is beautiful, както казва естетиката, и както казваше премиерът Сакскобургготски в началото на управлението си - по повод мястото на България на геополитическата карта.

Oще: герб  дпс  дсб  иван костов  критики  мартин димитров  партньор  позиции  реформи  сдс  синята коалиция  управление 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.